Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός, γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε (VIDEO)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ο προϋπολογισμός είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός, γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε

Προϋπολογισμός 2024: Εντείνει την επίθεση σε βάρος του λαού

*

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιδιωτικά πανεπιστήμια εντός του 2024 το επόμενο αντιλαϊκό βήμα

*

Κυριακή 17/12/2023 - 17:02

Ο προϋπολογισμός «είναι άδικος, ταξικός και αντιλαϊκός γι' αυτό και τον καταψηφίζουμε», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024.

Η ακρίβεια και οι κρίσεις δεν είναι απόκλιση από την κανονικότητα, «βρίσκονται μέσα στο DNA αυτού του συστήματος», όπως εξήγησε. Υπογράμμισε, επίσης, πως όταν μιλάμε για την ακρίβεια, δεν μπορούμε  να μην μιλάμε για τους φόρους που ροκανίζουν το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, κάνοντας αναφορά στην αύξηση των φόρων, ειδικά των έμμεσων, που φέρνει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός. 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και της αντιλαϊκής πολιτικής είναι υπό αίρεση, όχι μόνο γιατί η χρονιά που έρχεται εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις, αλλά πάνω από όλα γιατί όσο συσσωρεύεται η οργή τόσο πιο δύσκολο θα είναι να είναι να χειραγωγούν το λαό. «Μην αυταπατάστε ότι παίζετε χωρίς αντίπαλο», είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι «πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλος» τους είναι «όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που αποτελούν ήδη τα ρυάκια αντίστασης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνενωθούν και να γίνουν ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω». 

«Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όσες ακόμα περισσότερες μας δώσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό», πρόσθεσε. 

Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ δεν υιοθετεί το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείται, καθώς η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται πάνω στο έδαφος των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. 

Η ομιλία

Από όλες τις τοποθετήσεις που έχουν γίνει σε αυτή την αίθουσα, αυτές τις μέρες συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι αναδεικνύονται πολύ καθαρά οι δύο πολιτικές γραμμές που υπάρχουν και συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Φυσικά ο προϋπολογισμός που καταθέσατε, εκφράζει γνήσια τη μία γραμμή, αυτή των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των σύγχρονων αναγκών του λαού μας. Είναι άδικος, ταξικός, αντιλαϊκός, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε.

Δύο γραμμές λοιπόν, συγκρούονται για όλα τα μεγάλα ζητήματα, πολλά απ’ τα οποία αναδείχτηκαν και στη συζήτηση.

Και το ίδιο συμβαίνει και για το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που απασχολεί τους εργαζόμενους όλο τον λαό της πατρίδας μας και αφορά άμεσα τα μεγέθη του προϋπολογισμού: αυτό της ακρίβειας.

Αυτή η σύγκρουση αφορά και την αναζήτηση των αιτιών και την αναζήτηση των λύσεων που ουσιαστικά καταλήγει σε ένα πολύ απλό ερώτημα, στο οποίο όλοι αναγκαστικά τοποθετούμαστε: Ποιος θα πληρώσει;

Η πρώτη γραμμή, η γραμμή όλων σας, αποσυνδέει το πρόβλημα από τις αιτίες του και το αποδίδει σε μια παρέκκλιση από την καπιταλιστική κανονικότητα. Απλώς, έχετε κάποιες παραλλαγές μεταξύ σας ως προς το ποια ακριβώς είναι αυτή η παρέκκλιση. Εδώ εμφανίζεστε να διαφωνείτε, γιατί στην κανονικότητα συμφωνείτε απόλυτα.

Η μεν κυβέρνηση της ΝΔ, ονομάζει «παρέκκλιση από την κανονικότητα» γεγονότα, όπως τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο, τις κυρώσεις και τον ενεργειακό πόλεμο Δύσης - Ρωσίας, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που εμφανίστηκαν μετά τα lockdown, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας και πάει λέγοντας. Όλα αυτά, φυσικά, τα βαφτίζετε «εισαγόμενα», και παριστάνετε ότι δεν ξέρετε τίποτα για το έγκλημα.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα. Γιατί τίποτα από τα παραπάνω, δεν είναι εκτός της κανονικότητας του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο, κύριοι της κυβέρνησης, το υπερασπίζεστε φανατικά μάλιστα, όπως φάνηκε και από όλες τις τοποθετήσεις σας ξανά αυτές τις μέρες.

