Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Ο Δημήτρης κουτσούμπας και η ξύλινη γλώσσα της αλήθειας: Κατώτατος μισθός χωρίς Εθνική Συλλογική Σύμβαση δεν υπάρχει ‒ Την πρόταση του ΚΚΕ για 751 € δεν την στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ ‒ Τα σενάρια για ανοχή και στήριξη δείχνουν φωλιά λερωμένη ‒ Όταν κυβερνάς αλλάζοντας θέση ενσωματώνεσαι στα συμφέροντα του κεφαλαίου ‒ Σε συγχρονισμένη κρίση την πληρώνουν οι λαοί και υπάρχει κίνδυνος γενικευμένου πολέμου ‒ Διαπραγμάτευση σημαίνει πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ‒ Ευθύνη του λαού να δώσει τα σωστά μηνύματα ενισχύοντας το ΚΚΕ, για να μην πάμε σε άλλη μια χαμένη 4ετία (VIDEO)

Δείτε τη συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα στο «MEGA» (VIDEO)
Δημοσίευση: Κυρ, 21/12/2014 - 10:42
Τελευταία Ενημέρωση: Κυρ, 21/12/2014 - 10:42
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε το πρωί της Κυριακής συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και τους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλο.

"Δυο ν' ανθίσουν άνοιξες / Και να καρπίσουν δυο τα καλοκαίρια / [...]
Απ' των αγώνων το πολύκλωνο δεντρί / Μεστό καρπό στη χώρα μας / Την ειρήνη να σοδέψουμε". Πάνος, Φυλακές Τρικάλων, 25.12.1953.
Απόσπασμα ποιήματος στην πίσω όψη της εικονιζόμενης κάρτας,
ζωγραφισμένης από τον ίδιο.
(Από το αρχείο του Κόμματος. Διασώθηκε μετά τις πλημμύρες του Οκτ. 1994)
Ευχές για καλή και αγωνιστική χρονιά
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κεντρική Επιτροπή

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
- Κύριε Κουτσούμπα, σας καλέσαμε σε μια δύσκολη, για τα κοινοβουλευτικά γεγονότα, εποχή που βλέπετε ότι σε αυτή τη σαπίλα για την κατάληψη της εξουσίας, γίνεται ο απόλυτος βόθρος. Εγώ τουλάχιστον αλλά και η κοινή γνώμη ως τέτοιο τον αντιλαμβάνεται και πιστοποιείται αυτό καθημερινά και με αυτούς τους ανθρώπους που βγάλαμε σήμερα, με τις συζητήσεις που λέμε, ότι ο ένας είναι έτσι, ο άλλος είναι αλλιώς. Πραγματικά δηλαδή, είναι εντυπωσιακό αυτό.
«Έτσι είναι. Από όπου και να το πιάσεις, υπάρχει μπόχα, δυσοσμία, διαφθορά, πολιτικά παιχνίδια, εξαγορές ή απόπειρες εξαγορών συνειδήσεων».
- Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να είναι απόπειρα εξαγορών αυτά τα γεγονότα των δύο - τριών τελευταίων ημερών;
«Δεν ξέρουμε. Μένει να αποδειχθεί αυτό. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Αυτό που έχουμε ζητήσει εμείς ως Κόμμα, από την πρώτη στιγμή, είναι ότι άμεσα πρέπει να διερευνηθούν. Η οποιαδήποτε καταγγελία πρέπει να διερευνηθεί. Βεβαίως και μικρό καλάθι κρατάμε σε αυτά τα ζητήματα, αλλά και μας απασχολεί αυτό το ζήτημα, αυτή η δυσωδία που αποπνέει όλη αυτή η ιστορία. Βέβαια, είναι συνηθισμένη ιστορία στο πολιτικό σύστημα και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης αντιθέσεων, ανταγωνισμών, διαγκωνισμού για το ποιος θα κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας, εννοώ σε προεκλογική περίοδο.

Όλα αυτά τα έχουμε συνηθίσει, τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν και από αυτήν την άποψη, δικαιολογημένα ο λαός μας, με αποτροπιασμό βλέπει, να πω την έκφραση αυτή, αυτά τα πράγματα. Όχι απλά καχυποψία, είναι αντίθετος. Τουλάχιστον, στην επαφή που έχουμε εμείς με τον κόσμο πλατιά, αλλά και με τις οργανωμένες δυνάμεις του Κόμματος.

Είχα την ευκαιρία αυτές τις ημέρες να βρίσκομαι και να παρακολουθώ τις εργασίες του 11ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, όπου ήταν εκατοντάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, πραγματικά με μεγάλα, όχι απλά ερωτηματικά και καχυποψία, αντιμετώπιζαν όλα αυτά που γίνονται στο πολιτικό σύστημα, στις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων που παίζουν αυτές τις ημέρες και τις καταγγελίες, αλλά και με έντονη δυσαρέσκεια. Και αυτό το βλέπεις και στον κόσμο, όταν περπατάς στο δρόμο και νομίζω είναι δικαιολογημένη αυτή η αντίδραση.
Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να βγουν συμπεράσματα. Πρέπει ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα από αυτήν την ιστορία. Δεν μπορεί κάθε φορά να δημιουργείται ένα τέτοιο κλίμα, πότε τεχνητής πόλωσης, πότε και πάνω σε υπαρκτά προβλήματα, για να οδηγείται σε αποπροσανατολισμό, να βλέπουμε την επιφάνεια, κάποια σκανδαλάκια μικρά ή μεγαλύτερα, κάποια στοιχεία διαφθοράς που κατά τη γνώμη μας είναι συνυφασμένα με το ίδιο το σύστημα.

