Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταδικάζουμε απερίφραστα την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία − Κρυστάλλινη θέση για συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ (2 συνεντεύξεις)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Καταδικάζουμε απερίφραστα την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία
(Το κείμενο του Audio δημοσιεύεται πιο κάτω)
*
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Ειδήσεις»
Σάββατο 08/04/2017 - 11:10
Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Ειδήσεις» και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.  
Παρατίθεται η συνέντευξη:
Τι σημαίνει «Βάζουμε ακόμα ψηλότερα τον πήχη» μετά το Συνέδριο κ. Κουτσούμπα; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες;
Προτεραιότητες μας είναι η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος από τη φάση της υποχώρησης που βρίσκεται σήμερα, η ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας μέσα στους αγώνες, σε κατεύθυνση ρήξης και σύγκρουσης με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα. Οι αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου βάζουν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη για το Κόμμα μας γιατί θέλουμε να ανταποκριθούμε σε αυτά τα καθήκοντα, αλλά και σε ό,τι άλλο φέρει η ίδια η ζωή, οι εξελίξεις, πολιτικο-στρατιωτικές, εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς.
Εκτιμάτε ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει την αξιολόγηση; Ή θα προσφύγει σε κάλπες, ανοίγοντας μέτωπο με τους δανειστές;
Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει με τα νέα σκληρά μέτρα που φέρνει η συζήτηση για την αξιολόγηση. Η καθυστέρηση γίνεται για την εξασφάλιση και μιας 4ης ουσιαστικά συμφωνίας-μνημονίου, παράλληλα με την αξιολόγηση. Ο κίνδυνος του «ατυχήματος» όπως λένε, κυρίως λόγω των μεγάλων αντιθέσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και άλλους Ευρωπαίους του κουαρτέτου, είναι υπαρκτός και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί κανένας να αποκλείσει και προσφυγή σε εκλογές. Σε τέτοια εκδοχή των εξελίξεων έχει αναφορά και η κινδυνολογία, οι δραματικοί τόνοι και οι εκβιασμοί προς το λαό μας να αποδεχτεί τη νέα σφαγή του στο όνομα της ενότητας της Ευρώπης των μονοπωλίων, της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών και της συμφωνίας για ένα χρέος που δεν δημιούργησε ο ίδιος.
Εκτιμάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον; Η υλοποίηση των Μνημονίων εκτιμάτε ότι θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της ΕΕ;
Η παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ δεν εξαρτάται από το αν ο λαός θα συνεχίζει να ματώνει για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, οι οποίες στη χώρα μας βρήκαν την έκφρασή τους απότομα και βίαια με τα μνημόνια, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν σταδιακά. Η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται, λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της, αλλά και λόγω των ανταγωνισμών με άλλα κέντρα, όπως οι ΗΠΑ. Γι’ αυτό είναι πιθανό το σενάριο Γιούνκερ για μια ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων ή και για «απόσυρση» κάποιων κρατών από την ευρωζώνη. Κι επειδή το κεφάλαιο στη χώρα μας πάλι θα βρει τρόπο να την βγάλει καθαρή και να φορτώσει τις ζημιές του στο λαό, το κρίσιμο είναι ο λαός έγκαιρα να συνειδητοποιήσει αυτό και να χαράξει την πάλη του και την κατεύθυνσή της, με βάση τα δικά του συμφέροντα, κάτι που σήμερα ανταποκρίνεται μόνο στην εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Θεωρείτε πιθανό ένα τέταρτο Μνημόνιο;
Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα υπέρ του κεφαλαίου φορτώνει στην εργατική τάξη, το λαό μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης. Ειδικά αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει επιδείξει μεγάλη ικανότητα εξαπάτησης. Τα βαριά μέτρα και μετά το 2019, η νέα μείωση στο αφορολόγητο, οι μειώσεις στις συντάξεις, οι νέες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, οι ομαδικές απολύσεις, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα νέο, 4ο  μνημόνιο.