Αντίθετα, όλα τα παραπάνω γεγονότα που εσείς βαφτίζετε παρεκκλίσεις, βρίσκονται μέσα στο DNA αυτού του συστήματος που εσείς υπηρετείτε. Σχετίζονται με τους οξυμμένους ανταγωνισμούς, χωρίς τους οποίους, ο καπιταλισμός δεν μπορεί να υπάρξει, με την αναρχία που βασιλεύει στην παραγωγή, στο εμπόριο, παντού. Δηλαδή αυτό που εσείς ονομάζετε «ελεύθερη αγορά και οικονομία». Πάνω από όλα, σχετίζονται με τη βασική αντίθεση αυτού του συστήματος, που από τη μία, κάνει την παραγωγή όλο και περισσότερο κοινωνική υπόθεση, εμπλέκει όλο και περισσότερους σε αυτή, προσδίδοντάς και παγκόσμιες διαστάσεις, και από την άλλη διατηρεί την ατομική ιδιοποίηση, τον σφετερισμό και εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων της.

Αντίστοιχα, στο DNA του καπιταλισμού βρίσκονται και οι κρίσεις που ήρθαν και στη χώρα μας πολλές φορές στο παρελθόν και σίγουρα θα ξαναέρθουν, όπως δείχνουν ήδη τα σημάδια και στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. Είμαστε βέβαιοι, πως όταν συμβεί αυτό, εσείς πάλι θα μιλάτε για «εισαγόμενη κρίση» με την ίδια ευκολία που τώρα μιλάτε για τις αρνητικές επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

Και επειδή βλέπω ότι περισσεύει η αισιοδοξία για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας στις τοποθετήσεις των υπουργών, θα ήθελα να ρωτήσω: Αλήθεια, την κατάσταση στη Γερμανία πώς τη σχολιάζετε;

Και όταν βέβαια μιλάμε για Γερμανία, μιλάμε για την «ατμομηχανή» της οικονομίας της Ευρωζώνης, το πρότυπό σας, κύριοι της κυβέρνησης, ως προς την οικονομική πειθαρχία και αφοσίωση στους στόχους του κεφαλαίου. Αλλά μιλάμε και για το δικό σας πρότυπο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, καθότι η συγκεκριμένη χώρα έχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Όμως τώρα, όχι μόνο βρίσκεται σε ύφεση, αλλά πέρασε και κυβερνητική κρίση με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού της, με ζητούμενο το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, κατέληξε σε περικοπές που θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα καύσιμα, στη θέρμανση, στις μεταφορές.

Ταυτόχρονα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, η ακροδεξιά στη Γερμανία ενισχύεται διαρκώς, γεγονός στο οποίο επιδρά καθοριστικά βέβαια και η απουσία ισχυρού εργατικού κινήματος.

Μάλιστα, η συμφωνία ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους της γερμανικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους» στον προϋπολογισμό θα παραβιαστεί, μόνο αν χειροτερεύσει η κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία για το ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Και για να μην κοροϊδευόμαστε. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο φαίνεται ότι η ΕΕ θα αποφασίσει να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες των κρατών από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Και φυσικά, η απόφαση αυτή, καμία σχέση δεν έχει με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας με τα ελληνοτουρκικά, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να το παρουσιάζει για προφανείς λόγους. Γιατί, όταν μιλάμε για «αμυντικές δαπάνες», στην πραγματικότητα μιλάμε για επιθετικούς, ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, τους οποίους θα κληθεί να πληρώσει πανάκριβα για μία ακόμη φορά ο ελληνικός λαός.