Μου φαίνεται στη δική σας εκπομπή πριν μήνες, πριν ένα χρόνο ξανά που ήμουν εδώ, έλεγα ότι έχει σαπίσει το σύστημα που ζούμε, ότι έχει σαπίσει αυτό το κράτος, αυτός ο μηχανισμός, έτσι όπως τον έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Ότι πρέπει να αποτελέσει παρελθόν για το λαό μας και πρέπει να το αποφασίσει και όχι μόνο σε ζητήματα κάποιων προσώπων, αλλαγές σε πρόσωπα. Γιατί και άλλες φορές στο παρελθόν έχουν αλλάξει πρωθυπουργοί, έχουν αλλάξει αρχηγοί κομμάτων, έχουν αλλάξει υπουργοί, έχουν αλλάξει πρόεδροι τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδας ή οικονομικοί παράγοντες, κάτω είτε από τη λαϊκή κατακραυγή είτε κάτω από αντιπαραθέσεις και "σκουντήγματα" μεταξύ  αυτών των ίδιων κομμάτων του συστήματος ή για άλλα συμφέροντα, δεν έχει σημασία.

Αλλά τελικά, η πολιτική που ακολουθείται, συνεχίζει να είναι η ίδια και χειρότερη. Ενάντια στο λαό. Περνούν οι ίδιοι νόμοι. Ακούγαμε πριν λίγο καιρό τον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, και λέω τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, που θέλει να κυβερνήσει ή είναι εν δυνάμει δύναμη κυβερνητική στις ερχόμενες εκλογές, να λέει διάφορα για τον Στουρνάρα για παράδειγμα. Άλλαξε ο Στουρνάρας, πήγε αλλού, μπήκε ο κ. Χαρδούβελης. Η πολιτική όμως συνεχίζεται, όταν είσαι εντός των τειχών αυτού του συστήματος, αυτής της πορείας ανάπτυξης ή εξόδου από την κρίση όπως την λένε, όταν είσαι μέσα στην ΕΕ, όταν είσαι στους ίδιους μηχανισμούς με τα ίδια πράγματα».
- Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μια που το φέρατε εκεί το θέμα. Εκτιμάτε εσείς, ότι εφόσον λέτε αλλάζουν τα πρόσωπα, αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλά η πολιτική παραμένει ίδια. Έχετε και εσείς την εκτίμηση ότι αν γίνουν εκλογές κι αν, σας λέω, βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ακολουθήσει στο τέλος την ίδια πολιτική; Γιατί στην Ευρώπη λένε, ότι ΟΚ αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά προσαρμόζονται σε αυτό που θέλουν οι δανειστές ή η ΕΕ. Εκτιμάτε εσείς ότι θα ακολουθήσει στο τέλος την ίδια πολιτική;
«Κοιτάξτε να δείτε, καταρχήν δεν είναι ίδια τα κόμματα, όλα τα κόμματα. Ποτέ ένα κόμμα δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο, ούτε οι πολιτικές τους είναι ακριβώς ίδιες, ταυτόσημες του ενός ή του άλλου. Και τα κόμματα που βρίσκονται πότε στην κυβέρνηση πότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατά το γνωστό μας σύστημα του δικομματισμού που λέμε ή του νέου διπολισμού, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να παιχτεί, να το πω έτσι απλά, για να καταλαβαινόμαστε και το δικομματικό, το διπολικό παιχνίδι. Έτσι παίζεται. Είναι ο ένας, είναι ο άλλος, έχουν διαφορές. Όχι σε στρατηγικής σημασίας ζητήματα. Ας πούμε και οι δύο δεν αμφισβητούν την ΕΕ, την Ευρωζώνη, δεν αμφισβητούν άλλους οργανισμούς που είμαστε ή διεθνείς συμμαχίες, δεν αμφισβητούν το δρόμο ανάπτυξης, ότι πρέπει να είναι καπιταλιστικός αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, δεν αμφισβητούν ότι πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, κερδοφορία των επιχειρήσεων κτλ.
Όμως οι εκδοχές, το πως θα διαχειριστούν αυτό το σύστημα, πως θα διαχειριστούν την οικονομία και τι μέτρα -στο δια ταύτα- θα πάρουν, έχουν διαφορές. Για παράδειγμα, η ΝΔ είναι βασικά στη γραμμή που είναι η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αντιρρήσεις εδώ και διαφορετικές εκδοχές. Δεν λέω πολιτικά, εννοώ από τα πραγματικά συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, τμημάτων των επιχειρηματικών ομίλων, των μεγάλων ομίλων της Ευρώπης και της Ελλάδας, όπου έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα, αλλά και διεθνών οργανισμών και ξεχωριστών χωρών. Ας πούμε θα είδατε ότι παρότι είναι μεγάλες χώρες στους G20 και η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν διαφορές αυτή τη στιγμή με τη Γερμανία. Και έχουν να κάνουν με το πως υλοποιούν καλύτερα οι κυβερνήσεις, η μεν ή η δε, τα δικά τους συμφέροντα, της οικονομίας της χώρας τους, των ομίλων των χωρών τους, στον ανταγωνισμό που έχουν με ομίλους άλλων χωρών. Αυτό είναι το ζήτημα.
Έτσι λοιπόν, η κυρίαρχη πολιτική αυτήν τη στιγμή στην Κομισιόν είναι αυτή που εκφράζεται κυρίως από τη Γερμανία και από ορισμένες άλλες χώρες και κυβερνήσεις, που λένε "κοίταξε να δεις, πρέπει να συνεχιστεί, είναι απαραίτητη για την οικονομία και των ξεχωριστών χωρών, αλλά και της Ευρωζώνης, της ΕΕ, η περιοριστική πολιτική". Δηλαδή μέτρα, διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που θα περιορίζουν ακόμα περισσότερο αυτό που ονομάζουμε εργατικό κόστος για τον ιδιωτικό τομέα ή που ονομάζουν διόγκωση του δημόσιου τομέα που πρέπει να περιοριστεί κτλ. Μια σειρά τέτοιες αλλαγές που εκφράζονται με νόμους, που βέβαια τις πληρώνει ο λαός. Εκεί είναι το κοινό σημείο με άλλους.

