Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Ιουδαιοναζί εγκληματίες - ΕΕ των ΗΠΑνθρώπων ➽ 302 μέρες σφαγής ➽ Δεν έχει τέλος η βαρβαρότητα και θηριωδία από το κράτος-δολοφόνο ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό ➽ Πέντε νεκροί στη Δυτική Όχθη ➽ Οι δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ Φ. Σουκρ στη Βηρυτό και λίγο μετά του ηγέτη της Χαμάς, Ι. Χανίγια στην Τεχεράνη ρίχνουν και άλλο «λάδι στη φωτιά» ➽ Με τη σταθερή αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ

*

Επίθεση με drones, πυραύλους cruise και βαλλιστικούς, εξαπέλυσε το Ιράν κατά του Ισραήλ – Όλες οι εξελίξεις

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

#FreePalestine #SaveGaza #ZionistCensorship

*

Οι ΗΠΑ είναι «δεσμευμένες στην ασφάλεια» του ισραηλινού κράτους - δολοφόνου

*

ΧΩΡΙΣ ΦΡΑΓΜΟ Η ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Δυτική Όχθη: Πέντε νεκροί, από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα

Σάββατο 03/08/2024 - 08:49

Δεν έχει τέλος η βαρβαρότητα και θηριωδία από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί σήμερα ένας διοικητής της Χαμάς, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμα άνθρωποι.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η ταυτότητα των υπολοίπων, σύμφωνα με το WAFA. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό χτύπημα κατά πυρήνα μαχητών γύρω από την πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι χτυπήθηκε όχημα που μετέφερε μαχητές και σκοτώθηκε ένας από τους διοικητές των ταξιαρχιών της στην Τούλκαρεμ.

Ειδικότερα όπως αναφέρει το συγκεκριμένο πρακτορείο ειδήσεων, ένα drone του ισραηλινού στρατού το πρωί του Σαββάτου στόχευσε ένα παλαιστινιακό όχημα στον δρόμο Zeita-Attil, βορειοανατολικά της κατεχόμενης πόλης Tulkarm στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας πέντε Παλαιστίνιους, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Ο διευθυντής του Κυβερνητικού Νοσοκομείου Thabet Thabet στο Tulkarm, Amin Khader, είπε ότι τα πτώματα πέντε ανθρώπων έφτασαν στο νοσοκομείο και κάηκαν και απανθρακώθηκαν αγνώριστα, εκτός από έναν που αναγνωρίστηκε από το Tulkarm. στρατόπεδο προσφύγων.

Ένα drone των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στόχευσε το όχημα με δύο πυραύλους, σκοτώνοντας και τους πέντε νεαρούς άνδρες και πυρπολώντας το όχημα.

Μετά την αεροπορική επιδρομή, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν και απέκλεισαν τη σκηνή, εμποδίζοντας τους κατοίκους να πλησιάσουν. Παρόλα αυτά, γιατροί και κάτοικοι κατάφεραν να ανασύρουν και να μεταφέρουν τα πτώματα στο νοσοκομείο.

Εξάλλου, σύμφωνα με το Wafa τα ξημερώματα του Σαββάτου, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στη συνοικία Issawiya της κατεχόμενης πόλης της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Είπαν ότι μια μεγάλη ισραηλινή δύναμη κατοχής εισέβαλε στη γειτονιά, ενώ εκτόξευε με ελαστικές σφαίρες δακρυγόνα, χειροβομβίδες διάσεισης και ψέκαζε νερό στους κατοίκους μαζί με τα σπίτια και τα οχήματά τους, προκαλώντας βίαιες συγκρούσεις.

Επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν πολλές απώλειες από τα πυρά του ισραηλινού στρατού και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ισλαμικού Μακασίντ στην Ιερουσαλήμ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - Wafa)

902

*

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Μπουρλότο στην περιοχή από τις επιθέσεις του Ισραήλ

Οι δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ Φ. Σουκρ στη Βηρυτό και λίγο μετά του ηγέτη της Χαμάς, Ι. Χανίγια στην Τεχεράνη ρίχνουν και άλλο «λάδι στη φωτιά»