Για να επανέλθουμε, όμως, στις αιτίες της ακρίβειας που μάς τις παρουσιάζετε σαν «εισαγόμενες», για πείτε μας:

Εσείς δεν είστε που συμμετέχετε και στον πόλεμο στην Ουκρανία με τις βάσεις που δίνετε, με τα όπλα που έχετε στείλει, με το στρατιωτικό προσωπικό που στέλνετε να εκπαιδεύει Ουκρανούς;

Εσείς δε δίνετε πλήρη στήριξη επίσης στο κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ που διαπράττει γενοκτονία αυτή τη στιγμή κατά του Παλαιστινιακού λαού και ταυτόχρονα έχει κάνει άνω - κάτω τη Μέση Ανατολή με ό,τι καινούργιες συνέπειες μπορεί και αυτό να έχει και στην άνοδο των τιμών;

Εσείς δεν έχετε υπερψηφίσει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ;

Εσείς δεν είστε θιασώτες της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και της πολιτικής της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση;

Εσείς και οι προηγούμενοι δεν θεσπίσατε και βάλατε σε λειτουργία το χρηματιστήριο ενέργειας;

Εσείς δεν έχετε βάλει τη χώρα στο χρηματιστήριο ρύπων της ΕΕ;

Και πάψτε να κοροϊδεύετε τον λαό ότι τάχα τώρα με τα πολύχρωμα τιμολόγια της ενέργειας έχει την επιλογή στα χέρια του! Για εσάς το λέμε, γιατί είναι και κατάντια για το φιλελεύθερο αφήγημά σας αυτά τα περί «ελευθερίας» επιλογών.

Τη μόνη «ελευθερία» που δίνετε στον εργαζόμενο, στην οικογένειά του, είναι να έχει ένα «μπακαλοδέφτερο» για να υπολογίζει τι θα ψωνίσει για να φάει τη βδομάδα, τον μήνα, πόσο αντέχει, αν θα στείλει το παιδί του στο ΙΕΚ, εάν έχει για τα φάρμακά του, τι χρωστάει στον κρεοπώλη…

«Ελευθερία» του δίνετε, σε αναζήτηση καμιάς δουλειάς αλλά και «ελευθερία» να γραφτεί στα επιδόματα της ανεργίας του ΟΑΕΔ. Κι αυτά με πολλές προϋποθέσεις και αστερίσκους…Αυτά ονομάζετε εσείς «ελευθερία».

Το ‘χουμε πει και θα το επαναλάβουμε: Όσο παραμένουν άθικτες οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια στο ρεύμα, δηλαδή η “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα και η δήθεν “πράσινη μετάβαση”, το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Το μόνο καινούριο που θα φέρουν τα νέα “πολύχρωμα” τιμολόγια, είναι “η δυνατότητα” του καταναλωτή να επιλέγει τον τρόπο και το χρώμα της νέας αφαίμαξής του από τους παρόχους και μετά να του λένε κι από πάνω ότι «η επιλογή ήταν δική του»!

Πάμε παρακάτω στα της ακρίβειας:

Εσείς δεν αγορεύατε εδώ μέσα πριν 3 περίπου χρόνια για την κοσμογονία της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης και λίγο-πολύ προσπαθούσατε να μας πείσετε όλους εδώ ότι ήταν ιδέα του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε, με το ταλέντο του να πείσει τη Γερμανία, τη Γαλλία και όλη την υπόλοιπη ΕΕ;

Εδώ γελάνε γι’ αυτό και τα μικρά παιδιά ακόμα…

Αλήθεια, εσείς με τα καλύτερα βιογραφικά και οι άριστοι εδώ μέσα, δεν είχατε ακούσει εκεί στο Harvard που σπουδάσατε, ότι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνοδο του πληθωρισμού, αφού αυξάνει τη μάζα του χρήματος που κυκλοφορεί, πιο γρήγορα από ότι αυξάνεται η μάζα των εμπορευμάτων;

Και αν δεν το ξέρατε, δεν μας ακούγατε τουλάχιστον εμάς, που σας το λέγαμε και προειδοποιούσαμε;

Φτάνει, λοιπόν, αυτή η κοροϊδία με τα εισαγόμενα! Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας για την πολιτική που ασπάζεστε και υλοποιείτε.

Και από την άλλη, έχουμε, φυσικά, τους μνηστήρες της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αισίως τη «Νέα Αριστερά», που, ό,τι και να συζητάμε, από το έγκλημα των Τεμπών, από τις καταστροφές από πλημμύρες, από τις πυρκαγιές, μέχρι την ακρίβεια, δίνουν πραγματική μάχη για να πείσουν, ότι δήθεν στις άλλες χώρες της ΕΕ όλα είναι ειδυλλιακά, κι ότι τα πάντα εδώ, είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα και παρέκκλιση. Ό,τι όχι μόνο δεν ευθύνεται για αυτά και η πολιτική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά, αντίθετα, η ΕΕ είναι αυτή που προσπαθεί τάχα να βάλει την χώρα στον ίσιο δρόμο, αλλά η κυβέρνηση δεν την ακούει.