Η άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ορισμένων άλλων δυνάμεων στην Ευρώπη, ως ένα βαθμό της Ιταλίας, της Γαλλίας, αυτών που λέει χωρών του νότου και κάποιων άλλων, αλλά και μέσα στη Γερμανία υπάρχει αυτό, είναι ότι πρέπει η πολιτική να είναι όχι περιοριστική, κάπως πιο επεκτατική, που σημαίνει ότι να χαλαρώσουμε κάπως λίγο τη δημοσιονομική πειθαρχία κτλ. Κάτι που προσπαθεί να υλοποιήσει αυτήν τη στιγμή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το είπε ο Ντράγκι.
Όμως στο δια ταύτα αυτό σημαίνει "εντάξει, να σου δώσω δάνεια" -αυτό σημαίνει χαλάρωση για να καταλαβαίνει και ο κόσμος- "να δώσω δάνεια σε κάποιους επιχειρηματίες, επενδυτές, σε κάποιους ομίλους, έτσι ώστε να είναι και ανταγωνιστικοί να έχουν και κερδοφορία, σε σχέση με άλλες χώρες και εδώ στην Ελλάδα". Αλλά σου βάζει το μαχαίρι στο λαιμό και σου λέει "κοίταξε, αυτό που θα το κάνω σημαίνει ότι θα πάρω και μέτρα". Οι ίδιες είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα προγράμματα που προτείνουν στο δια ταύτα. Ας πούμε η Γαλλία, που δεν έχει μνημόνια ή που δεν βυθίστηκε σε έξι χρόνια κρίσης όπως η Ελλάδα, παίρνει τέτοια μέτρα. Η Ιταλία επίσης. Είναι αντίστοιχα όλα τα μέτρα. Είτε σε ασφάλιση είτε σε μειώσεις μισθών».

Δεν ανακουφίζουν μέτρα που αφήνουν ανέγγιχτο το συνολικό αντεργατικό πλαίσιο
- Και οι τοποθετήσεις του κ. Παπαδημούλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχα πάει προχθές και το άκουσα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης όσον αφορά τα κέρδη και τις φορολογήσεις των ομίλων, στις ενδοομιλικές υποθέσεις, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, λέει καθημερινά ότι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αλλάξει θα είναι ο κατώτατος μισθός. Κατά συνέπεια, ως προς αυτό το κομμάτι το μεταρρυθμιστικό, δεν είσαστε στην ίδια γραμμή εσείς; Ως προς αυτά. Ένα, δύο τρία πράγματα.
«Λέτε για τα 751 ευρώ. Προτείνουμε και εμείς να υπάρχει ένας κατώτατος μισθός».
- Ακριβώς. Όταν έρχεται μία δύναμη και λέει εγώ θα το κάνω, δεν το θεωρείτε ότι είναι θετικό;
«Αν θα το κάνει σωστά και με νόμο, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί και να ψηφίσεις. Άλλωστε και τώρα έχουμε ψηφίσει, με πολλές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, έχουμε ψηφίσει ζητήματα που συμφωνούμε στη Βουλή».
- Εκλογικά λέω, δεν καταλαβαίνετε ότι είναι σε ένα θετικό δρόμο αυτό;
«Όχι, δεν είναι σε θετικό δρόμο. Κοιτάξτε εδώ υπάρχει μία διαφορά».
- Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
«Για τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση έχει κατατεθεί πριν λίγους μήνες στη Βουλή πρόταση νόμου του ΚΚΕ, την οποία δεν την στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, διότι διαφωνούν. Διότι η πρόταση η δική μας λέει, «μην βάλουμε μόνο 751 ευρώ κατώτερο μισθό». Αν το βάλουμε μόνο έτσι, σημαίνει το εξής: Πρώτον ανοίγεις το δρόμο να ρίξεις το μέσο όρο του μισθού για επιχειρήσεις, για επιχειρηματίες οι οποίοι αυτή τη στιγμή επειδή πάει καλά η επιχείρησή τους, μπορούν να δίνουν 800, 900, 1.000, αλλού 1.200 ευρώ. Νομοθετείς μόνο τον κατώτερο μισθό και δεν έχεις μέσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ή Συλλογικές Συμβάσεις να μπορεί ο εργάτης, ο εργαζόμενος να διαπραγματευτεί. Αφήνεις τους νόμους για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να έχουν τα τετράωρα, τα εξάωρα. Να μην πληρώνουν τις υπερωρίες».
- Άρα εσείς λέτε ότι είναι ένα μπλοκ μέτρων, μια ομάδα μέτρων.
«Ε, βέβαια. Γιατί τότε θα σου ρίξει ο ιδιώτης πολύ καλά το μέσο μισθό, αφού θα έχεις κατώτερο μισθό, θα είναι νόμιμος με βάση το νόμο, θα τον πάει στα 751 ευρώ και βεβαίως δεν απαντάς στο πρόβλημα ότι το 57% της ελληνικής νεολαίας είναι στην ανεργία και το υπόλοιπο 43%, που δουλεύει τέλος πάντων, δουλεύει με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ή ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων, δηλαδή το 30% και πλέον, ότι δουλεύει με 4μηνα, με 6μηνα κλπ. Σε αυτό το ζήτημα δεν τον καλύπτεις με τα 751 ευρώ».
- Τώρα που το λέτε αυτό, καταλαβαίνω εγώ, ότι αν αύριο γίνουν εκλογές και έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει έδαφος να υπάρξουν συγκλίσεις με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ σε τέτοια ζητήματα;
«Ακόμα και στα μικρά -γιατί αυτό μικρό είναι- για παράδειγμα το 751 ακόμα κι αν γινόταν μαζί με άλλα, μια ανάσα θα ήταν, μια ανακούφιση…».
- Είναι όμως κάτι, ακόμα και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κι αυτή είναι κάτι. Γι’ αυτά τα μικρά λέμε...
«Δείχνει, όμως, ότι και σ’ αυτά τα μικρά δεν υπάρχει δυνατότητα. Ξαναλέω ότι στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ για τα 751 ευρώ, σε συνδυασμό με άλλους νόμους που θα πρέπει ταυτόχρονα να πάνε πακέτο, δεν συμφώνησε διότι έχει προφανώς δεσμεύσεις και σκέφτεται ότι αν αύριο γίνει κυβέρνηση, δεν θα μπορεί να το κάνει».

