Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

➽ Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ➽ «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!» ➽ Δημήτρης Κουτσούμπας: Να δυναμώσουν οι αγώνες για να κοπεί τώρα η φόρα της κυβέρνησης (VIDEO) ➽ Παρεμβάσεις για την ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δ. Κουτσούμπας: Να δυναμώσουν οι αγώνες για να κοπεί τώρα η φόρα της κυβέρνησης (VIDEO - ΦΩΤΟ)

«Με το ΚΚΕ μπορούμε να νικήσουμε! Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για να εκφραστεί η πιο πλατιά συμπόρευση με το ΚΚΕ, παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς, σε κάθε πόλη και χωριό» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε!» στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα  ελληνοτουρκικά τόνισε πως «μόνο ανησυχία προκαλούν, κι ας εφησυχάζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα επιτελεία της. Γιατί ό,τι περιτύλιγμα κι αν χρησιμοποιήσουν δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί της ουσίας δρομολογείται, μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση. Και στο τραπέζι έχουν τεθεί όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας». Σημείωσε ότι «θα παλεύουμε να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να βάζει πλάτη στο μακελειό του λαού της Παλαιστίνης» προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ «είναι με τη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς και την πάλη τους ακόμη και στον πιο δύσκολο συσχετισμό!»

Για την ακρίβεια υπογράμμισε ότι «μόνο με τις προτάσεις και διεκδικήσεις που θέτει το ΚΚΕ, μπορεί να υπάρξει, έστω σε αυτή τη φάση μια σημαντική ανακούφιση. Προτάσεις όπως: Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ. Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Και άλλες που ανοίγουν το δρόμο διεκδίκησης και ουσιαστικής σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και τις αιτίες που γεννά η ακρίβεια.

Σχολιάζοντας τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία σημείωσε ότι «όσοι εμπιστεύτηκαν, ψήφισαν, πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν επιλογή: Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ. Και όσοι θέλουν να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν επιλογή να πάρουν τη θέση τους μέσα στο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και τους φορείς, δίπλα, μαζί με τους κομμουνιστές...»

Πρέπει να δυναμώσουν τώρα οι αγώνες τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζητούν από το λααό να περιμένει τις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές εκλογές το 202. «Ζήσε Μάη μου δηλαδή...» σχολίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνοντας: «Τι λένε ουσιαστικά στους εργαζόμενους; Να περιμένουν κάποιους μήνες για τις ευρωεκλογές, κάποια χρόνια για τις βουλευτικές. Και μέχρι τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, φέρνοντας το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο. Όχι, το άλλοθι και η φόρα της κυβέρνησής της ΝΔ πρέπει να κοπούν εδώ και τώρα.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δυναμώσουν οι αγώνες, η οργάνωση, η συλλογική συζήτηση και απόφαση στα σωματεία, στους άλλους φορείς του κινήματος. Αν εκφραστεί με πολύ πιο μαζικούς όρους η εναντίωση του λαού σε αυτή την πολιτική, σε αυτά τα νομοσχέδια. Αν δυναμώσει περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και η συμπόρευση με το ΚΚΕ. Τότε κανένα 41% δεν θα τολμάει να επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης!»

Τους λόγους για τους οποίους συντάσσονται και συμπορεύονται με το ΚΚΕ ανέφεραν σε παρεμβάσεις τους οι: Γιώργος Κυρίτσης δικηγόρος, Παντελής Παρτσαλής μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, ο Δημήτρης Κατραντσιώτης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων, ο Γιώργος Αναστασόπουλος κτηνίατρος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τουρατζίδης εργαζόμενος σε μεταφορική εταιρεία, Θανάσης Τράκας εργαζόμενος στα ΕΛΠΕ. Επίσης τη συμπόρευσή του με το ΚΚΕ εξέφρασε σε δήλωσή του στο περιθώριο της εκδήλωσης και ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, καθηγητής Ηλεκτροχημείας στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ και οΠαύλος Ασλανίδης, μέλος του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Ο Θανάσης Ρεπάνης, καθηγητής μουσικής, παρέδωσε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ, που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με τη μορφή μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος και του Δημήτρη Αθανασιάδη, βιβλία για τη μουσική που έχει συγγράψει ο τελευταίος, για τη θεωρία της μουσικής και για τη σύγχρονη μουσική με ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική και τα ρεύματα του 20ου αιώνα.