Αλήθεια κ. Γενικέ Γραμματέα, γιατί πρώην σύντροφοί σας, σας κατηγορούν ότι νοθεύετε τη στάση σας για την ΕΕ; Και τι συμβαίνει πραγματικά;
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που προβάλει εξαρχής με συνέπεια την κρυστάλλινη θέση για συνολική αποδέσμευση από την ΕΕ, δεμένη με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία και με το λαό πραγματικά στην εξουσία. Ορισμένοι, που έδωσαν «γην και ύδωρ» και με πολλούς τρόπους επέδειξαν στήριξη, ανοχή και εγκληματική σιωπή σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες πάνω από 20 χρόνια τώρα και μέχρι πρόσφατα, συνεχίζουν να «ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη» και να παραπλανούν την εργατική τάξη και το κίνημά της. Προτείνουν να αποδεχτεί το κίνημα ότι «η ΕΕ είναι το σπίτι μας», ότι «μπορεί να γίνει φιλολαϊκή», ανακαλύπτοντας ως δήθεν θαυματουργό λύση, τη μετάβαση στην καπιταλιστική Ελλάδα της δραχμής ακόμα και εντός της ΕΕ. Μόνο που αυτή σήμερα είναι και καραμπινάτη επιλογή τμημάτων του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ δοκιμάζεται στην πράξη σε άλλες καπιταλιστικές χώρες εκτός ευρώ, όπου και εκεί ματώνουν οι εργαζόμενοι. Το ΚΚΕ προτείνει στο λαό λοιπόν να αποδεχτεί και να παλέψει για ένα συνολικό σχέδιο εξόδου από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους, κοινωνικοποίησης του πλούτου, κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.
Το ΚΚΕ ζητάει εκλογές; Και «χωρά» σε ένα «αντικυβερνητικό μέτωπο»;
Όπως τραγουδά και στη «Βαβέλ» η Νατάσσα Μποφίλιου «στις ειδήσεις είπαν πάλι εκλογές, και γελάνε με μας, δώδεκα φυλές», και σωστά καταλήγει «το εμπέδωσα το πράγμα: η σιωπή μας είναι τραύμα, πια». Γι’ αυτό χρειάζεται μόνο αγώνας, πάλη του λαού ενάντια στην ΕΕ, τα μονοπώλια, την εξουσία τους, τις αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται και τα κόμματά τους.
Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να επαναδραστηριοποιείται η Χρυσή Αυγή με επιθέσεις και ξυλοδαρμούς. Τι πρέπει να γίνει όσον αφορά και στην κάθοδό της στις επόμενες εκλογές; 
Η ΧΑ συνεχίζει να δίνει αποδείξεις για το δολοφονικό ναζιστικό χαρακτήρα της. Είναι καιρός να τελειώσει η δίκη της, όχι μόνο όσον αφορά κάποιους εκτελεστές-μέλη της, αλλά την ίδια την εγκληματική ηγεσία αυτού του μορφώματος. Το κύριο είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός να απομονώσουν τη ΧΑ, ακόμα περισσότερο, να την πετάξουν έξω από κάθε τόπο δουλειάς, έξω από κάθε γειτονιά, σχολείο και σχολή. Και στις εκλογές να τη στείλουν στον «πάτο», εκεί που τα τσιράκια του συστήματος, «η σαπίλα του ντουνιά», δεν θα βρίσκουν ούτε την ψήφο τους.
Δημήτρης Κουτσούμπας (10 Αυγούστου 1955, Λαμία) Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 5.V.2015 (Μελάνι, 21 χ 29 εκ.)
Καταδικάζουμε απερίφραστα την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία
(AUDIO κορυφής)
Παρασκευή 07/04/2017 - 12:06 - Ενημέρωση: Παρασκευή 07/04/2017 - 17:58
Την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία καταδίκασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα. Επίσης, τόνισε πως η αξιολόγηση επί της ουσίας έχει κλείσει και επισήμανε την ανάγκη συμμετοχής στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ ενάντια στα μέτρα και στα δήθεν αντίμετρα.
Για την επίθεση στη Συρία ανέφερε πως αξιοποιήθηκε ως πρόσχημα η επίθεση με χημικά όπλα, που βεβαίως είναι καταδικαστέα, που αντικειμενικά -και άσχετα από το ποιος την έκανε- λειτούργησε ως προβοκάτσια και άνοιξε το δρόμο στις ΗΠΑ για να μπουν πιο ενεργά στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι των επεμβάσεων, του πολέμου, με ανοιχτές πλέον στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.
Για τη δεύτερη αξιολόγηση σημείωσε ότι επί της ουσίας έχει κλείσει και τα παζάρια αφορούν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για το χρόνο υλοποίησης των μέτρων για να μπορεί να διαχειριστεί τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στο λαό. Πρόσθεσε ότι η νέα συμφωνία για τα νέα μέτρα αφορούν ένα τέταρτο μνημόνιο άσχετα πώς θα ονομαστεί.
