Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Ασφαλιστικό: «Δυστυχές το νέον έτος» − Συνταξιούχοι: Ευτυχές το αγωνιστικό «παρών»

 «Δυστυχές το νέον έτος» για Ταμεία, συντάξεις & ασφαλισμένους
Το 2017, θα είναι αναμφίβολα το έτος των μεγάλων ανατροπών για το ασφαλιστικό
του Θάνου Τσίρου
26 Δεκ. 16 (07:59) | upd: 26 Δεκ. 16 (10:52)
Οι ασφαλιστικές εισφορές θα συνδεθούν με το εισόδημα για ενάμιση εκατομμύριο επαγγελματίες. Το ΕΚΑΣ ψαλιδίστηκε και θα ψαλιδιστεί ακόμη μια φορά προς το τέλος του 2017.
Ενεργοποιείται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που φέρνει περικοπές έως και 30% σε όσους πάρουν σύνταξη από εδώ και στο εξής.

Μεγάλη μείωση θα διαπιστώσουν οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας ενώ και οι σημερινοί συνταξιούχοι θα περιμένουν να διαπιστώσουν τι θα γίνει με την λεγόμενη «προσωπική διαφορά».
Το 2017, θα είναι αναμφίβολα το έτος των μεγάλων ανατροπών για το ασφαλιστικό.
1.      Επανυπολογισμός όλων των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, θα χρησιμοποιηθεί και για όλες τις υφιστάμενες συντάξεις. Σε πρώτη φάση, δεν θα υπάρξει περικοπή αποδοχών καθώς η διαφορά που θα προκύψει στη σύνταξη κάποιου που συνταξιοδοτήθηκε πριν τον Μάιο του 2016 βάσει του παλαιού τρόπου υπολογισμού, θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά». Το τι θα γίνει βέβαια στο μέλλον με την προσωπική διαφορά είναι αβέβαιο καθώς ήδη το ύψος των υφιστάμενων συντάξεων έχει μπει στο στόχαστρο των δανειστών. Αν περικοπεί η προσωπική διαφορά, οι απώλειες στις συντάξεις μπορεί να ξεπεράσουν το 10% κατά μέσο όρο.
2.      Σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα για 1,5 εκατ. επαγγελματίες.
Από το μέτρο θα προκύψουν κερδισμένοι και (πολύ) χαμένοι. Οι κερδισμένοι θα είναι όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα έως και 10-15.000 ευρώ καθώς το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν βάσει του δηλωθέντος εισοδήματος του 2015 θα είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που προκύπτει σήμερα μέσω των εισφορών του ΤΕΒΕ. Στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα όμως, οι επιβαρύνσεις θα είναι εκρηκτικές καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με συντελεστή που θα φτάνει και στο 27% μόνο για την κύρια ασφάλιση και για την υγεία.
3.      Ενεργοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. 
Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα φέρει μειώσεις έως και 30% σε σχέση με τον τρόπο υπολογισμού που προϋπήρχε του Μαίου του 2016. Ακόμη δεν έχουν αποδοθεί συντάξεις βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση των απαραίτητων εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων. Τις μεγαλύτερες μειώσεις, θα υποστούν οι έχοντες τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές καθώς το νέο σύστημα είναι φτιαγμένο για να «πριμοδοτεί» τους χαμηλοσυνταξιούχους.
4.      Δημιουργία Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. 
Η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Στην πράξη θα φανεί πώς θα προχωρήσει η διαδικασία και τι συνέπειες θα έχει αυτή η «μεταρρύθμιση» τόσο στα οικονομικά του ενιαίου ταμείου όσο και στη διαδικασία απονομής των συντάξεων.
5.      Αύξηση του κόστους εξαγοράς των πλασματικών ετών. 
Με το προηγούμενο καθεστώς, στο δημόσιο μπορούσε να γίνει αναγνώριση των πλασματικών ετών με το 6,67% του ονομαστικού μισθού ενώ με βάση το νέο σύστημα, το κόστος θα είναι έως και τριπλάσιο φτάνοντας στο 20%
6.      Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών.
 Από το 2017, οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, θα είναι πλέον συνδεδεμένες με το δηλωθέν εισόδημά τους. Ο συντελεστής μόνο για την κύρια σύνταξη, έχει προσδιοριστεί αρχικά στο 14% και σταδιακά θα αυξηθεί έως και το 20%.
7.      Νέα περικοπή έως και 50% του ΕΚΑΣ. 
Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έχουν ήδη υποστεί την περικοπή του επιδόματος που θα τους συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017. Τον Δεκέμβριο όμως, θα υποστούν μια ακόμη καθώς το ΕΚΑΣ είναι προγραμματισμένο να εξαλειφθεί μέχρι το 2019.
8.      Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 
Απορρέει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 2015, ταυτόχρονα με την υπογραφή του μνημονίου. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ασφαλισμένου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μπορεί να αυξάνουν έως και κατά 5 χρόνια. ΟΙ αλλαγές επηρεάζουν όσους δεν είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και τις 19 Αυγούστου του 2015 (όπου θεμελίωση εξασφαλίζεται και με το όριο ηλικίας αλλά και με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.