Διακινούν σενάρια «ανοχής», γιατί έχουν ήδη «λερωμένη τη φωλιά τους»
- Σας ρωτάμε γιατί υπάρχουν διάφορα σενάρια ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση, αν το ΚΚΕ, υπό προϋποθέσεις, δώσει μια ψήφο ανοχής.
«Αυτά τα σενάρια τα διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και σας λέω ότι ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει και προεκλογικά βάζει αυτά τα σενάρια της ανοχής, της στήριξης, λέει "ρε παιδιά τουλάχιστον ανεχτείτε μας ένα διάστημα", σημαίνει ότι έχει ήδη "λερωμένη τη φωλιά του". Σημαίνει ότι δεν έχει σκοπό να κάνει, ούτε αυτά που προεκλογικά εξαγγέλλει ως συνθήματα. Και αυτό το έχουμε ζήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, με αντίστοιχα κόμματα και βεβαίως το έχουμε ζήσει και στην Ευρώπη, με αντίστοιχα και αδελφά κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά, κεντροαριστέρα, που κυβέρνησαν σε συμμαχίες.

Άρα λοιπόν εμείς λέμε το εξής απλό: απ’ την άλλη μέρα των εκλογών, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, θα πρέπει ο λαός να είναι στους δρόμους. Δεν θα πρέπει να κάτσει να περιμένει τις εξελίξεις, αν θα υλοποιηθούν κάποια πράγματα. Θα πρέπει να είναι στους δρόμους, κι αυτό να γίνει και με κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή μας ρωτάνε ορισμένοι και με ρωτήσατε κι εσείς, αν φέρει ένα θετικό νόμο, αν θα το ψηφίσουμε. Θα τον ψηφίσουμε φυσικά, δεν είναι τίποτα αυτό, γίνεται και σήμερα, αλλά αυτό δε σημαίνει ούτε ανοχή, ούτε συμφωνία, ούτε συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο να στηρίξεις ή να ανεχθείς μια κυβέρνηση».
- Γράφουν οι εφημερίδες και αναφερθήκατε κι εσείς σ’ αυτό πριν, ότι ο κ. Προβόπουλος σε συνάντηση με τον κ. Τσίπρα που είχαν, είπε ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει «αεροπλανιές» με ευρώ. Χαμογελάτε βλέπω.
«Χαμογελώ, γιατί θυμάμαι ότι τον κ. Προβόπουλο τον είχαν βγάλει στα κάγκελα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα συναντιούνται».
- Τώρα είναι αλλιώς τα πράγματα, είναι σε επίπεδο αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το ίδιο αύριο θα γίνει και με τον κ. Στουρνάρα και πάει λέγοντας, αυτή είναι η εκτίμησή μας».
- Εσείς βλέπετε να υπάρχει κάτι αρνητικό σ’ αυτό; Δεν πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επικαλείται ότι έχει μια αριστερή εκδοχή, δεν πρέπει να συναντάται με τον κ. Προβόπουλο ή τον κ. Στουρνάρα;
«Με τους πάντες πρέπει να συναντάται κι εμείς πρέπει να συναντιόμαστε κι ας μην είμαστε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει πρόβλημα στη συνάντηση. 

Το πρόβλημα είναι το πότε κάνεις μια συνάντηση, γιατί την κάνεις, και στο δια ταύτα τι λες και να μην έρχεται αυτό που δηλώνεις σε αντίθεση σήμερα με αυτό που έλεγες προχθές. Αυτό του καταλογίζουμε του ΣΥΡΙΖΑ, του κάνουμε μια κριτική την οποία τη λέει, αν περπατήσεις στο δρόμο ή στη λαϊκή αγορά ή στη γειτονιά ή στο εργοστάσιο, και ο κόσμος. Ότι τη μια μέρα λέει έτσι και την άλλη αλλιώς, εκεί του κάνουμε κριτική και πως αυτό συνδέεται με την αλλαγή θέσεων μετά. Γιατί εντάξει πήγε στο Τέξας, πήγε στο Κόμο της Ιτάλιας, πήγε είδε τον Άσμουσεν, πήγε είδε τον Σόιμπλε, πήγε είδε τον Πάπα, πήγε στο Άγιο Όρος, εντάξει όλα αυτά, ξαναλέω δεν είναι αυτό το ζήτημα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις συμβολίζει κάτι. Το θέμα είναι ότι μετά, την επόμενη εβδομάδα μια θέση που την έλεγε έτσι, την άλλαξε μετά τις συναντήσεις.

Ο κάθε λογικός άνθρωπος, ο κάθε αριστερός άνθρωπος, ο κάθε απλός εργαζόμενος τι πρέπει να σκεφτεί μετά, θα σκεφτεί ότι η συνάντηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει θέση αυτό το κόμμα. Θεμιτό; Θεμιτό, αλλά πρέπει να το πεις καθαρά ότι "κύριοι έκανα λάθος για τον κ. Σόιμπλε, έκανα λάθος γι’ αυτό που έλεγα για την ΕΕ" κλπ. Και όχι να βάζεις κάποια στελέχη σου να λένε έτσι και τα άλλα να λένε αλλιώς και να μπερδεύεις τον κόσμο».