Σημείωσε πως για το ΚΚΕ ζητούμενο είναι ο λαός να οργανώσει τη δράση του, να οικοδομήσει τη συμμαχία του μέσα στο κίνημα για να υπάρξει πραγματική ριζική αλλαγή.
Παραθέτουμε την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης: 
- Υπάρχουν δυο θέματα επικαιρότητας που θα ήθελα τη γνώμη σας και για τα δύο. Το ένα είναι η ξαφνική απόφαση του προέδρου Τραμπ να διατάξει μία επίθεση αεροπορική κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία. Εσείς, εννοώ το ΚΚΕ, εδώ και πολύ καιρό κάνετε αναλύσεις, κάνετε λόγο και διατυπώνετε φόβους ότι επίκειται μια ενδεχόμενη πολεμική περιπέτεια στην περιοχή μας, οπότε θα ήθελα να ακούσω ποια είναι η ανάλυσή σας γι’ αυτό που έγινε χτες.
- Κατ' αρχάς πρέπει απερίφραστα να καταδικάσουμε την ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Φυσικά, ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο. Κατά την εκτίμησή μας είναι σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικός πόλεμος στη Συρία, ευρύτερα στη Μ. Ανατολή, στην περιοχή, όπου συγκρούονται μεγάλα ανταγωνιστικά συμφέροντα διεθνώς, ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, ΗΠΑ, Ρωσίας, αλλά και περιφερειακών δυνάμεων. Να μην το ξεχνάμε κι αυτό γιατί παίζουν Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία κλπ. Και, βεβαίως, το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο κ. Τραμπ δεν μπορεί παρά να είναι τέτοιο, όπως το λέω, πρόσχημα, δηλαδή η επίθεση με τα χημικά όπλα, η οποία βεβαίως είναι καταδικαστέα.
- Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ. Η χρήση χημικών όπλων είναι απαγορευμένη;
- Ε, φυσικά, είναι καταδικαστέα. Κοιτάξτε, υπάρχει όμως επιφύλαξη, όχι μόνο από εμάς, γενικότερα πιστεύω από όλους και από σοβαρούς αναλυτές και άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και διεθνώς, για το ποιος έκανε ακριβώς την επίθεση. Γιατί θα μπορούσαμε να το δούμε και από τη σκοπιά ή πρέπει να το δούμε από τη σκοπιά ότι αντικειμενικά κι άσχετα από το ποιος συγκεκριμένα ήταν πίσω από αυτή την επίθεση με τα χημικά, λειτουργεί ως προβοκάτσια, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου υπήρχε υποχώρηση του ISIS και δέχονταν πλήγματα οι τζιχαντιστές εκεί κλπ. Άνοιξε δηλαδή το δρόμο στις ΗΠΑ για να μπουν ξανά πιο ενεργά σε αυτό το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι των επεμβάσεων, του πολέμου, με ανοιχτές πλέον -όπως είδαμε σήμερα- στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στη Συρία.
- Παρότι ο κ. Τραμπ είχε εκλεγεί λέγοντας ότι ακριβώς δεν θα τα κάνει αυτά, ότι η Αμερική θα αποσυρθεί από τον κόσμο και θα ασχολείται μόνο με τα του οίκου της…
- Ναι, μόνο που πάντα και εμείς είχαμε επισημάνει ότι η αμερικανική πολιτική δεν λειτουργεί με το τι λέει ο α’ ή β’ πρόεδρος και μάλιστα προεκλογικά ή πριν καν αναλάβει ουσιαστικά τη διακυβέρνηση, είναι μια συνέχεια η πολιτική των ΗΠΑ και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Και, βεβαίως, τέτοια προσχήματα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η τελευταία πείρα -για να μην πάμε πάρα πολύ μακριά- μας έχει αποδείξει ότι χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά από τους Αμερικανούς. Και στο Ιράκ έτσι ήταν, θυμόμαστε εκείνα τα όπλα, τα πυρηνικά, τα μαζικής καταστροφής, δεν ξέρω τι είχαν φανταστεί, αλλά και άλλα ανάλογα δήθεν επιχειρήματα και προσχήματα, όπως με τη Γιουγκοσλαβία και πάει λέγοντας.
