Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Δημήτρης Κουτσούμπας: Χωρίς το ΚΚΕ η κατάσταση στη χώρα μας θα ήταν πολύ χειρότερη


Δημήτρης Κουτσούμπας στο «Τhe Toc»
Σε ειδική αποστολή κατά του λαού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ


Συνέντευξη στον Στέλιο Μπαμιατζή
23 Δεκ. 16 (15:38) | upd: 23 Δεκ. 16 (15:51)
Λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και με «ανοιχτά» πολλά μέτωπα για την κυβέρνηση, ο γγ του ΚΚΕ μίλησε για την υποτιθέμενη «κίνηση ενίσχυσης» στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών την οποία χαρακτήρισε «κοροϊδία».
Παράλληλα, εξήγησε γιατί το ΚΚΕ, αν και καταγγέλλει τα «ψίχουλα» που δόθηκαν, στήριξε και υπερψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ακόμη, σημείωσε ότι ένα 4ο μνημόνιο παραμένει στο τραπέζι, κάνοντας λόγο για "εργαλεία επιτάχυνσης της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής."
Υπογράμμισε με έμφαση πως η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν δεν υπήρχαν οι δυνάμεις αντίστασης και οι προσπάθειες που κάνει το ΚΚΕ, εκτιμώντας συγχρόνως τις υπάρχουσες συνθήκες, ενώ «θυμώνει» όταν ερωτάται για το εάν υπάρχει μη επικοινωνιακός λόγος του κόμματος, ο οποίος στρέφει κάποιους οργισμένους πολίτες στην άκρα δεξιά.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο The TOC:
- Κύριε Κουτσούμπα υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης μία κίνηση ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των κατοίκων ακριτικών νησιών. Πώς εξηγείτε το βήμα αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και πράγματι θα ελαφρύνει μέρος των πολιτών χωρίς να επιβαρύνει άλλους;
Η κίνηση της κυβέρνησης, μόνο κίνηση ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων και των κατοίκων των νησιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι εμπαιγμός να λέει ότι θα δώσει 600 εκ. ευρώ, όταν την ίδια στιγμή με τον αντιασφαλιστικό νόμο της η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019 παίρνει από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους 8,2 δισ. Είναι κοροϊδία γιατί οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ στη σύνταξη του Γενάρη, θα το δουν μειωμένο κατά 50%. Την ίδια στιγμή την προσωρινή αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, η κυβέρνηση την παρουσίασε ως αντάλλαγμα στη μετατροπή των νησιών σε χώρους εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Φαίνεται η κυβέρνηση ξεχνά ότι η έκπτωση του ΦΠΑ δεν χαρίστηκε στους νησιώτες. Κατακτήθηκε μετά από πολύχρονες και επίμονες διεκδικήσεις των νησιωτών. Ήταν ένα δίκαιο και αναγκαίο μέτρο ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες από το πρόβλημα του αυξημένου μεταφορικού κόστους. Κατακτήθηκε πολύ πριν ξεσπάσει η άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τα εισοδήματα και άρα σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο. Δεν είχε ούτε έχει καμιά σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και είναι απαράδεκτη η συσχέτιση που κάνει ο πρωθυπουργός.
- Η εξαγγελία του πρωθυπουργού δημιούργησε εικόνα σύγκρουσης με τους θεσμούς. Ποιά είναι η γνώμη σας; Πιστεύετε ότι είμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις ή πως όλο αυτό είναι ένα πολιτικό και δη κακοπαιγμένο «θέατρο» με επίκεντρο την εγχώρια πολιτική σκηνή;
Παρά το ότι η κυβέρνηση επιμένει να παίζει το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» και εναλλάσσει τους ρόλους ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα τους παραμένουν. Κι ανεξάρτητα ποια θα είναι η εξέλιξη, ο λαός για άλλη μια φορά θα πληρώσει τη λυπητερή. Όμως έχει πλέον την πείρα και μπορεί να καταλάβει ότι κάθε φορά που οι κυβερνήσεις δήθεν επεδίωκαν «έντιμους συμβιβασμούς» ή σήκωναν τους τόνους, ακολουθούσε μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Γι αυτό ο λαός αντί να παρακολουθεί και να αγωνιά για το πώς μπορεί να καταλήξει κι αυτή η διαπραγμάτευση, μπορεί να σκεφτεί και να αποφασίσει πως θα αντιπαλέψει τα μέτρα που θα του φορτώσει, πως θα βάλει στο επίκεντρο της πάλης του τις δικές του σύγχρονες ανάγκες.