Ο Δ. Κουτσούμπας, χαιρέτησε εγκάρδια τους συντρόφους Κώστα Βουλγαρόπουλο και Αγάπιο Σαχίνη. Χαιρέτησε επίσης τον Νίκο Κοσμάτο, τον δρομέα που ύψωσε την παλαιστινιακή σημαία στο μαραθώνιο της Αθήνας και των Σερρών.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο Βελλίδειο:

Φίλες και φίλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ξέρετε καλά πως δεν πραγματοποιούμε τυχαία αυτές τις εκδηλώσεις. Σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη, προχθές στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα, το ΚΚΕ ανοίγει θαρρετά τη συζήτηση με το λαό για όλα όσα τον απασχολούν και τον προβληματίζουν.

Για να ακουστούν τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα, για να βγουν συμπεράσματα από όλα όσα βιώνουμε, αλλά κυρίως για να συζητήσουμε πώς όλα αυτά θα τα μετατρέψουμε σε δύναμη και σχέδιο ανατροπής, όσων κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή μας.

Την ίδια ώρα, χωρίς να χάνουμε χρόνο δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις παντού για την οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης. Για να αντιμετωπιστεί ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ, στο όνομα ξανά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως προηγούμενα της καπιταλιστικής κρίσης. Απόδειξη πως ο λαός πληρώνει και για τα κέρδη τους και για τη χασούρα τους...

Κυρίως, όμως, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μεγαλώσει η αισιοδοξία, να φωτιστεί ότι υπάρχει διέξοδος για το λαό κι αυτή βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης για γίνει ο λαός πρωταγωνιστής για τη δική του διακυβέρνηση και εξουσία.

Γιατί, όπως λέει και το σύνθημα της εκδήλωσης: Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ μπορούμε να νικήσουμε! Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα για να εκφραστεί η πιο πλατιά συμπόρευση με το ΚΚΕ, παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιάς, σε κάθε πόλη και χωριό.

(...)

Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μόνο ανησυχία προκαλούν, κι ας εφησυχάζουν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα επιτελεία της.

Γιατί ό,τι περιτύλιγμα κι αν χρησιμοποιήσουν δεν μπορούν να κρύψουν ότι επί της ουσίας δρομολογείται, μια εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση. Και στο τραπέζι έχουν τεθεί όλες οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Από όπου κι αν το δεις στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγεις: Πως η πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη τώρα της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης και βάζει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Τα ‘χουμε πει και θα τα ξαναπούμε -κυρίως όμως θα τα αντιπαλεύουμε- γιατί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, του λαού βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της περιοχής.

Θα παλεύουμε ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια, στη μετατροπή κρίσιμων υποδομών σε ορμητήρια πολέμου, όπως συμβαίνει κι εδώ στη Θεσσαλονίκη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Θα παλεύουμε να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να βάζει πλάτη στο μακελειό του λαού της Παλαιστίνης. Για να αποχωρήσουν οι ελληνικές φρεγάτες από την περιοχή, να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται ελληνικές υποδομές και έδαφος για τη στήριξη της Ισραηλινής σφαγής.

Και θα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για να έχει τη δική του πατρίδα. Για να φτάσει η στιγμή που δεν θα χρειάζεται πια να φωνάζουμε “Λευτεριά στην Παλαιστίνη”, γιατί αυτός ο βασανισμένος λαός θα έχει αποκτήσει το δικό του κράτος, το ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του ‘67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, για να αποτινάξει την ισραηλινή κατοχή και να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί και από κάθε εκμετάλλευση και καταπίεση.

Το ΚΚΕ, λοιπόν, είναι με τη μόνη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τους λαούς και την πάλη τους ακόμη και στον πιο δύσκολο συσχετισμό!

Φίλες και φίλοι

Φτώχεια, κρίσεις και πόλεμοι. Τρεις λέξεις φτάνουν για να αποδείξουν πως το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό, πιο επικίνδυνο, πιο αντιδραστικό, σε όλα τα επίπεδα.

Όποιος έχει αντίρρηση, ας θυμηθεί τι μας έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν φόρτωναν στον ελληνικό λαό τα βάρη της κρίσης: «Υπομονή», έλεγαν, «αχνοφαίνεται η άκρη του τούνελ, έρχεται η ανάπτυξη».