Μα καλά, τέτοιος ξεπεσμός;

Έλεος, μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν - για να το πω έτσι απλά - για αυτή τη σάπια ΕΕ των λόμπι, των μονοπωλίων, των κορακιών, της τρόικας, όπως τη γνώρισε ο λαός μας τα προηγούμενα χρόνια, γιατί θα τα πατήσετε και θα γλιστρήσετε.

Εσείς, της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, μάς παρουσιάζετε μόνο τους δείκτες, στους οποίους η Ελλάδα είναι χαμηλά ή στον πάτο της ΕΕ και απ’ την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ μάς παρουσιάζει μόνο τους δείκτες που είναι πάνω από τον μέσο όρο. Εν τω μεταξύ, ό,τι και να λένε οι δείκτες, οι εργαζόμενοι βασανίζονται και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εσάς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πήραν μέρος τα τελευταία χρόνια στις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δεκαετιών και στη Γερμανία, και στη Γαλλία, και στην Αγγλία σε όλη την Ευρώπη. Προφανώς, εκεί τους οδήγησαν τα προβλήματα, η δυσκολία να βγάλουν τον μήνα, γιατί ο μισθός δεν φτάνει και η ακρίβεια μεγαλώνει συνεχώς. Τα ίδια αντιμετωπίζουν και οι Έλληνες εργαζόμενοι...

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι αυτοί οι αγώνες να συνεχιστούν, να μην κοπάσουν αλλά να κλιμακωθούν, να βαθύνει το περιεχόμενό τους και όχι να γίνουν όχημα για κυβερνητικές εναλλαγές ίδιας περίπου κοπής.

Φυσικά, δεν παραγνωρίζουμε, ότι διαφορές ανάμεσα στις χώρες υπάρχουν, όπως και διαφορετικές επιλογές ανάμεσα στις κυβερνήσεις. Το είδαμε και τις προηγούμενες μέρες σε αυτό το θέατρο του παραλόγου, την COP-28 που μαζεύτηκαν στο Ντουμπάι όλοι οι δήθεν ευαίσθητοι με το κλίμα και τον πλανήτη: Κυβερνήσεις, λομπίστες, ΜΚΟ, στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών και άλλα ευαγή ιδρύματα και μαλώνανε για μέρες, για το ποια μορφή ενέργειας θα βαφτίσουν «πράσινη» και ποια όχι, ανάλογα φυσικά με το τι συμφέρει τα μονοπώλια κάθε χώρας, και για το πόσο γρήγορα πρέπει να προχωρήσει η μετάβαση από τα ορυκτά στις ΑΠΕ. Τελικά συμφώνησαν σε ένα κείμενο – μούφα κι έτσι, ανακουφίστηκε ο όλος ο πλανήτης…

Ούτε, βέβαια, όλες οι χώρες έχουν το ίδιο επίπεδο ανάπτυξης και παραγωγικότητας, ούτε τα ίδια μεγέθη στις αγορές τους. Και αυτό επίσης είναι νόμος του καπιταλισμού. Εννοείται ότι σε πολλούς από τους ελληνικούς δείκτες, σε σχέση με αυτούς άλλων χωρών, αντανακλώνται και οι βαριές συνέπειες από τα δέκα χρόνια βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής που υπηρετήσατε εναλλάξ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρομαι βέβαια σε δείκτες που δεν θέλετε να θυμάστε: Όπως, για παράδειγμα, η πρωτιά στο ποσοστό του πληθυσμού που δεν πραγματοποιεί αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, λόγω υψηλού κόστους και μεγάλης αναμονής.

Την ίδια ώρα και ακριβώς, χάρη σε αυτή την κατάσταση, ο κύκλος εργασιών των ιδιωτικών δομών υγείας – κυρίως της πρωτοβάθμιας – φτάνει το μισό δις ευρώ! Τα ίδια ισχύουν και για τα νοσοκομεία που τα αντιμετωπίζετε λες και είναι ξενοδοχεία, με όρους πληρότητας. Και μάλιστα λέτε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε δύο νοσοκομεία σε απόσταση 30 χιλιομέτρων και να μην είναι γεμάτα»… Τόση αναισθησία στον ανθρώπινο πόνο.