Εντείνουν την πόλωση για να ενισχύσουν συνολικά το δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
- Με τους 180 τι βλέπετε, που η συγκυβέρνηση ζητάει για να περάσει στην εκλογή του ΠτΔ, βλέπετε να υπάρχουν;
«Για την τρίτη ψηφοφορία λέτε; Δεν φαίνεται με βάση τα δεδομένα. Και ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα ακόμα περισσότερο. Εμείς ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή για το αν θα μπορούσαν να μαζευτούν 180 βουλευτές όπως είναι αυτή τη στιγμή ο συσχετισμός στη Βουλή. Δε νομίζουμε ότι θα συγκεντρωθούν 180. Το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές 25 Γενάρη, το αργότερο αρχές Φλεβάρη».
- Αυτά τα γεγονότα πιστεύετε ότι συσπειρώνουν περισσότερο την τάση για εκλογή Προέδρου;
«Γενικά αν το σκεφτεί κανείς για το τι επιπτώσεις έχουν αυτά τα ζητήματα, που συμβαίνουν τώρα τελευταία, μπορεί να σκεφτεί ότι πλήττεται η κυβέρνηση και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός. Δεν ξέρω αν ήταν αυτή η στόχευση των κύκλων, περισσότερο φαίνεται ότι αποδυναμώνεται. Απ’ την άλλη μεριά δημιουργείται ένα κλίμα εντεινόμενης πόλωσης στην πορεία προς τις εκλογές και η εντεινόμενη πόλωση ανάμεσα στους δύο πόλους, ανάμεσα στο δικομματισμό, φυσικά ενισχύει τον πρώτο και τον δεύτερο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και το επιδιώκουν.
Δηλαδή και αυτό είναι μια πιθανότητα, κατά τη γνώμη μας η μεγαλύτερη πιθανότητα, γιατί άσχετα από τα γεγονότα όλο αυτόν τον τελευταίο μήνα γινόμαστε μάρτυρες τέτοιας όξυνσης, πόλωσης ακόμα και σε δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά και για σοβαρά, όπως είναι η πορεία της Ευρωζώνης, όπως είναι τι θα γίνει μετά τις εκλογές, ποιος θα κυβερνήσει κ.λπ. Υπάρχει μια ανησυχία όχι για την κατεύθυνση, αλλά για την ικανότητα περισσότερο του πολιτικού προσωπικού για την επόμενη μέρα, αν θα μπορέσει κάποια πράγματα να τα δρομολογήσει στην κατεύθυνση που έχουν όλοι ομονοήσει και συμφωνήσει, δηλαδή εντός της ΕΕ, εντός αυτού του δρόμου ανάπτυξης».
- Οι εκλογές είναι πολλοί που λένε, η μία πλευρά κτλ, ότι δεν θα ευνοήσουν τη χώρα, δεν χρειαζόμαστε τώρα εκλογές. Και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, πολλοί λένε δεν χρειάζεται να κάνουμε κάθε 1-2 χρόνια εκλογές. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εκλογές ή θα μπορούσαμε να τις αποφύγουμε;
«Δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα υπάρχουν προβλήματα, αλλά το ζήτημα είναι ότι οι εκλογές για να έχουν αποτελέσματα - κάποια θετικά για το λαό, όχι για την ΕΕ ή για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά για τον ίδιο το λαό, τα λαϊκά στρώματα - σημαίνει ότι πρέπει να δρομολογήσουν συνολικότερες, κατά τη γνώμη μας, ανακατατάξεις. Μια απ’ αυτές είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ που το θεωρούμε βασική προϋπόθεση, έτσι ώστε η πορεία αυτών των πραγμάτων κάποια στιγμή να αλλάξει ρότα.

Γιατί όσο πάμε στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης και προσπάθειας εξόδου από την κρίση, μας βυθίζει σε ολοένα και περισσότερα προβλήματα, εννοώ για το λαό μας, όχι γενικά όλους. Γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν και κέρδη και έχουν κέρδη. Ήδη τα 6 χρόνια υπήρχαν κλάδοι ή τομείς ή όμιλοι, που ήταν πολύ κερδοφόροι απ’ την κρίση. Άρα για να δρομολογηθούν για το λαό άλλες εξελίξεις σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ισχυρό το ΚΚΕ. Εμείς λέμε παντού και εννοούμε και στη βουλή βεβαίως, στις εκλογές, εννοούμε και στα σωματεία, στους συλλόγους, μέσα στο λαό, να δυναμώσει αυτή η θετική ανταπόκριση που έχει το ΚΚΕ σε ένα αριστερό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό κόσμο, που βλέπει, που ανησυχεί για τις εξελίξεις και που έχει βγάλει συμπεράσματα από όλη αυτή την πορεία.

Δεν έχουμε τώρα αυταπάτες ότι μπορεί το 100% ή το 95% του ελληνικού λαού να έχουν θετική γνώμη για το ΚΚΕ, όμως υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία το εμπιστεύεται, με τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχει, με τις διαφωνίες ή και με κριτικές παρατηρήσεις για την πολιτική και το πρόγραμμά μας κ.λπ., όμως βλέπει ότι είναι μια δύναμη εγγύησης, σταθερότητας, ανάπτυξης του κινήματος και των αγώνων του λαού μας».