Και τελικά η ανάπτυξη ήρθε. Και ήρθε και η επενδυτική βαθμίδα, για την οποία τόσο πανηγύρισαν.

Και τι είχε αυτό, ως αποτέλεσμα; Ποια ήταν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για αυτά τα δήθεν “επιτεύγματα”;

-Μισθοί καθηλωμένοι με αγοραστική δύναμη μειωμένη πάνω από 18% σε σύγκριση με το 2000!

-Εργασιακές σχέσεις τσακισμένες, στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας για να αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας και τα κέρδη της.

-Νέα φοροληστεία, έμμεσοι φόροι, πάνω από 95% των φορολογικών εσόδων να το πληρώνει ο λαός.

-Απολύσεις για να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η κερδοφορία ή γιατί ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις δεν κερδίζουν τελικά όσα ανέμεναν.

-Πλήρης εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, άλλων μεγάλων κοινωνικών αναγκών που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και μπαίνουν στο ζύγι των κριτηρίων της αγοράς.

-Αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία, στον Έβρο και αλλού, μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα “δημοσιονομικά περιθώρια”. Ψίχουλα δηλαδή. Κοροϊδία!

Και μέσα σε όλα αυτά, και νέα θηλιά από φόρους στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, με κύριο στόχο να συγκεντρωθεί κι άλλο ο πλούτος και η ιδιοκτησία στα χέρια των λίγων.

Γιατί εκεί κρύβεται η πραγματική ουσία των νέων μέτρων της κυβέρνησης.

Στόχος της δεν είναι απλά, να πάρει κι άλλα χρήματα από το λαϊκό πορτοφόλι για να τα δώσει στο κεφάλαιο, αλλά να συνθλίψει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλίσει μια πιο ανταγωνιστική οικονομία.

Γι’ αυτό πρέπει να δυναμώσει πιο αποφασιστικά η συμμαχία των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων κόντρα στην προσπάθεια διαχωρισμού και “κοινωνικού αυτοματισμού”.

Γιατί τελικά όλοι βράζουμε στο ίδιο καζάνι...

Οι ίδιες αιτίες αφήνουν άδειες τσέπες και στους δύο, η κοινή τους πάλη είναι αυτή που μπορεί να δώσει διέξοδο, όπως έδειξαν και οι πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις αυτών των ημερών.

Θυμηθείτε, λοιπόν, τι μας έλεγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και πού βρισκόμαστε σήμερα:

Ακρίβεια που χτυπά κόκκινο. Πλέον το πορτοφόλι του λαϊκού νοικοκυριού δεν μπορεί να αντέξει ούτε τα στοιχειώδη είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ακρίβεια, που δεν είναι “εισαγόμενη” όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Μια χαρά έχει βάλει το χεράκι της και η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας με την πράσινη ανάπτυξη, και η εμπλοκή στον πόλεμο, και οι καθηλωμένοι μισθοί και οι αυξήσεις στους φόρους και τόσα άλλα.

Ούτε είναι όμως αποκλειστικά ελληνική “ιδιαιτερότητα”, όπως θέλουν να λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Είναι “ιδιαιτερότητα” αυτού του συστήματος συνολικά, που όσο και να προσπαθούν δεν μπορούν να το αθωώσουν.

Είναι συνυφασμένη με τη συνολική πολιτική της ίδιας της ΕΕ, που όλοι τους έχουν για εικόνισμα, με τους στόχους για ανταγωνιστικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, που από κοινού υπηρετούν όλοι.

Μόνο με τις προτάσεις και διεκδικήσεις που θέτει το ΚΚΕ, μπορεί να υπάρξει, έστω σε αυτή τη φάση μια σημαντική ανακούφιση.

Προτάσεις όπως:

-Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς,

-Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης,

-Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ,

-Δραστική μείωση και πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος…

-Και άλλες που ανοίγουν το δρόμο διεκδίκησης και ουσιαστικής σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και τις αιτίες που γεννά η ακρίβεια.

Ταυτόχρονα, παίρνουν και τα μέτρα τους, γιατί ακόμα και ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες μπαίνουν σε φάση επιβράδυνσης ή ύφεσης.

Ξέρουν ότι ακόμη και αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν κοντά ποδάρια, αφού η ύφεση και η κρίση είναι η άλλη όψη του νομίσματος.

