Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Οι 5 Κουβανοί: 17 χρόνια μάχες απέναντι στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία των ΗΠΑ ‒ Ο Προλεταριακος Διεθνισμός τους (μικρή αναδρομή) ‒ Ο στόχος των πολεμοκάπηλων δεν αλλάζει ‒ ΚΚΕ: Το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού δεν έγινε πιο ανθρώπινο

2010. Ο Φιντέλ εκφωνεί λόγο μπροστά από τα πορτραίτα των 5. (Φωτ. Jose Goitia/AP)
Φερνάντο Γκονζάλες Γιόρτ (1963) 
19 χρόνια
Αποφυλακίστηκε στα 16, τον Φεβ. 2014
Ραμόν Λαμπανίνο Σαλασάρ (1963) 
Ισόβια+18 χρόνια
Αποφυλακίστηκε στα 16, τον Δεκ. 2014
Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες (1958) 
Ισόβια+10 χρόνια
Αποφυλακίστηκε στα 16, τον Δεκ. 2014
Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο (1965) 
2 φορές ισόβια+15 χρόνια
Αποφυλακίστηκε στα 16, τον Δεκ. 2014
Ρενέ Γκονζάλες Σέβερερτ (1956) 
15 χρόνια
Αποφυλακίστηκε στα 13, τον Οκτ. 2011
Κουβανέζικος Προλεταριακος Διεθνισμός I. Η συμπεριφορά των ΠΕΝΤΕ αποτελεί συνέχεια του ρόλου τους, τόσο στην Κούβα ως φοιτητικά στελέχη, όσο και ως διεθνιστές μαχητές στην Αγκόλα. Στην περίπτωση των διεθνιστών ανήκουν ο Ρενέ, ο Χεράρδο και ο Φερνάντο. (Πηγή φωτό: The Marxist-Leninist Daily)
Κουβανέζικος Προλεταριακός Διεθνισμός II. Αγκόλα 1988. Κουβανέζες σε αντιαεροπορική μονάδα πυροβολικού. 
 (Πηγή φωτό: juventudrebelde από το βιβλίο "Οι πέντε κουβανοί αγωνιστές στις φυλακές των ΗΠΑ") 
Η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της το 1975.  Aπό τότε μέχρι και το 1991, πάνω από 375.000 άντρες και γυναίκες της Κούβας στάθηκαν εθελοντικά στο πλευρό του αγκολέζικου λαού, στον αγώνα του κατά της αποικιοκρατίας και του ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής, η οποία, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, είχε εισβάλει στη χώρα.
Δεκάξι χρόνια, από τις 12 Σεπτέμβρη 1998, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες Χεράρδο Ερνάντες, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνο, Φερνάντο Γκονζάλες και Αντόνιο Γκερέρο παρέμειναν δέσμιοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
 
Οι Πέντε Βρέθηκαν στις φυλακές των ΗΠΑ, εκτίοντας αθροιστικά ποινή τετράκις ισόβια και 75 έτη κάθειρξης, καταδικάστηκαν από το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Μαϊάμι, 8 Ιουνίου 2001, με τη στημένη κατηγορία ότι συνωμότησαν για να διαπράξουν κατασκοπεία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών.
12 άντρες και 2 γάτες
Ο υπολοχαγός Χεράρδο Ερνάντες (στη μέση) με τη διμοιρία του στην Αγκόλα, 1989-1991
(Πηγή: The MILITANT)
Οι πέντε αυτοί αγωνιστές ουδέποτε συμμετείχαν σε κατασκοπευτικές ενέργειες κατά των ΗΠΑ. Παρακολουθούσαν τις αντι-κουβανικές τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες, με έδρα το Μαϊάμι, εξαπολύουν επιθέσεις που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 3.500 και πλέον Κουβανούς.
Ο Φερνάντο Γκονζάλες (δεύτερος από δεξιά) στην Αγκόλα, 1987-1989 (Πηγή: juventudrebelde)
Οι Πέντε είναι άξιοι εκπρόσωποι του κουβανικού λαού και της σοσιαλιστικής του επανάστασης. Το ήθος και το θάρρος τους είναι απόρροια μιας μακροχρόνιας πορείας επαναστατικού αγώνα και διεθνιστικής δράσης.
Ο Ρενέ Γκονζάλες στην Αγκόλα, 1977-1979
(Πηγή φωτό: havanaluanda)
Όμηροι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που έχει ως απαίτηση ο εργαζόμενος λαός της Κούβας να αποκηρύξει την εθνική του ανεξαρτησία και να υποταχθεί ξανά στην κυριαρχία και στην εκμετάλλευση του βορειοαμερικανικού κεφαλαίου.
Μάης 2010. Ο λαός της Αβάνας απαιτεί από την Ουάσιγκτων: LIBERTAD YA! Λευτεριά τώρα (Φωτό, Bill Hackwell)
Μέσα από τον αγώνα που διεξήγαγαν οι Πέντε για την απελευθέρωσή τους με αλύγιστο θάρρος και αξιοπρέπεια διευρύνεται η διεθνής αλληλεγγύη.