Πηγή φωτό: Associated Press

Σάββατο 03/08/2024 - 08:00

Με γενική ανάφλεξη απειλείται η Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Οχθη, Συρία, Λίβανο, Ιράν και Υεμένη. Η βεντάλια της ισραηλινής βίας και προκλητικότητας έχει ανοίξει για τα καλά σε μια ευρεία περιοχή. Οι εξελίξεις αποδεικνύουν στην πράξη πως οι συμφωνίες του Αβραάμ που επιτεύχθηκαν πριν από 4 χρόνια με χώρες του Κόλπου όπως το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επί πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, λειτούργησαν καταλυτικά ανοίγοντας και άλλο την όρεξη των Ισραηλινών, Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών ώστε μεταξύ άλλων να μπει ταφόπλακα σε κάθε πιθανότητα ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Οι επιθέσεις αυτές έγιναν με τη στήριξη των ΗΠΑ που έχουν αναπτύξει σε Ανατολική Μεσόγειο και Περσικό Κόλπο το αεροπλανοφόρο «Ρούζβελτ» και άλλα 11 πολεμικά πλοία (μεταξύ των οποίων αντιτορπιλικά, σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων, κ.ά.) αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου που αξιοποιεί και σε αυτή την περίπτωση τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου που λειτουργεί ως «ενισχυτική» σε κάθε αμερικανική και ισραηλινή επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα, την Παρασκευή, η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν επιπρόσθετα πολεμικά αεροπλάνα στη Μέση Ανατολή ενόψει πιθανών ιρανικών αντιποίνων.

Στην περιοχή βεβαίως βρίσκονται και ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις που αναμένεται να αναλάβουν ρόλο «θωράκισης» της «ασφάλειας» του Ισραήλ, όπως είχαν κάνει και στις 13 Απρίλη, όταν το Ιράν προέβη σε αντίποινα για την πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό, στη Συρία, κατά αξιωματικών των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ενώ στην ευρύτερη περιοχή στην Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται ευρωΝΑΤΟικά πλοία, και η ελληνική φρεγάτα «Ψαρά» που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός.

Δύο πολιτικές δολοφονίες με ευρύτερη στόχευση

Η επικίνδυνη κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ αναδείχθηκε αυτήν τη βδομάδα με τις δολοφονίες του διοικητή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη 30 Ιούλη (που είχε επικηρυχθεί με 5 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ για επίθεση σε στρατώνα Αμερικανών το 1983 στη Βηρυτό) και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στις 2 π.μ. την Τετάρτη 31 Ιούλη στην Τεχεράνη, όπου είχε παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου του Ιράν.

Στην περίπτωση του διοικητή της Χεζμπολάχ, η δολοφονία του έγινε με ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο της Νότιας Βηρυτού, που προκάλεσε τον θάνατο άλλων 4 ανθρώπων (δύο γυναικών και δύο παιδιών) και τον τραυματισμό 74 άλλων. Εγινε περίπου όπως και η δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, στις 2 Γενάρη 2024 στη Νότια Βηρυτό...

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα «Al Akhbar», που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, η επίθεση προκάλεσε έναν σχετικό αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση του Λιβανέζου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Νατζίμπ Μικάτι, γιατί τις προηγούμενες μέρες ο Εϊμος Χοκστάιν, Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας που έχει παίξει τα τελευταία χρόνια και ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, τους καθησύχαζε λέγοντάς τους ότι είναι «κόκκινη γραμμή» για το Ισραήλ η Βηρυτός και τα νότια προάστιά της (όπου θεωρείται πως βρίσκεται και το «στρατηγείο» της Χεζμπολάχ) και ότι τάχα δεν θα τα βομβάρδιζε το κράτος - δολοφόνος.

Πριν καν συμπληρωθούν 7 ώρες από αυτήν τη δολοφονία, το Ισραήλ προχώρησε και στην εξόντωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε μία τολμηρή βομβιστική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της Τεχεράνης!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times» (την 1η Αυγούστου) η δολοφονία του Χανίγια και του σωματοφύλακά του έγινε με νέου τύπου βομβιστικό μηχανισμό που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως από πράκτορες της Mossad και είχε τοποθετηθεί πριν από δύο μήνες στο διαμέρισμα του ξενώνα βετεράνων του πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, όπου συνήθως διέμενε ο Χανίγια όταν επισκεπτόταν την ιρανική πρωτεύουσα.

Η επίθεση προκάλεσε σοκ στην ιρανική ηγεσία, πραγματοποιήθηκε ελάχιστες ώρες από την ορκωμοσία του νέου Προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, εξαπολύθηκε άμεσα από το Ισραήλ δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες μετά τη φονική αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο της Δαμασκού την 1η Απρίλη.

Αξίζει δε να σημειωθεί εδώ πως ο Ιρανός νέος Πρόεδρος, Μ. Πεζεσκιάν, διόρισε την Πέμπτη τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και «αρχιτέκτονα» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στη θέση του αντιπροέδρου και συμβούλου του για στρατηγικές υποθέσεις. Ο Ζαρίφ, που θεωρείται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή Πεζεσκιάν, επανεμφανίζεται στο προσκήνιο μετά από τις πρόσφατες δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων περί επανάληψης των διεθνών συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ ο ίδιος ο Πεζεσκιάν είχε φανεί πρόθυμος (πριν από τη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη) να ανοίξει «νέους ορίζοντες» και «να επεκτείνει» τις φιλικές σχέσεις «με τον έξω κόσμο».

