Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Η Σφαγή του Ludlow: Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα − Ένα μοναδικό ντοκουμέντο από τον Λεωνίδα Βαρδαρό − ΕΡΤ2, Κυριακή 30 Απρίλη 2017, 22:15 − Μην το χάσετε!


Περισότερα για το Ludlow, για τους Πολέμους του Άνθρακα, το ομώνυμο τραγούδι του Γούντι Γκάρθι και ένα μεγάλο αφιέρωμα για το χρονικό της Σφαγής
από Μποτίλια:
Ludlow
(4)


*

ΕΡΤ2, Κυριακή 30 Απρίλη, 22:15

*
«Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα»
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Προκόπης Δάφνος
Βοηθός σκηνοθέτη-μοντέρ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Επιμέλεια ήχου: Ανδρέας Γκόβας
Έρευνα-ιστορική επιμέλεια: Φρόσω Τσούκα
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Παραγωγή: «Αποστόλης Μπερδεμπές» μη κερδοσκοπική εταιρεία
Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανος Πλάκας, Φρόσω Τσούκα, Λίνα Γουσίου

Η βραβευμένη ταινία από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αφηγείται την ιστορία της σύγκρουσης του 1913-14 μεταξύ της Ένωσης Ανθρακωρύχων Αμερικής (United Mine Workers of America) και των εταιρειών άνθρακα κάτω από την ηγεσία του Ροκφέλερ

Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας τη μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετώπισαν.
Οι Έλληνες ανθρακωρύχοι, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους από τη σκληρή πραγματικότητα μιας χρεοκοπημένης Ελλάδας και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των δουλεμπόρων της εποχής, είχαν καταλήξει στο μακρινό Κολοράντο να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του σιναφιού του.

Οι εταιρείες είχαν στη δούλεψή τους ιδιωτικούς στρατούς από εγκληματικά στοιχεία και τον πολιτειακό στρατό (εθνοφρουρά ή πολιτοφυλακή) που είχε σαν μοναδικό καθήκον την καταστολή απεργιών.

Η Ένωση Ανθρακωρύχων είχε μόνο τους απεργούς.

Η βία που από την αρχή χαρακτήρισε αυτή την ταξική αναμέτρηση, κορυφώθηκε με τη Σφαγή του Λάντλοου στις 20 Απρίλη του 1914 - τη δολοφονία 20 γυναικόπαιδων και την εν ψυχρώ εκτέλεση από την εθνοφρουρά τριών συνδικαλιστών μεταξύ των οποίων και ο Κρητικός Λούης Τίκας, ηγέτης των Ελλήνων απεργών.
Η έρευνα για το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε με τις μαρτυρίες των απογόνων των αγωνιστών του Λάντλοου και τις ιστορίες σημερινών κατοίκων της περιοχής που κρατούν ζωντανή την προφορική παράδοση.

Ακολούθησαν πολύωρες συζητήσεις με ιστορικούς, καθηγητές και μελετητές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφους και συγγραφείς που ασχολούνται με το θέμα.

Η τεκμηρίωση στηρίζεται σε αρχειακό υλικό -φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα, εφημερίδες, τραγούδια- από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στις ΗΠΑ.
Η ταινία έχει αποσπάσει το Βραβείο «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ» στην ενότητα «Καταγραφή της μνήμης» στο 18ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2016.
Η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας και συναυλία από το μουσικό σχήμα «Ρωμιοσύνη», με τραγούδια από το εργατικό κίνημα της εποχής και το ομώνυμο τραγούδι του Γούντυ Γκάρθι, δόθηκαν την Τετάρτη 6 Απρίλη, στον κινηματογράφο «ΑΛΚΥΟΝΙΣ».

Δήλωση του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού
Σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός αναφέρει:
«Πριν 15 χρόνια είχα προσπαθήσει να ανεβάσω μία παράσταση με αφηγήσεις Ελλήνων μεταναστών στην Αμερική. Χάρη στις μαρτυρίες που συμπεριλάβαμε σε εκείνη την παράσταση και στο ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού" σε παραγωγή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Αποστόλης Μπερδεμπές", έκανα μία προεργασία πάνω στο θέμα». Αναφερόμενος στους Έλληνες - θύματα της Σφαγής του Λάντλοου, ο Λ. Βαρδαρός παρατήρησε: «Μιλάμε για οικονομικούς μετανάστες, που μπήκαν κόβοντας τα σύρματα από το Μεξικό ή γλίτωσαν από τον τυφώνα στην Κούβα και πέρασαν στη Φλόριντα ή έφτασαν με ένα καράβι και μία κουβέρτα στο κατάστρωμα στο Έλις Άιλαντ. Οι άνθρωποι αυτοί περνούσαν στην Αμερική και γίνονταν ανθρακωρύχοι. Έχουμε υποχρέωση να ζωντανεύουμε μνήμες που καθόρισαν την εργατική ιστορία στην Αμερική καθώς μάλιστα συνέβαλαν συμπατριώτες μας στον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα που επηρέασε όλο τον κόσμο».

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.