Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Ιουδαιοναζί - εποικισμοί: Aντίποινα για απόφαση του ΟΗΕ και ο καλός Ομπάμα

ΟΗΕ-ΙΣΡΑΗΛ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ισραηλινά αντίποινα για το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των εβραϊκών εποικισμών
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Σημαντική διπλωματική επιτυχία της Παλαιστινιακής Αρχής χαρακτηρίζεται η απόφαση 2334 που ψήφισε στις 23 Δεκέμβρη, με 14 ψήφους υπέρ και την ασυνήθιστη αποχή των ΗΠΑ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η απόφαση
  • Αναγνωρίζει ως παράνομους και δίχως καμία νομική ισχύ ή υπόσταση τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και ζητεί τον άμεσο τερματισμό της διαδικασίας επέκτασής τους.
  • Σημειώνει επιπλέον πως οι εβραϊκοί εποικισμοί που δημιουργήθηκαν μετά το 1967 συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και απαιτεί από τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να καταβάλουν συλλογικές προσπάθειες για την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας.
Για την Ιστορία, η απόφαση 2334, που είχε αρχικά βασιστεί σε αιγυπτιακό σχέδιο απόφασης, ψηφίστηκε από τους πρέσβεις της Αιγύπτου, της Ισπανίας, της Αγκόλας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Βενεζουέλας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Ουρουγουάης, της Ιαπωνίας, της Ουκρανίας.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Σαμάνθα Πάουερ, που συνήθως ασκούσε βέτο σε κάθε απόφαση-ψήφισμα του ΟΗΕ που έθιγε τα συμφέροντα των ισραηλινών αρχών, επέλεξε να απόσχει από την ψηφοφορία με εντολή του απερχόμενου Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέλεξε με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις γνωστές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που έχει με την κυβέρνηση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου εδώ και αρκετά χρόνια...
Η Πάουερ σε σύντομη παρέμβασή της μετά το τέλος της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ δήλωσε ότι η απόφαση για πάγωμα των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη «θα βοηθούσε στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω επέκτασή τους όχι μόνο δεν είναι απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά την υποβαθμίζει.
  • Υποστήριξε ότι η στάση των ΗΠΑ στο θέμα των εβραϊκών εποικισμών και στην ψηφοφορία «ευθυγραμμίζεται με την διακομματική παράδοση των ΗΠΑ» και επικαλέστηκε τις 18 αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ελήφθησαν το 2016 και οι οποίες «ήταν όλες καταδικαστικές» σε βάρος του Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, που διατηρεί παράλληλα και την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών,
  • Καταδίκασε το ψήφισμα του ΟΗΕ, λέγοντας πως δεν θα συμμορφωθεί με το ψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντη αντι-ισραηλινή απόφαση».
  • Κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στις ΗΠΑ Ρον Ντέρμερ να διαμαρτυρηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να προπαγανδίσει τις ισραηλινές θέσεις κατά του ψηφίσματος σε αμερικανικά δίκτυα.
  • Διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να «παγώσει» τις σχέσεις με 12 από τις 14 χώρες που ψήφισαν υπέρ της απόφασης για τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς, απέρριψε τις συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Βρετανίας και Κίνας και ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ουκρανίας στο Τελ Αβίβ.
  • Ανέστειλε οικονομική βοήθεια προς τη Σενεγάλη,
  • Απείλησε με περιορισμό των ταξιδιωτικών μετακινήσεων Ισραηλινών αξιωματούχων στις 14 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και με αναστολή των οικονομικών συνδρομών του Ισραήλ σε οργανισμούς και υπηρεσίες του ΟΗΕ!
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, διέταξε τερματισμό κάθε συνεργασίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, πλην εκείνης που αφορά θέματα ασφαλείας.
  • Ο επίσης ακροδεξιός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ (που εκφράζει συμφέροντα των Εβραίων εποίκων) ζήτησε προσάρτηση του παράνομου εβραϊκού εποικισμού Maale Adumim (που απέχει επτά χλμ. ανατολικά της Ιερουσαλήμ) και της λεγόμενης περιοχής C της Δυτικής Όχθης, που αποτελεί πάνω από το 60% των παλαιστινιακών εδαφών και στην ουσία τελεί υπό τον έλεγχο των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.
Η πολιτική Νετανιάχου χαρακτηρίστηκε ως «καταστροφική» από την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, που τον κάλεσε να αξιοποιήσει την γαλλική διπλωματική διάσκεψη του Παρισιού στις 15 Γενάρη για το Παλαιστινιακό.
Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς από την πλευρά του εξέφρασε χτες την ελπίδα πως η διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό θα καταφέρει να θεσπίσει ένα νέο μηχανισμό για τον τερματισμό της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών και ένα πλαίσιο για την επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου.
  • Αντίθετα ο Νετανιάχου απέρριψε το ενδεχόμενο συμμετοχής της κυβέρνησής του στην επικείμενη διάσκεψη του Παρισιού για το Παλαιστινιακό, επιμένοντας πως μόνο οι άμεσες, διμερείς ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες μπορούν να οδηγήσουν σε λύση.
Ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Σαέμπ Ερεκάτ, μιλώντας στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, εκτίμησε ότι το ψήφισμα στον ΟΗΕ θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, μεταξύ των οποίων την παραπομπή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Διαφοροποίηση Τραμπ
Στη Νέα Υόρκη, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε μία έμμεση αντίδρασή του για το ψήφισμα 2334 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεδομένης της προεκλογικής του υπόσχεσης να μεταφέρει την αμερικάνικη πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, χαρακτήρισε τον ΟΗΕ
«οργανισμό με μεγάλες δυνατότητες, που όμως τώρα είναι μία λέσχη για ανθρώπους που μαζεύονται, συζητούν και διασκεδάζουν. Τι λυπηρό!»,
κατέληξε σε σχετικό σύντομο μήνυμά του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
  • Σε κάθε περίπτωση, η αποχή των ΗΠΑ στο Σ.Α. του ΟΗΕ, η πρώτη από τη δεκαετία του '70, δεν είναι σίγουρο πως συνιστά «στροφή» στην αμερικανική διπλωματία, όσο προσπάθεια του απερχόμενου Προέδρου Μπ. Ομπάμα να τονώσει την υστεροφημία του στη δύση της θητείας του, ενώ επί χρόνια κάλυπτε (παρά τις φαινομενικές διαφωνίες) και προωθούσε τα συμφέροντα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, αποφασίζοντας προσφάτως και νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας - «μαμούθ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.