Γι’ αυτό παίρνουν από τώρα μέτρα αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Ζητούν από τώρα “να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι” ο λαός.

Είναι, λοιπόν, πλέον πιο ξεκάθαρο στο λαό, ότι το “τυράκι” της ανάπτυξης, κρύβει τη “φάκα” των αντιλαϊκών μέτρων, της χειροτέρευσης των συνολικών όρων ζωής, της ανασφάλειας για το μέλλον.

Πάνω στην πλάτη του λαού χτίζονται τα κέρδη τους!

Αυτή είναι η αλήθεια. Και όχι μόνο στην πλάτη, αλλά και στο αίμα του λαού μας!

Ένας νεκρός ή τραυματίας κάθε μέρα σε εργοδοτικό έγκλημα σε χώρο δουλειάς. Αυτός είναι ο απολογισμός για το 2023 για τους εργάτες, την ώρα που τα αφεντικά μετρούν κέρδη.

Είναι πράγματα, για τα οποία το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα.

Και είχε αποκαλύψει στο λαό, ότι οι στόχοι τους, τον δένουν χειροπόδαρα με μνημόνια διαρκείας, με αντιλαϊκούς στόχους και προαπαιτούμενα, που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, με όλα αυτά δηλαδή, στα οποία από κοινού ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεσμεύονται.

Αυτή η πραγματικότητα, αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι, τους ανησυχεί.

Ξέρουν ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια μεγαλώνει, ακόμη κι αν δεν εκφράζεται πλήρως σε αυτή τη φάση.

Βέβαια όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος, λέει ο λαός μας κι έχει δίκιο...

Γι’ αυτό θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν χωρίς δυσκολίες και εμπόδια να ασκούν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Τους απασχολεί πώς θα καλύψουν το “κενό” που ήδη έχει δημιουργηθεί στο αστικό πολιτικό σύστημα, πώς θα διαμορφώσουν τον πόλο εκείνο που θα λειτουργεί ως το “alter ego” της ΝΔ.

Οι διεργασίες που εξελίσσονται αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μόνο τυχαίες δεν είναι.

Σίγουρα, δεν έχουν καμία σχέση με “αγεφύρωτες” ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους ή διαφορές “αρχών”.

Όλα αφορούν το ποιοι θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή της αστικής τάξης στην προσπάθεια να εγκλωβίσουν το λαό σε νέες αυταπάτες.

Για το πάπλωμα και την καρέκλα γίνονται όλα και όχι για την ουσία.

Γιατί στην ουσία όλοι μαζί διαμόρφωσαν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο σε κρίσιμες για το σύστημα στιγμές, καλλιέργησε την μεγάλη αυταπάτη μιας φιλολαϊκής μεταρρύθμισης αυτού του συστήματος, μέσω μιας άλλης αστικής κυβέρνησης, καλλιέργησε τον μεσσιανισμό, τον συμβιβασμό με την πιο συντηρητική άποψη που υπάρχει, αυτή που λέει, ότι “με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι”…

(...)

Παρακολουθούμε κι εμείς τις εξελίξεις σε αυτό το κόμμα, συνολικά στο χώρο της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Ακούμε την κριτική των στελεχών που παραμένουν σ’ αυτούς που φεύγουν και το αντίστροφο από τους άλλους για αυτούς που μένουν...

Βέβαια, εκτός από διαφωνίες για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματός τους και το ύφος του νέου προέδρου, δεν έχουμε ακούσει κάτι άλλο, ουσιώδες.

Μόνη εξαίρεση, ίσως, η αναφορά του Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΕΒ, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν θα δαιμονοποιεί το κεφάλαιο, αλλά θα το βλέπει σαν εργαλείο για τη μείωση των ανισοτήτων”!

Το κεφάλαιο, αυτό που δεν υπάρχει έγκλημα που να μην μπορεί να κάνει για τα κέρδη του, αυτό λέει, θα γίνει εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων!!!

Αλήθεια, έψαχναν να βρουν πολύ αυτό το φυντάνι;

Βέβαια, για να μην τους αδικούμε, πριν από αυτούς υπήρξαν κι άλλα τέτοια ή παρόμοια φυντάνια…

Γιατί, αυτά για τις ανισότητες στον καπιταλισμό, οι οποίες δήθεν θα μειωθούν με τα μαγικά που θα τους κάνουν, τα ‘λεγε και το ΠΑΣΟΚ πιο πριν. Πολύ περισσότερο τα έκανε...

