Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Εργατικά σωματεία Θεσσαλονίκης ➽ ΠΑΜΕ συλλαλητήριο στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ ➽ Όλοι στους δρόμους το Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη ΧΑΝΘ ➽ Σήμερα η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο ➽ Την Πέμπτη η συνέντευξη τύπου του ΠΑΜΕ

Όλοι στους δρόμους το Σάββατο, στις 5.30 μ.μ. στη ΧΑΝΘ - Σήμερα η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο

Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στο μεγάλο συλλαλητήριο με αφορμή τα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Τους καλούν να δώσουν μαχητικά το «παρών» στο μεγάλο συλλαλητήριο, ώστε να αποτελέσει σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης και διεκδίκησης. Να μπουν μαχητικά στον αγώνα για να αποδείξουν ότι δεν δίνουν τη συναίνεσή τους στην πολιτική που συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματά τους. Οτι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν:

  • Υπογραφή ΣΣΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο.
  • Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού.
  • Απεμπλοκή της χώρα μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ με τις πλάτες και της χώρας μας.
  • Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια και στο νερό.

Σήμερα η εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο

Κεντρικό σταθμό μπροστά στο συλλαλητήριο αποτελεί η εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον εργάσιμο χρόνο (6ήμερη εργασία, 13ωρο, ενεργός και ανενεργός χρόνος εργασίας) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Πάρκο των Εποχών με τίτλο «Ο χρόνος είναι χρήμα... (Μόνο για λίγους...)». 

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Κώστας Γκουντέλιας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Κ. Μακεδονίας.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων.

Την Πέμπτη η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ

Συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των συνδικάτων στη ΔΕΘ.

Η συνέντευξη θα δοθεί την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στην αίθουσα Α. Μπεναρόγια του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 32) και θα παρουσιαστεί το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ.

Ενώ σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί η οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας, μετά το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, για να εξασφαλιστούν οι τεράστιες ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους.

Όλοι το Σάββατο στις 5.30 μ.μ. στη ΧΑΝΘ

Στη ΔΕΘ θα διαδηλώσουν και οι απολυμένοι πλέον εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ. Θα ανταμώσουν ξανά με τους συναδέλφους τους από ολόκληρη τη χώρα, που στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν πάνω από 4,5 χρόνια τώρα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και αποφάσεις της κυβέρνησης. Ετοιμάζονται να προσθέσουν ένα ακόμη σταθμό σε αυτόν τον ηρωικό και δίκαιο αγώνα, βάζοντας μπροστά το νέο πλαίσιο αιτημάτων για την διασφάλιση του εισοδήματος και την επιβίωση των οικογένειών τους.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο ετοιμάζουν και αγροτικοί Σύλλογοι συνεχίζοντας τον αγώνα του για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ. Οι συνταξιούχοι μάλιστα θα οργανώσουν μεγάλη συνταξιουχική συγκέντρωση τη μέρα του συλλαλητηρίου, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5 μ.μ. μπροστά στον Λευκό Πύργο.

Σε μαζική συμμετοχή καλούν ακόμα ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολουμένων Εμπόρων Θεσσαλονίκης και οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών Κεντρικής Μακεδονίας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Στην κινητοποίηση καλεί και το ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Εργατικό Κέντρο Λαμίας (Λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 10.45 π.μ. από το 3ο χιλιόμετρο Λαμίας Αθηνών στο πρατήριο καυσίμων, μετά την έξοδο από τον κόμβο για την είσοδο της Λαμίας).

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο

Τη μετακίνηση των εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ οργανώνουν τα εργατικά σωματεία. Συγκεκριμένα, το Σάββατο θα αναχωρήσουν λεωφορεία από:

  • Αλεξάνδρεια, 3.30 μ.μ., ξενοδοχείο «Μάνθος».
  • Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., από το δημαρχείο.
  • Βέροια, 3 μ.μ., πλατεία Ωρολογίου.
  • Δράμα, 1.30 μ.μ., πίσω από την εκκλησία Αγ. Νικολάου.
  • Καβάλα, 1 μ.μ., από τον δημοτικό κήπο.
  • Κατερίνη, 3.30 μ.μ., κεντρική πλατεία.
  • Κιλκίς, 3 μ.μ., πλατεία Ειρήνης.
  • Κοζάνη, 2.30 μ.μ. από την κεντρική πλατεία
  • Κομοτηνή, 1 μ.μ., από το «Σπαθί».
  • Λάρισα, 2 μ.μ. από οδό Τάκη Τσιόγκα/ πρώην Καλλιθέας, στο ύψος του ΤΕΕ.
  • Λιτόχωρο, 3 μ.μ., παλιά Λαϊκή.
  • Νάουσα, 3 μ.μ., δημοτικό πάρκο.
  • Πτολεμαΐδα, 2.30 μ.μ. από τη λαϊκή αγορά της πόλης. 

