Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία των εφοπλιστών — Η κοινωνία της “πολύμορφης διαστροφής” και η έκθεση Ντράγκι

Κώστας Γουλιάμος

Kοινωνία “πολύμορφης διαστροφής”

Η βαθύτατη παρακμή υποκειμένων του πολιτισμού είναι συνάρτηση ή/και παράγωγο των ποικίλων κρίσεων διαρκείας του αστικού συστήματος.

Οι ευθύνες των υποκειμένων του πολιτισμού είναι τεράστιες, καθότι η έμμεση ή άμεση ταύτισή τους με το status quo (την υπερδομή) οδηγεί, μεταξύ άλλων, στην εμπέδωση μιας επικίνδυνης «συντηρητικής στροφής».

Επιτακτικώς και συστηματικώς καλλιεργείται η ανάγκη του ευκοινώνητου είδους που εμφορείται από την αυτοκρατορική ιδεολογία του πολιτικά ορθού, του κτητικού ατομικισμού, της νεοφανούς κουλτούρας των “ισαποστάκηδων”, της προσποίησης και, συνάμα, ενός ιδιότυπου κοσμοπολιτισμού, ο οποίος αντλείται από το ευρύτατο φάσμα και τις νεοδομές της κεφαλαιοκρατικής παγκοσμιοποίησης (χρηματοπιστωτικές και τεχνολογικές αγορές).

Αποτυπώνονται, έτσι, νέοι τρόποι κοινωνικής ανέλιξης, οι οποίοι ανακλούν τον πολιτισμικό αταβισμό αλλά κι` εκείνο το είδος θεσμοθετημένης αγελαίας νοοτροπίας που -μέσω τυφλής προσαρμογής στον κυρίαρχο λόγο- επικυρώνουν τα διακριτά γνωρίσματα ενός κλασικού συντηρητικού μορφώματος.

Σε συνάρτηση με τα ιδιαίτερα κοινωνικά και πολιτικά συμφραζόμενα των κοινωνιών μας, η εν λόγω «συντηρητική στροφή» γίνεται ο κατεξοχήν μηχανισμός στον αγώνα κατίσχυσης κάθε είδους στασιμότητας ή ρηχότητας που, ως τέτοια, σηματοδοτεί ακόμα μια πολιτισμική παθογένεια.

Ο εφιάλτης της «συντηρητικής στροφής», σε μια κοινωνία συγγραφέων-καλλιτεχνών χωρίς φωνή και, πάντως, αποκομμένης από τον πραγματικό κόσμο, οδηγεί σε αυτό που σήμερα μπορούμε να αποκαλέσουμε δυστοπική πολιτισμική μυθοπλασία.

Ήδη από τη δεκαετία του `60 ο Marcuse στα γραπτά του είχε προϊδεάσει την είσοδό μας σε μια κοινωνία “πολύμορφης διαστροφής".

Μποτίλια Στον Άνεμο Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης

(Φωτό επάνω: Sarah Marino, Death Valley Mud Cracks Playa) 

___________

(Πίνακας ανάρτησης: Carlo Carrà, «Έξοδος από το θέατρο», 1909)

* * *

Η έκθεση Ντράγκι

Έκθεση Ντράγκι ή «και από τη μύγα ξίγκι» σε βάρος των λαών: Αυτό που ουσιαστικά πρότεινε πριν από λίγες μέρες ο Μάριο Ντράγκι στην έκθεσή του για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό τον τίτλο “Το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας” δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά μια “διέξοδος” από την κρίση με περισσότερο καπιταλισμό. Και μάλιστα μέσα από την αύξηση των επενδύσεων στην πολεμική βιομηχανία.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2024 η Κομισιόν υπογράμμιζε πως απαιτούνται πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισ. ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία.

Διόλου τυχαίο πως η έκθεση Ντράγκι προτρέπει τα κράτη-μέλη να εναρμονιστούν με τον στόχο του ΝΑΤΟ για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα η πολεμική βιομηχανία με επιπλέον 60 δισ. ευρώ μέσα στο 2025.

Στην Ελλάδα κυβέρνηση, αστικά και συστημικά κόμματα όπως και θεσμοί χαιρέτησαν μ` ενθουσιασμό την έκθεση. Μάλιστα η “Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών” χαιρέτησε την Έκθεση, ο δε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του στην "Καθημερινή” δήλωσε πως η έκθεση Ντράγκι αποτελεί "σημαντική συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας".

Κι ενώ τ’ όλο ζήτημα συζητείται έντονα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εδώ στο Νότο, στην Κύπρο συγκεκριμένα, το κομματικό σύστημα και τα επιτελεία του απέφυγαν σχόλια και δηλώσεις.

Επέλεξαν τον… ύπνο του δικαίου! Φαίνεται εκ των πραγμάτων πως ορισμένοι… τρέφονται απ’ όλη αυτή τη συστημική αδιαφορία. Φαίνεται πως υπάρχει κόσμος που έλκεται από τα paraphernalia της Κομισιόν και Ντράγκι για περισσότερο καπιταλισμό και οικονομία πολέμου.

Για καπιταλιστική συσσώρευση και ανακεφαλαιοποίηση που σημαίνει θυσίες του λαού για να σωθούν τράπεζες.

Θα θυμάστε τα λόγια του Μακχίθ στην «Όπερα της Πεντάρας» του Μπρέχτ: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας».

Έχοντας σαν... όπλο τον ανταγωνισμό, Ε.Ε και κυβερνήσεις αφαιρούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος από τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να αντιμετωπίζουν οξύτατο οικονομικό πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις εφαρμόζοντας νόμους-εκτρώματα –τύπου 4738/2020 ή περί «Διαφάνειας, ανταγωνισμού, προστασίας ευάλωτων: Ενσωμάτωσης Ευρωπαϊκής Οδηγίας, επανεισαγωγή του Προγράμματος Ηρακλής" κλπ- παραδίδουν την περιουσία των υπερχρεωμένων λαϊκών οικογενειών σε funds και τράπεζες.

Συνολικά η κρίση είναι καπιταλιστική.

Συνεπώς η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη εναντίον των αιτιών της. Δεν βρίσκεται στις εκθέσεις, τα Σύμφωνα Σταθερότητας ή/και τις μεταφυσικές θεωρίες εξανθρωπισμού του καπιταλισμού, ούτε στον κεϋνσιανισμό και στη σοσιαλδημοκρατία που προσαρμόζονται στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και της οικονομίας πολέμου, που συλλήβδην εισηγούνται Ντράγκι, Ε.Ε και ΑμερικανοΝΑΤΟικό apparatus.

___________

 

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.