Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Μια Ζωή Μίκης - Αλκυονίδα, 6 Μαρ. 2017: Με επιτυχία η συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο δημιουργό (Φωτό)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 6 Μαρτίου η συναυλία «ΕΡΩΤΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΓΩΝΕΣ, ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΙΚΗΣ» (Από Μποτίλια)
*
Μίκης Θεοδωράκης. Χίος, 29 Ιουλίου 1925
Σχέδιο, Μπάμπης Ζαφειράτος, 1972 (Μελάνι, 42 χ 34 εκ.)
Στην έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε η συγκινητική ΔΗΛΩΣΗ - χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία  και στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του Παλαιστίνιου Πρέσβη Ahmed Suhail, First Counsellor - Deputy Head of Mission, Diplomatic Represntation of the State of Palestine (Πρώτου Συμβούλου και Βοηθού Επικεφαλής της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Αθήνα), ο οποίος σημείωσε:
Χαιρετισμός Παλαιστίνιου Πρέσβη
Κυρίες και κύριοι, Καλό απόγευμα
Εκ μέρους του Πρέσβη του κράτους της Παλαιστίνης κ Μαρουάν Tubassi θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση σε αυτή τη συναυλία.
Είναι τώρα στη Ρόδο για να συμμετάσχει σε εκδήλωση για την ολοκλήρωση της ιστορικής αποκατάστασης της Ιεράς η Aedicule του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα  συνεργασίας και απόδειξη της ισχυρής φιλίας και των  ιστορικών  δεσμών  μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού.
Είμαι εδώ για να τιμήσουμε μαζί έναν άνθρωπο με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης σωστού και λάθους, ένα εξαιρετικό μουσικό, έναν μαχητή κατά του Ναζισμού και της δικτατορίας, έναν πολιτικό αξιών, ένα μεγάλο Έλληνα και έναν εξαιρετικά  ιδιαίτερο φίλο του  παλαιστινιακού  λαού!!!
Ο κ Θεοδωράκης επισκέφθηκε τον ηγέτη μας Γιασέρ Αραφάτ στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της αντίστασης και ήταν πάντα υποστηρικτής των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, υποστηρικτής της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του!!! Γι 'αυτό και εμείς ταπεινά του απονείμαμε τον Επίτιμο τίτλο της παλαιστινιακής υπηκοότητας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι είναι ένας από τους συνθέτες του εθνικού μας Ύμνου!  Ο λαός μας εξακολουθεί  να υποφέρει  από την κατοχή. Από μια αποικιοκρατική κατοχή που συνεχίζει να κλέβει τη γη μας, το νερό μας, την ελευθερία μας και τη ζωή μας. Μια ισραηλινή κατοχή που συνεχίζει να αψηφά ολόκληρο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα συνεχίζοντας μια επιθετική πολιτική διευθέτηση, η οποία  μέρα με τη μέρα σκοτώνει την μοναδική ευκαιρία να βρεθεί μια ειρηνική λύση μεταξύ των δυο λαών.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε έχοντας πάντα την ελπίδα για ειρήνη, ελευθερία και  ανεξαρτησία, έχοντας στο πλευρό μας ανθρώπους όπως ο κ Θεοδωράκης, έχοντας  φίλους, όπως τον ελληνικό λαό ο οποίος το 2015 αναγνώρισε  με το κοινοβούλιό του το παλαιστινιακό κράτος ελπίζοντας πως σύντομα θα το αναγνωρίσει και μέσα απ την κυβέρνηση του.
Κυρίες και κύριοι, παρακαλώ επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκληση που μου κάνατε και μου δώσατε την ευκαιρία να τιμήσουμε μαζί  αυτόν τον μεγάλο άνδρα.
 Σας ευχόμαστε ένα υπέροχο βράδυ ακούγοντας ένα μέρος από το μαγικό μουσικό έργο του."
Ahmed Suhail, Αθήνα, 6.3.2017


Το αφιέρωμα περιλάμβανε αποσπάσματα από σημαντικούς σταθμούς στην δισκογραφία και στα μεγάλα έργα του Μίκη. Έργα και τραγούδια που συνδέθηκαν με τους αγώνες των λαών για έναν καλύτερο κόσμο.
Ταυτόχρονα με τα τραγούδια προβλήθηκε ο αγωνιστικός μαχητικός Μίκης μέσα από βίντεο και οπτικοποιημένο υλικό.
Η καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν του Νίκου Θεοδωράκη ο οποίος μαζί με την Αμερίσσα Φτούλη ερμήνευσαν τα έργα του Μίκη, συνοδευόμενοι από τους Μαρία Παχνιστή (φλάουτο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Βασίλης Θαλασσινός (μπουζούκι), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).
Στις 13 Μαρτίου η συναυλία
Οι Γειτονιές του Κόσμου του Γιάννη Ρίτσου
Ο Νίκος Θεοδωράκης αποχαιρέτισε το κοινό, ευχαρίστησε την αίθουσα του ΑΛΚΥΟΝΙΣ που του έδωσε μια ακόμη φορά την ευκαιρία να παρουσιάσει αυτήν τη δουλειά του και έκλεισε με το επόμενο ραντεβού του, επίσης στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ την Δευτέρα 13 Μαρτίου με συναυλία «ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» του Γιάννη Ρίτσου, μελοποιημένο έργο από τον μαέστρο Σπύρο Σαμοΐλη ο οποίος θα διευθύνει την ορχήστρα. Θα τραγουδήσουν Ελένη Βιτάλη και Νίκος Θεοδωράκης, Αγγελική Καββαδία, Στέλιος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Καλογερόπουλος.
Στη συναυλία θα συμμετέχουν η Χορωδία του Περιβαλλοντικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου «Ο Αϊ Μαθιάς» Κέρκυρας με μαέστρο τον Μιχάλη Καποδίστρια καθώς και Λαϊκή Ορχήστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.