Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Καπιταλιστική κατσαρόλα


Το «καπάκι» των αντιθέσεων...
Το «καπάκι» των αντιθέσεων που βράζουν στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και μέσα σε κάθε καπιταλιστική χώρα, ανάμεσα στα διάφορα αστικά στρατόπεδα, σηκώνεται όλο και πιο συχνά και όλο με περισσότερες αφορμές.
Τελευταίο παράδειγμα είναι τα όσα εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, την απόφαση για «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τον ESM μέχρι «να εκτιμηθεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων», τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή σε άλλα όργανα της Ευρωένωσης, καπιταλιστικά κράτη αλλά και στο εσωτερικό των χωρών.
  • Σίγουρα η υπόθεση δεν αφορά τις επικοινωνιακές κορόνες της κυβέρνησης που ξαναστήνει το σκηνικό της «σύγκρουσης», για να στρώσει το δρόμο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συμφωνήσει με τους «εταίρους» και σε όσα παζαρεύει.
  • Ούτε βέβαια –και αυτό το παραδέχονται και τα αστικά επιτελεία που κάνουν κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση αυτή– η σύγκρουση αφορά το ζήτημα αν τα χρήματα αυτά περισσεύουν από τα ματωμένα πλεονάσματα που μάζεψε η κυβέρνηση από τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων και τα άλλα βάρβαρα μέτρα.
Εξάλλου, κανείς απ' όσους κάθονται στο τραπέζι των αντιλαϊκών διαπραγματεύσεων, ούτε φυσικά η κυβέρνηση, δεν αμφισβητεί την ανάγκη για τη συνέχιση αυτών των βάρβαρων «μεταρρυθμίσεων» που τσακίζουν εργατικά δικαιώματα για να ξαναπάρει μπρος η καπιταλιστική κερδοφορία.
  • Αντίθετα, εκείνο που αναδεικνύεται είναι ότι η σύγκρουση αυτή αφορά την ευρύτερη εικόνα των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών που «τρέχουν» στο έδαφος των μεγάλων δυσκολιών και των «αβεβαιοτήτων» της οικονομίας της Ευρωζώνης να περάσει σε φάση ορμητικής ανάκαμψης.
Μόνο μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, π.χ. των μεγάλων αντιθέσεων ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, για το ζήτημα της ρύθμισης των κρατικών χρεών και με δεδομένο το «χαμένο έδαφος» της Γαλλίας και άλλων καπιταλιστικών κρατών στον ανταγωνισμό τους με τη Γερμανία στα χρόνια της κρίσης, μπορεί κανείς να εξηγήσει τις «βαριές» δηλώσεις περί «πραξικοπήματος» του Βερολίνου και του προέδρου του Γιούρογκρουπ, που φέρεται να έκανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν, τις αντίστοιχες δηλώσεις από στελέχη της Κομισιόν, του Μοσκοβισί κ.ο.κ.
  • Οι αντιθέσεις αυτές, εξάλλου, διαπερνούν και το εσωτερικό των καπιταλιστικών κρατών, όπως για παράδειγμα δείχνει το κάλεσμα των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών στον Ντάισελμπλουμ «να δώσει εξηγήσεις» για την απόφαση.
Ενώ χαρακτηριστική είναι και η αντιπαράθεση, όπως και οι διαφοροποιήσεις, ανάμεσα στα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου και αστικά επιτελεία που αποτυπώθηκε με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης και στην Ελλάδα,
  • με άλλους όπως ο ΣΕΒ να προκρίνουν το ζήτημα των μεγαλύτερων φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο,
  • άλλα αστικά επιτελεία να μιλάνε για ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες να κατευθύνονται στην «εξόφληση οφειλών σε εταιρείες που ασφυκτιούν ή για πραγματικά αναπτυξιακούς σκοπούς», ή στην «επιδότηση της εργασίας», την επιτάχυνση δηλαδή της εργασιακής ζούγκλας και του σκλαβοπάζαρου των ανέργων,
  • και άλλους, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση, να μιλάνε για την ανάγκη μέτρων για την «κοινωνική συνοχή», όπως βαφτίζουν τη θωράκιση του συστήματος από κοινωνικές «εκρήξεις» και την εξοικείωση του λαού με τις απαιτήσεις στον πάτο.
Πρόκειται για μια διαπάλη που, απ' όπου κι αν την πιάσει κανείς, επιβεβαιώνεται ότι είναι ξένη και εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.
  • Μονόδρομος για την εργατική τάξη η ανασύνταξη του κινήματος, το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας και η ένταση της πάλης σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του και όλα τα αστικά «στρατόπεδα» και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, για την ικανοποίηση των δικών της, σύγχρονων αναγκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.