Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΕΘα δώσει τίποτα - ΔΕΘα μας παραμυθιάσει - ΔΕΘα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί ➽ ΚΚΕ: Η κυβερνητική πολιτική υλοποιεί με συνέπεια και κυνισμό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων ➽ Ο Κ. Μητσοτάκης ομολόγησε πως οι δεσμεύσεις στην ΕΕ επιτρέπουν «αλόγιστες» δαπάνες για το κεφάλαιο και για τον λαό «ανακάτεμα ψίχουλων»

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Η κυβερνητική πολιτική υλοποιεί με συνέπεια και κυνισμό τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων

Σάββατο 07/09/2024 - 22:25

Σε ανακοίνωση του για την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη από την ΔΕΘ (βλ. κάτω) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, στριμωγμένοι από τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εμφανιστούν ότι στοχεύουν στη «μείωση των ανισοτήτων» και τη «σύνδεση της ανάπτυξης με το εισόδημα», η πραγματικότητα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, αφού αυτό επιβάλλουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και η κερδοφορία των ομίλων, τα οποία υπηρετεί με συνέπεια και κυνισμό η κυβερνητική πολιτική.

Αντί για «καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», με αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις, οι εργαζόμενοι βλέπουν τον μέσο μισθό τους να είναι κατά 14,81% μειωμένος σε σχέση με το 2011 και αυτό την ώρα που η ακρίβεια "σπάει κόκκαλα" και η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53% από το 2007 και καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ. Ακόμη και το επίδομα ανεργίας μετατρέπεται σε ένα εργαλείο εκβιασμού των ανέργων για την αποδοχή θέσεων εργασίας χωρίς δικαιώματα.

Αντί για κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων δυσβάσταχτων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως στα τρόφιμα και την ενέργεια,  η κυβέρνηση επιλέγει τη μείωση φόρων και εισφορών που τελικά θα ωφελήσει μόνο τη μεγάλη εργοδοσία που ζητά ακόμα πιο φθηνή εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, τα φορολογικά έσοδα, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνει ο λαός με τους άμεσους και έμμεσους φόρους, έχουν εκτιναχθεί κατά 24,6 δισ. ευρώ τη διετία 2022-2023 σε σχέση με το 2007-2008.

Αντί για την κάλυψη των πιεστικών λαϊκών αναγκών στην υγεία, την παιδεία κλπ, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά μισό δισ. μέσα στο πρώτο 7μηνο του 2024 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει από τις ελλείψεις και στα σχολεία συγχωνεύονται πάνω από 1.000 τμήματα, ενώ ακόμα και η ανακαίνισή τους επαφίεται στη γενναιοδωρία των διαφόρων "χορηγών", η οποία πάντα έχει ανταλλάγματα. Έτσι υπερκαλύπτονται οι στόχοι για τα θηριώδη "ματωμένα" πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με την ΕΕ και δεν αμφισβητούν τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος.

Αντί για κρατικά προγράμματα εξασφάλισης της εργατικής - λαϊκής και φοιτητικής στέγης, η κυβέρνηση προωθεί δοκιμασμένα προγράμματα για ελάχιστους, που θα πληρωθούν ξανά από τις τσέπες του λαού, ενώ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των τραπεζών και των κατασκευαστικών ομίλων.

Αντί για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις καταστροφές που η ίδια προκάλεσε με την πολιτική της ως «ευκαιρία» για νέες μπίζνες. Ταυτόχρονα προωθεί, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, τη γενίκευση της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων την ώρα που η κρατική «ευθύνη» δεν μπορεί να ανακόψει μια πυρκαγιά να φτάσει στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. 

Όλα τα παραπάνω δεν είναι θέμα ανικανότητας αλλά συνειδητών πολιτικών ταξικών επιλογών, που θυσιάζουν τις ανάγκες του λαού στο βωμό των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, της περαιτέρω εμπλοκής της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και της διαδικασίας μετατροπής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική. Το κόστος αυτό το πληρώνουν ήδη πολύ ακριβά οι ευρωπαϊκοί λαοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, με νέες αυξήσεις στις πολεμικές δαπάνες.