Να μη χαθούν ξανά 4ετίες για να πούμε πάλι «το ΚΚΕ είχε δίκιο...»
- Άρα λέτε ότι είναι καλό πράγμα να γίνουν εκλογές;
«Κοιτάξτε, γενικά η λαϊκή συμμετοχή ποτέ δεν είναι κακό. Είτε γίνεται με αγώνες, συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις, απεργίες, διάφορες δραστηριότητες, πολιτικές - πολιτιστικές - συνδικαλιστικές και διεκδικήσεις, είτε γίνεται με συμμετοχή την ημέρα των εκλογών, όποιες κι αν είναι αυτές οι εκλογές, για τους δήμους, τις περιφέρειες, οι ευρωεκλογές, όπως τον Μάιο, ή τώρα για εκλογές».
- Ζητάτε εκλογές εσείς;
«Ζητάμε ο ελληνικός λαός να βγάλει συμπεράσματα κυρίως. Εμείς θεωρούμε ότι έχει δίκιο να είναι αγανακτισμένος, να είναι οργισμένος, με αυτή την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται στην κυβέρνηση σήμερα. Ο ελληνικός λαός έχει απόλυτο δίκιο να οργίζεται και να θέλει μια ώρα αρχύτερα να φύγει αυτή η κυβέρνηση, διότι τον έχει ταλαιπωρήσει, έχει πληρώσει πάρα πολλά πράγματα.
Το ζήτημα που θέτουμε εμείς είναι άλλο. Δεν είναι το να γίνουν ή να μη γίνουν εκλογές. Να γίνουν εκλογές. Έτσι κι αλλιώς κατά τη γνώμη μας, εδώ και καιρό το λέμε, θα γίνουν τώρα εκλογές. Το ζήτημα όμως είναι, αφού θα γίνουν εκλογές κι αφού είναι μια ευκαιρία συμμετοχής του λαού, να δώσει και τα σωστά μηνύματα, να κάνει και τις σωστές επιλογές. Δηλαδή να μην πάμε ξανά σε χαμένες 4ετίες και μετά μετράμε κοψοχέρηδες και λέμε "το ΚΚΕ είχε δίκιο που μου τα’ λεγε και με προειδοποιούσε", όσο κι αν τώρα δεν το καταλαβαίνει. Ξέρουμε γιατί συναντάμε κόσμο που μας λέει "δεν βαριέσαι, ας φύγουν αυτοί κι ας έρθει όποιος να 'ναι, ας έρθει κι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν του έχουμε εμπιστοσύνη, αλλά μήπως τελοσπάντων κάνει κάτι". Και το λες ότι αυτό που θα κάνει, ακόμα και 5 ευρώ αν σου δώσει, που λέει ο λόγος, αυτά τα 5 ευρώ, αυτά τα ψίχουλα την ίδια ώρα θα σου τα πάρει, θα σου τα βάλει στη μια τσέπη και θα σου φύγουν από την άλλη. Είτε με το φόρο, είτε με τη μείωση μισθών, συντάξεων είτε με την παιδεία, με την υγεία που θα πας να πληρώσεις, θα σου φύγουν την ίδια ώρα.
Διότι δεν είναι γενικά τα μνημόνια, "έχω τα μνημόνια και θα υλοποιήσω αντιμνημονιακή πολιτική". Το μνημόνιο σημαίνει συγκεκριμένοι νόμοι, εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι. Άρα για να πεις φεύγω από τα μνημόνια, πρέπει να πεις "τέρμα, από την άλλη ώρα τελειώνω όλους τους νόμους, τους καταργώ με ένα άρθρο", όπως έλεγε πριν δυο χρόνια και τώρα το έχει αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους καταργώ αυτούς τους νόμους και αμέσως βάζω στη βουλή άλλους νόμους, βάζω νέο προϋπολογισμό, νέες απαιτήσεις και κάνω άλλα πράγματα. Μα σου λέει εδώ θα έρθεις σε σύγκρουση με την ΕΕ... Βεβαίως θα έρθεις, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας από τους δανειστές, τους εταίρους, όλους αυτούς, να συμφωνήσει με αυτά που πας να κάνεις, αν θες να τα κάνεις. Άρα λοιπόν, εμείς λέμε να έρθεις σε σύγκρουση, αλλά πρέπει να το πεις από τώρα στον ελληνικό λαό. Αλλά δεν το λέει, γιατί δεν θα έρθει σε σύγκρουση και θα κάνει όλα αυτά τα οποία κατά τη γνώμη μας ήδη έχει συνομολογήσει».

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης έχει τους δικούς του αμείλικτους νόμους
- Υπάρχει, κυρίως στο χώρο της ΝΔ, ότι τώρα με τις εκλογές, αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μια αριστερή παρένθεση. Δηλαδή θα έρθει και επειδή σηκώσει ψηλά τον πήχη δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί και θα επανέλθει η ΝΔ ισχυρότερη. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ αυτό αποκρούεται, λέει πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο και θα φανούν οι διαφορές. Ποια είναι η δική σας εκδοχή ως προς αυτό, αν θα έρθει θα είναι δηλαδή μια αριστερή παρένθεση και θα επανέλθει μετά πάλι η ΝΔ;
«Γενικά η πείρα λέει και από τη χώρα μας και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι δυνάμεις - παλιότερα ήταν π.χ. το ΠΑΣΟΚ - που τελοσπάντων έχουν μια προοδευτική, μια αριστερή, μια διαφορετική πολιτική, από τη γνωστή φιλελεύθερη εκδοχή που είχε η ΝΔ, όταν κυβερνούν με αυτή τη γραμμή και κατεύθυνση, δηλαδή αλλάζουν τη θέση τους για την ΕΕ και λένε "εντός της ΕΕ", αλλάζουν τη θέση τους για τα μονοπώλια, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και από κοινωνικοποίηση την μετατρέπουν σε αποδοχή αυτού του δρόμου, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο οποίος έχει συγκεκριμένους νόμους που είναι αμείλικτοι, σε ενσωματώνουν.

Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση, ούτε ιστορικό προηγούμενο, που να άνοιξες τέτοιο δρόμο, να ακολούθησες τέτοια πολιτική και να μην έχεις ενσωματωθεί μέσα στην ΕΕ, μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δηλαδή να μην έχεις γίνει, όπως το λέμε εμείς, υποχείριο, πολιτικό προσωπικό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου, πείτε το όπως θέλετε, με οποιαδήποτε οικονομική ή πολιτική έκφραση».
- Άρα θα απορροφηθεί λέτε. Υπάρχουν όμως ορισμένοι που φοβούνται ότι θα φύγουμε από το ευρώ. Εσείς πιστεύετε ότι αν δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Το ρωτάω εσάς που λέτε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ΕΕ, να τους καταγγείλουμε και να αποχωρήσουμε. Υπάρχει τέτοιος δρόμος ή προοπτική;
«Αναπτύσσεται κατά τη γνώμη και μια άποψη -χωρίς να είναι εκτός λογικής ΕΕ, ούτε εκτός λογικής καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης- μέσα στην αστική τάξη, σε ομίλους, που έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Δηλαδή με ποια έννοια; Δεν τους ενδιαφέρει αν θα βγούμε από το ευρώ ή αν θέλετε κάποιους τους συμφέρει να βγούμε από το ευρώ.

Αλλά αυτό δεν αφορά το λαό. Αυτό είναι το ζήτημα. Αφορά κυρίως τέτοιους ομίλους που για παράδειγμα είναι πιο συνδεδεμένοι με το δολάριο ή έχουν άλλες βλέψεις ή άλλες οικονομικές συναλλαγές, ανταλλαγές και συνεργασίες ανά τον κόσμο. Λοιπόν, αυτό το ζήτημα είναι υπαρκτό, υπάρχουν δηλαδή τέτοιες δυνάμεις, οι οποίες είναι κλασικές αστικές, συντηρητικές στην ουσία δυνάμεις, που θα στηρίξουν πάλι αντιλαϊκούς νόμους, οι οποίοι έχουν κι αυτή την εκδοχή.

Εμείς δεν λέμε αυτό. Άλλο σύγκρουση με την ΕΕ, που βεβαίως θα σε οδηγήσει και σε έξοδο από το ευρώ, αλλά με μια συνολική πολιτική και ένα άλλο οικονομικό πρόγραμμα, όχι στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορεί κάποια στιγμή η κατάσταση να γίνει χειρότερη βγαίνοντας από το ευρώ, δηλαδή μένοντας στην ΕΕ ή ξέρω 'γω ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης».

Αναγκαία για το λαό η συνολική σύγκρουση με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων
- Μέσα στο 2015 μπορεί να το πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό;
«Δεν νομίζω ότι το επιδιώκει, ότι το θέλει, αλλά γενικά επειδή στην πολιτική, στην οικονομία και στους χειρισμούς, συμβαίνουν και τα ατυχήματα -εντός εισαγωγικών το λέω τα ατυχήματα- έτσι μπορεί να συμβεί. Άλλωστε πιστεύω ότι κύκλοι, όχι όλοι, με αυτή την αντιπαράθεση που γίνεται, φοβούνται και αυτό. Όχι ως προσανατολισμό ή ως κατεύθυνση, κυρίως κατά τη γνώμη μας ως φόβο από άποψη ικανότητας και προτάσεων».
- Έτσι λέτε εσείς όχι άποψη γραμμής… Γιατί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα διαπραγματευτούμε από μηδενική βάση το θέμα.
«Αυτό είναι προεκλογική προπαγάνδα. Θα διαπραγματευτεί από μηδενική βάση όταν προχτές ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες; Όταν λες διαπραγματεύεσαι - διαπραγματεύεσαι. Καταρχήν τους πρότεινε. Τι τους πρότεινε; Αυτό που προτείνουν πάρα πολλοί αστοί οικονομολόγοι, κόμματα, που κυβερνούν και στην Ευρώπη και αλλού, δηλαδή τι; Θα πληρώσω κανονικά το χρέος μου στο ΔΝΤ - αυτή ήταν η προχτεσινή πρόταση του κ. Τσίπρα στην ιταλική εφημερίδα - κανονικά, άρα φεύγει το κούρεμα, φεύγει η επιμήκυνση κλπ. Δεύτερο, στην ΕΚΤ θα διαπραγματευτεί για να επιμηκυνθεί, που είναι πρόταση και της ΝΔ εδώ που τα λέμε. Και με την Κομισιόν, δηλαδή με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τις χώρες-μέλη στα κοινοβούλια, θα απευθυνθεί για να κουρέψουν το χρέος όσο γίνεται περισσότερο. Πράγμα που δεν γίνεται αποδεκτό. Γιατί πρέπει να γίνει δεκτό από όλα τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ΕΕ. Και σε αυτά λέει διαπραγματεύομαι, δεν κάνω μονομερή ενέργεια».
- Εκτός αν μας αναγκάσουν είπε, δηλαδή αυτό έχει κι άλλη ανάγνωση. Ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ορίσει η αντιπολίτευση ότι τώρα με αναγκάζουν. Δεν υπάρχει κι αυτή η ανάγνωση;
«Υπάρχει, αλλά η πρότασή του ποια είναι; Αν έχεις πρόγραμμα σημαίνει τι; Τι πρέπει να κάνω για να έχω εργαλεία; Εδώ με αναγκάζουν, φεύγω από το ευρώ, πάω στη δραχμή, σε ένα οποιοδήποτε άλλο νόμισμα…».
- Με λέτε ότι δεν το επιδιώκει;
«Σίγουρα δεν το επιδιώκει, αλλά λέω ας πούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι συμβαίνει αυτό το γεγονός με τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, πάλι λέμε ότι δεν είναι λύση αυτή. Διότι για να έχεις τέτοια λύση, αν φύγεις από το ευρώ και την Ευρωζώνη, θα πρέπει να έχεις προβλέψει κι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι μόνο το πρόγραμμα που προτείνει το ΚΚΕ, ότι θα κοινωνικοποιήσω τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που λέει η πολιτική οικονομία, η επιστήμη, θα τα έχω στα χέρια μου για να μπορώ να κατανείμω τους πόρους και το εργατικό δυναμικό για να μπορώ να ελέγχω, να φτιάξω πρόγραμμα ανάπτυξης, για να μπορώ να λύσω και προβλήματα ανεργίας και προβλήματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Θα πω ότι κύριοι φεύγω από την ΕΕ, εφόσον με αναγκάσατε ή δεν ξέρω τι ή το επιλέγω -εμείς θέλουμε να το επιλέξει συνειδητά ο λαός μας αυτό το ζήτημα κάποια στιγμή- και ταυτόχρονα αναπτύσσω σχέσεις ισότιμες και επωφελείς με άλλες χώρες του κόσμου. Ποιες θα είναι αυτές; Και χώρες της Ευρώπης, αλλά και χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και οποιαδήποτε χώρα του κόσμου».