- Τώρα το δεύτερο θέμα της ημέρας, που είναι και πιο κοντινό μας, είναι αυτή η συνεδρίαση στη Μάλτα, απ’ όπου φαίνεται ότι βγαίνει άσπρος καπνός, δηλαδή φαίνεται ότι υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και να πάμε προς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προς συμφωνία. Δεν ξέρω αν αυτό σας ξαφνιάζει ή αν το περιμένατε.
- Νομίζω ήταν αναμενόμενο, τουλάχιστον εμείς θεωρούσαμε ότι η αξιολόγηση επί της ουσίας της συμφωνίας έχει κλείσει. Δηλαδή ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην κλείσει και από τη μεριά της κυβέρνησης και από τη μεριά του κουαρτέτου. Η καθυστέρηση ή οι συζητήσεις τελοσπάντων, τα παζάρια που συνεχίζονται, αφορούν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, κυρίως κατά τη γνώμη μας, στο χρόνο υλοποίησης αυτών των μέτρων, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί προβλήματα, διαφορετικές απόψεις, δυσαρέσκεια που υπάρχει -και μέσα στο λαό- κυρίως εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το πρόβλημα. Άρα ο χρόνος υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων ήταν και είναι ακόμα το ζητούμενο για την κυβέρνηση κυρίως. Και από την άλλη μεριά είναι υπαρκτές οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί και οι διαφορές απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ, την Κομισιόν ή άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, που έχουν ένα σημαντικό λόγο. Άλλωστε, μέσα σε αυτό το «κουαρτέτο» είναι οι ίδιοι δανειστές. Αυτά ήταν τα κύρια ζητήματα των -ας το πούμε έτσι - καθυστερήσεων σε αυτή την αξιολόγηση. Το ζήτημα είναι ότι θα γίνει η αξιολόγηση, θα ολοκληρωθεί το 3ο μνημόνιο και βεβαίως η νέα συμφωνία για τα νέα μέτρα δεν αφορούν πλέον το 3ο μνημόνιο, αφορούν το 4ο μνημόνιο, μια νέα συμφωνία, άσχετα πώς θα ονομαστεί.
- Θεωρείτε ότι αυτό είναι δεδομένο;
- Απολύτως δεδομένο κατά τη γνώμη μου.
- Δεν έχει νόημα να σας ρωτήσω για τη στάση σας απέναντι σε αυτά τα μέτρα, γιατί σήμερα στις 18.30 στην Αθήνα και στις 19.00 στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ οργανώνει διαδηλώσεις ενόψει αυτών των μέτρων…
- Και σε άλλες 62 πόλεις σε όλη τη χώρα, ενάντια στα μέτρα τα νέα που έρχονται, όπως και ενάντια στα δήθεν αντίμετρα που δήθεν θα «γλυκάνουν» λίγο τον ελληνικό λαό και θα τον ανακουφίσουν, που λέει η προπαγάνδα της κυβέρνησης.
- Να σας ρωτήσω όμως για το ποια είναι η πολιτική σας εκτίμηση για το πού οδηγούν αυτά τα μέτρα. Δηλαδή δίνουν στην παρούσα κυβέρνηση το χρόνο που χρειάζεται, ώστε να φτάσει ως το 2019 ή ενδεχομένως φέρνουν πιο κοντά πολιτικές εξελίξεις, εκλογές και τέτοια;
- Οπωσδήποτε ενισχύουν την κερδοφορία μονοπωλιακών ομίλων και βεβαίως φτωχοποιούν και άλλο τον ελληνικό λαό. Το πώς θα διαχειριστεί πολιτικά, μικροκομματικά και εκλογικά η κυβέρνηση το ζήτημα δεν μπορώ να απαντήσω κατηγορηματικά. Είναι στις σκέψεις που θα πρέπει να κάνει ο κ. Τσίπρας σε συνέχεια. Το πώς θα διαχειριστεί δηλαδή τη δυσαρέσκεια έτσι ώστε να μπορέσει να εξακολουθεί να παίζει στο παιχνίδι, έστω με κάποιο ποσοστό, το οποίο θα μπορούσε να του δώσει το ρόλο του δικομματικού εταίρου σ’ αυτό το παιχνίδι που έχουμε πολλά χρόνια γνωρίσει στην Ελλάδα και που δυστυχώς συνεχίζεται.
