Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ξεδιάντροπη στάση της κυβέρνησης ➽ Τι φοβούνται και κόβουν τον «Ριζοσπάστη»; ➽ Για δεύτερη συνεχόμενη φορά τον αποκλείουν από τις ερωτήσεις στη ΔΕΘ ➽ Κυρ. Μητσοτάκης: Ακούραστα για τους επόμενους γύρους της αντιλαϊκής επίθεσης

Τι φοβούνται και κόβουν τον «Ριζοσπάστη»;

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά αποκλείουν τον «Ρ» από τις ερωτήσεις στη ΔΕΘ

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Κυριακή 08/09/2024 - 14:45

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση «έκοψε» τον Ριζοσπάστη από τα ΜΜΕ που έκαναν ερώτηση στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη (βλ. και κάτω).

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης» είχε επισημάνει έγκαιρα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και είχε διαμαρτυρηθεί για την απαράδεκτη στάση απέναντι στην εφημερίδα, ζητώντας να μην επαναληφθεί και φέτος.

Όμως παρά τις δυο και πλέον ώρες της συνέντευξης, παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε συνολικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο «Ριζοσπάστης», όπως και ορισμένα άλλα Μέσα, δεν χώρεσε στη λίστα του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου που διεύθυνε τη συνέντευξη. Ο αποκλεισμός του «Ριζοσπάστη» για δεύτερη χρονιά επιβεβαιώνει ότι δεν γίνεται τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Πολύ περισσότερο που φέτος, περίσσεψαν οι βολικές, έως και αβανταδόρικες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό από «φίλια» Μέσα, που λιβανίζουν από το πρωί ως το βράδυ το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Μάλλον της έκατσε στο λαιμό της κυβέρνησης η μεγάλη συγκέντρωση των σωματείων και φορέων στο πλαίσιο της ΔΕΘ και προσπάθησε χτες σε έγχόμενο περιβάλλον να διασκεδάσει τις εντυπώσεις...

Για την ιστορία, η ερώτηση του Ριζοσπάστη που κόπηκε ήταν η εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ,

Στην Υγεία γίνονται καθημερινά διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις για τις τεράστιες ελλείψεις.

Στην παιδεία υπάρχει αγανάκτηση για τις 1000 και πλέον συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλονίκη, επιπλέον γιατί δεν μπορεί να βρεθεί στέγη για σχολεία Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.  Η κυβέρνηση δεν βρίσκει λεφτά για προσλήψεις υγειονομικών και σύγχρονα σχολεία αλλά πληρώνει 500000 ευρώ καθημερινά για τη φρεγάτα στην ερυθρά και 8 δις για εξοπλισμούς που υπηρετούν το ΝΑΤΟ...

Ισχυρίζεστε ότι όπου να 'ναι τελειώνουμε με την ακρίβεια αλλά ο λαός αναστενάζει και ο μισθός δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μισά του μήνα.  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΜΕ, την περίοδο 2007 - 2023 καταγράφηκε:

αύξηση κερδοφορίας 23,53%, 

αύξηση φοροληστείας 25,3%,

μείωση μισθών 14,81%

Πώς σχολιάζετε την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη μαγική εικόνα που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την πολιτική της και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που φαίνεται να μεγαλώνει όπως είδαμε και χθες εδώ στη Θεσσαλονίκη, με την πολύ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  σωματείων και άλλων φορέων;»

902

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

«Ακούραστα» για τους επόμενους γύρους της αντιλαϊκής επίθεσης

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Κυριακή 08/09/2024 - 15:15

Με αντιλαϊκό οίστρο παρουσιάστηκε και στην συνέντευξη του στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, απ' όπου ξεδιάντροπα η κυβέρνηση απέκλεισε για μια ακόμη χρονιά τον «Ριζοσπάστη», διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο πως «δεν κρυφτήκαμε από την υλοποίηση των δύσκολων αποφάσεων» και πως η κυβέρνηση τρέχει «ακούραστα», «δύσκολες παρεμβάσεις και με πολιτικό κόστος», όπως το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τις αλλαγές για ακόμη πιο ταξική και στα μέτρα του κεφαλαίου δικαιοσύνη.

