Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Αστικό Πολιτικό Σύστημα: Χαμός στο ίσωμα του Κεφαλαίου ‒ Το (εθνικό) συμφέρον του Γιώργου, το μπετόν της ΔΗΜΑΡ, τα ATM των ΑΝΕΛ, ο ελπιδοφόρος ΣΥΡΙΖΑ. Και στο βάθος το δημοκρατικό πάπλωμα του Σταύρου Δήμα ‒ Νίκος Καραθανασόπουλος: Τα επιτελεία του συστήματος έχουν πιάσει δουλειά

Σαμαράς:
Με φοβικά διλήμματα για το λαό απαντά στις κάλπικες ελπίδες του ΣΥΡΙΖΑ
Την ένταση του ανταγωνισμού συγκυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι ικανότερος διαχειριστής των αναγκών της αστικής τάξης σηματοδότησαν τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χτες το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντ. Σαμαράς επιστράτευσε μια σειρά τρομοκρατικών διλημμάτων απέναντι στο λαό ως απάντηση στο εμπόριο ψεύτικων ελπίδων όπου έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δεν βγει Πρόεδρος και η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, θα υπάρξει γενικευμένη αναταραχή. Κι αν στις εκλογές υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ήταν ολέθριο για τη χώρα», είπε, ενώ κατηγόρησε τον σφόδρα φιλοευρωπαίο ΣΥΡΙΖΑ για «αντι- ευρωπαϊσμό», στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για το ποιος είναι πιο πιστός εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Διάψευση σεναρίων
«Μπροστά σε αυτή την απειλή», σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, «η απάντηση είναι απλή. Να πάρει ο καθένας τις ευθύνες του! Όχι μόνο οι δικοί μας βουλευτές, ο οποίοι με γενναιότητα στήριξαν την κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Τώρα πια την ευθύνη πρέπει να την πάρουν όλοι οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου (...) Οφείλουν να πάρουν την ευθύνη και να αποφασίσουν: Αν θα αφήσουν τη χώρα να γυρίσει πίσω, ή αν θα της επιτρέψουν να προχωρήσει μπροστά». «Οι βουλευτές μας, επομένως, έχουν μεγάλη ευθύνη: Να σπρώξουν τη χώρα μπροστά ή να την αφήσουν να κατρακυλήσει προς τα πίσω, προς την περιπέτεια και το χάος».
Κάνοντας μία ακόμα προσπάθεια να δώσει τέλος στα σενάρια που δίνουν και παίρνουν για αλλαγή υποψήφιου Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία σημείωσε:
«Η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι εξαιρετική. Το παραδέχονται όλοι πλέον. Και γι' αυτό κάποιοι προσπαθούν να την αποδυναμώσουν, διαδίδοντας κιόλας ότι θα υπάρξει, τάχα, στην τελευταία ψηφοφορία άλλη υποψηφιότητα. Τους το ξεκόβω από τώρα: Δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος μέχρι και την τελευταία, τρίτη, εκλογή».
Ισούς Χριστός νικάει, φτου, φτου!...
Φτιάχνει προφίλ
Απάντηση προσπάθησε να δώσει χτες ο Στ. Δήμας σε όσους εμφανίζουν την υποψηφιότητά του ως στενά κομματική επιλογή και προσπάθεια της ΝΔ να συσπειρώσει τη δεξιά παράταξη.
Μιλώντας σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γερακάρη έκανε αναδρομή στην περίοδο που ήταν φοιτητής, το 1959, όπου, όπως είπε, βρισκόταν στο χώρο του Κέντρου.
‒«Χαίρομαι, ανέφερε, που βλέπω πάρα πολλούς παλιούς συμφοιτητές, συνδικαλιζόμαστε από τότε. Ο Γιάννης ο Τζανετάκος ήταν σε αυτό που λέγαμε τότε Ενωση Κέντρου, ο Μιχάλης ο Παπαγιαννάκης ήταν τότε στην ΕΔΑ, με τον οποίο είχαμε κάνει τότε απεργία πείνας. Και με τον οποίο συμπλεύσαμε μετά στα θέματα Περιβάλλοντος. Εγώ ήμουν σε ένα ανεξάρτητο χώρο του Κέντρου, για όσους δεν γνωρίζουν».
Σενάρια και έντονη κινητικότητα σε όλο του το φάσμα
Με έναν καταιγισμό σεναρίων ως προς την τροπή που θα πάρουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις, τροφοδοτείται ο αποπροσανατολισμός του λαού απ' τη στρατηγική του κεφαλαίου που «τρέχει», προσθέτοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα σε όσα ήδη ρημάζουν τη ζωή του.