Πραγματική εργατική-λαϊκή αντιπολίτευση  στην κυρίαρχη πολιτική υπάρχει και πρέπει να δυναμώσει, μόνο που αυτή δεν μπορεί να εκφραστεί από τα κόμματα της συναινετικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα του χώρου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τα οποία βρίσκονται σε παρατεταμένη περιδίνηση και εκπέμπουν αυτή την αποκρουστική εικόνα ακριβώς εξαιτίας της σύμπλευσής τους με τους βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής, που πλέον έχει γίνει αντιληπτή από μεγάλο μέρος του λαού.

Η πραγματική αντιπολίτευση εκφράστηκε και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με το μεγάλο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και φορέων, με αιτήματα που απαντούν στις πιεστικές ανάγκες επιβίωσης της λαϊκής οικογένειας. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει, στη Βουλή και στην κοινωνία, να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του σημερινού κράτους, για να ανοίξει ο δρόμος για τις ριζικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα».

902

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ

Ομολόγησε πως οι δεσμεύσεις στην ΕΕ επιτρέπουν «αλόγιστες» δαπάνες για τους ομίλους και για τον λαό «ανακάτεμα ψίχουλων»

Πηγή: Eurokinissi

Ομιλία για το πώς η κυβέρνηση της ΝΔ και η αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνει, έχοντας τη στήριξη των κομμάτων της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης», θα γίνει «πιο γρήγορα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά» για το κεφάλαιο πραγματοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ. 

Ξεκίνησε λέγοντας πως στόχος του είναι «να μετατρέπει τη συλλογική ανάπτυξη σε ατομική προκοπή, με την επόμενη γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη». Τα στοιχεία, όμως, λένε πως η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο τη διετία 2022-2023 ήταν στα 21 δισ. ευρώ, όταν τη διετία 2007-2008 ήταν 17 δισ. ευρώ, αυξήθηκαν δηλαδή τα κέρδη τους κατά 4 δισ. ευρώ ή 23,53%. Την ίδια περίοδο γιγαντώθηκε η φοροληστεία του λαού ενώ μειώθηκε το πραγματικό του εισόδημα. Τη διετία 2022-2023 ο λαός μας πλήρωσε τη συντριπτική πλειοψηφία των σχεδόν 116,8 δισ. ευρώ φόρων από 93,2 δισ. ευρώ που πλήρωσε τη διετία 2007-2008, αύξηση δηλαδή 24,6 δισ. ή 25,3%. Για την ίδια περίοδο ο ακαθάριστος μέσος πραγματικός μισθός τον Αύγουστο του 2011 ήταν 1.308,52 ευρώ ενώ τον Αύγουστο του 2023 ήταν 1.114,71 ευρώ, μειωμένος δηλαδή κατά 14,81%.

Αυτή είναι η εικόνα των νομοτελειών της «δίκαιης» καπιταλιστικής ανάπτυξης που «οραματίζεται» ο Κ. Μητσοτάκης και σύσσωμα τα κόμματα του συστήματος. 

Στη συνέχεια παρουσίασε μια «πλασματική» πραγματικότητα που στηρίζεται στη λογική ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για τον λαό», αφού υποστήριξε πως βασικός του στόχος είναι να συνεχίσουν να παράγονται τα ματωμένα από τη φοροληστεία του λαού «πρωτογενή πλεονάσματα».

Μίλησε για «μαζικούς διορισμούς» εκπαιδευτικών τη στιγμή που συγχωνεύουν 1.000 τμήματα, οι μαθητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες και μόνο πέρυσι παραιτήθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί αφού δεν μπορούσαν να αντέξουν το τεράστιο κόστος της στέγασης κ.λπ.

Δεν δίστασε να μιλήσει για το μέτρο «καθαρισμού των οικοπέδων» και για το γεγονός ότι «η κλιματική κρίση απαιτεί τη συστράτευση όλων μας» την ώρα που έφτασε η φωτιά στο Χαλάνδρι και καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με «μικρές» μεγάλες πυρκαγιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στον οικιστικό ιστό!

