Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

ΚΚΕ: 20ο Συνέδριο − Θεσεις για το ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος

Βλέπε και:
20° ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ | ΑΡΘΡΑ

*

20ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινάμε με την πανεξόρμηση για την πλατιά διάδοση των Θέσεων
Επί ποδός βρίσκονται σήμερα οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, υποδεχόμενες τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 30 Μάρτη με 2 Απρίλη 2017, με σύνθημα: «Ισχυροποιούμε το ΚΚΕ. Για δυνατό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία. Για την εξουσία - το σοσιαλισμό».
Σήμερα, οι χιλιάδες κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος ζουν στον παλμό της μεγάλης εξόρμησης, για να φτάσει ο «Ριζοσπάστης» με τις Θέσεις σε χιλιάδες χώρους δουλειάς και εργατικά - λαϊκά σπίτια.
  • Για να είναι πολλοί εκείνοι οι εργαζόμενοι που η κάθε ΚΟΒ θα συζητήσει μαζί τους για το μεγάλο γεγονός: Το 20ό Συνέδριο του Κόμματος.
  • Να είναι πολλοί εκείνοι που με αφορμή αυτό το άνοιγμα θα εγκαινιάσουν τώρα την επαφή τους με το ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση.
  • Για να είναι ακόμα περισσότεροι όσοι θα μάθουν από πρώτο χέρι, από εμάς τους ίδιους, τι λέει το Κόμμα, πώς «κάνει ταμείο» της δουλειάς του από τα προηγούμενα χρόνια και τι στόχους βάζει για τα επόμενα.
  • Να συνειδητοποιήσουν ότι το Συνέδριο του Κόμματος αφορά αντικειμενικά όλη την εργατική τάξη και όχι μόνο όσους είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης.
Σήμερα και αύριο, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σημείο που συγκεντρώνονται εργαζόμενοι, μέσα κι έξω από χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια, γιαπιά, γραφεία και υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, στα χωράφια, στις σχολές και τα σχολεία, όλος ο λαός να συναντήσει τους κομμουνιστές για να πάρει τον «Ριζοσπάστη».
Αυτή η εξόρμηση αποτελεί τον πρώτο, σημαντικό σταθμό της προσυνεδριακής διαδικασίας, είναι η αρχή που όσο καλύτερα οργανωθεί τόσο καλύτερες παρακαταθήκες αφήνει για τη συνέχεια, μέχρι το Συνέδριο.
  • Δεν είναι απλά μια προσπάθεια να μάθει ο λαός ότι το ΚΚΕ κάνει Συνέδριο και συζητάει τα συγκεκριμένα θέματα.
  • Είναι κάλεσμα μαχητικής συστράτευσης, συσπείρωσης και πάλης με την πολιτική πρόταση του Κόμματος, που αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα που αποφάσισε το 19ο Συνέδριο.
Άλλωστε, το 20ό Συνέδριο καλείται να ελέγξει τα βήματα που έγιναν στην προώθηση αυτής της πολιτικής, στη δουλειά με αυτήν τη γραμμή.
Είναι, λοιπόν, η μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε με τους εργάτες
  • για τα σπουδαία ζητήματα της ταξικής πάλης, του στόχου που έχει το Κόμμα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος,
  • τη συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας,
  • την οικοδόμηση γερών Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς,
  • για τη συγκέντρωση δυνάμεων, με προοπτική την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Στόχος το ολόπλευρο ατσάλωμα του Κόμματος
Όπως σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στον πρόλογο των Θέσεων, το νέο Πρόγραμμα που αποφασίστηκε στο 19ο Συνέδριο,
«αποτυπώνει την επεξεργασμένη στρατηγική του Κόμματος για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό, και δίνει κατευθύνσεις για την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος κάτω από όλες τις συνθήκες». Προσθέτει δε ότι «η ισχυρή συμφωνία με τις αποφάσεις μας, αλλά και η δουλειά που αναπτύχθηκε σε όλους τους τομείς δράσης του Κόμματος στο πλαίσιο της προσπάθειας υλοποίησης αυτών των αποφάσεων, δε μας οδηγούν σε επανάπαυση, σε αυτάρκεια, πολύ περισσότερο σε έλλειψη ανησυχίας για τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, για το πώς και σε ποιο βαθμό έχουν αφομοιωθεί και υπηρετούνται καλύτερα από τη δράση μας το Πρόγραμμα και το Καταστατικό του Κόμματος».
Η ΚΕ του ΚΚΕ στον πρόλογο των Θέσεων, με αφορμή τις διεθνείς και εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις που μεσολάβησαν από το 19ο Συνέδριο, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι
«τα συμπεράσματα και η πείρα που βγαίνει από αυτές, καθώς και τα καθήκοντα που προκύπτουν από την ανάλυση και τη μελέτη τους, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο του θέματος του 20ού Συνεδρίου. Σε αυτό επιδιώκουμε να δώσουμε - όσο μπορούμε καλύτερα - απαντήσεις, ερμηνείες, προβλέψεις και, στη βάση αυτή, κατευθύνσεις για το επόμενο διάστημα».
Σε ό,τι αφορά το στόχο των Θέσεων και της εσωκομματικής συζήτησης που ξεκινάει, στον πρόλογο ξεκαθαρίζεται ότι αυτός είναι