Την ίδια αγοραία λογική, όμως, βλέπουμε ότι λανσάρετε και για τα σχολεία, που σας πήρε ο πόνος κύριε υπουργέ και οι υπόλοιποι, για τις κακές επιδόσεις των μαθητών μας στον διαγωνισμό της PISA!

Και είχατε φυσικά τη λύση έτοιμη από πριν: ακόμα πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης του διαφοροποιημένου σχολείου της αγοράς, πάντα με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού.

Να σας ενημερώσουμε φυσικά, ότι τα σχολεία μας και τα σχολικά βιβλία κινούνται εδώ και χρόνια στη λογική των δεξιοτήτων. Μην χύνετε λοιπόν κροκοδύλεια δάκρυα για το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών. Εσείς και η πολιτική σας είστε απόλυτα υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Για να σας βοηθήσω, λοιπόν, σας έχω φέρει εδώ μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και δείχνει το διαδραστικό ταβάνι του 19ου δημοτικού σχολείου του Αιγάλεω που, πριν από λίγες βδομάδες, έπεσε στα πάνω έδρανα και παραλίγο θα έπεφτε στα κεφάλια των μαθητών που είχαν φύγει πριν 10 - 15 λεπτά. Κάθε μέρα κάτι συμβαίνει. Την Παρασκευή έπεσε ο φεγγίτης μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας στο 7ο νηπιαγωγείο Δάφνης. Συγχαρητήρια για τον εκσυγχρονισμό σας.

Σε ένα άλλο επεισόδιο μεσαιωνικού εκσυγχρονισμού, ακούσαμε και την υφυπουργό παιδείας να λέει ότι είναι καλό για τα παιδιά γυμνασίου να περπατάνε 2 χιλιόμετρα μόνα τους, σε επικίνδυνες λεωφόρους, σε κρύο και βροχή – αυτό δεν το είπε, είπε τα υπόλοιπα- μέχρι το σχολείο τους που θα έχει συγχωνευθεί, γιατί το προτείνει, λέει, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τι να πούμε.. από Μαρίες Αντουανέτες πάτε πολύ καλά σε αυτή την κυβέρνηση…

Άλλωστε, την ταξική σας τοποθέτηση την βλέπουμε πολύ καλά και στις διακηρύξεις σας για την επαγγελματική κατάρτιση. Θυμηθήκατε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο μάλιστα, ο οποίος, ακριβώς, προωθώντας τότε τον προσανατολισμό των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων να μάθουν κάποια τέχνη της εποχής, έλεγε: «Η κλασική παιδεία είναι για τους ολίγους –εκλεκτούς οι οποίοι θα αποτελέσουν την ηγεσία της αύριον»!!! Αλλά έχει περάσει κι ένας αιώνας από τότε, αλλά εσείς εκεί κολλημένοι.

Και βέβαια έχετε και τον μεγάλο σας στόχο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και έχετε τέτοια εμμονή -ναι εσείς έχετε πράγματι πολλές εμμονές - που εκστομίζετε την μια αστοχία - ευγενικά το λέμε – τη μια μετά την άλλη. Τα επιχειρήματά σας, κύριοι της κυβέρνησης, είναι αμιγώς οικονομικά και όχι εκπαιδευτικά. Κι αφήστε αυτά τα παραδείγματα με τις άλλες χώρες που έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Εδώ υπάρχει φοιτητικό κίνημα, υπάρχουν τίμιοι πανεπιστημιακοί, υπάρχει ο ελληνικός λαός που πασχίζει να μορφώσει τα παιδιά του, που θα τα υπερασπιστούν τα μορφωτικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, όσα νομοσχέδια και αν φέρετε, όποτε κι αν τα φέρετε.