Από την άλλη, ο Ιρανός ανώτατος σιίτης ιερωμένος και πολιτικός ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έδωσε εντολή για σφοδρά αντίποινα λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Χανίγια ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή έρευνας για να εξακριβώσει πώς ακριβώς διαπράχθηκε το έγκλημα στην καρδιά της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυτές τις δύο πολιτικές δολοφονίες δίχως τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του, παρότι στελέχη της κυβέρνησης του Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσαν πως δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων και δεν ενεπλάκησαν σε αυτές.

Η κλιμάκωση της προκλητικής βίας από τη μεριά του Ισραήλ ενθαρρύνεται από τη συνεχή στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η οποία ρίχνει συνεχώς νέο λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής, απειλώντας την με γενική ανάφλεξη. Ως εκ τούτου, οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν για εκεχειρία στη Γάζα εξασθένισαν περαιτέρω μετά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες περιφερειακές και «δυτικές» ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, πράγμα που απέδειξαν και διπλωματικά μεσοβδόμαδα όταν ΗΠΑ, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρισαν την προσπάθεια της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εκδοθεί καταδικαστική ανακοίνωση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια...

Το Ιράν, από την άλλη, είναι βέβαιο πως θα προχωρήσει (πιθανώς τις επόμενες μέρες) σε σφοδρά αντίποινα είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με δυνάμεις με τις οποίες συνεργάζεται ή έχει πολιτική ομοιογένεια ή σύγκλιση συμφερόντων, όπως π.χ. η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Χούθι και οι σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ.

Είναι ενδεικτικό πως από το βράδυ της 30ής Ιούλη και έπειτα αυξάνονται διαρκώς οι ακυρώσεις πτήσεων προς Ισραήλ και Λίβανο, με τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή χτυπήματος του Ιράν. Παράλληλα η Γαλλία ήταν από τις πρώτες που κάλεσε τους πολίτες της που βρίσκονται στο Ιράν «να εγκαταλείψουν τη χώρα το ταχύτερο δυνατόν λόγω αυξημένου κινδύνου».

Η σταθερή αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ

 


Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε την ανάμειξη των ΗΠΑ στη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου. Του δήλωσε πως «δεσμεύεται για την ασφάλεια του Ισραήλ» έναντι όλων των απειλών από Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ και Χούθι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «αναπτύσσουν» (και άλλες;) αμυντικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή κατά εχθρικών πυραύλων και drones.

Του Μπάιντεν είχε προηγηθεί ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, που είχε διαβεβαιώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ, για την αμερικανική στήριξη απέναντι σε πιθανά αντίποινα, πάντα στο πλαίσιο υποστήριξης της «άμυνας» του επιτιθέμενου Ισραήλ...

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, αποκάλυψε πως το Ισραήλ έχει και άλλους «διεθνείς εταίρους» στο πλευρό του σε περίπτωση εχθρικών αντιποίνων, «που διαθέτουν στην περιοχή πολύ καλά αμυντικά συστήματα».

Δεν προσδιόρισε ποιες χώρες είναι αυτές. Αν κρίνουμε όμως από την απόκρουση των ιρανικών αντιποίνων της 13ης Απρίλη κατά του Ισραήλ, τότε ενδεχομένως να συμμετάσχουν στην υποτιθέμενη «άμυνα» του Ισραήλ χώρες της περιοχής όπως τα ΗΑΕ και η Ιορδανία, ενώ υποτίθεται πως παραμένουν στο πλευρό του Παλαιστινιακού λαού...

Σε αυτό το σημείο, οι επόμενες εξελίξεις θεωρούνται απρόβλεπτες καθώς γιγαντώνονται οι κίνδυνοι από τη νέα, ακόμη πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή: Μια περιοχή - κλειδί για πολλά ανταγωνιστικά μονοπώλια, με άφθονο ορυκτό πλούτο, σημαντικές αγορές και νευραλγικές εμπορικές οδούς και σε μία περίοδο κατά την οποία φουντώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, και σε αυτήν την περιοχή και σε άλλες για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, ρίχνοντας περισσότερο λάδι στην φωτιά της γενικότερης ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Σε αυτή ακριβώς επικίνδυνη λογική και τακτική, ο σύμβουλος Επικοινωνίας Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν περαιτέρω στρατιωτικό προσωπικό και πολεμικό υλικό στη Μέση Ανατολή για να βεβαιωθούν ότι έχουν «τις απαραίτητες δυνάμεις και δυνατότητες στην περιοχή».

902

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.