- Σας το ρωτώ γιατί θυμάμαι την τελευταία φορά που τον συναντήσατε σας είχε πει ότι φέρνει την αναλογική γιατί πρέπει να προλάβει να κάνει και κάτι αριστερό. Αλλά τώρα τελευταία εδώ βλέπω να κάνει εγκαίνια αυτοκινητοδρόμων, που είναι μάλλον κάτι που κάνουν συνήθως τα κόμματα εξουσίας όταν πλησιάζουν σε εκλογές…
- Ναι, δεν μπορώ να ξέρω αν οι εκλογές θα γίνουν τώρα, μετά το Πάσχα δηλαδή, μέχρι τον Ιούνη ή το φθινόπωρο ή αν θα πάνε και λίγο αργότερα. Θα εξαρτηθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτό που λέει πρωτίστως το ΚΚΕ και αυτό που ζητάμε είναι ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας να οργανώσουν τη δράση τους, στο πλαίσιο του κινήματος, να οργανώσουν και να οικοδομήσουν τη συμμαχία τους μέσα στο κίνημα, για να υπάρξει πραγματική, ριζική αλλαγή. Αλλιώς θα παίζει πάλι ο διπολισμός, ο δικομματισμός και βέβαια είναι «δώρο άδωρο» όσον αφορά τα πραγματικά εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
- Είχατε ένα ραντεβού χτες με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα ήρθε και σας είδε στον Περισσό, δεν πήγατε εσείς να τον δείτε…
- Όχι στον Περισσό, στα γραφεία μας στη Βουλή.
- Ναι, σωστά, λάθος έκανα εγώ, ήρθε και σας είδε στα γραφεία σας στη Βουλή και δώρο σας έφερε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, επί της ουσίας υπάρχει περιθώριο; Γιατί εγώ καταλαβαίνω ότι η ΝΔ θα ήθελε να υπάρχει ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης που να απομονώνει πολιτικά τη σημερινή κυβέρνηση. Εσείς ανταποκρίνεστε σε αυτό;
- Κ. Τσίμα, στην περιγραφή των προβλημάτων όλοι συμφωνούμε. Όλα τα πολιτικά κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου. Το πρόβλημα είναι ότι οι διαφωνίες αρχίζουν όταν μιλάς για τις αιτίες, για το ποιος φταίει ή έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ, τι πρέπει να αλλάξει, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση και πού πρέπει να πάμε. Και, βέβαια, είναι δεδομένο όσον αφορά τη ΝΔ ότι οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές μας είναι αγεφύρωτες.
- Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι αν βλέπετε περιθώριο να συναντηθείτε κάπου τεχνικά, είτε σε επίπεδο κοινοβουλευτικών τακτικών είτε σε επίπεδο πολιτικών πρωτοβουλιών;
- Μεγάλες συνεννοήσεις και συναινέσεις μπορεί να γίνουν μόνο μέσα στο λαό, μέσα στο κίνημα και όχι στις κορυφές των πολιτικών κομμάτων, που εκφράζουν έτσι κι αλλιώς -όπως σας είπα- εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα, έχουν εντελώς διαφορετικές πολιτικές. Όσο μπορεί δηλαδή να υπάρξει συναίνεση, κατά τη δική μας άποψη και κατά την προσέγγιση του ΚΚΕ, ανάμεσα στον καταπιεσμένο και τον καταπιεστή του, ανάμεσα στα μονοπώλια και το λαό, ανάμεσα στο μεγάλο κεφάλαιο και σε αυτούς που είναι οι εκμεταλλευόμενοι και οι αδικημένοι αυτής της κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει.
- Το ιστορικό έγγραφο που σας έφερε, που είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, η συμφωνία που είχαν υπογράψει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Κομνηνό Πυρομάγλου στην Κρήτη…
- Όχι με τον Πυρομάγλου, ο Πυρομάγλου ήταν στο ΕΔΕΣ, με το ΕΑΜ της Κρήτης. Κάποιες εφημερίδες λένε ότι ήταν ο Πορφυρογένης ο Μιλτιάδης. Δεν υπέγραψε ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης, ήταν παρών σ’ αυτή τη συνάντηση εκ μέρους του ΕΑΜ, όμως υπέγραψαν οι τρεις εκπρόσωποι του ΕΑΜ Κρήτης. Όπως και οι αντίστοιχοι της οργάνωσης ΕΟΚ, δηλαδή Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης και αφορούσε βέβαια όχι τον εμφύλιο, αλλά κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ενάντια στο Γερμανό κατακτητή, μέχρι το διώξιμό του και μετά την αποκατάσταση με συνεννόηση, όπως ήταν άλλωστε και η κεντρική γραμμή του ΕΑΜ και του ΚΚΕ τότε.
