Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ➽ Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας για την έκρηξη στη «Motor Oil» ➽ Αγώνας τώρα για να δουλεύουμε με ασφάλεια κι όχι με τη λογική του «πάμε κι όπου βγει»


ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στο υπουργείο Εργασίας για την έκρηξη στη «Motor Oil»

Αγώνας τώρα για να δουλεύουμε με ασφάλεια κι όχι με τη λογική του «πάμε κι όπου βγει»

«Το δίλημμα "Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας" είναι αμείλικτο. Γι’ αυτό είναι ανάγκη τώρα να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει τις ζωές και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας με αφορμή την πυρκαγιά στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους.

Το Συνδικάτο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ. απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Επίσης, θα προχωρήσει σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορίνθου, την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ. και σε συγκέντρωση στους Αγίους Θεοδώρους το Σάββατο 28 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει πως το «μεγάλο "ατύχημα" στα διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους, ήρθε να ξυπνήσει άσχημες μνήμες και να προστεθεί σε μια μακριά αλυσίδα ''ατυχημάτων'' στον κλάδο μας κι όχι μόνο, όπου αναδεικνύουν ότι οι ζωές των εργαζομένων είναι κόστος για τους ομίλους και γι’ αυτό κάνουν εκπτώσεις. Αν και η κατάσταση μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, αυτό αποφεύχθηκε χάρη στην αυταπάρνηση των εργαζομένων και του πυροσβεστικού Σώματος.

Για το συμβάν αυτό, με αρκετούς τραυματίες συναδέλφους, δεν φταίει η κακιά η ώρα. Γιατί είναι γνωστό ότι οι συνθήκες εργασίας χαρακτηρίζονται από την εντατικοποίηση, τις ατέλειωτες υπερωρίες, την κατά κόρον χρησιμοποίηση πιο ''φτηνών'' εργολαβικών εργαζόμενων, την απουσία των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, για να μην κοστίζουν στην εργοδοσία. Αντίστοιχα δεν είναι τυχαίο ούτε το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα του 2020 στη Motor Oil.

Αναδεικνύεται, όμως επίσης και η απουσία κρατικού ελέγχου που αφήνει ασύδοτες τις επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων, που βάζουν σε κίνδυνο εργαζόμενους και κατοίκους βιομηχανικών περιοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα της πυρκαγιάς, όπου γίνονταν εκρήξεις και υπήρχαν τραυματίες στο διυλιστήριο, σε γειτονικά εργοστάσια η εργοδοσία έλεγε στους εργαζόμενους «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί η Motor Oil ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Οργή προκαλεί στους εργαζόμενους η ανακοίνωση της Motor Oil, με την οποία καθησυχάζει τους επενδυτές, αναφέροντας: "Από το συμβάν προκλήθηκαν υλικοτεχνικές βλάβες για τις οποίες η εταιρεία είναι πλήρως ασφαλισμένη – τόσο για τις υποδομές, όσο και για την λειτουργική απώλεια κερδών ως συνέπεια της όποιας διακοπής εργασιών". Το συμπέρασμα είναι ότι τα κέρδη είναι ασφαλισμένα, οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν.

Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Όπως γράφουν οι ειδήσεις: "Η Motor Oil ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 362 εκατομμύρια ευρώ στο α' εξάμηνο του 2024 έναντι 275,4 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση 31,44%".

Μάλιστα, αποκομίζει τρελά κέρδη ανεφοδιάζοντας δεξαμενόπλοια αμερικανικών συμφερόντων στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων για λογαριασμό του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, για να συνεχίζει με τις ευλογίες και της κυβέρνησής της ΝΔ τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού. Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών και των λαών το αίμα. Απαιτούμε να σταματήσει η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και ο ανεφοδιασμός από το λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων.

Συνολικά στον κλάδο μας οι ενεργειακοί όμιλοι καταγράφουν κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών, πατώντας πάνω στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, στο τσάκισμα δικαιωμάτων τους κ.ά. πέρα από τα εργατικά ατυχήματα – εργοδοτικά εγκλήματα. Απολαμβάνοντας την απλόχερη στήριξη από όλες τις κυβερνήσεις και ξεζουμίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την ίδια ώρα, οι μηχανισμοί του κράτους (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ) για τον έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά το αν τηρούνται τα ωράρια, οι νόμιμες προσαυξήσεις στις υπερωρίες, οι άδειες, αλλά και τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, είναι υποστελεχωμένοι έως και διαλυμένοι, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Στο νομό Κόρινθου υπάρχει ένας επιθεωρητής για την υγεία και ασφάλεια και άλλος ένας για τις εργασιακές σχέσεις.

Το ζήτημα της υγείας και ασφάλειάς μας στη δουλειά μας είναι πολύ σοβαρό. Είναι δικαίωμα όλων μας να γυρνάμε από τη δουλειά αρτιμελείς και σε αυτό δεν κάνουμε καμία διαπραγμάτευση. Δεν μπορούμε το 2024 να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μην ξέρουμε πως και αν θα βγούμε από το εργοστάσιο.

Εξίσου σοβαρό είναι το ζήτημα της ασφάλειας των κατοίκων και των περιοχών που γειτνιάζουν στο διυλιστήριο, όπως και σε άλλες επιβαρυμένες βιομηχανικές περιοχές. Πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και ανάλογος σχεδιασμός για την αποφυγή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και με κριτήριο την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και όχι το κόστος - όφελος για το κεφάλαιο.

Με τη δική μας πάλη, με τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να πετύχουμε να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα, να δουλεύουμε τελικά με ασφάλεια. Κανείς δεν θα μας χαρίσει τίποτα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο έναν χώρο δουλειάς ή κλάδο, αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Καλούμε τα Σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής και της Πελοποννήσου να πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.