«το ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό - οργανωτικό ατσάλωμα του Κόμματος και της Νεολαίας του ως κόμματος της επαναστατικής ανατροπής. Αυτό το ατσάλωμα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση με στόχο την εργατική εξουσία».
Οι Θέσεις αναλύουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει το Κόμμα συντεταγμένα και δυναμικά, με κομμουνιστική τόλμη, υπευθυνότητα και επαγρύπνηση για την προώθηση της στρατηγικής του κάτω από όλες τις συνθήκες.
Η ΚΕ ξεχωρίζει τις εξής προϋποθέσεις:
  • Οικοδομώντας Κομματικές Οργανώσεις «παντός καιρού» σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σημασίας.
  • Αναπτύσσοντας δίκτυο Κομματικών Οργανώσεων, παντού όπου «χτυπά η καρδιά» της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
  • Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.
  • Διευρύνοντας την επιρροή και την εμβέλεια του Κόμματος σε όλο και νέες εργατικές - λαϊκές μάζες που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στο καπιταλιστικό σύστημα, στη φτώχεια και την ανεργία που αυτό «γεννά», αλλά και απέναντι σε όλους τους διαχειριστές της καπιταλιστικής οικονομίας και του σάπιου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, του αστικού κράτους.
  • Δουλεύοντας πρωτοπόρα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Προωθώντας την κοινωνική συμμαχία εργατών του ιδιωτικού και κρατικού τομέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και εντάσσοντας σε αυτήν όλο και περισσότερες δυνάμεις νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών.
Διάδοση και μελέτη και ουσιαστική συζήτηση
Το βασικό περιεχόμενο του θέματος του 20ού Συνεδρίου συμπυκνώνεται στο εξής, σύμφωνα με τον πρόλογο του κειμένου των Θέσεων:
  • «Ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπροστά στο καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της ανάπτυξης της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, στην πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, για την εργατική εξουσία».
Οι Θέσεις αποτελούνται από 4 μεγάλα κεφάλαια κι επιμέρους υποκεφάλαια:
  • Το Πρώτο κεφάλαιο αφορά τις εξελίξεις στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και περιέχει τις εκτιμήσεις για τις οικονομικές - κοινωνικές εξελίξεις στον κόσμο στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
  • Το Δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται με τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα, τη θέση της μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη σχέση εθνικού - διεθνικού στην καπιταλιστική εξέλιξη και στην ταξική πάλη.
  • Το Τρίτο κεφάλαιο αφορά την εκτίμηση των σημερινών εξελίξεων στην Ελλάδα, τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στην κατάσταση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων.
  • Το Τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στον απολογισμό δράσης από το 19ο Συνέδριο και στα νέα καθήκοντα του Κόμματος και της Νεολαίας του έως το επόμενο, το 21ο Συνέδριο.
Στον πρόλογο διαβάζουμε, τέλος:
«Η χρονιά που πραγματοποιείται το 20ό Συνέδριο είναι χρονιά της επετείου των 100 χρόνων από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία, με επικεφαλής το Κόμμα του Λένιν, που άνοιξε το δρόμο στην εργατική τάξη, στους λαούς όλου του κόσμου να διεκδικήσουν και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Ανεξάρτητα από τα λάθη, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις, την αντεπαναστατική κατάληξη και το ιστορικό πισωγύρισμα, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε.
Επίσης, το 2018 το ΚΚΕ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής και δράσης από την ίδρυσή του στον Πειραιά το Νοέμβρη του 1918. Πρόκειται για μια πορεία μέσα στην οποία στάθηκε όρθιο, έδωσε το "παρών" σε όλους τους αγώνες του λαού, φώτισε το δρόμο της πάλης για την τελική απελευθέρωση της εργατικής τάξης, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό (...)
Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ να μελετήσουν τις Θέσεις, να συμβάλουν στη βελτίωσή τους με τον προβληματισμό, τις προτάσεις, τις υποδείξεις, ώστε οι τελικές αποφάσεις να αποκρυσταλλώσουν την πλούσια ατομική και συλλογική πείρα που συγκεντρώθηκε αυτά τα χρόνια.
Ο προσυνεδριακός διάλογος οπωσδήποτε περιλαμβάνει και τη συζήτηση των Θέσεων με σκοπό τη συγκέντρωση γνωμών και παρατηρήσεων από φίλους κι οπαδούς, από κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που - ανεξάρτητα από επιμέρους απόψεις - κατανοεί την αναγκαιότητα ενός πολύ πιο ισχυρού ΚΚΕ. Ενός ΚΚΕ με επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, ισχυρού στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη φτώχεια, στον αγώνα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την κοινωνική ανατροπή και την εργατική εξουσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.