- Η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υπήρξε πιστεύετε κακή εκτίμηση της κυβέρνησης ότι οι δανειστές θα δέχονταν και τις παροχές;
Το τι είχε εκτιμήσει, το τι είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση και τι όχι είναι αρκετά θολό, με βάση αυτά που λέει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ωφελημένοι από τα όποια βραχυπρόθεσμα μέτρα, από την όποια ρύθμιση του χρέους, θα είναι μόνον οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι οποίοι προσδοκούν επιπλέον χρηματοδότηση για τις επενδύσεις τους, στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας τους πέρα από όσα προβλέπονται στους αναπτυξιακούς νόμους. Τα προαπαιτούμενα της όποιας ρύθμισης θα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η φοροληστεία, η αύξηση του κόστους, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας. Κι όταν η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση «θα ζουν και θα βασιλεύουν», είναι κοροϊδία να ονομάζεις «παροχές» ένα εφάπαξ επίδομα για τους συνταξιούχους που τους εξαθλιώνεις καθημερινά και την αναστολή -όχι την κατάργηση- ενός άδικου φόρου για ένα χρόνο.
- Είμαστε μπροστά σε ένα 4ο μνημόνιο με ότι συνεπάγεται αυτό για την ελληνική κοινωνία; Θα υπάρξει όντως ελάφρυνση του χρέους; Και με την ευκαιρία, πείτε μας, τα μνημόνια τελικά έφεραν την κρίση ή το αντίθετο συνέβη;
Και βέβαια δεν μιλάμε για μείωση του χρέους, αλλά για ρύθμιση της αποπληρωμής του. Το χρέος, δηλαδή, παραμένει ως έχει μέχρι και το τελευταίο ευρώ ενώ ο λαός, καλείται να το πληρώνει εσαεί, σε ορίζοντα 50ετίας και βλέπουμε. Στο όνομα της διευθέτησης του χρέους, ενός χρέους που δε δημιούργησε ο λαός η κυβέρνηση φορτώνει όλα τα μέτρα του τρίτου μνημονίου μαζί με τα προηγούμενα, τις νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλά και επιπλέον δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα για μετά το 2018. Προφανώς ένα τέταρτο μνημόνιο παραμένει στο τραπέζι. Τα μνημόνια στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης του συστήματος έγιναν τα εργαλεία επιτάχυνσης της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής, υλοποίησης με πιο γρήγορους ρυθμούς των απαιτήσεων που χρόνια πριν είχε διατυπώσει το κεφάλαιο και στη χώρα μας. Βέβαια τα ίδια και παρόμοια μέτρα έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων υλοποιήθηκαν και συνεχίζουν να υλοποιούνται και σε άλλες χώρες που δεν έχουν μνημόνια όπως είναι οι «σύμμαχες χώρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η Γαλλία , η Ιταλία κ.α.
- Έχετε πει στο παρελθόν πως το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις να μην περάσουν οι ανατροπές στα εργασιακά. Πρώτον: Εσείς εκτιμάτε ότι οι ενέργειες του κόμματος έχουν συμβάλλει στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και στον περιορισμό μέτρων εις βάρος των εργαζομένων; Δεύτερον, έχετε δηλώσει πως θέλετε να πρωτοστατείτε στους καθημερινούς αγώνες. Αντιλαμβάνεστε να περνά λοιπόν το μήνυμα σας αυτό και κατ’ επέκταση το κάλεσμα σας στους πολίτες;
Θα ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα εάν δεν υπήρχαν κι αυτές οι εστίες αντίστασης, οι κινητοποιήσεις, στις οποίες μπαίνουν μπροστά τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ. Προσπαθούμε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που αυτό το διάστημα μαγειρεύει η κυβέρνηση με τους εταίρους της. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά ότι δεν εξαρτώνται όλα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Έχουν πολλοί «βάλει το χεράκι τους» τα προηγούμενα χρόνια για να «τσακίσουν» το κίνημα: Από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού μέχρι και τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση πριν και τώρα που είναι κυβέρνηση. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι για παράδειγμα και η πρόσφατη πανελλαδική απεργία έδειξε ότι υπάρχει η θέληση σε εργαζόμενους, άνεργους να μην νομιμοποιηθεί η εργασιακή ζούγκλα, να μην ισοπεδωθούν και τα τελευταία εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Και η επιτυχία της απεργίας δεν ήταν αποτέλεσμα ενός γενικού καλέσματος αλλά επίμονης και βασανιστικής προσπάθειας μέσα στους τόπους δουλειάς, κυρίως από το ΠΑΜΕ, ώστε οι εργαζόμενοι μέσα από την ίδια τους την πείρα να πείθονται για την οργάνωση της πάλης, για να πάρουν θέση δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα.
- Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ στηλίτευσε αλλά ψήφισε την τροπολογία με τα μέτρα «ψίχουλα», όπως τα χαρακτηρίσατε, της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή λέτε όμως ότι το σκηνικό έχει στηθεί για να περάσουν νέα βάρβαρα μέτρα. Γιατί τότε την ψηφίσατε και δεν απείχατε ή δεν καταψηφίσατε;
Η κυβέρνηση με τις ψευτοπαροχές της προσπάθησε να δημιουργήσει έναν ακόμα αντιπερισπασμό στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που συζητάει με το κουαρτέτο αλλά και να συγκαλύψει τις συνέπειες των όσων ήδη εφαρμόζει, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Εμείς ψηφίσαμε την τροπολογία για το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως έχουμε ψηφίσει οποιοδήποτε μέτρο εκτιμάμε ότι μπορεί να δώσει έστω μια ελάχιστη ανάσα ανακούφισης στο λαό που υποφέρει. Όμως επιμένουμε να διεκδικούμε την αναπλήρωση των απωλειών στα χρόνια της κρίσης τις οποίες και ο ίδιος ο λαός μας δεν πρέπει να θεωρήσει ως «περασμένα – ξεχασμένα». Γι’ αυτό ακριβώς ταυτόχρονα καταθέσαμε στη Βουλή τροπολογία για την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τροπολογία η οποία όμως απορρίφθηκε όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα. Και το ερώτημα είναι αφού η κυβέρνηση χαρακτήρισε την «ψευτοπαροχή» της «13η σύνταξη», γιατί δεν στήριξε την τροπολογία του ΚΚΕ;
- Επιπλέον, για να συνεχίσω την προηγούμενη ερώτηση, το ΚΚΕ εκτιμά πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον λαό ότι οι θυσίες που κάνει πιάνουν τόπο. Δεν ανησυχείτε μήπως κατηγορηθείτε ότι εμμέσως (με το ναι στην τροπολογία) βοηθάτε τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι; Ίσως μάλιστα κάποιοι «κακοπροαίρετοι» υποστηρίξουν ότι το κάνετε για μικροπολιτικά οφέλη...
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του έχει την άμεση και την έμμεση βοήθεια της ΕΕ, του ΔΝΤ, των ΗΠΑ, του κεφαλαίου στη χώρα μας γιατί είναι η κυβέρνηση των ειδικών αποστολών. Αποδεικνύεται ικανή να "εκτελεί αποστολές" σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας την ικανότητα – για λίγο ακόμη, γιατί κι αυτή εξαντλείται, να εξαπατά το λαό. Γι’ αυτό άλλωστε η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα έχουν βγει στα κεραμίδια γιατί θεωρούν τον εαυτό τους, πιο γνήσιο εκφραστή των συμφερόντων του κεφαλαίου αλλά και γιατί ζηλεύουν την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπλένει ό,τι πιο αντιδραστικό υπάρχει, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μέχρι και τη ΧΑ (βλέπε Καστελόριζο και δηλώσεις πρώην υπουργών). Και φυσικά να ξεπλένει το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Και για να απαντήσω στο ερώτημα σας, νομίζω ότι αν ανατρέξει κανείς στη στάση του ΚΚΕ από το ’12 αλλά και μετά, μέχρι σήμερα, μπορεί να καταλάβει αν κριτήριο του είναι τα όποια μικροπολιτικά οφέλη…
- Κύριε γραμματέα, πολλοί ψηφοφόροι, ανάμεσά τους και του ΚΚΕ, υποστηρίζουν ότι ο επικοινωνιακός λόγος του κόμματος είναι «μη κατανοητός». Θα μπορούσε να είναι και αυτός ένας παράγοντας που κάποιοι «οργισμένοι» πολίτες στρέφονται στην άκρα δεξιά;
Μας έχουν καταλογίσει πολλά, αλλά και το ότι ο επικοινωνιακός μας λόγος στρέφει τον κόσμο στην άκρα δεξιά, ε, πάει πολύ. Σε ότι αφορά το «μη κατανοητός» δεν συμφωνούμε. Το αντίθετο. Ο κόσμος που μας ακούει καταλαβαίνει πολύ καλά τι σημαίνει παλεύω με το ΚΚΕ στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης για να πάρει ο λαός την εξουσία. Μπορεί να μην συμφωνεί ή να μην τον θεωρεί ακόμα ρεαλιστικό, όμως καταλαβαίνει πολύ καλά ότι η πολιτική μας πρόταση δίνει στον ίδιο ρόλο πρωταγωνιστή και όχι θεατή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βελτιώσουμε πλευρές και τρόπους επικοινωνίας, να δουλέψουμε καλύτερα και να εξειδικεύσουμε τις θέσεις μας πιο συγκεκριμένα.