Λαϊκή ετοιμότητα απέναντι στους κινδύνους που φέρνει η ένταση των ανταγωνισμών
- Σας άκουσα που είπατε δυο φορές αν πάμε στη δραχμή ή σε άλλο νόμισμα, αναφέρατε και το δολάριο. Επειδή εσείς δε λέτε τυχαία πράγματα τι εννοείτε;
«Να εξηγήσω το εξής για να καταλαβαίνει και ο κόσμος: Δεν είναι το πρόβλημα πως ονομάζεις το εθνικό νόμισμα. Μπορεί να το ονομάσεις δραχμή, δραχμούλα, ευρουλάκι ή ελληνικό δολάριο ή ελληνικό ευρώ, όπως κι αν ονομαστεί…».
- Κι αυτές οι χώρες που λέτε για να στηριχτεί κάποιος τελειώνουν σιγά-σιγά. Βλέπετε στη Ρωσία καταρρέει το ρούβλι, υπάρχει συμφωνία των Αμερικανών σε διεθνές επίπεδο και με το Ιράν για το πετρέλαιο, με την Κίνα…
«Μα φυσικά. Εμείς έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό, από την αρχή της κρίσης, ότι δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, όπως και η εξέλιξη της κρίσης ή της μικρής ανάκαμψης που λένε ή οποιασδήποτε αναπτυξιακής πορείας. Άλλωστε τα μεγέθη της Ελλάδας και τα οικονομικά είναι μικρά.
Κυρίως η πορεία αυτής της υπόθεσης και όλο αυτό που γίνεται το τελευταίο διάστημα, γίνεται επειδή υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμοί και προβλήματα σε ισχυρές οικονομίες. Δηλαδή και στην Ευρώπη ήδη έχει καθυστέρηση, επιβράδυνση και η Γερμανία, εκτός από Γαλλία, Ιταλία, άλλες οικονομίες, η Βρετανία. Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν λύσει το πρόβλημά τους, η Ιαπωνία είναι ουσιαστικά σε ύφεση, η Ρωσία επίσης, οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πέσει κατακόρυφα, μπαίνουν σε κρίση. Ο Πούτιν έλεγε ότι σε δυο χρόνια θα την ξεπεράσουν, δεν ξέρω αν θα την ξεπεράσουν. Η Κίνα επίσης, η Ινδία, έχουν μπει σε ρυθμούς μειωμένης ανάπτυξης.

Αυτό πρέπει να σε προβληματίζει, διότι κατά τη γνώμη μας ο κύκλος της οικονομικής κρίσης, όταν λειτουργεί καπιταλιστικά μια οικονομία, έχεις τέτοιους ανταγωνισμούς, τέτοια συμφέροντα και σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό, με τέτοιες αντιθέσεις εκεί οδηγούν. Θα έχεις ανάπτυξη, θα έχεις ύφεση, κρίση και μετά έρχεται -αν δεν υπάρξει άλλη κατάσταση- κάποια αναζωογόνηση της οικονομίας και μετά ξαναρχίζει τον κύκλο και το ίδιο παραμύθι. Και το ζήτημα είναι ότι την πληρώνουν οι λαοί.

Και φυσικά εδώ μπαίνει και το σενάριο, που θα πρέπει να το έχουμε κατά νου και να μας απασχολεί, ότι σε τέτοιες καταστάσεις, εάν συγχρονιστεί κιόλας η κρίση με ισχυρές οικονομίες χρονικά και ποσοτικά, έχεις κινδύνους γενικευμένου πολέμου. Ήδη έχουμε περιφερειακούς πολέμους, ανταγωνισμούς επεμβάσεις, έχεις και τέτοια προβλήματα και στο βάθος του μυαλού μας -και ο ελληνικός να προετοιμάζεται- θα πρέπει να έχουμε κι αυτό. Άρα το ζήτημα της ευθύνης των πολιτικών κομμάτων είναι το πώς θα οδηγήσουν το λαό, το κίνημα, σε ποια πορεία, ποια θα πρέπει να είναι η αντιπαράθεση στη βάση των επιχειρημάτων και της σωστής διαπάλης που πρέπει να γίνεται. Αλλά, κυρίως χρειάζεται η ενίσχυση των αγώνων του λαού και τέτοιων δυνάμεων. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το ΚΚΕ, αυτή είναι η δύναμη, η αισιόδοξη, η ελπιδοφόρα για το επόμενο διάστημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.