Για πείτε μας, όμως, και εσείς, κύριοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι από τα παραπάνω που υλοποιεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ διαφωνείτε επί της ουσίας; Τι δεν υλοποιήσατε ως κατεύθυνση κι εσείς ως κυβέρνηση; Σε τι δεν δώσατε στήριξη ως αντιπολίτευση;

Το μόνο σας πρόβλημα είναι κυρίως ότι τα υλοποιεί η ΝΔ που κάθεται τώρα στις κυβερνητικές καρέκλες και όχι εσείς. Τον κόσμο που μας παρακολουθεί, όμως, τον ενδιαφέρει να ακούσει ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες για τα προβλήματά του και τι προτείνει ο καθένας.

Και όταν μιλάμε για την ακρίβεια, δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τους χαμηλούς μισθούς που διαμορφώσατε όλοι σας, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με τα χτυπήματα στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με τον νόμο που φέρνει τα ονόματα του κυρίου Βρούτση και της κυρίας Αχτσιόγλου και απαγορεύει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα, ο μέσος μισθός να είναι σήμερα 26% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2009.

Κι έρχεται μετά ο ανεκδιήγητος υπουργός εργασίας και λέει ότι οι εργαζόμενοι κάνουν ουρά για να δουλέψουν δεύτερη δουλειά και Κυριακές. Τη δυστυχία τους την μεταφράζει ως χαρά και θέληση για ταλαιπωρία! Ευφυέστατο!

Ή ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε στον ΣΕΒ να πληρώνονται οι εργαζόμενοι με μετοχές, αντιγράφοντας αυτά που έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης πριν χρόνια.

Αλήθεια, αυτά είπε ο κ. Κασσελάκης στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ όταν τους συνάντησε; Τέτοιες ανοησίες είπε στους εργάτες που δίνουν έναν τιτάνιο ηρωικό αγώνα για να μη χάσουν τις δουλειές τους; Να πληρώνονται με μετοχές;

Για να μην πω για το άλλο που είπε, ότι «το κεφάλαιο είναι εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων» ή το τελευταίο του μαργαριτάρι, ότι «δεν θα χωρίσει τους Έλληνες ταξικά»…. Σαν εκείνον τον ανεκδιήγητο Λάσκαρη τη δεκαετία του 70 που είπε ότι κατήργησε και την ταξική πάλη με τον νόμο του τότε…

Λες και περίμεναν τον κ. Κασσελάκη οι Έλληνες για να χωριστούν ταξικά… Λες και δεν ξέρουν όλοι και όλες σε όλο τον κόσμο, ότι υπάρχουν εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, αγρότες, βιοπαλεστές από την μια και από την άλλη υπάρχουν εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες. Και επειδή θέλει να μην αναφερόμαστε σ΄ αυτόν για να τον αφήσουμε να ανθίσει σας λέμε απλά μόνο: να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε και για το Νόμπελ Οικονομίας…

Και επειδή θα χαμογελάτε εσείς του ΣΥΡΙΖΑ νο2 εκεί στα ορεινά ή από τα γραφεία τους που ακούνε… Τα ίδια λέτε με άλλα λόγια κι εσείς, με τον ΣΥΡΙΖΑ 1, τόσα χρόνια που μιλάτε για δήθεν «δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη» και για «δικαιοσύνη παντού» μέσα στον καπιταλισμό. Απλά ο κ. Κασσελάκης είναι μαθημένος αλλιώς εκεί στις ΗΠΑ και τη Goldman Sachs και τα λέει λίγο πιο αδιαμεσολάβητα…

Πάμε παρακάτω…. Όταν μιλάμε για την ακρίβεια δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε και για τους φόρους που ροκανίζουν το διαθέσιμο λαϊκό εισόδημα, ενώ πολλοί από αυτούς ενσωματώνονται και στις τιμές. 6,2 δις ευρώ παραπάνω φόρους προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 σε σχέση με τον φετινό, και φτάνουν στα 62,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Και από πού τα παίρνετε αυτά; Από τα γνωστά υποζύγια. Τα 24,3 δις θα προέρχονται από τον ΦΠΑ, από τον πιο άδικο φόρο δηλαδή, αφού είναι ίδιος, και για τον φτωχό και για αυτόν που δεν ξέρει τι έχει. 7 δις είναι μόνο ο, επίσης έμμεσος, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως, όμως, σας θύμισε και ο εισηγητής μας, ο δείκτης της αναλογίας των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, ξεπέρασε το 60%, τρεις φορές τα τελευταία χρόνια:

- Το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η διαδικασία της ένταξης στην ΟΝΕ…

- Το 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την επίτευξη «δημοσιονομικής εξυγίανσης»…

- Και τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ματωμένα κρατικά πλεονάσματα.