Όταν τα συνδικαλιστικά του στελέχη στρογγυλοκάθονταν στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου» με τους εργοδότες και δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να ξεπουλάνε τα εργατικά δικαιώματα...

Αλλά, παρακολουθώντας και τα αποχωρήσαντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οργισμένες αντιδράσεις τους, υποθέτουμε ότι η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, την οποία υπερασπίζονται δυναμικά, αφού υπήρξαν και βασικοί υπουργοί της, μάλλον δαιμονοποίησε το κεφάλαιο, μη σας πω ότι θεωρούν κιόλας ότι το χτύπησε αλύπητα κάτω, σαν χταπόδι...

Βέβαια, αν έγινε κάτι τέτοιο, πώς και δεν το είχε πάρει είδηση ο υπουργός της ΝΔ, Σκέρτσος, ο οποίος, ως γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, δήλωνε τότε, ότι «από τα 96 νομοθετήματα και τις 280 διατάξεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με επίδραση στην επιχειρηματικότητα, το 62% εκπληρώνουν πάγιες θέσεις του ΣΕΒ»;

Εκτός αν “δαιμονοποίηση του κεφαλαίου” ήταν η εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών, η μείωση του φόρου στα μερίσματα των μετόχων, οι ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων και λιμανιών, η θέσπιση του χρηματιστηρίου ενέργειας και τόσα ακόμα αντιλαϊκά του ΣΥΡΙΖΑ…

Αλλά, αυτοί είναι! Ακριβώς τα ίδια πιστεύουν και αυτοί.

Και με τους στόχους του κεφαλαίου ταύτισαν και ταυτίζουν την ευημερία του λαού.

Απλώς, αντί να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες λέξεις με τον Κασσελάκη, που έχει θητεύσει και σε μια Goldman Sachs και έχει μάθει να τα λέει χωρίς περικοκλάδες, (απευθείας μεταφρασμένα στα ελληνικά από το πρωτότυπο, την αμερικάνικη διάλεκτο), εκείνοι μιλάνε για “υγιή επιχειρηματικότητα” και για “δίκαιη καπιταλιστική ανάπτυξη”. Η ουσία δεν αλλάζει, τα ίδια λένε, μην μπερδεύεστε!

Αυτό, όμως, που έχει πραγματικά αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει είναι ότι άνθρωποι που νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, τους έχουν πάρει χαμπάρι.

Όσοι εμπιστεύτηκαν, ψήφισαν, πίστεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έχουν επιλογή: Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.

Και όσοι θέλουν να δεχτεί ισχυρό πλήγμα η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν επιλογή να πάρουν τη θέση τους μέσα στο κίνημα, στα εργατικά σωματεία, στους συλλόγους και τους φορείς, δίπλα, μαζί με τους κομμουνιστές...

Βέβαια ο κ. Κασσελάκης είπε ότι στις ευρωεκλογές πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, γιατί έτσι λέει θα τελειώσει το άλλοθι του 41% του Μητσοτάκη.

Κάτι αντίστοιχο λέει και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές για να είναι πρώτο στις επόμενες βουλευτικές, το μακρινό 2027. Ζήσε Μάη μου δηλαδή...

Τι λένε ουσιαστικά στους εργαζόμενους; Να περιμένουν κάποιους μήνες για τις ευρωεκλογές, κάποια χρόνια για τις βουλευτικές. Και μέχρι τότε, η κυβέρνηση της ΝΔ θα κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση, φέρνοντας το ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο μετά το άλλο.

Σήμερα ξεκίνησε η συζήτηση για τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Ακολουθεί άλλο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Έρχεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ακολουθεί η επιστολική ψήφος, με μεγάλους κινδύνους αλλοίωσης του εκλογικού σώματος και εκτεταμένη νοθεία, όπως έχει καταγγελθεί από κράτη που ισχύει ήδη.

Έρχονται νέες ανατροπές στην κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της υγείας.

Έχει προηγηθεί το νομοσχέδιο για τη 13ωρη εργασία, το φορολογικό έκτρωμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τα funds και τους servicers στους οποίους έχουν παραδοθεί τα κόκκινα δάνεια.

