Νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα Εργασιακά και τα μνημόνια διαρκείας
Δευτέρα 12/12/2016 - 17:23
Στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει από την Τρίτη ο νέος γύρος διαβουλεύσεων για το κλείσιμο των αντιλαϊκών μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης και για τα επόμενα μνημόνια.
«Αύριο θα ξεκινήσει η δουλειά προς την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), ως μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος» δήλωσε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε πως
Ερωτηθείς για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα τις εξετάσει διεξοδικά.
- Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμαναν ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι πλέον πολύ κοντά.
Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στις νέες αντεργατικές ανατροπές και την κάλυψη του «δημοσιονομικού κενού» για τα έτη 2017 και 2018.
Ωστόσο, έχει ανοίξει η συζήτηση και για τα μέτρα που θα ληφθούν μετά το 2018 που τυπικά λήγει το πρόγραμμα, θέμα που συνδέεται ευθέως με τα παζάρια για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Αντανακλώντας γενικότερες αντιθέσεις με την Ευρωζώνη και ειδικά τη Γερμανία, το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2019 και το 2020, σε περίπτωση που διατηρηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση αντιπροτείνει την επέκταση του «δημοσιονομικού κόφτη» για το 2019 και το 2020, προκειμένου να αποφύγει τη νομοθέτηση των πρόσθετων μέτρων εκ των προτέρων. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, αποκάλυψε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ότι γίνεται συζήτηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής μέτρων, αλλά απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν εννοεί τον «κόφτη» ή κάτι άλλο.
Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο «Reuters»,
−ο Ευκλ. Τσακαλώτος εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να «βάλει νερό στο κρασί της», για να επιτευχθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός».
«Η ελληνική έκφραση είναι "βάζω νερό στο κρασί μου". Δεν είναι μία έκφραση που μου αρέσει, διότι δεν θα ήθελα νερωμένο το κρασί μου, αλλά ξέρετε τι εννοώ, να φθάσουμε σε μία έντιμη συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης ανέφερε πως αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, υπάρχει κίνδυνος να πληγούν η ανάκαμψη και η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι αν οι θεσμοί δεν δείξουν «ευελιξία» στη διαπραγμάτευση, «υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης του πνεύματος λαϊκισμού που επικρατεί στην Ευρώπη».
Για ακόμη μια φορά κατέφυγε σε κούφιες διακηρύξεις ότι «καμία κυβέρνηση» δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα.
Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να χαμηλώσει μετά το 2018 στο 2,5% του ΑΕΠ ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτή η μείωση να μεταφραστεί σε επιπλέον φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.