Απογείωσε την κοροϊδία όταν είπε πως «δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα "ουρανοκατέβατα κέρδη"» και πως «θα συνεχίσουμε τη μάχη με τους ισχυρούς για να βοηθήσουμε τον λαό» τη στιγμή που η κερδοφορία των ομίλων στα σούπερ μάρκετ, των ενεργειακών κολοσσών, των εφοπλιστών, των τραπεζών κ.λπ. σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

Ύστερα έκανε αναλυτική αναφορά στον «οδικό χάρτη προς το μέλλον» ...

Αναφέρθηκε στη «σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών», όταν η κερδοφορία των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο μετρά δισ. και ο λαός δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ. Στα μέτρα για «την αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων», που στη συνέχεια της ομιλίας του κατέστησε σαφές ότι εννοεί τα νέα δωράκια στους ομίλους και το πετσόκομμα του επιδόματος ανεργίας. Στα μέτρα που αφορούν την «ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων», που λογικά όντως θα πάρει.  

Προφανώς είπε για την ανάγκη «ολοκλήρωσης της πράσινης μετάβασης» που πρέπει να εκφραστεί σε φθηνό ρεύμα για τον λαό (!), όπως είπε. Τα ίδια λένε συνεχώς οι υπερασπιστές των «πράσινων» αρπαχτικών εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Οι ΑΠΕ και τα «πράσινα» χαράτσια στον λαό αυξάνονται, όπως προφανώς και οι τιμές του ρεύματος.  

Τόνισε επίσης ότι θα πάρει μέτρα για «την οργάνωση του δημόσιου χώρου» εννοώντας τις διάφορες αστικές αναπλάσεις που δίνουν δισ. από τα χρήματα του λαού σε κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους τη στιγμή που δεν γίνονται κρίσιμες για τη ζωή μας υποδομές. 

Μια από τις μοναδικές στιγμές ειλικρίνειας του Κ. Μητσοτάκη ήταν όταν ισχυρίστηκε πως το «αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (...) δεν επιτρέπει υπέρβαση των δαπανών». Δεν έχει λέει «σάκο με αλόγιστες παροχές» για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, όμως το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος πάντα «έχει σάκο» για τις απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων. 

Στη συνέχεια σπατάλησε πολλή ώρα για να αναφερθεί σε μέτρα -κάποια τα είχε ήδη εξαγγείλει- που ουσιαστικά «ανακατεύουν» τα ψίχουλα που βαφτίζονται «λελογισμένες παροχές» για τους «ευάλωτους». 

Για να γίνει σαφές ο κυνισμός της αντιλαϊκής πολιτικής αναφέρουμε πως σε ένα σημείο του λόγου του ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως θέλει «να βάζουμε φρένο στις επιθυμίες που διακατέχουν τις σύγχρονες κοινωνίες»!

Χωρίς αυτή τη στιγμή να παρουσιάζουμε όλα τα μέτρα που παρουσίασε και επιβεβαιώνουν τα όσα παραπάνω γράψαμε, ενδεικτικά θα αναφέρουμε τα όσα είπε για το επίδομα ανεργίας. Ισχυρίστηκε, λοιπόν, πως θα τα «πάρει» από τους ανέργους -αφού μπορούν πλέον να βρίσκουν δουλειές!- για να «επιδοτήσει τους πιο ευάλωτους»! 

Ίσως το πιο ενδεικτικό του τι σημαίνει «ρεαλισμός» της αστικής πολιτικής είναι αυτά που είπε για τα σχολικά κτίρια. Τη στιγμή λοιπόν που ζούμε στην 6η πιο σεισμογόνο χώρα του κόσμου και μεγάλος όγκος σχολικών κτιρίων είναι σχεδόν ετοιμόρροπος, είπε πως θα διαθέσει 250 εκατ. ευρώ για να φτιαχτούν ορισμένες από τις τουαλέτες και ορισμένοι από τους σοβάδες που πέφτουν από τα ταβάνια.

Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε λυρικά το «όραμά» του λέγοντας πως «αυτοί που ξυπνούν νωρίς το πρωί θα γεύονται τους καρπούς τον κόπων τους, τα παιδιά θα ονειρεύονται πως θα ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους». Η αλήθεια είναι πως το «όραμά» του θα γίνει πράξη... Όμως θα το κάνει ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που θα ανατρέψει τη σάπια αστική εξουσία με το ΚΚΕ μπροστά!

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.