Και ο αντιλαϊκός κατάλογος δεν λέει να τελειώσει, γιατί δεν τελειώνει η καταπίεση, η εκμετάλλευση του λαού...

Κι αυτοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τι λένε στον λαό;

Να κάτσει στα αυγά του και να τα υπομένει όλα αυτά μέχρι να έρθει η ώρα κάποιας άλλης κάλπης και βλέπουμε...

Και από πού προκύπτει ότι αν ενισχυθούν αυτά τα κόμματα θα μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης;

Αφού επί της ουσίας συναινούν σε αυτή την πολιτική και μάλιστα πολλά από αυτά τα έχουν ψηφίσει και συνεχίζουν να τα ψηφίζουν όλοι μαζί.

Όχι, το άλλοθι και η φόρα της κυβέρνησής της ΝΔ πρέπει να κοπούν εδώ και τώρα.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δυναμώσουν οι αγώνες, η οργάνωση, η συλλογική συζήτηση και απόφαση στα σωματεία, στους άλλους φορείς του κινήματος.

Αν εκφραστεί με πολύ πιο μαζικούς όρους η εναντίωση του λαού σε αυτή την πολιτική, σε αυτά τα νομοσχέδια.

Αν δυναμώσει περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής και η συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Τότε κανένα 41% δεν θα τολμάει να επικαλείται ο κύριος Μητσοτάκης!

Και, αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που πήραν αθροιστικά περίπου 30% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τι ακριβώς περιμένουν και δεν κινητοποιούν τον κόσμο τους;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινητοποιεί, για παράδειγμα, τους 150.000 που ψήφισαν την “κινηματική” -όπως τη λέει ο ίδιος- υποψηφιότητα του κυρίου Κασσελάκη για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Ρητορικό φυσικά το ερώτημα.

Γιατί κανένα πραγματικό εμπόδιο στην πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη δεν θέλουν να βάλουν.

Το μόνο που θέλουν είναι να κάτσουν αυτοί στις κυβερνητικές καρέκλες για να υλοποιήσουν την ίδια πολιτική, όπως εκείνοι θέλουν και όπως τα μεγάλα αφεντικά υπαγορεύουν.

Φίλες και φίλοι,

Υπάρχει πραγματική, ρεαλιστική ελπίδα.

Κι αυτή βρίσκεται στον δρόμο της ενίσχυσης ενός ισχυρού εργατικού - λαϊκού κινήματος, με πανελλαδική εμβέλεια και χαρακτήρα, που θα απλώνεται σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα βάζει μπροστά τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Αλλά, κυρίως, θα είναι σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική. Με τη στρατηγική που μας έφερε ως εδώ.

Το ΚΚΕ δεν κορόιδεψε το λαό. Έδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα μετά τις εκλογές πού και με ποιους καταθέτει άμεσα τις ενισχυμένες δυνάμεις του.

Απέδειξε ότι κάθε ψήφος, κάθε φωνή που προστίθεται, μετατρέπεται σε δύναμη οργάνωσης και διεκδίκησης άμεσα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Εμείς δεν αγνοούμε ότι ο συσχετισμός είναι δύσκολος. Και, όταν λέμε συσχετισμό δυνάμεων, δεν εννοούμε απλά τον κοινοβουλευτικό, αλλά αυτόν που υπάρχει εκεί που γεννιέται η εκμετάλλευση, στους χώρους δουλειάς.

Είμαστε αυτοί που δηλώνουμε ότι αυτός ο συσχετισμός μπορεί να αλλάξει, μπορεί να κλονιστεί, να δημιουργήσουμε ρήγματα, που θα τα αξιοποιεί ο λαός και στην πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του.

Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μόνο αν πολλαπλασιαστούν όσοι εντάσσονται σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, μαζί με πρωτοπόρους κομμουνιστές σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να υπάρξει ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να οργανωθεί η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο.

Σχέδιο που συντονίζει και εντάσσει δυνάμεις για να δυναμώσει η διαφώτιση στο λαό και στους εργαζόμενους για τις αιτίες των προβλημάτων.

Που παλεύει για να αλλάξει ο συσχετισμός μέσα στο εργατικό κίνημα, τόσο στις αρχαιρεσίες, αλλά και στην καθημερινή πρακτική δουλειά, να δυναμώσει το επίπεδο οργάνωσης των εργατών, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, όλου του λαού και της νεολαίας.