Περιοδείες σε μεγάλα εμπορικά κέντρα

Στο πλαίσιο της πανεξόρμησης ενημέρωσης των εργαζομένων η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε περιοδείες σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, κυρίως σε μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις επόμενες μέρες συνεχίζει σε «One Salonica», ΝΟΤΟΣ και ΧΟΝΤΟΣ. Αναδεικνύει ότι στη ΔΕΘ πρέπει να πάρουν απάντηση η κυβέρνηση και οι εργοδότες. Γιατί την ίδια στιγμή που δίνονται πακτωλοί χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους και θεσπίζεται το 6ήμερο και σε άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στενάζουν.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, οι πωλητές, οι αποθηκάριοι και οι υπάλληλοι ζουν το 6ήμερο στο πετσί τους εδώ και χρόνια, αφού αυτές ήταν οι αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας που έκαναν πράξη οι κυβερνήσεις, για να δουλεύουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όποτε και όπως θέλουν τα αφεντικά. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο», ειδικά στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, στις αποθήκες και στα σούπερ μάρκετ των τουριστικών περιοχών, με αποτέλεσμα ακόμη και λιποθυμίες και υπερκόπωση, όπως στο εμπορικό κέντρο «Cosmos». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα εργαζομένων που δεν πήραν άδεια μέσα στο καλοκαίρι, όπως σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Χαλκιδική, δουλεύοντας παράλληλα όλες τις Κυριακές εδώ και 3 μήνες αδιάκοπα!

Τα 6ήμερα βασιλεύουν στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη», «Κρητικός», «Αφροδίτη», αλλά και στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, όπου κυρίως γυναίκες εργαζόμενες, σε συνδυασμό με τις 32 Κυριακές που είναι ανοιχτά τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχουν φτάσει στο αμήν, παρουσιάζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν, προβάλλοντας παραδείγματα από τον χώρο τους, όπου βγήκαν μπροστά και διεκδίκησαν συλλογικά με τα σωματεία τους και πέτυχαν νίκες.

Όπως οι εργαζόμενοι του NOTOS που ακύρωσαν πολλές φορές τα σχέδια της εργοδοσίας για το άνοιγμα του πολυκαταστήματος τις Κυριακές και στις 2 Γενάρη, μαζί με το σωματείο τους.

Όπως οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», που με μπροστάρη το σωματείο τους ακύρωσαν με τον αγώνα τους 3 εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων, αναγκάζοντας την εταιρεία να τους πάρει πίσω.

Όπως στη «Μασούτης» που μετά από πολλά χρόνια οι εργαζόμενοι ίδρυσαν σωματείο, κόντρα σε πιέσεις και εκβιασμούς, όπως την προσπάθεια απόλυσης της προέδρου, που έπεσε στο κενό μετά από παρέμβαση του σωματείου.

Αλλά και σε πολλούς χώρους, όπως η «Σκλαβενίτης», τα LIDL, τα ΙΚΕΑ, η «Βασιλόπουλος», το COSMOS, όπου οι εργαζόμενοι δίνουν τη δική τους μάχη κόντρα στην εργοδοσία, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τους καλούν, λοιπόν, μαζικά, μαχητικά να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο και να διεκδικήσουν: Υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του εμπορίου που θα κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταθερό εργάσιμο χρόνο, 7ωρο, 5ήμερο, την κυριακάτικη αργία. Μέτρα που θα προστατεύουν την υγεία του λαού, στη δουλειά, στη γειτονιά, παντού. Απεμπλοκή της χώρας μας από τα πολεμικά παιχνίδια στην Ουκρανία, για να σταματήσει η γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, με τις πλάτες και της χώρας μας. Πραγματικά δημόσια και σύγχρονη Υγεία και Παιδεία. Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών, για να μπει φρένο στις αυξήσεις στην Ενέργεια, στο νερό.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Τις επόμενες μέρες τα εργατικά σωματεία κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους.

Το ΣΕΤΕΠΕ προγραμματίζει περιοδεία σήμερα, Τετάρτη 4/9, σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύριο, Πέμπτη 5/9, σε παρασκευαστήρια.

Το Σωματείο Οικοδόμων οργανώνει περιοδεία σήμερα, Τετάρτη 4/9, στο εργοτάξιο του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο, αύριο, Πέμπτη 5/9, σε γιαπιά στη Θέρμη και την Παρασκευή 6/9 σε εργοτάξια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο Τροφίμων σήμερα, Τετάρτη 4/9, θα περιοδεύσει σε ΒΙΤΟΜ, «Παπαδόπουλος», «Αραμπατζής», «Μπάρμπα Στάθης».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σήμερα θα περιοδεύσει σε μεταφορικές στο Καλοχώρι και σε ΚΔΑΥ, αύριο σε VIPA και την Παρασκευή 6/9 σε ΔΙΟΝ.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.