Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Κώστας Γουλιάμος: Το δικέφαλο τέρας της αμερικανικής αστικής δημοκρατίας και η εξαθλίωση του λαού


Νικολάς Γκιγιέν (1902-1989), Εθνικός ποιητής της Κούβας
(Μτφρ.:Μπ. Ζ.)

*

Κώστας Γουλιάμος

ΗΠΑ: Εκλογές πολιτικής παρωδίας

Η αμερικανική αστική δημοκρατία ολισθαίνει ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο της παρακμής και της εξαθλίωσης.

 

Εκατομμύρια Αμερικανών καλούνται την 5η του Νοέμβρη να εκλέξουν στην 47η προεδρία την Kamala Harris ή τον Donald Trump.

Ο αμερικανικός καπιταλισμός φρόντισε να καθιερώσει ένα ολοκληρωτικά δικομματικό σύστημα αστικής διακυβέρνησης δυσδιάκριτων διαφορών, το οποίο κατ’ ουσία διασφαλίζει -είτε με ρεπουμπλικανική είτε με δημοκρατική προεδρία- τα συμφέροντα του πολυεθνικού, μονοπωλιακού κεφαλαίου της χώρας.

Μάλιστα με αφορμή την ολοένα και πιο έντονη όξυνση των αντιθέσεων της αμερικανικής καπιταλιστικής κοινωνίας, γεγονός που ενισχύει πολιτικές στρατιωτικοποίησης αλλά και πρακτικές κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, το διπολικό πολιτικό σύστημα επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιο αντιδραστικές αστικές ιδεολογίες.

Grant Wood, American Gothic ( 1930)

Έτσι από τη μια πλευρά οι Αμερικανοί καλούνται να ψηφίσουν τον Donald Trump, έναν ξενοφοβικό ακροδεξιό υποψήφιο, και από την άλλη την Kamala Harris, η οποία στηρίζει το Ισραήλ στη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων, και η οποία ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Biden, υιοθέτησε τις εξτρεμιστικές μεταναστευτικές πολιτικές του Trump.

Και τα δύο πάντως πολιτικά κόμματα ενδυναμώνουν με τη συνδρομή των lobbying την ασυδοσία του ενδομονοπωλιακού ανταγωνισμού και την αντίστοιχη δράση του χρηματιστικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την ολοένα αυξανόμενη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο το δημοκρατικό όσο και το ρεπουμπλικανικό κόμμα συνεχώς ισχυροποιούν τους μεγαλύτερους ομίλους οικονομικής ολιγαρχίας, που με τη σειρά της μεγεθύνει την ανισότητα μεταξύ των φύλων και των φυλών στον εργασιακό χώρο.

Κοντά στο 15% του συνολικού αμερικανικού πληθυσμού είναι φτωχό, ενώ το 19,9% των παιδιών – περίπου 15 εκατομμύρια – ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Επιπλέον, η αυξανόμενη συγκέντρωση πλούτου στα χέρια μιας μειοψηφίας του 1%, όπως και η συνακόλουθη σημαντική μείωση των φόρων αυτής της οικονομικής ολιγαρχίας, έχει οδηγήσει το 44,20% των «στεγαστικά φτωχών» νοικοκυριών να ξοδεύουν πάνω από το 50% του μηνιαίου εισοδήματος για κόστος στέγασης.

Ταυτόχρονα αυξήθηκαν 40% οι Αμερικανοί που πεινούν, ενώ το εθνικό χρέος των ΗΠΑ αγγίζει πλέον τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια. Γεγονός που σημαίνει πως πάνω από 100.000 δολάρια εθνικού χρέους αναλογούν ανά άτομο.

Την ίδια ώρα, οι προεδρικές μαζί με τις εκλογές στο Κογκρέσο το 2020 κόστισαν 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ενδεχομένως μετά το Νοέμβρη του 2024 ν’ ανέβει πολύ πιο ψηλά.

Τούτων —και άλλων— δοθέντων, οι προεδρικές εκλογές του 2024 αποτελούν επανάληψη μιας καταθλιπτικής πολιτικής παρωδίας ή, άλλως, ενός χολιγουντιανό κακόγουστου σόου, που ως τέτοιο ουδεμία σχέση έχει με τη δημοκρατία.

Και πως να έχει αφού για περισσότερα από 200 χρόνια, το Εκλογικό Κολλέγιο είναι εκείνο που θα καθορίσει —και αυτό το φθινόπωρο— το αποτέλεσμα του προεδρικού πολιτικού ανταγωνισμού. Γιατί πραγματικά, οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ δεν εκλέγουν απευθείας τον πρόεδρο, γεγονός που αντικειμενικά υπονομεύει τη λαϊκή τους βούληση.

Κι όμως σε μελέτη του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες βδομάδες, περισσότεροι από 6 στους 10 Αμερικανούς (63%) θα προτιμούσαν να δουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών να είναι το άτομο που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε εθνικό επίπεδο.

Αλλά ποιος ακούει τι θέλει ή πιστεύει ο λαός σε μια Αμερική, όπου οι ελίτ φροντίζουν μεθοδικά να στερήσουν δικαιώματα και, συνάμα, να αποκλείσουν ψηφοφόρους.

Το “Brennan Center for Justice” της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, πρόσφατα δημοσίευε μια μελέτη με επίκεντρο πολιτειακές νομοθετικές ρυθμίσεις και πρόνοιες περιορισμού της ψηφοφορίας ή/και αποκλεισμού από τις εκλογικές διαδικασίες.

Σύμφωνα λοιπόν με το “Brennan Center for Justice”, εισήχθησαν τουλάχιστον 322 περιοριστικά νομοσχέδια σε 45 από τις 50 πολιτείες της Αμερικής. Ήδη 11 πολιτείες έχουν εγκρίνει 13 περιοριστικές πρόνοιες, ενώ άλλες 4 ψήφισαν πέντε νόμους για παρεμβάσεις στις εκλογές.

Με αυτά και με άλλα, το βέβαιο είναι πως η αμερικανική αστική δημοκρατία ολισθαίνει ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο της παρακμής και της εξαθλίωσης.

Τα υπόλοιπα περί κραταιάς δημοκρατίας αφορούν όσους αρέσκονται —λόγω πολιτικής αβελτηρίας— να χειραγωγούνται από την προπαγάνδα της αμερικανικής μυθοκρατίας. 

Ημεροδρόμος, Πέμπτη 10 Οκτ. 2024

 

*

Κώστας Γουλιάμος fb

*

Ο Κώστας Γουλιάμος είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, πρώην πρύτανης Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ποιητής, συγγραφέας.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ (Μάιος – Ιούνιος 2023).

Πρόσφατα τιμήθηκε με το Βραβείο “εξαιρετικής προσφοράς στη γενική εκπαίδευση”.

Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ στις εκλογές Ιουνίου 2024.

Τον Δεκ. 2023 Το International Research Institute for Economics and Management (IRIEM) θέσπισε ετήσιο «Βραβείου Κ. Γουλιάμου για Διδακτορικό Ερευνητή»

Ο Κώστας Γουλιάμος από την Μποτίλια Στον Άνεμο

________

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkosta.gouliamos%2Fposts%2Fpfbid0iCdVLUe1WbzNLewDj8ke6XNn3RiAuCPfYC6uEkjFJMVmxFWkykt18SornJsUEmVrl&show_text=true&width=500" width="500" height="558" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

* * *

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.