Να δυναμώσει η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού και των κομμάτων που καλλιεργούν το συμβιβασμό και τον ρεφορμισμό.

Που διαμορφώνει διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, που εξυπηρετεί τη σύγκρουση με την στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του, της ΕΕ.

Σε αυτό το σχέδιο σύγκρουσης με την εργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις τους, δεν αποτελεί προϋπόθεση να υπάρχει πλήρης ταύτιση με τη στρατηγική του ΚΚΕ ή συμφωνία σε όλα απαραιτήτως τα ζητήματα για να συμμετέχει κάποιος.

Αυτό εννοούμε στην πράξη συμπόρευση. Μόνο μαζί, όμως, σε αυτό τον δρόμο μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, μπορούμε να δημιουργήσουμε “φωλιές” αισιοδοξίας και άλλης προοπτικής.

Γιατί επείγει να δυναμώσει ο αγώνας για να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ελλείψεις σε υποδομές αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, η κατάσταση στο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, η εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση, τα εργατικά ατυχήματα, η διεύρυνση της φτώχειας, όλα όσα μαρτυρούν αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα.

Γιατί για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα που έρχονται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των άλλων, αλλά και την συμβολή των αντιλαϊκών διοικήσεων σε δήμους και Περιφέρειες, πρέπει να γίνουν πιο πολλοί, όσοι συμβάλλουν πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα, στη μαζικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού.

Κι εδώ στη Θεσσαλονίκη, τώρα είναι η στιγμή να δυναμώσουν οι προσπάθειες αλλαγής του συσχετισμού στο εργατικό κίνημα. Να απαλλαγούν επιτέλους οι εργαζόμενοι από αυτές τις συμβιβασμένες, ξεπουλημένες ηγεσίες του Εργατικού Κέντρου, που προσπαθούν να παραλύσουν αγωνιστικές διεργασίες εδώ και τόσες δεκαετίες.

Για να εμποδιστούν νέα μέτρα και αντεργατικοί νόμοι. Για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν.

Για την διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς, την κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

Για τη διεκδίκηση έργων και υποδομών που θα υπηρετούν την προστασία του λαού.

Για να εκφραστεί η αντίθεση στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, στην εμπλοκή της χώρας μας, όπου έχει ανάψει για τα καλά το φιτίλι του πολέμου, όπως δείχνει και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό λαό και να ακουστεί πιο δυνατά το “λευτεριά στην Παλαιστίνη”!

Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του για να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική, όπου ο εργαζόμενος είναι οργανωτής της δικής του εξουσίας, με τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής ως κοινωνική ιδιοκτησία.

Αυτή η πρόταση είναι και η μόνη ριζικά και πραγματικά διαφορετική, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική στο λαό και τη νεολαία.

Βγάζοντας το κριτήριο του κέρδους και του “κόστους - οφέλους” από τις ζωές μας, τις δεσμεύσεις της ΕΕ, που μας έχουν ήδη κοστίσει πάρα πολλά.

(...)

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη ρεαλιστική, φιλολαϊκή λύση για τον τόπο μας. Στον αγώνα για αυτή την εργατική - λαϊκή διακυβέρνηση και εξουσία μπορούν ο λαός και οι εργαζόμενοι να υπολογίζουν στην απόσπαση νέων κατακτήσεων.

Μόνο αν συνδεθεί με αυτή την προοπτική το ρεύμα αμφισβήτησης που αναδύεται σήμερα θα μετατραπεί σε ένα ισχυρό, ριζοσπαστικό ρεύμα που αντιπαρατεθεί ολομέτωπα, με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του.

Ναι, συντρόφισσες και σύντροφοι! Μπορούμε! Να συζητήσουμε πλατιά με όλους όσοι διατυπώνουν ερωτήματα και προβληματισμούς για τις εξελίξεις, αναζητούν τις αιτίες, τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ.

Με όσους αναζητούν τι πρέπει να γίνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ολοένα και χειροτερεύει.

Μπορούμε γιατί έχουμε τις απαντήσεις, έχουμε και το σχέδιο κι αυτά θέλουμε να συζητήσουμε.

Γιατί τώρα η ανησυχία και ο προβληματισμός, μπορούν να γίνουν συμπέρασμα, και το συμπέρασμα απόφαση για δράση και συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες.

Θα τα καταφέρουμε! Προχωράμε μπροστά!

902

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.