Για την ακρίβεια επιχείρησε να το παρουσιάσει ως «εισαγόμενο» όπως και «έκτακτο πρόβλημα» για να κρύψει ότι πρόκειται για πρόβλημα που έχει τις ρίζες του στην ίδια τη «φυσιολογική» λειτουργία του συστήματος όπως και στις «έκτακτες» πολεμικές δαπάνες και τις κυρώσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από το μενού δεν έλειψε και η γνωστή μαγική εικόνα όπως για δήθεν «παρεμβάσεις που συγκράτησαν τις τιμές του ρεύματος» - την ώρα που αυτές τις πλήρωσαν από την άλλη τσέπη διπλά τα λαϊκά στρώματα - αλλά και οι εξαγγελίες για κάτι δήθεν παρεμβάσεις «ανακούφισης», μέτρα όπως αυτά για τη στέγη που ανακοίνωσε χτες και τα οποία τους μόνους που στηρίζουν είναι τους μεγαλοεργολάβους και τους τραπεζίτες. Ενώ παρουσίασε ως προϊόν της… ανάπτυξης την εκτόξευση των ενοικίων, δείχνοντας και το πραγματικό αντιλαϊκό περιεχόμενο της.

Παρουσίασε τις πανάκριβες τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης μετάβασης», ως δήθεν απόδειξη ότι η ενιαία αγορά της ΕΕ… δε λειτούργησε το προηγούμενο διάστημα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως αποτέλεσμα των εξαγωγών προς την Ουκρανία, χωρίς βέβαια κουβέντα για το ότι και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο λαός πληρώνει την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό των ευρωατλαντικών. Ενώ προανήγγειλε έναν ακόμη γύρο «επιστολογραφίας» με την Φον ντερ Λάιεν, ζητώντας της να επιταχύνει στην κατεύθυνση που οδηγεί τις τιμές του ρεύματος στα ουράνια.

Ξεκόβοντας στο μεταξύ κάθε κουβέντα για κάτι παραπάνω από την αναδιανομή ορισμένων «ψίχουλων» απαίτησε «Να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει καινούργιο δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο βάζει οροφές στις δαπάνες», κομπάζοντας κι όλας πως «τα πάμε καλύτερα από τις αρχικές μας προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις οροφές δαπανών», τσεκουρώνοντας επιδόματα και δαπάνες για υγεία, παιδεία και τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες.

«Μαγική εικόνα» για εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους

Εκεί που ξεπέρασε τον εαυτό του ήταν όταν βάφτισε το κρέας ψάρι για τα όσα τραβάνε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι: το παραπέρα πετσόκομμα των επιδομάτων ανεργίας βαφτίστηκε… «διευκόλυνση για να μην παραμένουν εγκλωβισμένοι στα επιδόματα ανεργίας»(!), την επιστροφή των συνταξιούχων στη δουλειά λόγω των συντάξεων πείνας την παρουσίασε… στήριξη του εισοδήματος τους, ενώ ανακάλυψε ως και αυξήσεις μισθών με αλχημείες περί «μέσων μισθών», την ώρα που οι πραγματικοί μισθοί υποχωρούν σταθερά εδώ και χρόνια. Ως και ότι οι επενδύσεις τάχα «δυναμώνουν την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζόμενων» φαντάστηκε, την ώρα που αυτές έχουν ως νούμερο ένα προϋπόθεση την εργασιακή ζούγκλα που έχουν νομοθετήσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στη γραμμή των «αυτοαπασχολούμενων - φοροφυγάδων» επέμεινε σε ό,τι αφορά την ένταση της φοροληστείας, παρουσιάζοντας ξανά τις δήθεν ελαφρύνσεις της τάξης του 1 ευρώ την ημέρα, την ώρα που με το «τεκμαρτό» παίρνει από την άλλη τσέπη εκατοντάδες ευρώ για ανύπαρκτα εισοδήματα.

«Φασαρία χωρίς υπόσταση» οι κινητοποιήσεις για τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις στα σχολεία!

Για την Υγεία υπερασπίστηκε την πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης, βαφτίζοντας «επανάσταση» τα όσα δρομολογεί η κυβέρνηση και τα οποία οδηγούν σε παραπέρα υποβάθμιση της υγείας του λαού, μίλησε για δήθεν αυξήσεις και για προσλήψεις την ώρα που παντού υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες κενά, με την όλη κατάσταση να σπρώχνει εκατοντάδες στους εμπόρους της Υγείας.

