Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Αλκυονίς: Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο − Τιμητική προβολή αύριο, 30 Μάρτη, μέρα μνήμης για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη (1952)


Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
Γ. Ρίτσος
ΑΗ-ΣΤΡΑΤΗΣ, 30 Μαρτίου 1952

*
Μην κλαίτε, μάνες μαβρομαντηλούσες
και συ, Μεγάλη Μάνα των μανάδων!
Όπου να ’ναι, θα τον νεκραναστήσει
μέγας λαός κι αυτός αναστημένος.
Κώστας Βάρναλης
O Μπελογιάννης ζει μες στις καρδιές μας,
ο Μπελογιάννης ζει ’πα στις κορφές,
ο Μπελογιάννης ζει κι είναι κοντά μας,
στων τραγουδιών τις λεύτερες στροφές.
Δημήτρης Ραβάνης – Ρεντής
Ο Μπελογιάννης ζει

*
30/3 Εκτέλεση Ν.Μπελογιάννη - Τιμητική προβολή
ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema
Είσοδος Δωρεάν


*
Από Μποτίλια:
Μπελογιάννης

*
Με αφορμή τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του ήρωα του λαϊκού κινήματος, Νίκου Μπελογιάννη, η NEW STAR προβάλει τη θρυλική ταινία του Νίκου Τζίμα, «Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο», την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, στις 18:45, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.
Η ιστορία και η θυσία ενός κομμουνιστή που ύψωσε το πολιτικό-ηθικό του ανάστημα και ξεμπρόστιασε τη βία της εξουσίας.
Μια οικουμενική μορφή, που καθόρισε με τη σκέψη, την πράξη και το γενικότερο παράδειγμά του, τους πολυετείς αγώνες για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.
Μια πολιτική δολοφονία, στην εποχή της αντικομμουνιστικής υστερίας, που οδήγησε έναν αληθινό πατριώτη και διεθνιστή, στην αθανασία.
Μια ταινία που συγκινεί και εξεγείρει.
Το πολιτικό δράμα του Νίκου Τζίμα, καταπιάνεται με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκτέλεση του κομμουνιστή αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη, στις αρχές της δεκαετίας του '50, την περίοδο του ψυχρού πολέμου και του εκδικητικού μετεμφυλιακού καθεστώτος.
Η ταινία ακολουθεί πιστά τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψη, την καταδίκη και τελικά στην εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, παρά τη διεθνή κατακραυγή και την παγκόσμια κινητοποίηση για την απονομή χάριτος σε μια από τις πιο φωτεινές προσωπικότητες του ελληνικού-και όχι μόνο-κομμουνιστικού κινήματος. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που υπερασπίστηκαν τον Μπελογιάννη ήταν και ο Πικάσο, που ζωγράφισε το διάσημο σκίτσο του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», όπως έμεινε γνωστός ο Μπελογιάννης χάρη στο κόκκινο γαρύφαλλο που κρατούσε στο δικαστήριο.
Πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές το πολιτικό περιβάλλον της μετεμφυλιακής Ελλάδας, αλλά και την εμβληματική προσωπικότητα του Νίκου Μπελογιάννη, το μέγεθος της θυσίας του και της ακλόνητης πίστης του στις ιδέες του. Ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε με τη ζωή του την κομματική του στράτευση, τους αγώνες του για τα λαϊκά συμφέροντα και την εθνική ανεξαρτησία.
«Αγαπάμε την Ελλάδα και το λαό της περισσότερο από τους κατηγόρους μας. Το δείξαμε όταν εκινδύνευε η ελευθερία, η ανεξαρτησία και η ακεραιότητά της και ακριβώς αγωνιζόμαστε για να ξημερώσουν στη χώρα μας καλύτερες μέρες χωρίς πείνα και πόλεμο. Γι' αυτό το σκοπό αν χρειαστεί, θυσιάζουμε και τη ζωή μας».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η Μακρόνησος, τα εγκλήματα σε βάρος των κομμουνιστών, η επιστροφή του Μπελογιάννη από τη Ρουμανία και η σύνδεσή του με τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ, η απόπειρα «φιλελευθεροποίησης» του Πλαστήρα, ο ρόλος των ξένων δυνάμεων και του παρακράτους, οι φρονηματικές διώξεις που θα οδηγήσουν τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του στο εκτελεστικό απόσπασμα, «παρελαύνουν» μπροστά από το φακό του Ν. Τζίμα.
Η ακούραστη επαναστατική δράση του Μπελογιάννη, όπως αυτή συμπυκνώνεται στη συγκλονιστική του απολογία, διαπλέκεται με τις πιο «τρυφερές» πλευρές του, τον έρωτά του για την Έλλη Παππά, που δεν καταδικάστηκε σε θάνατο λόγω της εγκυμοσύνης της.
Δέκα χρόνια αναμετρήθηκε ο Ν. Τζίμας με τη συγγραφή του σεναρίου. Όλα τα μεγάλα ονόματα της εποχής συμμετέχουν στην ταινία: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Πέτρος Φυσσούν, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Αντωνίου, Κώστας Αρζόγλου, Κώστας Καζάκος και τόσοι ακόμη.
Αξιοπρόσεκτη είναι η ερμηνεία του Φοίβου Γκικόπουλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι η μοναδική εμφάνιση στον κινηματογράφο του καθηγητή στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μίκης Θεοδωράκης.
«Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο» (1980) κέρδισε το Μέγα Ειδικό Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Μόσχας και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας FIPRESI. Επίσης κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η ταινία έκανε ρεκόρ εισπράξεων τη χρονιά που προβλήθηκε (πάνω από 2.000.000 εισιτήρια) και διανεμήθηκε σε όλο τον κόσμο. Το καλοκαίρι του 2009, έγινε επαναπροβολή της ταινίας στους κινηματογράφους, με διανομή της New Star.
Ο Άνθρωπος με το Γαρύφαλλο

