Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Νίκος Μπελογιάννης: Κουκουές και μπροστάρης - Θυσία που πηγάζει από τον πιο όμορφο στόχο της ανθρωπότητας - Εκδήλωση στο Γουδή και ομιλία του Θοδωρή Χιώνη (3 Video - 21 Φωτό)

ΓΟΥΔΗ
Εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη
Κυριακή 02/04/2017 - 16:59
«Κουκουές και μπροστάρης. Αυτό τα λέει όλα»: Με τα λόγια αυτά που έγραψε ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ Ν.Ζαχαριάδης για τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, ολοκλήρωσε την ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την εκτέλεσή του, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος (βλέπε πιο κάτω βίντεο).




Η εκδήλωση αυτή, στο σημείο που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος ο Ν.Μπελογιάννης, μαζί με τους Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση διοργανώθηκε από τις Οργανώσεις Α’ Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.



Το «παρών» έδωσαν μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ καθώς και πολυμελής αντιπροσωπία της ΚΕ του ΚΚΕ, που εκλέχτηκε χθες από το 20ό Συνέδριό του.


Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και τα παιδιά του Νίκου Καλούμενου, Μαργαρίτα και Πέτρος, που εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα από τους παρεβρισκόμενους. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε ο κομμουνιστής Δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Μετά την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν η Σύλβια Καπερνάρου, η Αριάδνη Μιχαηλάρη, ο Χρήστος Μπαλτάς και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Οι καλλιτέχνες διάβασαν απόσπασμα από το βιογραφικό του Ν. Μπελογιάννη, που συνέταξε ο ίδιος το 1947, λίγο μετά την άφιξή του στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ.

Στη συνέχεια απήγγειλαν τα ποιήματα για τον ήρωα του ΚΚΕ των Ν. Χικμέτ, Γ. Ρίτσου και Κ. Βάρναλη και τραγούδησαν μαζί με τους συγκεντρωμένους τιμώντας τον και αποδεικνύοντας ότι ο Μπελογιάννης ζει και εξακολουθεί να εμπνέει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από το ΚΚΕ και την ΚΝΕ στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα στο σημείο της εκτέλεσης.
Θυσία που πηγάζει από τον πιο όμορφο στόχο της ανθρωπότητας
Ο Θ. Χιώνης μιλώντας στους συγκεντρωμένους ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Τον Μπελογιάννη, όπως και τους χιλιάδες ήρωες που γέννησε το ΚΚΕ, τους τιμάμε διαδηλώνοντας ότι συνεχίζουμε, ακλόνητοι από το χρέος που έχουμε, να κάνουμε ό,τι μπόρούμε για να ξημερώσουν και στη χώρα μας καλύτερες μέρες. Τους τιμάμε στην πράξη, ακλόνητοι από τον επανατατικό σκοπό μας, μέσα από τους αγώνες μας, στις ανηφόρες και στις κατηφόρες, με την ακούραστη δουλειά μας άνθρωπο τον άνθρωπο, με την απαίτηση από τον εαυτό μας να γίνουμε πιο ικανοί.»

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ και στις αποφάσεις του σημείωσε: «Στεκόμαστε μπροστά στο μνημείο του Μπελογιάννη με μεγάλο αίσθημα αυθύνης, ότι θα ανταποκριθούμε κάτω από όλες τις συνθήκες, με την πεποίθηση ότι συνεχίζουμε στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε. Αλλωστε η θυσία του πήγαζε και υπηρετούσε τον πιο όμορφο στόχο που έβαλε η ανθρώπινη ιστορία, αυτόν της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο...»
Αναφερόμενος στη ζωή του Ν. Μπελογιάννη, ο Θ. Χιώνης κατέληξε σημειώνοντας ότι δολοφονήθηκε γιατί ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, γιατί δεν πρόδωσε το λαό, δεν κρύφτηκε, δεν έφυγε τα χρόνια της κατοχής, όπως έκαναν τα διαλεχτά παιδιά της αστικής τάξης.
Η συγκίνηση κορυφώθηκε στην εκδήλωση όταν ο ομιλητής μετέφερε τα λόγια του ίδιου του εκτελεσμένου μέλους της ΚΕ του Κόμματος, του Ν. Μπελογιάννη στο στρατοδικείο, που δείχνουν το μεγαλείο του αλύγιστου της ταξικής πάλης: «Αν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουν, κατά πάσα πιθανότητα, μετά μεγάλων τιμών... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με το ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σε αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω...»
Ο ομλητής αναφέρθηκε επίσης στα όσα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να συμβολίζει ο Ν.Μπελογιάννης, αλλά και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων να καπηλευτούν τέτοιες ηρωικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, την ίδια την ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αποκόβοντας αυτούς τους αγώνες από το πραγματικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα που κλιμακώνεται με τη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του μνημονίου, αλλά και γενικότερα στις εξελίξεις, οπως στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη, τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ κλπ, αναλύοντας την πολιτική απάντηση που δίνει η σύγχρονη επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ σε όλα αυτά.
«Ο Μπελογιάννης με τη ζωή του δίδαξε, ότι η ιδεολογική σταθερότητα, απαιτεί κατάκτηση της γνώσης για να γίνεται καλύτερη η δράση. Δοκιμασία της θεωρίας στην πράξη και βελτίωση της επαναστατικής δράσης με την αφομοίωση της θεωρίας και της νέας γνώσης. Έτσι δυναμώνουν η αισιοδοξία, η θέληση, το πείσμα, η ικανότητα δράσης, Σ’αυτά δοκιμαζόμαστε κι εμείς σήμερα, για να γίνουημε πιο ικανοί στην οικοδόμηση του Κόμματος και της ΚΝΕ, στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την εργατική εξουσία», ανέφερε μεταξύ άλλων ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Θοδωρης Χιώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.