Κυρίαρχο σενάριο παραμένει αυτό που υποστηρίζει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την τρίτη και με συναινετικές διαδικασίες μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη συμφωνία για εκλογές κάποια στιγμή εντός του 2015.
Και να σκεφτείς πως θα μπορούσα να 'μουν εγώ στη θέση του...
Στο σενάριο αυτό, έχει εμπλακεί και το όνομα του Φ. Κουβέλη για την προεδρία της Δημοκρατίας. Επισήμως, τόσο από πλευράς κυβέρνησης όσο κι από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο διαψεύδεται. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι έχει κλείσει η συμμετοχή Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Υπογείως, όμως, τροφοδοτείται και αναπαράγεται διαρκώς από διαρροές.
Στο μεταξύ, χτες, δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Π. Χαϊκάλης και η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος όπου σαν τέτοια ανέφεραν τον... πόλεμο και το άδειασμα των ATM.
Ο Π. Χαϊκάλης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά Fm» είπε:
«Δεν είναι θέμα προσώπου. Έχουμε πάρει μια απόφαση στο Συνέδριο και στην συνεδρίαση της ΚΟ ότι δεν θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν ξέρω όμως τι γεγονότα θα υπάρξουν αύριο. Μπορεί να γίνει πόλεμος, μπορεί να αδειάσουν από χρήματα τα ΑΤΜ».
Από την πλευρά της, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να αλλάξει η στάση της «αν υπάρχει κάτι συνταρακτικό, μια εθνική υπόθεση, ένας εθνικός κίνδυνος». Αργότερα, το ξανασκέφτηκε και δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει τον προτεινόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Να πα' να γαζωθείτε μαλάκες. Ο Τατσόπουλος δε χαμπαριάζει τίποτα
Κόσμος πάει κι έρχεται
Χτες, συναντήθηκαν στη Βουλή ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος. Τη συνάντησή τους απασχόλησε η διαδικασία εκλογής ΠτΔ, ενώ θα υπάρξει και νέα τις επόμενες μέρες μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο κομμάτων.
Στο μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται και στο στρατόπεδο των λεγόμενων «κεντροαριστερών» ανεξάρτητων βουλευτών (Λυκούδης, Ψαριανός, Οικονόμου κ.ά.) που φέρονται να συντονίζονται για την υποβολή πρότασης για συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όχι όμως του Στ. Δήμα την υποψηφιότητα του οποίου απορρίπτουν σαν «κομματική», και ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Με την πρόταση αυτή φέρεται να συμφωνεί και ο Π. Τατσόπουλος.
Μια εκδοχή αυτού του σεναρίου κάνει λόγο ακόμα και για τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού που μετά την εκλογή ΠτΔ θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, πιθανά το Φθινόπωρο.
Στις εξελίξεις παρενέβησαν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κ. Μητσοτάκης και Κ. Σημίτης, με συνεντεύξεις τους στο κανάλι της Βουλής. Αμφότεροι επέκριναν τους Σαμαρά - Τσίπρα για την απουσία διαλόγου μεταξύ τους, ενώ συμφωνούν ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι εκλογές.
ΠΑΣΟΚ
Παρέμβαση Παπανδρέου υπέρ της «συνεννόησης»
'Ντάξει... πατώνεις, μεγάλε!
Στο φόντο σεναρίων που τον φέρουν έτοιμο να προχωρήσει στην ίδρυση νέου κόμματος, ο Γ. Παπανδρέου έκανε χτες παρέμβαση στις εξελίξεις, ζητώντας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απ' την παρούσα Βουλή και... αλλαγή της κυβέρνησης δίχως προσφυγή στις κάλπες.
Συγκεκριμένα, προέτρεψε τις αστικές πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων», να εκλεγεί απ' την παρούσα βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και «να καταστεί δυνατή η συγκρότηση μιας κυβέρνησης» που θα επιδιώξει συνεννόηση για τη διαπραγμάτευση, για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, για συνταγματική αναθεώρηση κ.ά. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί με νέα κρίση, αποκλεισμό απ' τις αγορές κ.ά.