- Σε όλη την Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα παρατηρείται μία στροφή στον συντηρητισμό. Στην Ελλάδα την τρίτη εκλογική θέση κατέχει η Χρυσή Αυγή. Μέρος της κοινωνίας και δη των χαμηλόμισθων και εργατών έλκεται από την άκρα δεξιά. Πώς το εξηγείτε το φαινόμενο αυτό; Κ. Κουτσούμπα, μπορεί να υπάρξει πιστεύετε μία ευρύτερη πολιτική συννενόηση, τουλάχιστον με άλλες «αριστερές» δυνάμεις, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του λαϊκισμού και της άκρας δεξιάς;
Ο λεγόμενος «λαϊκισμός» και η «άκρα δεξιά», ο φασισμός, ο ναζισμός δεν προέκυψε από παρθενογέννηση. Έχει ισχυρούς δεσμούς και αξιοποιείται από ισχυρά συμφέροντα και άλλα κέντρα του ίδιου αυτού συστήματος που στόχο έχουν -μεταξύ άλλων- να διαιρούν τους εργαζόμενους, να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα πλαίσια του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Ενώ αναπτύσσεται στο έδαφος της δυσαρέσκειας και της απογοήτευσης που προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική και «αριστερών» κυβερνήσεων, σε συνθήκες που το κίνημα παραμένει σε υποχώρηση. Δεν μας διαφεύγει ότι η ΧΑ στηρίζεται αυτή τη στιγμή πολύπλευρα από τμήματα του κρατικού μηχανισμού, υπηρεσιών, ακόμα και από πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην κυβέρνηση και σκέφτονται «μικροπολιτικά» ότι έτσι κόβουν ψήφους από τα δεξιά της ΝΔ, παραβλέποντας ότι έτσι συμβάλλουν στο να επωάζεται το αυγό του φιδιού Κατά συνέπεια η αντιμετώπισή του δεν βρίσκεται στην «ευρύτερη πολιτική συνεννόηση» των πολιτικών δυνάμεων, για να στηρίξουμε το σύστημα που γεννά και αναπαράγει αυτά τα φαινόμενα, αλλά στην ένταση της λαϊκής πάλης που βρίσκεται σε σύγκρουση με το ίδιο το σύστημα και τα συμφέροντα που υπηρετεί. Συνολικά, μια καλύτερη μελέτη, χωρίς παρωπίδες, της ιστορικής πείρας για το πώς γιγαντώθηκε το τέρας του φασισμού στον μεσοπόλεμο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη και σήμερα.
- Το ερώτημα μάλλον είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Προβλέπετε εκλογές μέσα στον χειμώνα;
Θεωρούμε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει μέχρι κεραίας το 3ο μνημόνιο, τη συμφωνία με τους εταίρους της την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους του κουαρτέτου, για να μπορέσει να παρουσιάσει το δικό της «success story», όπως προσπάθησαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, οι προκάτοχοί της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν εξαρτώνται όλα από τις προθέσεις της κυβέρνησης γιατί η πορεία της κρίσης, οι εξελίξεις στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και διεθνώς επιδρούν και έχουν τη δική τους δυναμική που μπορούν να επιδράσουν και στην επιλογή των εκλογών. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι κανένας τους δεν θέλει άμεσα εκλογές, ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΕΒ και η αστική τάξη της χώρας, ούτε το κουαρτέτο.
Φωτό: Δημήτρης Κούκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.