Νίκος Καρανδρέας
Από το βιβλίο:
Οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές στις φυλακές των ΗΠΑ,
Συλλογή κειμένων (Εκδόσεις, Διεθνές Βήμα, 2012)

Διαδικτυακή μεταφορά, φωτογραφίες, λεζάντες, τίτλοι, λοιπά: Μποτίλια Στον Άνεμο

***

Απλά μαθήματα Προλεταριακού Διεθνισμού




***

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών
Δημοσίευση: Πέμ, 18/12/2014 - 10:57
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 18/12/2014 - 13:20
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών τονίζει:
«Το ΚΚΕ χαιρετίζει την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών, που μέχρι προχθές βρίσκονταν έγκλειστοι στις φυλακές των ΗΠΑ με ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος τους.
Με την επιστροφή τους στην Κούβα υλοποιείται ένα από τα αιτήματα της πάλης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας μας, που εκφράστηκε συντονισμένα με τα κινήματα δεκάδων άλλων χωρών του πλανήτη.
Το ΚΚΕ, που συμμετείχε δραστήρια εδώ και 16 χρόνια στο κίνημα για την απελευθέρωση των Κουβανών πατριωτών, χαιρετίζει τους χιλιάδες αγωνιστές που όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαν στις πολύμορφες εκδηλώσεις του λαϊκού μας κινήματος για το δίκαιο αυτό αίτημα.
Δεν έχουμε όμως αυταπάτες, ούτε επαναπαυόμαστε. Το πρόσωπο του ιμπεριαλισμού δεν έγινε πιο ανθρώπινο. Στην τακτική του χρησιμοποιεί πότε το μαστίγιο και πότε το καρότο. Συνεχίζουμε τον αγώνα τόσο ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ, όσο και ενάντια στην Κοινή Θέση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ κατά της Κούβας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό και το ΚΚ της Κούβας, που σύντομα θα γιορτάσουν τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, κόντρα σε ιμπεριαλιστικές πιέσεις, παρεμβάσεις και τα κάθε λογής υπονομευτικά σχέδια». 

902
 

***
ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων
 
Ελεύθεροι οι 3 Κουβανοί αγωνιστές επέστρεψαν στο Νησί και η Κούβα απελευθέρωσε 2 πράκτορες της CIA
Προς εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων βαδίζουν ΗΠΑ και Κούβα, μετά τη χτεσινή εξέλιξη με την ανταλλαγή κρατουμένων και την ανακοίνωση τόσο του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όσο και του Ραούλ Κάστρο, Προέδρου του Κρατικού Συμβουλίου της Κούβας και του Συμβουλίου των Υπουργών.
Χτες, στην Κούβα επέστρεψαν δίνοντας μεγάλη χαρά στους συγγενείς τους και σε όλο το κίνημα αλληλεγγύης και οι τρεις Κουβανοί αγωνιστές που εξακολουθούσαν να κρατούνται από το 1999: Οι Χεράρδο Ερνάντες με ποινή δύο φορές ισόβια, Ραμόν Λαμπανίνο που είχε ποινή έως το 2024 και Αντόνιο Γκερέρο που θα ολοκλήρωνε την ποινή του το 2017, και μαζί με τους Ρενέ Γκονζάλες και Φερνάντο Γκονζάλες, που είχαν ήδη απελευθερωθεί νωρίτερα, αποτελούσαν τους 5 Κουβανούς αγωνιστές, που είχαν διεισδύσει στην αντικουβανική μαφία του Μαϊάμι για να αποτρέψουν επιθέσεις στο Νησί και να αποκαλύψουν τα σχέδια που έχουν τη στήριξη των αμερικανικών κυβερνήσεων Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.
Από την πλευρά της, η Κούβα, όπως είπε ο Ρ. Κάστρο, απελευθέρωσε για ανθρωπιστικούς λόγους τον πράκτορα Αλαν Γκρος, 65 χρονών, που δούλευε για την Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), παραμάγαζο της CIA, είχε συλληφθεί το 2009 και καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη, επειδή έστηνε υπονομευτικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών στο Νησί. Επίσης, απελευθερώθηκε και ένας ακόμα πράκτορας της CIA κουβανικής καταγωγής που κρατούνταν περιπου 20 χρόνια, χωρίς να δοθεί το όνομά του.
Εκτός από τις παραπάνω πληροφορίες για τις απελευθερώσεις, στο μήνυμά του που μεταδόθηκε ραδιοτηλεοπτικά στη χώρα, ο ηγέτης της Κούβας σημείωσε:
«Επίσης αποφασίσαμε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων (σ.σ. είχαν διακοπεί από το 1961). Αυτό δε σημαίνει ότι λύθηκε το κύριο ζήτημα. Ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημιές στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Παρόλο που οι κυρώσεις έχουν μετατραπεί σε νόμο, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να τροποποιήσει την εφαρμογή τους, χρησιμοποιώντας τις εκτελεστικές του εξουσίες.
Προτείνουμε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να υιοθετήσει αμοιβαία μέτρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να κινηθούν προς την ομαλοποίηση, με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η Κούβα επαναλαμβάνει τη βούλησή της να στηρίξει τη συνεργασία σε πολυμερείς Οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ.
Αναγνωρίζοντας ότι έχουμε βαθιές διαφορές, κυρίως στην εθνική κυριαρχία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξωτερική πολιτική, επιβεβαιώνουμε τη βούλησή μας να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αφαιρέσει τα εμπόδια που αποτρέπουν και περιορίζουν τους δεσμούς μεταξύ των λαών, των οικογενειών και των πολιτών των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με τα ταξίδια, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες. Η πρόοδος στις ανταλλαγές έχει αποδείξει ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση σε πολλά προβλήματα. Οπως έχουμε πει, θα πρέπει να μάθουμε την τέχνη της συμβίωσης, με πολιτισμένο τρόπο, με τις διαφορές μας. Γι' αυτά τα σημαντικά ζητήματα θα μιλήσουμε και αργότερα».
Επίσης, ο Ρ. Κάστρο ευχαρίστησε για τη διαμεσολάβηση του Πάπα Φραγκίσκου και του Βατικανού και της κυβέρνησης του Καναδά για τη διευκόλυνση του διαλόγου σε υψηλό επίπεδο.
Το εμπάργο;
Έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα έως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία.
Δεν αλλάζει ο στόχος των ΗΠΑ
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, που έκανε το διάγγελμά του την ίδια ώρα με τον ηγέτη της Κούβας, ερμήνευσε την απόφασή του για άμεσες συνομιλίες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα ότι «μετά από 50 χρόνια της πολιτικής του εμπάργκο αυτό έχει ξεπεραστεί, γιατί απέτυχε να προωθήσει τα αμερικανικά συμφέροντα».

