Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΣΥμμορία(ριζ)ΑΝΕΛέητων: 600.000 (30%) με 393 ευρώ − Κατοχυρώνει και επεκτείνει την εργασιακή ζούγκλα στο όνομα της ανάκαμψης − Νίκος Σοφιανός: Ο λαός να σηκώσει το ανάστημά του (VIDEO)


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ - ΑΜΟΙΒΕΣ

*
Σταθερή μείωση των μισθών και αύξηση της μερικής απασχόλησης καταγράφουν τα στοιχεία του ΙΚΑ και για το Μάη του 2016:
  • Σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν μέσο μισθό 393,79 ευρώ μεικτά.
  • Ο μέσος καθαρός μισθός στο σύνολο των 2 εκατ. μισθωτών διαμορφώνεται κάτω από τα 800 ευρώ.
  • Μέσα σε μια πενταετία (2011 - 2016), οι μισθωτοί έχασαν σχεδόν το 1/4 των αποδοχών τους.
  • Από το σύνολο των μισθωτών, το 29% εργάζεται με μερική απασχόληση.
Τα νέα μέτρα που σχεδιάζουν κυβέρνηση - κουαρτέτο στα Εργασιακά, στη βάση κατευθύνσεων της ΕΕ, προμηνύουν κλιμάκωση της επίθεσης. Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» και στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που υπερασπίζεται η κυβέρνηση.

*
Το 30% των μισθωτών με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 393 ευρώ μεικτά!
Συνεχής η μείωση των μισθών, τόσο στη μερική όσο και στην πλήρη απασχόληση
Τη σταθερή μείωση των μισθών και τη συνεχώς κλιμακούμενη αύξηση της μερικής απασχόλησης καταγράφουν για ακόμα έναν μήνα τα στοιχεία του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), καθώς χτες δημοσιοποιήθηκαν - ως συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση - τα στατιστικά δεδομένα για τους μισθούς και την απασχόληση τον Μάη του 2016.
Σύμφωνα με αυτά, κοντά 600.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν μέσο μισθό μόλις 393,79 ευρώ μεικτά!

ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να μη χάσει ο λαός άλλο χρόνο με αυταπάτες
Πέμπτη 09/03/2017 - 15:03
To «φτάνει, ως εδώ», που λέει ο λαός, πρέπει να εκφραστεί στο δρόμο με σημαντικές κινητοποιήσεις, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» το μεσημέρι της Πέμπτης.
Πρόσθεσε ότι ο λαός πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ΕΕ και στην ελληνική ολιγαρχία, ενώ σημείωσε τις δεκάδες κινητοποιήσεις που γίνονται στους τόπους δουλειάς.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - θεσμών είπε ότι ετοιμάζεται παραπέρα κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται ήδη τα λαϊκά στρώματα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά τα χειρότερα είναι μπροστά και θα είναι ένα τέταρτο μνημόνιο που θα προνομοθετήσει η κυβέρνηση και θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση.
Ο Ν. Σοφιανός κάλεσε το λαό να μη χάσει άλλο χρόνο με αυταπάτες και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη και συνεκτική πρόταση εξουσίας η οποία προϋποθέτει ένα λαό οργανωμένο και προετοιμασμένο.
902

