Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

➽ Σύνταγμα: Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και την φοροληστεία ➽ Σε μεγάλη οθόνη προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού (VIDEO) ➽ Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας (VIDEO) ➽ Σωτήρης Πουλικόγιαννης: Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες, προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση (VIDEO)

ΑΘΗΝΑ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, την ακρίβεια και την φοροληστεία

Την απόφασή τους να μην αποδεχθούν την ισοπέδωση του εισοδήματος και των αναγκών τους από τον νέο κρατικό προϋπολογισμό, και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής συνδικάτα και φορείς της Αττικής, με μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν. Χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, την ώρα που στη Βουλή συνεχιζόταν η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Στα «ματωμένα» πλεονάσματα που τρέφονται από τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, αντέταξαν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς. Στους στόχους για τους «δείκτες ανάπτυξης», που φέρνουν συνεχή επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας, αντιπαρέθεσαν τα αιτήματά τους για ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Κόντρα στη «δημοσιονομική πειθαρχία», που σαρώνει τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά χωράει συνεχώς νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, απαίτησαν μέτρα προστασίας από την ακρίβεια στο ρεύμα, τα τρόφιμα, το κόστος της στέγασης.

Γύρω από αιτήματα και διεκδικήσεις όπως τα παραπάνω «συναντιούνται» αυτές τις μέρες στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλη τη χώρα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, οργανώσεις των μικρών επαγγελματιών, σύλλογοι και ομάδες γυναικών, φορείς της νεολαίας. Και στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έδωσαν το «παρών» σωματεία που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, την ανάκληση απολύσεων, τη βελτίωση των όρων δουλειάς.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα

Ανάμεσα στα μπλοκ των συγκεντρωμένων βρέθηκαν σωματεία που δίνουν μάχη για την υπογραφή Συμβάσεων, τη βελτίωση των όρων δουλειάς, την απόκρουση της επίθεσης της εργοδοσίας. Με το δικό τους πανό διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στην PeopleCert, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων.

Ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργαζόμενους ενάντια στον προϋπολογισμό έδωσαν συνέχεια στην πάλη ενάντια στη φορο-αφαίμαξη αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, που διαδήλωσαν στο μπλοκ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ενώ μπροστά από τα πανό προπορεύονταν συμβολικά τρία ταξί με σημαίες των Επιτροπών Αγώνα.

Παράλληλα, το «παρών» στο Σύνταγμα έδωσε αντιπροσωπεία του ΣΑΤΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του Θύμιο Λυμπερόπουλο.

Ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την ακρίβεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα διαδήλωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους από τον κλάδο των Μεταφορών αποφασεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο είχαν πάρει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών Εταιρειών, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ.

Στιγμές από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος υπενθύμισε το βίντεο που πλαισίωσε το συλλαλητήριο. Μεταξύ αυτών, οι κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, για μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, ο αγώνας των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, των διανομέων στην efood, των οικοδόμων, οι πρόσφατες αγωνιστικές πρωτοβουλίες των αυτοαπασχολουμένων ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Το ίδιο βίντεο προέβαλε την απαίτηση για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις στους μισθούς και μείωση της φορολογίας που έχει ρημάξει τις λαϊκές οικογένειες.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Μεταξύ άλλων ανάφερε τα εξής: «Ο αγώνας μας, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αγώνας επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από τη μαζική οργάνωση στα συνδικάτα, από το να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά, για να υπερασπιστούμε το εισόδημά μας, τα δικαιώματα και τη ζωή μας.Δυναμώνοντας τα συνδικάτα μας και με σύνθημα μας όλοι για έναν και ένας για όλους. Προετοιμαζόμαστε για την κλιμάκωση της πάλης μας το αμέσως επόμενο διάστημα…»

Νωρίτερα στο βήμα είχαν βρεθεί εκπρόσωποι εργαζομένων από χώρους που βρίσκονται σε αγωνιστική δράση. 

Την τρομοκρατική απόλυση του προέδρου του Σωματείου, με την οποία κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας, κατήγγειλε ο Κίμωνας Ασπιώτης, μέλος της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου του ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

«Είναι χτύπημα συνολικά στα σωματεία, στο δικαίωμα των εργαζομένων στην οργάνωση και τη διεκδίκηση», υπογράμμισε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το Σωματείο», ξεκαθάρισε, χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη πλήθους συνδικαλιστικών οργανώσεων και διαβεβαιώνοντας πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

Τους χαμηλούς μισθούς, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα δεκάωρα ωράρια, κατήγγειλε η Τζένη Τσέκου, μια από τους πέντε εργαζόμενους που απολύθηκαν από την PeopleCert. Όπως εξήγησε, η εργοδοσία απέλυσε μέσα σε λίγα λεπτά μέσω βιντεοκλήσης, πέντε εργαζόμενους που το προηγούμενο διάστημα γράφτηκαν στο σωματείο τους, τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. «Αυτό που δεν περίμενε ήταν η αλληλεγγύη των συναδέλφων μας», πρόσθεσε.

Στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν ενάντια στον νέο φορολογικό νόμο της κυβέρνησης, φέρνοντας στο προσκήνιο τα αιτήματα των μικρών επαγγελματιών, αναφέρθηκε ο Νίκος Σφαντός, γραμματέας της ΟΒΣΑ. Χαιρέτισε τη στήριξη των σωματείων στις πρωτοβουλίες αυτές και τόνισε την ανάγκη η συμμαχία βιοπαλαιστών επαγγελματιών και εργαζόμενων να δυναμώσει.  

Ο Νίκος Παπαθανασίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των χωριών της Μουργκάνας, κατήγγειλε τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κωφεύουν στα κρίσιμα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής. «Η βοήθεια στο Ισραήλ είναι μεγαλύτερη ανάγκη για την κυβέρνηση», σχολίασε, την ώρα που η συγκεκριμένη περιοχή στερείται δομών υγείας, υποδομών οδικού δικτύου και άλλων ζωτικής σημασίας υποδομών και υπηρεσιών. 

Στη μεγάλη οθόνη που στήθηκε στον χώρο της συγκέντρωσης, πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες, προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Στα πλάνα του αποτυπώθηκε η καταστροφή στην πόλη της Γάζας από την πολυήμερη πολεμική επίθεση του Ισραήλ. Παράλληλα προβλήθηκαν οι απαντήσεις μικρών παιδιών που ζουν στη Γάζα στην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», με τις οποίες αναφέρθηκαν σε ό,τι μπορεί να συμβάλλει για να ξαναφτιάξει τη ζωή του ο παλαιστινιακός λαός, για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Τη σκυτάλη πήραν τα πλάνα από τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη από την Ελλάδα και άλλες χώρες του κόσμου, το μήνυμα καταδίκης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη που προσφέρει στον κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.

Ενώ ο επίλογος δόθηκε με το σύνθημα των λαών «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό φαναράκια, για τα θύματα του μακελειού στη Γάζα και όλο την Παλαιστίνη.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να ανάβουν καπνογόνα με κόκκινο χρώμα, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίζουν και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

  • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Να δυναμώσει η πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια καθώς και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης καθώς και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Καμία χρηματοδότηση - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στο μακελειό των λαών στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

902

Δες και:

ΚΡΗΤΗ

Συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (ΦΩΤΟ)

*

ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό σε Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις (ΦΩΤΟ)

*

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

«Καμία έκπτωση στις ανάγκες μας!» φώναξαν οι εργαζόμενοι σε Πάτρα και άλλες πόλεις(ΦΩΤΟ)

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.