Ετσι, ανακοίνωσε πως έδωσε ήδη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με την κουβανική πλευρά για ομαλοποίηση και αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με στόχο άνοιγμα αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα έως το Γενάρη του 2016 και να εξετάσει την απαλοιφή του ονόματος της Κούβας από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία.
Βεβαίως, με τη γνωστή αντικομμουνιστική ρητορική, εμφανίστηκε ως «υπερασπιστής» των «ελευθεριών του κουβανικού λαού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και προέτρεψε σε προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. «Σήμερα η Αμερική επιλέγει να σπάσει τα δεσμά του παρελθόντος, ώστε να προχωρήσει σε ένα καλύτερο μέλλον, για τον κουβανικό λαό, για τον αμερικανικό λαό, για ολόκληρο το ημισφαίριό μας και για όλον τον κόσμο», είπε υποκριτικά.
Κάλεσε, επίσης, τους αρμόδιους αξιωματούχους να ξεκινήσουν βήματα προς την κατεύθυνση της ανεμπόδιστης ταξιδιωτικής κίνησης Αμερικανών προς την Κούβα και της παράλληλης «ροής πληροφοριών, διαφάνειας και αμεσότητας στις διμερείς σχέσεις», σημειώνοντας ότι οι «Αμερικανοί πολίτες θα είναι οι καλύτεροι "πρεσβευτές" του αμερικανικού τρόπου ζωής» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ σκοπεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες για να συνεργαστούν Αμερικανοί και Κουβανοί».
Στη συνέχεια, «έντυσε» την προσπάθεια που θα συνεχιστεί για την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Κούβα, με αναφορές για «σεβασμό στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στην αυτοδιάθεση και στα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας», αναφέροντας ως πρώτους τομείς διμερούς συνεργασίας την Υγεία, τη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, προτείνοντας συνεργασία ανάμεσα σε ομάδες Κουβανών και Αμερικανών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας του «Εμπολα» στην Αφρική. Το επικοινωνιακό σόου ολοκληρώθηκε με αναφορά στον Κουβανό ποιητή Χοσέ Μαρτί και με την φράση στα ισπανικά «Ολοι είμαστε Αμερικανοί».
Στις ίδιες τις ΗΠΑ υπήρξε η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Τζον Μπένερ, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με τους Ρεπουμπλικάνους, που χαρακτήρισε την απόφαση Ομπάμα ως μέτρο που εντάσσεται σε μια σειρά «ασυλλόγιστων παραχωρήσεων» και είπε ότι δεν πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχέσεις με την κυβέρνηση της Κούβας.
Την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών, όπως και την εξομάλυνση των σχέσεων, χαιρέτισαν κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ενώ και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σημείωσε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 18/12/2014

Διαδικτυακή μεταφορά, φωτογραφίες, λεζάντες, τίτλοι, λοιπά: Μποτίλια Στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.