Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η φυλετική, πολεμοχαρής, καπιταλιστική ολιγαρχία

Μια ματιά στην ανισότητα του πλούτου σήμερα καθιστά σαφές πως οι μαύροι Αμερικανοί εξακολουθούν να βρίσκονται υπό καθεστώς δουλείας. Το 2022 για κάθε 100 δολάρια που κατείχαν τα λευκά νοικοκυριά, μόλις 15 αντιστοιχούν στα μαύρα. Οι Μαύροι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν σήμερα εμπόδια σε κάθε τους βήμα, από τις πρακτικές αποκλεισμού στη στέγαση μέχρι και τον ρατσισμό στο καθεστώς των προσλήψεων.

*

Κώστας Γουλιάμος

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η φυλετική, πολεμοχαρής, καπιταλιστική ολιγαρχία

Το περί Αμερικανικής δημοκρατίας αφήγημα δεν είναι παρά μια τραγελαφική μυθοκρατία.

Η δε αστική δημοσιολογία αυτής της αμερικανικής μυθοκρατίας παραπέμπει στις παραινέσεις του Πέρση Μεγάβυξου υπέρ της ολιγαρχίας (Μεγάβυξος δὲ ὀλιγαρχίῃ ἐκέλευε ἐπιτράπειν, λέγων τάδε—-Ηρόδοτος, Ἱστορίαι 3, 80-82).

Η οικονομική λοιπόν ολιγαρχία (μονοπωλιακός καπιταλισμός) βαφτίζεται από την αστική δημοσιολογία ως δημοκρατία, την ώρα που η ίδια η ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve) των ΗΠΑ αποκαλύπτει πως το 85% του αμερικανικού πλούτου κατέχεται από τους λευκούς. 

Οι δημόσιες πολιτικές που ευνοούν τους Λευκούς Αμερικανούς -ιδιαίτερα τους πολύ πλούσιους Λευκούς Αμερικανούς- έχουν διαιωνίσει ένα ακραίο φυλετικό χάσμα πλούτου στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Federal Reserve, τα λευκά νοικοκυριά κατείχαν το 84,5% του εθνικού πλούτου των ΗΠΑ στο τέλος του 2023. Αντίθετα, τα Μαύρα νοικοκυριά κατείχαν μόλις το 3,4% και οι Λατίνοι μόνο το 2,3%. (Περισσότερα εδώ).

Αυτή η φυλετική, πολεμοχαρής ολιγαρχία δίνει μαθήματα δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο, διεξάγοντας ή/και διαιωνίζοντας με συμμάχους της και δια του ΝΑΤΟ παντού πολέμους, θυμίζοντας έτσι όχι μόνο τον Αγαμέμνονα που ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Χετταίων, αλλά και το διαβόητο δίκαιο του Ιουστινιανού, βάσει του οποίου μόνον “ὁ βασιλεὺς νόμοις οὐχ ὑπόκειται”.

Και είναι αυτή ακριβώς η οικονομική ολιγαρχία που προσπαθεί να κυριαρχήσει εμπορικά, οικονομικά και πολιτισμικά, επιβάλλοντας την πολιτική της μέσα από την άσκηση της στρατιωτικής δύναμης των 835 υπερπόντιων βάσεων και της οικονομίας πολέμου που αγγίζει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια όταν το χρέος του αμερικανικού κράτους ξεπερνά πλέον τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Συνολικά, οι ρεμπουμπλικανοί και δημοκρατικοί εκπρόσωποι του καπιταλιστικού μονοπωλιακού συστήματος πωλούν στο λαό τους ένα συνονθύλευμα εθνικισμού και πολιτισμικής φαντασμαγορίας, γεγονός που οδηγεί σε κωμικοτραγικές καταστάσεις και, κυρίως, σ’ έναν κοινωνικό κατακερματισμό, όπως και σε τερατώδη αύξηση της φτώχειας, των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Προεκτείνοντας, θα έλεγα πως το αμερικανικό κεφαλαιοκρατικό σύστημα χρησιμοποιεί το εθνοφυλετικό στοιχείο ως μέσο για τα συμφέροντά του.

Μποτίλια Στον Άνεμο Οδηγητής United Nations The New York Times Council of Europe CNN News BBC News

Shme;i

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Σεπ. 2023 Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

 Οκτ. 2024 Βραβείο Φιλίας από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

*

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

* * *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.