 
Βιογραφικό Δράμα- 1980-Διάρκεια 125΄
Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Μουσική Σύνθεση: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δ/ντής Παραγωγής: ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δ/ντής Φωτογραφίας: ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ
Σκηνογραφία: ΤΑΣΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΕΡΣΗ ΔΡΙΝΗ
Στίχοι Τραγουδιών: ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Τραγουδούν: ΖΟΡΜΠΑΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
Παραγωγή: ARMA FILMS (ΗΛΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ)
Πρωταγωνιστούν: ΦΟΙΒΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ,ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΑΙΜΙΛΙΑ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ, ΜΙΡΚΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΡΑΝΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ, ΜΙΡΚΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΟΒΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΡΗΣ, ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ,ΦΟΙΒΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Trailer της ταινίας «Ο Άνθρωπος με το γαρύφαλλο»
ΣΥΝΟΨΗ
Ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το αφοπλιστικό χαμόγελο και το γαρύφαλλο, πρώην λοχαγός του ΕΛΑΣ, επιστρέφει στην Ελλάδα. Με το συνθηματικό όνομα Κώστας, κρύβεται στο σπίτι ενός συντρόφου του και έρχεται σ’ επαφή με τον Νίκο Πλουμπίδη, καθώς και με άλλα μέλη του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η κυβέρνηση Πλαστήρα αντιμετωπίζει τους κομμουνιστές με σχετική επιείκεια. Οι στρατιωτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες, όμως, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ασφαλείας και τον αρχηγό της ΚΥΠ –υπό την άμεση καθοδήγηση του Αμερικανού σταθμάρχη της ΣΙΑ και του πρέσβη των ΗΠΑ– δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις, ιδιαίτερα όταν το κόμμα του Πλαστήρα ξανακερδίζει τις εκλογές. Στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, στήνουν μια «κομμουνιστική συνωμοσία» και δίνουν ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη του Μπελογιάννη και της αγαπημένης του συντρόφου Έλλης Παππά, καθώς και μερικών άλλων μελών του ΚΚΕ.
Το έκτακτο στρατοδικείο, με συνοπτικές διαδικασίες, τους καταδικάζει σε θάνατο αλλά ο πρωθυπουργός Πλαστήρας αναστέλλει την εκτέλεση της ποινής. Τους οδηγούν σε νέο, τακτικό στρατοδικείο αυτή τη φορά. Στη δίκη, οι κατηγορούμενοι καταθέτουν ευθαρσώς ότι δεν δικάζονται για τις πράξεις τους αλλά για τις ιδέες τους, κι αρνούνται διαρρήδην το χαλκευμένο κατηγορητήριο. Παρόλα αυτά, το δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο οκτώ από τους κατηγορούμενους και οι Αμερικανοί πιέζουν την κυβέρνηση και τον Βασιλιά να μην τους δώσει χάρη.
Ο Πλουμπίδης στέλνει επιστολή, με την οποία διαβεβαιώνει ότι αυτός είναι ο επικεφαλής του παράνομου μηχανισμού του κόμματος και όχι ο Μπελογιάννης, αλλά τόσο οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όσο και η εκτός Ελλάδας ηγεσία του ΚΚΕ θεωρούν την επιστολή του πλαστή.
Ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του οδηγούνται νύχτα στο εκτελεστικό απόσπασμα.
*
ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)
Τηλ.210 8220008: 210 8220023
Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο
*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.