Μάλιστα, πριν 10 μέρες ψηφίσατε ένα πραγματικό έκτρωμα, που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Και μη μας πείτε πάλι για τη φοροδιαφυγή, γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει, ότι η στόχευσή σας δεν ήταν μόνο, ή κυρίως, για να τους πάρετε φόρους. Να τους κλείσετε θέλετε! Να τους αφανίσετε θέλετε και να αντιμετωπίσετε αυτό που και εσείς ονομάζετε «διαρθρωτικό πρόβλημα», όπως έλεγε και το σχέδιο Πισσαρίδη. Για να μοιράσετε αυτή την πίτα της αγοράς στους φίλους σας, σε μεγάλους επενδυτές - καρχαρίες.

Γι’ αυτούς βέβαια, έχει πολλά δωράκια ο προϋπολογισμός που προτείνετε:

Τους μειώνετε τον φόρο συγκέντρωσης των κεφαλαίων τους από 0,5% σε 0,2%, μειώνετε κατά 50% του φόρου των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών. Τους καταργείτε τον φόρο τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Αυτά, βέβαια, έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, στον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, στον φόρο των μερισμάτων που ο ΣΥΡΙΖΑ τον πήγε από το 15% στο 10% και η ΝΔ από το 10% στο 5%.

Γι’ αυτούς, όπως, πάντα, λεφτόδεντρα υπάρχουν.

Έτοιμες να σπάσουν ακόμη ένα ρεκόρ κερδοφορίας είναι οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο. Πάνω κι από τα 10,3 δισ. ευρώ που «τσέπωσαν» το 2022. Αυτό δείχνουν τα κέρδη που ανακοίνωσαν 45 από αυτές για το 9μηνο του 2023, τα οποία ανέρχονται σε 6,4 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι τράπεζες κερδίζουν 1 δισ. κάθε τρίμηνο.

Και βέβαια όταν μιλάμε για ακρίβεια δεν μπορούμε να μη μιλάμε για τις τιμές των προϊόντων. Ούτε εδώ μπορείτε να κάνετε τους ανήξερους, κύριοι της κυβέρνησης.

Εσείς κάνετε τα πάντα για να προχωρά η κυριαρχία των μονοπωλίων στην αγορά. Αυτό όμως ανεβάζει τις τιμές. Και μην μας πείτε ότι τρόμαξαν τα εμπορικά μεγαθήρια με τα πρόστιμα που τους βάλατε. Μπορεί να μην το πήραν καν είδηση, γιατί, για τέτοια μεγέθη μιλάμε, σε σχέση με τα κέρδη τους.

Αλλά, εσείς δεν είστε, που διαφημίζετε συνέχεια την περιβόητη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας; Για πείτε μας, λοιπόν, τι επίδραση έχει αυτή στις τιμές;

Όταν, για παράδειγμα, το εμπόρευμα «φέτα», η ελληνική φέτα, αντί να απευθύνεται σε μια αγορά 10 εκατομμυρίων με τη συγκεκριμένη αγοραστική δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι, οι πολίτες στην Ελλάδα, απευθύνεται σε ολόκληρη την ΕΕ, δηλαδή σε μια αγορά 450 εκατομμυρίων και με πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα, τι κάνει η ζήτηση, ανεβαίνει ή πέφτει; Και τι κάνει σε αυτή την περίπτωση η τιμή του εμπορεύματος, ανεβαίνει ή πέφτει;

Σας τα λέω απλά, γιατί μάλλον ούτε αυτά τα μάθατε στο Harvard.

Το ίδιο ισχύει κατεξοχήν και για το καμάρι σας, την βαριά βιομηχανία – όπως την λέτε - της χώρας, όπως λέτε τον τουρισμό. Η εξωστρέφεια όμως είναι πολύ καλή για τους εξαγωγείς, τους μεγαλεμπόρους, τους ξενοδόχους και tour operators. Αυτοί όσο ανεβαίνουν οι τιμές ανοίγουν σαμπάνιες. Οπότε αυτό μετράει για εσάς.