Ο Γ. Παπανδρέου καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα» και την κυβέρνηση «να αντιληφθεί επιτέλους ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών», στο όνομα του «εθνικού συμφέροντος», όπως βαφτίζει κι αυτός τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που βρήκε την ευκαιρία να αυτοπροβληθεί σαν εγγυητής της αντιλαϊκής σταθερότητας, σχολιάζοντας:
«Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί και θα λειτουργεί ως εγγυητής της εθνικής σταθερότητας και θα αντιταχθεί στην πρόκληση πολιτικής σύγχυσης και αβεβαιότητας, τόσο πριν όσο και μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι θα ανταποκριθούμε συνεπώς στο χρέος μας. Αρκεί να το θυμόμαστε και να το υπολογίζουμε σωστά».
ΔΗΜΑΡ
Κουράγιο, Φώτη! Ο Σταύρος είναι πολύ φίλος, βλέπεις...
Διαψεύδει σενάρια περί υποψηφιότητας Κουβέλη
Διαψεύδει η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ τα σενάρια που θέλουν τον Φ. Κουβέλη να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, έπειτα από συνεννόηση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ο Στ. Δήμας αποτύχει να εκλεγεί στις δύο πρώτες προσπάθειες. Ο γραμματέας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική ομάδα θα εκφραστεί ενιαία, καταψηφίζοντας και στις 3 ψηφοφορίες τον προτεινόμενο για την προεδρία της Δημοκρατίας.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών, όλοι οι βουλευτές τοποθετήθηκαν υπέρ της καταψήφισης της πρότασης των κυβερνητικών κομμάτων για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσα, λοιπόν, είχαν δει το φως της δημοσιότητας, διαψεύδονται. Η Δημοκρατική Αριστερά πηγαίνει συλλογικά σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ήθελε συναίνεση
Σε ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσουν αν υποψήφιος είναι ο Φ. Κουβέλης, υποστήριξε ότι «δεν υφίσταται τέτοιο θέμα».
Σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση τρόπου συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δε θα του στερήσει το μπόνους των 50 εδρών εφόσον έρθει πρώτο κόμμα, ο Θ. Θεοχαρόπουλος επιμένει στην «πολιτική και οργανωτική αυτονομία» της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα, βεβαίως, άλλα στελέχη, όπως ο Ν. Τσούκαλης, δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ με την ένδειξη «ΔΗΜΑΡ» δίπλα στα ονόματά τους.
Ο ίδιος ο Φ. Κουβέλης, μιλώντας χτες βράδυ σε εκδήλωση του κόμματός του, επιχείρησε να αποκρούσει κατηγορίες που προσάπτουν στη ΔΗΜΑΡ κυβερνητικοί παράγοντες, υποστηρίζοντας πως «η πρόωρη εκκίνηση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα συναινέσεων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».
Δήλωσε έτοιμος να βάλει πλάτες
στην «προοδευτική διακυβέρνηση» και στο στόχο για «νέα συμφωνία με τους εταίρους», με βασικούς άξονες «τη διευθέτηση του χρέους» και «την προσγείωση των δημοσιονομικών στόχων και τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία».
Βλέπω να 'ρχεται μεγάλο κακό...
Για το θεαθήναι η αντιπαράθεση
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Χρυσοχοΐδης είπε χτες, από το βήμα της Βουλής: 
«Κάθε ψήφος ενάντια στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ανοίγει δρόμο για καταστροφή τεραστίων διαστάσεων. Οσοι δεν ψηφίσουν, θα είναι ανεύθυνοι και εξ ολοκλήρου -το τονίζω- υπεύθυνοι για το τι θα συμβεί στη χώρα». 
Απαντώντας ως έτερος Καππαδόκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Πετράκος είπε:
«Η συγκυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς αντιπροσωπεύουν το χάος και το φόβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει την ελπίδα και τη σταθερότητα στη χώρα».
Παρέμβαση στην αντιλαϊκή τους «σούπα» έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι
«τα επιτελεία του συστήματος έχουν πιάσει δουλειά, αναπαράγοντας τα ψεύτικα διλήμματα, δηλαδή τα διλήμματα εκείνα τα οποία εξυπηρετούν τις δυνάμεις της αστικής τάξης». Απόδειξη πως όσο και να αντιπαρατίθενται, «και οι δύο ορκίζονται πίστη στα αντιλαϊκά πλαίσια της ΕΕ, έχουν στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη». «Αυτός ο κοινός στόχος συγκυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή η καπιταλιστική ανάπτυξη και η κερδοφορία, προϋποθέτει τη συνέχιση και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής», όποιο και να είναι το μείγμα.

Επισημάνσεις, επιλογή φωτό, λεζάντες, τίτλοι: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.