Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

➽ Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τέλος η σφαγή με τις πλάτες των ΗΠΑ ➽ Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα ➽ Νέα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ ➽ Σάλος από τις δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου ➽ Ζητάει μόνιμη ερήμωση της Λωρίδας της Γάζας και μετατροπή της σε υπαίθριο μουσείο όπως το Άουσβιτς - Μπιγκενάου ➽ VIDEO - Tweet

*

Το Ισραήλ αιματοκυλά για ακόμη μια φορά τον Παλαιστινιακό λαό, χτυπώντας με όλα τα μέσα την Λωρίδα της Γάζας

#FreePalestine #SaveGaza

*

20 χαϊκού για την ξυπόλυτη κραυγή της Παλαιστίνης

*

Βλέπε και εδώ

*

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Χωρίς τέλος η σφαγή - Δεκάδες νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Τρίτη 19/12/2023 - 10:18

Οι ισραηλινές βομβαρδιστικές επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης στη Ράφα και στο Χαν Γιουνίς, νότια και στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου υγειονομικές και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου Αντέλ Ζορόμπ και πολλών παιδιών και γυναικών, σε βομβαρδισμό που είχε στόχο τρία σπίτια.

Αργότερα, αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιδρομές σε διάφορες περιοχές της Ράφα.

Με τη δολοφονία του Ζορόμπ, ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται σε περίπου 94, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις τούς στοχεύουν εσκεμμένα, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την αποσιώπηση κάθε φωνής που προβάλλει τη σφαγή και την παλαιστινιακή πλευρά.

Πέντε παιδιά σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση με πύραυλο, στην περιοχή Al-Hasayna, δυτικά του στρατοπέδου Nuseirat.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει αυξηθεί, σύμφωνα με υγειονομικές πηγές, από την έναρξη αυτής της επίθεσης στους 19.453, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έφτασε τους 52.286, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ακόμη στρατιώτες του σκοτώθηκαν στη Γάζα.

Αναγνώρισε τους δύο εφέδρους ως τον Ντάνιελ Γιακόβ Μπεν Χαρός και τον Ροτέμ Γιοσέφ. Σκοτώθηκαν σε μάχες τη Δευτέρα, ανέφερε η δήλωση. Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Οι θάνατοι ανεβάζουν σε 131 τον αριθμό των στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

Νέα συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν ακόμη γύρο παγκόσμιας πίεσης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με νέα ψηφοφορία να αναμένεται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και νέες διπλωματικές προσπάθειες.

Το ΣΑ του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει για να εξετάσει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος μετά από βέτο από τις ΗΠΑ σε προηγούμενη προσπάθεια.

Η ψηφοφορία για ένα ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχαν εισαγάγει το τελευταίο κείμενο, ζήτησαν να αναβληθεί η ψηφοφορία για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το σχέδιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά να κηρυχθεί «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών για να επιτραπεί ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας». Αξιώνει ιδίως τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν την είσοδο και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, «από τη γη, τη θάλασσα και τον αέρα». Ακόμη, το κείμενο εκφράζει υποστήριξη στη λύση των δύο κρατών και «υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να ενοποιηθούν η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη υπό την αιγίδα της Παλαιστινιακής Αρχής».

«Σαφής πρόοδος» προς νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων

Την ίδια ώρα, το «Al Jazeera» αναφέρει ότι υπάρχει «σαφής πρόοδος» προς μια πιθανή νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αφού ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς πέταξε στη Βαρσοβία για διαπραγματεύσεις με τον αρχηγό κατασκοπείας του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.

Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως το Ισραήλ έχει ορίσει τα μέσα Γενάρη ως το χρονοδιάγραμμα για το «επόμενο στάδιο του πολέμου» και υπάρχει ανησυχία ότι η Χαμάς μπορεί αξιοποιήσει την εκεχειρία «για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» και να ανασυνταχθεί.

Εκτίμησε ακόμη πως η Χαμάς μπορεί να περιμένει μέχρι τα μέσα Γενάρη «για να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους αιχμαλώτους και να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί όταν τα πράγματα αρχίσουν να αλλάζουν επί τόπου», πρόσθεσε.