Αν θέλατε να αντιμετωπίσετε την ακρίβεια έστω και λίγο, δεχτείτε εδώ και τώρα τις προτάσεις του ΚΚΕ τις οποίες έχουμε καταθέσει και δω στη Βουλή με πρόταση νόμου για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο για κάθε παιδί, για κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ρεύμα και καύσιμα, για κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Και μην μας πείτε, ότι δεν έχετε λεφτά για να τα κάνετε. Σας περιέγραψα μόλις πριν με κάθε λεπτομέρεια προηγουμένως, πού τα δίνετε αφειδώς τα λεφτά και τις φοροαπαλλαγές! Πάρ’ τε τα από εκεί.

Και βέβαια όλα αυτά που συζητάμε για τις οικονομικές εξελίξεις και πως αυτές επιδρούν στη ζωή του λαού, δεν είναι ανεξάρτητα και από τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και πιο συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά, μιας και είχαμε και την επίσκεψη του Ερντογάν τις προηγούμενες μέρες.

Εμείς, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, δεν υιοθετούμε το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργείτε στον ελληνικό λαό. Ίσα ίσα επιμένουμε, ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση - συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των ενεργειακών και άλλων μεγάλων ομίλων.

Αυτά όμως συνεπάγονται σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν - καζάν”, της μοιρασιάς στα δύο, που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Κι εδώ, φυσικά, εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράψατε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας”.

Όλα αυτά όμως, εμείς το λέμε καθαρά στον ελληνικό λαό, δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών, υπηρετούν πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται πάλι στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, σε βάρος των ξεριζωμένων από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Γεννιούνται όμως και κάποια ερωτηματικά που θέλουμε να μας απαντήσετε:

Τι εννοούσατε κ. Μητσοτάκη με την αναφορά σας ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”; Δηλαδή, υπάρχουν και επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο;

Ποιες είναι οι «επιθετικές ενέργειες» από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει;

Θυμίζω ότι η Τουρκία θεωρεί, όχι απλά επιθετική ενέργεια, αλλά «αιτία πολέμου», το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Και αφήστε τα λογοπαίγνια περί “μισογεμάτου ποτηριού”. Γιατί όλα αυτά δεν μπορούν να κρύψουν, ότι επί της ουσίας δρομολογείται, μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι δυστυχώς έχουν τεθεί όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της Τουρκίας.

Κατά τη γνώμη μας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής σε ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.

Όμως η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη, ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και τον αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα. Από αυτήν την άποψη, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει, το αντίθετο ο λαός μας επιβάλλεται και να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Και για να τελειώνω, ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός σας θα υπερψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος αυτής της σημερινής συζήτησης. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Μακάρι για εσάς τα προβλήματά σας να τελείωναν εκεί.

Γιατί, η πορεία υλοποίησής του, όπως και συνολικά η πορεία υλοποίησης της αντιλαϊκής σας πολιτικής σε όλους τους τομείς, είναι υπό αίρεση. Όχι μόνο διότι και η χρονιά που έρχεται εγκυμονεί ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στην οικονομία, όσο και στις διεθνείς σχέσεις. Αλλά πάνω από όλα, γιατί όσο συσσωρεύονται τα προβλήματα, όσο συσσωρεύεται η οργή, όσο περισσότερο εμφατική γίνεται η αναντιστοιχία των όρων ζωής του λαού με τις ίδιες τις δυνατότητες της εποχής, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για εσάς να τον χειραγωγείτε, να αποσπάτε τη συναίνεσή του για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Και μην αυταπατάστε ότι παίζετε χωρίς αντίπαλο. Άλλωστε πραγματικός, στρατηγικός αντίπαλός των κυβερνήσεων, ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρξε κάποια ονομαζόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Πραγματικός αντίπαλός σας είναι όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, που αποτελούν ήδη τα ρυάκια αντίστασης, τα οποία δεν θέλουν πολύ για να συνενωθούν και να γίνουν ορμητικό ποτάμι, που θα σαρώσει όλα αυτά που μας κρατάνε πίσω.

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όσες ακόμα περισσότερες μας δώσει ο ελληνικός λαός το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια σε αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.