«Φασαρία που δεν έχει υπόσταση» και «εξορθολογισμό» βάφτισε προκλητικά και τις εκατοντάδες συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, επιστρατεύοντας πάλι και τις γνωστές αστειότητες περί ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ παρουσιάστηκε και… χουβαρντάς για την άθλια κατάσταση στα κτίρια λέγοντας πως παρ’ ότι είναι ευθύνη των δήμων οι οποίοι δεν έχουν ούτε ευρώ, η κυβέρνηση θα δώσει μερικά ψίχουλα και θα επιδιώξει να βάλει και μέσα από αυτή την οδό ιδιώτες και «χορηγούς» στα σχολεία. Και αφού παρουσίασε ως υπόδειγμα το σχολείο της μορφωτικής υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης, μετά νοιάστηκε τάχα και για την ψυχική υγεία των μαθητών αναφερόμενος στο μέτρο για τα κινητά.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι τυμπανοκρουσίες για τα έργα τα σχετικά με τις συγκοινωνίες στην Θεσσαλονίκη, κόβοντας ξανά προκαταβολικά «κορδέλες», την ώρα που ο λαός χρυσοπληρώνει για υποβαθμισμένες υπηρεσίες και οι όμιλοι θησαυρίζουν, με βάση και όσα τους διασφαλίζουν οι συμφωνίες της κυβέρνησης.

Περίπου… άριστα έδωσε στην κυβέρνηση του για τη διαχείριση της αντιπυρικής περιόδου - στην οποία οι φωτιές έφτασαν ως και στον αστικό ιστό της Αθήνας - επιστρατεύοντας τα «ανώτερα μαθηματικά» των μέσων όρων και του «κόστους - οφέλους» για το αστικό κράτος και του φορτώματος της κρατικής ευθύνης στις πλάτες του λαού.

«Πρώτη προτεραιότητα» χαρακτήρισε τα σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το γνωστό «πρότζεκτ» για την Θεσσαλία που οδηγεί σε εκτίναξη τιμών για αγρότες και λαϊκά στρώματα.

Μάλιστα εμφανίστηκε και… ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στην Θεσσαλία, με το σχέδιο του κεφαλαίου ανά χείρας, που έχει αφήσει εκτεθειμένο το λαό σε νέα καταστροφή, ενώ βλέπει «ευκαιρίες» παραπέρα ξεκληρίσματος των φτωχών αγροτών, της εμπορευματοποίησης της γης, των αλλαγών χρήσεων γης. Ηταν εξάλλου παραπάνω από εύγλωττος όταν παρουσίασε ως πρότυπο τις παρεμβάσεις στη Β. Εύβοια, λέγοντας μάλιστα με θράσος πως η περιοχή εκεί «πάτησε στα πόδια της γρηγορότερα απ’ ότι πιστεύαμε»!

Ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τους εξοπλισμούς

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά αφού αναφέρθηκε στη «θετική ατζέντα» - τις επιχειρηματικές συμφωνίες και «μπίζνες» των δύο αστικών τάξεων -, όπως και στην «ικανοποιητική συνεργασία» για το κυνηγητό απέναντι στους μετανάστες, «αναγνώρισε» πως «δεν έχει αλλάξει ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού» και πως βρίσκεται στο τραπέζι. Εκεί δηλαδή όπου με ΝΑΤΟικό πατρόν παζαρεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική «συνοχή» και τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά εξάλλου το έργο ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου μίλησε για «πολύ σημαντικό έργο, πολύ πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο», λέγοντας πως το ζήτημα είναι η οικονομική βιωσιμότητα του έργου και πως αν αυτή υπάρχει «οι όποιοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα ξεπεραστούν».

«Προφανώς θα συνεχίσουμε να δρομολογούμε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα» ήταν η απάντηση του για τους εξοπλισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει με πάνω από 7 δις κάθε χρόνο για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που υπονομεύουν την άμυνα της χώρας, ενώ παρουσίασε και ως στήριξη της «ελληνικής καινοτομίας για εγχώρια τεχνογνωσία», το νέο κέντρο καινοτομίας που δημιούργησε η κυβέρνηση ώστε κομμάτι από την πίτα να πάρουν και εγχώριοι επιχειρηματίες.

«Πάντα καλό» για το σύστημα «να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης»

Για τις εξελίξεις στους «συνεταίρους» του αστικού πολιτικού συστήματος ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, δείχνοντας τον καημό του συστήματος η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική να μαζεύεται «εντός των τειχών» σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι πάντα καλό για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος να υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης» που να είναι «κοστολογημένη» με το γνωστό ζύγι του κεφαλαίου, παραπονούμενος ειδικά για το ΠΑΣΟΚ πως περίπου δεν έχει ψηφίσει με τη ΝΔ το 70% των νομοσχεδίων που είχε ψηφίσει στην πρώτη κυβερνητική του θητεία.

Για την ακροδεξιά παρουσίασε ως γενεσιουργό αιτία για την άνοδο της ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης - το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την βάρβαρη πολιτική της ΕΕ που προσυπογράφει η κυβέρνηση -, ισχυριζόμενος πως στην Ελλάδα έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό, ενώ πούλησε και ολίγο από πατριδοκαπηλία παρουσιάζοντας ως δήθεν θωράκιση της άμυνας της χώρας τους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.