Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο καπιταλισμός τρώει τα παιδιά μας


 «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του...» 
«Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού» - Κύρωση στην Ελλάδα: Νόμος 2101/1992, άρθρο 32 (γαλλικά-ελληνικά)
Βλέπε και:
«Συνήγορος του Παιδιού»

Παιδιά σκλάβοι… του καπιταλισμού
Της Κάλι Καρά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της δουλείας, στοιχεία - σοκ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ,
  • 21 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας, στη συντριπτική τους πλειονότητα (σε ποσοστό 70%) είναι γυναίκες και παιδιά, με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα έντονο κυρίως στην Αφρική. Σε περίπου 1 εκατομμύριο υπολογίζονται οι σκλάβοι συνολικά στην Ευρώπη.
Η UNICEF και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπολογίζουν συγκεκριμένα σε
  • περισσότερα από 168 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που ζουν υπό το ζυγό της παιδικής εργασίας παγκοσμίως (τα περισσότερα εξ αυτών σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες).
Στη χώρα μας, το από χρόνια θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δε λειτουργεί για να μας δώσει στοιχεία. Ωστόσο,
  • σύμφωνα με στοιχεία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2013), σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.
  • Ο βοηθός συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα υποστηρίζει με βάση εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που εργάζονται παράνομα, αριθμός που ξεπερνά τις 100.000.
Τα χιλιάδες αυτά ανήλικα είναι «αόρατα», αφού δεν είναι καταγεγραμμένα από την πολιτεία,
  • εργάζονται ανασφάλιστα,
  • κακοπληρωμένα, με χαμηλά μεροκάματα, πέντε - δέκα ευρώ,
  • κάνοντας και επικίνδυνες εργασίες σε επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή
  • με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά,
  • ρισκάροντας την υγεία τους,
  • την ασφάλεια και
  • τη σωματική τους ανάπτυξη,
  • έχοντας το «μεράδι» τους και στα εργατικά ατυχήματα.
Ορατά είναι μόνο σε αυτούς που αυγατίζουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα τους.

Δεν είναι αυτά τα παιδιά θύματα σεισμών, πλημμυρών και καταποντισμών που πετούν τη σχολική τσάντα για να βγουν στο μεροκάματο, στη βάρβαρη εκμετάλλευση της αγοράς εργασίας. Είναι παιδιά θύματα του καπιταλισμού.
Είναι αυτονόητο ότι ο
  • ένοχος για το ότι ο τόσος πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους όπου γης συσσωρεύεται σε μια χούφτα πλουτοκράτες, ενώ βυθίζονται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός.
Είναι οι βδέλλες του που παίρνουν την μπουκιά από το στόμα των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Αν δεν καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τα παιδιά της εργατικής τάξης θα συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Δημοσίευση: Δευ, 08/12/2014 - 19:39 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.