Στο κοιμητήριο του Σαντιάγο ντε Κούβα η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο
Με την ταφή της τέφρας του στο κοιμητήριο του Σαντιάγο ντε Κούβα, εκεί όπου ο Κομαντάντε και οι άνδρες του άρχισαν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του το 1959, ολοκληρώθηκε η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα.
Η τελετή ήταν λιτή και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ενώ σηματοδότησε το τέλος του εννιαήμερου εθνικού πένθους.
Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 07.00 το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια του «Καραβανιού της Ελευθερίας», της πομπής που μετέφερε την τέφρα του Φιντέλ, η οποία διέσχισε ολόκληρο το νησί, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες λαού, να ξεπροβοδίσουν τον ηγέτη της Επανάστασης.
Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Κυριακή 04/12/2016 - 09:13
Κυριακή 4 Δεκέμβρη στο Σαντιάγκο ντε Κούβα θα γίνει η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο. Σε αυτές τις 9 μέρες του πένθους που ολοκληρώνονται σήμερα, εκατομμύρια ανθρώπων όλων των ηλικιών πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες, συνοδεύοντας την πομπή με την τέφρα του Φιντέλ καθ' οδόν για το κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια στο Σαντιάγκο, εκεί που έχουν ταφεί και οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί, Αντόνιο Μασέο, αλλά και οι 32 αγωνιστές επαναστάτες που στις 26 Ιούλη του 1953 έπεσαν στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Σε αυτή την πρώτη ένοπλη επίθεση στο στρατό της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα, της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς τη νίκη της Επανάστασης.
Σε όλους τους σταθμούς που διέσχισε η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ ήταν έντονοι οι συμβολισμοί, παλιοί μαχητές του αντάρτικου στρατού είχαν να θυμηθούν τη συνάντησή τους με τον Φιντέλ, κάθε πόλη και χωριό τη δική της ιστορία.
Στη Σάντα Κλάρα η τεφροδόχος αποτέθηκε στο μαυσωλείο που βρίσκονται τα οστά του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και των συντρόφων του, που έπεσαν μαχόμενοι στα βουνά της Βολιβίας. Μια τελευταία «συνάντηση» των μαχητών για τα δίκια των λαών. Σε όλες τις επαρχίες, Ματάνσας, Σιενφουέγκος, Βίγια Κλάρα, Σάνκτι Σπίριτους, Σιέγο ντα Αβιλά, Καμαγκουέι, Λας Τούνας, Ολγκίν, Γκράνμα, το σύνθημα κοινό: «Ο Φιντέλ είμαστε εμείς» και «Λαός ενωμένος, ποτέ νικημένος».
Την Παρασκευή, επίσης, μαζί με τον αποχαιρετισμό του Φιντέλ, η Κούβα τίμησε και την 60ή επέτειο του ερχομού του πλοιάριου «Γκράνμα» στις 2 Δεκέμβρη του 1956 από το Μεξικό στην Κούβα. Του πλοιάριου που σήμερα φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης στην Αβάνα και το οποίο έχει τη δική του θέση στην ιστορία της Κούβας, αφού μετέφερε τους 82 νέους αγωνιστές, από τους οποίους κατάφεραν να επιζήσουν από την ενέδρα του στρατού της δικτατορίας μόνο 12. Ανάμεσά τους οι ηγέτες της Επανάστασης, ο Φιντέλ και ο Ραούλ Κάστρο, ο Αργεντίνος Ερνέστο Γκεβάρα Ντε λα Σέρνα (ο θρυλικός Τσε), ο Καμίλο Σιενφουέγκος, ο Χουάν Αλμέιδα. Αυτοί, μαζί με το Κίνημα της 26ης Ιούλη, με την ηγεσία του Φρανκ Πάις, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, όπως είχε μετονομαστεί το ΚΚ Κούβας και το Επαναστατικό Διευθυντήριο από αγωνιστές φοιτητές, άνδρωσαν τον επαναστατικό στρατό και «πατώντας» στη συστηματική προετοιμασία των κομμουνιστών στις πόλεις, στους χώρους δουλειάς και την ύπαιθρο, έφτασαν στη νίκη της Επανάστασης.
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Σάββατο 03/12/2016 - 09:45
Όλη την Κούβα συγκλονίζει η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο, με εκατοντάδες χιλιάδες λαού να βρίσκονται κατά μήκος των δρόμων που περνάει, ξεπροβοδίζοντας τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοέμβρη, σε ηλικία 90 χρόνων, αλλά μένει ζωντανός μέσα από το τεράστιο έργο στο οποίο συνέβαλε ως πρωταγωνιστής, τις κατακτήσεις που έφερε στο λαό η σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Σήμερα Σάββατο 3 Δεκέμβρη στην πλατεία της Επανάστασης «Αντόνιο Μασέο» θα γίνει η τελευταία λαϊκή συγκέντρωση αποχαιρετισμού, όπου θα μιλήσει ο πρόεδρος της χώρας και Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Ραούλ Κάστρο.
Το πρωί της Κυριακής 4 Δεκέμβρη θα γίνει η επίσημη κηδεία, με την εναπόθεση της τέφρας του Φιντέλ στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια, όπου έχουν ταφεί οι εθνικοί ήρωες Χοσέ Μαρτί και Αντόνιο Μασέο και βρίσκονται τα οστά των 32 επαναστατών που έπεσαν στις 26 Ιούλη του 1953 στην επίθεση ενάντια στους στρατώνες της Μονκάδα στο Σαντιάγκο. Επίθεση της οποίας ηγήθηκε ο Φιντέλ και η οποία σηματοδότησε την αντίσταση ενάντια στη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα και από εκεί προέκυψε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου.
Η όλη πομπή της επιστροφής του Φιντέλ στο Σαντιάγκο, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, γίνεται σε ανάμνηση του «Καραβανιού της Ελευθερίας» που έκανε ο επαναστατικός στρατός με επικεφαλής τον Φιντέλ το Γενάρη του 1959 από το Σαντιάγκο έως την Αβάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.