Βραβείο Φιλίας από την Κίνα
Μεγάλη τιμή στον Κώστα Γουλιάμο, στον καθηγητή στον πολιτικό,
στον φιλόσοφο, στον κομμουνιστή, στο Ποιητή και στην Ποίηση
Στον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο απονεμήθηκε το "Βραβείο Φιλίας", την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε διακεκριμένους ξένους ακαδημαϊκούς κι`εμπειρογνώμονες.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο Πρόεδρος Xi και η κυβέρνηση της Κίνας επιβραβεύουν ξένους από τα πεδία των γραμμάτων, τεχνών, επιστημών και της οικονομίας ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην πολιτισμική, εκπαιδευτική, και κοινωνικο-οικονομική πρόοδο της χώρας.
Η απονομή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του "Μεγάρου του Λαού" απο την Shen Yiqin, State Councillor του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίνας, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Επίσης, όλοι οι βραβευθέντες έλαβαν από τον Πρόεδρο της Κίνας προσωπική πρόσκληση σε επίσημο δείπνο μετά το πέρας της τελετής στο "Μεγάρου του Λαού", με την ευκαιρία της επετείου των 75 χρόνων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Για την βράβευσή του ο καθηγητής Κώστας Γουλιάμος ανέφερε:
«Το "Βραβείο Φιλίας" αποτελεί ύψιστη τιμή. Νιώθω βαθύτατα συγκινημένος γι’ αυτή την αναγνώριση από την Κίνα. Μια μεγάλη χώρα, με τεράστια ιστορία. Μ' έναν από τους πιο αρχαίους και σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου. Αρκεί να σκεφτούμε πως δύο μεγάλοι πολιτισμοί και σχολές σκέψης, ο ελληνικός και ο κινεζικός, «συναντώνται» όταν, για παράδειγμα, μελετήσουμε την έννοια της αρμονίας στους προσωκρατικούς, ειδικά στον Ηράκλειτο, και στον Κομφούκιο ή στον Ταοϊσμό. Το βραβείο αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τη δική μου συμβολή, αλλά και την αφοσίωση όλων εκείνων των συναδέλφων σε Ελλάδα και Κύπρο που έχουν συμβάλλει με τον τρόπο τους στην προώθηση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και διεπιστημονικής όσμωσης με την Κίνα».
Σημειώνεται ότι το "Βραβείο Φιλίας" έχουν λάβει επιστήμονες, συγγραφείς, διανοητές και καλλιτέχνες, όπως και κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. Η ιστορία του βραβείου ξεκίνησε το 1950, από τον τότε πρωθυπουργό της Κίνας Zhou Enlai, ενώ μέχρι σήμερα το έχουν λάβει περισσότεροι από 1.900 επιστήμονες και πολιτικοί από 80 χώρες.
*
Ο Κώστας Γουλιάμος σημειώνει στο fb
Φίλες και φίλοι καλησπέρα: μόλις επέστρεψα από το Πεκίνο. Χθες είχα τη χαρά και την τιμή να λάβω από την κυβέρνηση της Κίνας το “Βραβείο Φιλίας". Πρόκειται για την ύψιστη τιμητική διάκριση που απονέμει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας σε διακεκριμένους ξένους ακαδημαϊκούς κι εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο Πρόεδρος Xi και η κυβέρνηση της Κίνας επιβραβεύουν ξένους από τα πεδία των γραμμάτων, τεχνών, επιστημών και της οικονομίας ως αναγνώριση της εξαιρετικής συμβολής τους στην πολιτισμική, εκπαιδευτική, και κοινωνικο-οικονομική πρόοδο της Κίνας. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου ειδήσεων (#amna) που δημοσίευσε την είδηση (https://www.amna.gr).
Μποτίλια Στον Άνεμο Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης BookSitting Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής Λέσχη Ανάγνωσης Καλαμάτας Στο κύμα Καλαματα
Μποτίλια Στον Άνεμο: Μεγάλη τιμή στον καθηγητή, στον πολιτικό, στον φιλόσοφο, στον κομμουνιστή, στο Ποιητή και στην Ποίηση Κώστα. Περήφανοι οι φίλοι σου και οι σύντροφοί σου... Συγχαρητήρια αδερφέ!
*
*
Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).
Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.
Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο
________
* * *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.