Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Καταστροφική φωτιά στη ΒΑ Αττική ➽ Απροστάτευτος για ένα ακόμη καλοκαίρι ο λαός ➽ 112 και ο σώζων ευατώ σωθείτω

*

Για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής στον Βαρνάβα και λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας, έλαβε μεγάλες διαστάσεις, βοηθούμενη και από τους ισχυρούς ανέμους ➽ Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

*

Καταστροφική φωτιά στη ΒΑ Αττική

Απροστάτευτος για ένα ακόμη καλοκαίρι ο λαός

Και αυτό το καλοκαίρι ο λαός της Αττικής, παραμένει απροστάτευτος από μια μεγάλη φωτιά, που αυτή την φορά, ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι από τον Βαρνάβα και επεκτάθηκε σε ένα μέτωπο που ξεπερνάει τα 50 χιλιόμετρα.

Η διαχρονική εγκληματική αντιδασική πολιτική, όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχει ως αποτέλεσμα να καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, αλλά κυρίως οι φλόγες να φτάσουν μέχρι τον αμιγώς οικιστικό ιστό, στο πάτημα Χαλανδρίου και στα Βριλήσσια, απειλώντας και τα βόρεια προάστια της Αθήνας.

Ανεμπόδιστη η πυρκαγιά έκαψε χιλιάδες στρέμματα

H φωτιά από την βόρεια περιοχή του Μαραθώνα, στον Βαρνάβα και το Γραμματικό, που ξεκίνησε την Κυριακή το μεσημέρι και το βράδυ δεν μπόρεσε να ελεγχθεί από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Νωρίς τα ξημερώματα η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του Διονύσου, καίγοντας δάσος στο Διονυσοβούνι. Ανεξέλεγκτο παρέμενε και το μέτωπο στον Μαραθώνα, με τις φλόγες να καίνε το βουνό, καταστρέφοντας ό,τι βρεθεί στο πέρασμά τους. Το μέτωπο που κατέβαινε από το Καλέτζι και την Λίμνη Μαραθώνα, ήταν πάνω από το Βρανά, κατευθυνόμενο προς Νέα Μάκρη.

Το μέτωπο της φωτιάς μαίνονταν ασταμάτητο στον Διόνυσο, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την Πεντέλη, φτάνοντας σε εκκενώσεις στα νοσοκομεία «Παίδων Πεντέλης» και «414» του Στρατού. Επίσης η φωτιά έφτασε και στον λόφο που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο και εκφραζόταν η ανησυχία και των επιστημόνων ότι μπορεί να καεί ο πολύτιμος εξοπλισμός του, κάτι που ευτυχώς αποτράπηκε.

Η επέκταση της φωτιάς ήταν ραγδαία και έφτασε στον οικισμό Διώνη και Δασαμάρι και την Καλλιτεχνούπολη. Περισσότερες από 40 ήταν οι αναζωπυρώσεις που σημειώθηκαν στην διάρκεια της μέρα εντός της τεράστιας περιμέτρου της πυρκαγιάς ενώ επιχειρούνταν την τελευταία στιγμή να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες από τους ίδιους τους κατοίκους σε πολλές περιοχές, που έβλεπαν τους κόπους μιας ζωής είτε να απειλούνται είτε να γίνονται στάχτη.

Πηγή: Eurokinissi

Με δεδομένο ότι οι ανεπαρκείς δυνάμεις πυρόσβεσης έτρεχαν πανικόβλητες από μέτωπο σε μέτωπο και εστία σε εστία, η φωτιά μετά το μεσημέρι πέρασε και σε αμιγώς οικιστικό ιστό, στο πάτημα Χαλανδρίου και σε γειτονιές στο βόρειο τμήμα των Βριλησσίων, ενώ μεγάλες φαίνεται να είναι και καταστροφές σε δίκτυα και δημόσιες υποδομές. Σπίτια, καταστήματα και βιοτεχνίες είχαν παραδοθεί στις φλόγες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν την ανυπαρξία σχεδιασμού και προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες.

«Πάμε και όπου βγει» η δασοπροστασία της Αττικής

Με τον πλέον τραγικό τρόπο, αποδείχθηκε ότι ο δασικός πλούτος που έχει απομείνει σε μια περιοχή που έχει κατακαεί πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν απροστάτευτος, ακαθάριστος με τεράστια καύσιμη ύλη. Τα δάση κυρίως με πεύκο, από τον Βαρνάβα, το Γραμματικό και τον Μαραθώνα ως την Ραπεντώσα και το Πεντελικό Όρος, αφέθηκαν έρμαια στη λογική του «πάμε και όπου βγει»: Όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους που επλήγησαν, δεν έχουν γίνει καθαρισμοί των δασικών εκτάσεων, δεν έχουν γίνει διάνοιξη δασικών δρόμων, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εγκατάσταση υδατοδεξαμενών. Έργα που δεν αποτελούν προτεραιότητες, αλλά «κόστος δίχως όφελος», γι' αυτό και δεν είναι «επιλέξιμα» για χρηματοδοτήσεις ούτε από την ΕΕ.

Ακόμα και καθαρισμοί όπου έγιναν σε οικοπέδων ή στις παρυφές του δάσους, σε πολλές περιπτώσεις ήταν επιπρόσθετη καύσιμη ύλη αφού δεν είχαν απομακρυνθεί από καμία κρατική υπηρεσία παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των κατοίκων σε δήμους, αστυνομία, πυροσβεστική.

Πηγή: Eurokinissi

Αυτή την ζοφερή πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση επικαλούμενη και πάλι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», το «μικροκλίμα της φωτιάς» πράγματα γνωστά και προβλέψιμα που όμως δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Αντίθετα συνεχίζεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των απαραίτητων κρατικών υπηρεσιών, της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, που οδηγεί σε ανεπαρκέστατα μέτρα πρόληψης που έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ το μόνο «μέσο προστασίας» της κυβέρνησης είναι το μήνυμα του 112, του ... «ο σώζων ευατώ σωθείτω» που έχει καταντήσει ανέκδοτο, καθώς χτυπάει συναγερμός που σπέρνει τον πανικό και σε περιοχές άσχετες με τα μέτωπα.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.