- Ήταν πάντως μια ενδιαφέρουσα χειρονομία.
- Αλίμονο, εμείς ζητάμε γενικά και μου δίνετε την ευκαιρία από την εκπομπή σας να πω, επειδή του χρόνου γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια, έχουμε απευθύνει σε όλους που έχουν κάποιο αρχειακό υλικό απ’ τους γονείς τους ή οι ίδιοι αν βρέθηκαν κάποτε στην ΚΝΕ ή στο ΚΚΕ και είναι από προηγούμενες δεκαετίες κ.λπ. και πιθανόν το ΚΚΕ να μην τα έχει αυτά στο Αρχείο, να τα δώσουν ως προσφορά, έστω και αντίγραφα -δεν λέμε τα πρωτότυπα αν θέλουν κάποιοι να τα κρατήσουν- καλό είναι να μας δώσουν και τα πρωτότυπα, για να ενισχύεται έτσι το Αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο εκτίθεται σε εκθέσεις, το βλέπουν νεότερες γενιές, γίνεται αφορμή για παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση της ιστορίας και βέβαια της γνώσης και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
- Να σας ρωτήσω ένα τελευταίο ερώτημα, που για δεύτερη φορά έρχεται στην επικαιρότητα. Το Δεκέμβριο του 2016 νομίζω ήρθε για πρώτη φορά, έγινε μια καταγγελία ότι το ΚΚΕ είχε ίχνη συνακροάσεων, παρακολουθήσεων των τηλεφώνων του. Και τώρα αυτό ξανασυμβαίνει, ενώ ακόμη δεν έχουμε μάθει τι είχε συμβεί την προηγούμενη φορά. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Ότι μπορεί να είναι κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή πρόκειται στ’ αλήθεια για παρακολούθηση;
- Τεχνική βλάβη, τεχνικό πρόβλημα αποκλείστηκε και από τους τεχνικούς του ΟΤΕ και από την Κρατική Ασφάλεια και από την ΑΔΑΕ. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα, ελέγχθηκαν όλα. Πρόκειται πραγματικά για συνακρόαση, συγκεκριμένα κρούσματα τα οποία δεν μπορούν επίσης με βάση το πόρισμα της ΑΔΑΕ, το οποίο έχει δώσει και είναι αποκαλυπτικό απ’ αυτή την άποψη και του οποίου στοιχεία έχουμε δώσει στη δημοσιότητα, όπου αναφέρει συγκεκριμένες καταγγελίες, συγκεκριμένα γεγονότα που τα έχει δώσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και κρατικές, στην Ασφάλεια κ.λπ. για παραπέρα έλεγχο και εκεί καθυστερεί το ζήτημα, δεν ξέρουμε γιατί καθυστερεί, όπου αναφέρεται ότι πράγματι έγιναν οι κλήσεις με απόκρυψη αριθμού. Φαίνεται να έχουν γίνει από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες όμως έγιναν με συγκεκριμένο τεχνικό τρόπο, είναι από την Ελλάδα. Και για να καλύψουν τα ίχνη τους φαίνεται ότι είναι από άλλες χώρες και χρησιμοποιούν συγκεκριμένη τεχνική, που αναφέρεται στο πόρισμα της ΑΔΑΕ, ώστε να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός του καλούντος. Επίσης το πόρισμα καταγράφει ότι έχουν γίνει κλήσεις όχι μόνο μέσω του διαδικτύου, αλλά μέσω τηλεφωνικού δικτύου από το εξωτερικό. Και γι’ αυτό εμείς ζητήσαμε να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο ήρθη όσον αφορά το ΚΚΕ. Δυστυχώς, απ’ όσο γνωρίζω, δεν το έκαναν άλλα κόμματα που εμπλέκονται σ’ αυτήν τη διαδικασία, που και σ’ αυτούς έγιναν συνακροάσεις, αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το Ποτάμι παλιότερα, την Ένωση Κεντρώων τώρα, ώστε να μπορέσει να διασταυρωθεί και να αποκαλυφθεί ποιος έχει κάνει αυτές τις συνακροάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.