Ο μέσος μισθός στο σύνολο των 2 εκατομμυρίων μισθωτών ανέρχεται στα 949,69 ευρώ μεικτά. Αν αφαιρεθούν, δηλαδή, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο μέσος μισθός των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται κάτω από τα 800 ευρώ.
Ο μέσος μεικτός μισθός των μισθωτών ακολουθεί πτωτική πορεία. Με έτος βάσης το 2011, δηλαδή έναν χρόνο πριν τη γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία το αστικό κράτος παρενέβη απευθείας και με νόμο μείωσε τους μισθούς και κατάργησε Συλλογικές Συμβάσεις, αυτός συρρικνώθηκε από τα 1.253,29 ευρώ μεικτά στα 949,69 ευρώ μεικτά. 
Δηλαδή, οι μισθωτοί μέσα σε μια πενταετία (2011 - 2016) έχασαν σχεδόν το 1/4 των αποδοχών τους (24,2%), χώρια την υπόλοιπη επίθεση στο εισόδημά τους, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας και άλλα αντεργατικά μέτρα.
Ο μέσος μισθός, μάλιστα, συνεχίζει να μειώνεται παρά τη σχετική αύξηση της απασχόλησης, αφού πλέον το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από το μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή ακόμα και τρεις απασχολούμενους, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια «ανάπτυξη» και αύξηση της απασχόλησης υπόσχεται η κυβέρνηση προϋποθέτουν την παραπέρα συρρίκνωση των μισθών και την επέκταση της ευελιξίας της εργασίας σε όλες τις μορφές της.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ του Μάη του 2015 και του ίδιου μήνα το 2016, ενώ η απασχόληση μισθωτών αυξήθηκε περίπου κατά 100.000 θέσεις εργασίας (από 1,923 εκατ. μισθωτούς σε 2,019 εκατ. μισθωτούς), ο μέσος μισθός μειώθηκε κι άλλο, από τα 973,14 ευρώ μεικτά στα 949,69 ευρώ μεικτά (μείωση 2,4%).
Αυξάνεται συνεχώς η «ευελιξία», μειώνονται οι αμοιβές
Την ίδια στιγμή, η «ευελιξία» «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στο καθεστώς της μερικής απασχόλησης μπήκαν μέσα σε ένα χρόνο (Μάης 2015 - Μάης 2016) ακόμα 56.799 μισθωτοί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 587.924 εργαζόμενους, που αντιστοιχούν στο 29% του συνόλου των μισθωτών.
Ετσι, στη διάρκεια ενός έτους η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 10,7%, και πλέον σχεδόν τρεις στους δέκα εργαζόμενους εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης.
Συνολικά, από τον Μάη του 2012, έτος υπογραφής της αντεργατικής ΠΥΣ, η μερική απασχόληση έχει εκτοξευτεί από τους 315.330 εργαζόμενους, στους 587.924 τον Μάη του 2016, δηλαδή αύξηση κατά 86,4%!
Το πραγματικό μέγεθος της υποαπασχόλησης, βέβαια, είναι ακόμα μεγαλύτερο, αφού η εκ περιτροπής εργασία δεν καταγράφεται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Ετσι, μισθωτοί, που εργάζονται μόλις δύο ή τρεις μέρες τη βδομάδα, εμφανίζονται στη συγκεκριμένη καταγραφή ως εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, καθώς έχουν πλήρες ωράριο.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το 15% περίπου των νέων προσλήψεων τα τελευταία χρόνια είναι συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία, στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η υποαπασχόληση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Επιπλέον, η πορεία των αμοιβών των εργαζομένων με μερική απασχόληση συμβαδίζει με τη γενική συρρίκνωση των μισθών. Χαρακτηριστικά, το 2011 ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης ήταν 586,25 ευρώ μεικτά, βρισκόταν, δηλαδή, στα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί από το 2012 και μετά οι κατώτερες αμοιβές των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, ενώ τον Μάη του 2016 ο μέσος μισθός των εργαζομένων με μερική απασχόληση συρρικνώθηκε στα 393,79 ευρώ μεικτά...
Ακόμα χειρότερη η θέση των εργαζόμενων γυναικών
Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, που αποτυπώνει τη δραματική επιδείνωση της θέσης των μισθωτών και τη συνεχή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης προς όφελος των κερδών του κεφαλαίου, ακόμα χειρότερη είναι η θέση των εργαζόμενων γυναικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο μέσος μισθός των εργαζόμενων γυναικών είναι μόλις 836,38 ευρώ μεικτά, όταν ο μέσος μισθός των ανδρών είναι 1.051, 69 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, η αμοιβή των γυναικών είναι κατά 20,45% μικρότερη από αυτήν των ανδρών.
Γι' αυτό τοποθετήσεις όπως αυτή που έκανε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την 8η Μάρτη, ότι πρέπει
«καμία εργαζόμενη να μην αμείβεται με λιγότερα χρήματα, καμία εργαζόμενη να μην πέφτει θύμα εκμετάλλευσης εξαιτίας του φύλου της...» δεν έχουν την παραμικρή αξία.
Αντίθετα, ηχούν προκλητικά στα αυτιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, όπως αποτυπώνεται και στα προαναφερθέντα στοιχεία, αλλά και στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει μαζί με το κουαρτέτο, διασφαλίζει με την πολιτική της τη δυνατότητα του κεφαλαίου να εντείνει συνεχώς την εκμετάλλευση αντρών και γυναικών εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.