(Πηγή: «Al Jazeera», WAFA, QNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902

Δευτέρα 18/12/2023 - 22:22

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

Συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων από το ισραηλινό κράτος με τις πλάτες των ΗΠΑ

Πηγή: Associated Press

Έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις υγείας και τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας, καθώς οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις εκατόμβες νεκρών Παλαιστινίων εξαντλούνται σε ευχολόγια και εκκλήσεις για «ανθρωπιστική εκεχειρία» από την «διεθνή κοινότητα». 

Μια ακόμη αφορμή για να εκφράσει την στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στο κράτος - δολοφόνο, αποτέλεσε η συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ. Στις δηλώσεις του  ο Λόιντ Όστιν ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να επιβάλει ένα «χρονοδιάγραμμα ή όρους» στο Ισραήλ.

Επιπρόσθετα διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να παρέχει» όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε ο Όστιν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι ότι τουλάχιστον 19.453 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 7.729 παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και σήμερα στοχοποίησαν τα νοσοκομεία και τις αστικές γειτονιές στον θύλακα.

Μαζικές απώλειες έχουν αναφερθεί μετά από χτυπήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Τζαμπαλίγια και της Νουσειράτ. Οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού πυροβολικού είχαν στόχο πολυκατοικίες στις συνοικίες Σουτζέγια, Τούφα και Νταρά στην πόλη της Γάζας.

Ισραηλινές βόμβες ισοπέδωσαν σπίτια στην συνοικία Κατίμπα της Χάν Γιουνίς.

Συνεχείς πυροβολισμοί έχουν αναφερθεί στην είσοδο του νοσοκομείου al-Shifa στην πόλη της Γάζας. Τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση στο νοσοκομείο νωρίτερα, ανέφεραν δημοσιογράφοι του «Al Jazeera».

Το ιατρικό συγκρότημα Nasser στην Χάν Γιουνίς στη νότια Γάζα έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας της Γάζας κατήγγειλε ότι οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλαν στο νοσοκομείο Al-Awda, συλλαμβάνοντας όλους τους άνω των 16 ετών μεταξύ των ασθενών, των τραυματιών και του υγειονομικού προσωπικού.

Νέες διαπραγματεύσεις για συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, είχε προγραμματιστεί να συναντηθούν εκ νέου σήμερα στη Βαρσοβία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία για απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι διεξάγονται νέες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Κατάρ ήταν ο βασικός μεσολαβητής στην πρώτη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς. Τότε, 81 Ισραηλινοί, 23 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Πιστεύεται ότι 129 όμηροι παραμένουν κρατούμενοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς λέει ότι παραμένει ανοιχτή σε οποιεσδήποτε προτάσεις για ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ, αλλά δεν θα διεξαχθούν συνομιλίες μέχρι να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

Σήμερα οι «Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ» της Χαμάς δημοσίευσαν πλάνα τριών ηλικιωμένων Ισραηλινών αιχμαλώτων, οι οποίοι ζητούν την απελευθέρωσή τους το συντομότερο δυνατό γιατί «δεν θέλουμε να γίνουμε θύματα, ως άμεση συνέπεια των αεροπορικών πληγμάτων των IDF», όπως αναφέρουν.

Σάλος από τις δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου

Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Ισραηλινού δημάρχου που ζήτησε τη μόνιμη ερήμωση της Λωρίδας της Γάζας και τη μετατροπή της σε υπαίθριο μουσείο, παρόμοιο με το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς - Μπιργκενάου.

Ο Νταβίντ Αζουλάι, δήμαρχος της πόλης Μετούλα, σε συνέντευξή του την Κυριακή σε ραδιοφωνικό σταθμό ζήτησε να σταλούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας σε προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη στον παλαιστινιακό θύλακα ώστε να μοιάζει με το Αουσβιτς.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν, τόσο μέσα όσο και έξω από το Ισραήλ. Ακόμη και η διεύθυνση του μουσείου Αουσβιτς-Μπίργκεναου, ανέφερε ότι «ο Νταβίντ Αζουλάι φαίνεται να επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το σύμβολο του μεγαλύτερου νεκροταφείου στον κόσμο ως κάποιου είδους άρρωστη, απεχθή, ψευτοκαλλιτεχνική, συμβολική έκφραση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του μουσείου με ανάρτηση στο X.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», «Haaretz», «Wafa News Agency»)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.