Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Studio New Star Art Cinema: 57 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα — Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Καρανδρέας, Μπάμπης Ζαφειράτος

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΣΕ

«Να θωρακιστούμε με την επαναστατική του αδιαλλαξία»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης έγινε το απόγευμα, για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, στη γεμάτη αίθουσα του «Studio New Star Art Cinema».

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρέσβης της Κούβας, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, που επισήμανε ότι με τη πρωτοβουλία έκδοσης του συνόλου των έργων του Τσε Γκεβάρα στα Ελληνικά «δίδεται στο ελληνόφωνο κοινό το προνόμιο στην απευθείας πρόσβαση στη γλώσσα του Τσε, της σκέψης, της ανάλυσης, των πολύ σημαντικών προσεγγίσεων βγαλμένων από το κοφτερό μυαλό, καθώς και στις πράξεις ενός ανθρώπου οραματιστή, βαθιά καλλιεργημένου και αναλυτικού, του επαναστάτη και πολιτικού και διεθνιστή που ήταν ο Τσε". Ενώ συμπλήρωσε οτι "πρέπει να αναγνωρίσουμε την επικαιρότητα της στάσης και το παράδειγμα του Τσε, αλλά πάνω απ' όλα , να θωρακιστούμε με τις ιδέες του, και την επαναστατική του αδιαλλαξία...». 

Η πρωτοβουλία αυτή αφορά μία σημαντική συνεργασία των εκδόσεων «New Star» με το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα και τον εκδοτικό οίκο Ocean Press.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κόρη του Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας. Το πρωί, η Αλέιδα Γκεβάρα συμμετείχε στη συνέντευξη στην οποία παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έκδοσης του συνόλου των έργων του Τσε Γκεβάρα στα Ελληνικά. 

Ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικου Συνδέσμου φιλίας και αλληλεγγύης, Νίκος Καρανδρέας, τόνισε ότι ο Τσε «ήταν ένας άνθρωπος που αισθανόταν πολύ βαθιά κάθε αδικία που γινόταν απέναντι σ' οποιονδήποτε, σ' οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ετσι συναίσθημα και λογική ενωμένα τον οδηγούσαν με απόλυτη συνέπεια στη δράση, στην ένοπλη επαναστατική δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό σ' όποιο μέρος του κόσμου (...) Ο Τσε δολοφονήθηκε πριν από 57 χρόνια. Ομως η παρουσία του στην Κούβα είναι συνεχής. (...) Ακόμα περισσότερο, συνεχίζει να υπάρχει ως μία από τις μορφές που παίρνει το φάντασμα που πλανιέται πάνω από τον παρακμασμένο αστικό κόσμο, οδηγός και φορέας ταυτόχρονα της ανατροπής του». 

Ο ποιητής και μεταφραστής, Μπάμπης Ζαφειράτος, μίλησε για το υπό έκδοση βιβλίο με τίτλο «Ο Τσε της ποίησης», που είναι ενταγμένο μέσα στη «γιγαντιαία εκδοτική προσπάθεια της «New Star» και «περιλαμβάνει ποιήματα και κείμενα του Τσε, τραγούδια που γράφτηκαν για τον Τσε, ποιήματα που αγαπούσε και στα οποία έκανε αναφορές ο Τσε, ποιήματα από την προσωπική, χειρόγραφη Ανθολογία κτλ». 

Με αφορμή την πρώτη έκδοση με τίτλο «Ernesto Che Guevara, οικογενειακό άλμπουμ», την οποία και προλογίζει, μίλησε επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος, Σεμίνα Διγενή

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με διεθνιστικά τραγούδια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.