Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Αλκυονίς: Utopia, An Adult's FairyTale − Μια βουβή ελληνική ταινία (Από 9 Μαρ. 2017)

Utopia, An Adult's FairyTale
του Νίκου Κουρού
Aπό 9 Μαρτίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema σε Α΄ ΠΡΟΒΟΛΗ
Πέμ.-Κυρ. (9-12/3) & Τρ., Τετ. (14,15/3), 19.00 στο Σινέ Αλκυονίς στις 7.00 μ.μ.
Ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, η πρώτη βωβή ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του ταλαντούχου Νίκου Κουρού σε ταινία μεγάλου μήκους, με πολλές συμμετοχές σε φεστιβάλ και αρκετές διακρίσεις:
Βραβείο Ερμηνείας (Νίκος Κουρού) και Πρωτότυπης μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κύπρου, Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου) στο 7ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ''Γέφυρες'', Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας 2017.
Μια βωβή ελληνική ταινία εν έτει 2017 επιπλέον ασπρόμαυρη. Στα χνάρια του γαλλικού «The artist» του Μισέλ Χαζαναβίσιους, η no budget ταινία «Utopia». είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Νίκου Κουρού. Γυρισμένη σε άσπρο και μαύρο, βωβή και με το στυλιζάρισμα των κλασσικών βωβών ταινιών, η «Utopia» είναι ένα συμβολικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει με κωμικοτραγικό τρόπο την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων. Πρόκειται για την πρώτη βωβή ταινία που γυρίζεται στην Ελλάδα τα τελευταία 80 χρόνια και επιχειρεί να ανασκευάσει δημιουργικά το κινηματογραφικό λεξικό από τις βωβές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του 1920-1930 με σύγχρονα οπτικά εφέ και κωμικά γκαγκς.
Utopia, An Adult's FairyTale
Βωβή – Α/Μ – Ελλάδα 2016 – Διάρκεια 78΄
Σενάριο-σκηνοθεσία : Νίκος Κουρού
Δ/νση φωτογραφίας-κάμερα : Κωνσταντίνος Μανουσαρίδης, Φάνης Τοψαχαλίδης, Μιχάλης Τεμέλκος Μουσική : Γιάννης Παπαδημητρίου
Μοντάζ : Φάνης Τοψαχαλίδης
Sound Design : Ελένη Φασούλα
Σκηνικά : Βασιλεία Βακιρτζή και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Κοστούμια : Πάρης Κουκουλόπουλος, Εύη Χλιαρά
Μακιγιάζ : Νάνσυ Χαρίση, Χαρά Τσιτούρη
Κομμώσεις :Γλυκερία Σερσέμη, Κική Αδαμίδου, Δέσποινα Αδαμίδου
Εναέριες λήψεις : Σάκης Τσίγγανας
Colour Grading : Φάνης Τοψαχαλίδης
Eιδικά εφέ : Χρήστος Τοψαχαλίδης
Γραφικά-αφίσες : Μιχάλης Τεμέλκος
Προσαρμογή υποτιτλων : Judi Caso
Αύγ. 2016: Η ταινία του Νίκου Κουρού ''Ουτοπία'' στην Πορτογαλία (φωτογραφίες)
Το τραγούδι των τίτλων της ταινίας, σε μουσική του Γιάννη Παπαδημητρίου, στίχους της Κατερίνας Πολιτίδου και επιμέλεια του Σπύρου Καβαλλιεράτου, ερμηνεύει η μεσόφωνος της Λυρικής μας σκηνής Ελένη Βουδουράκη.
Παίζουν: Νίκος Κουρού, Γιώργος Κοντορίκος, Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Πίστη Κρυσταλίδου, Σάκης Τριανταφύλλου, Κωνσταντίνος Καρανάτσιος, Ρίτα Τσιούρα, Κατερίνα Τσιάρα και 70 ακόμα ερασιτέχνες ηθοποιοί. Η παραγωγή είναι των Creating Memories-Κοζάνη, Tops Productions-Πτολεμαίδα και Michael Temelkos
ΣΥΝΟΨΗ
Μια μικρή πόλη, ελέγχεται οικονομικά από έναν διεφθαρμένο ιδιοκτήτη τράπεζας και τηλεοπτικού καναλιού, με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρώσει όλο το ρευστό της και να εξαθλιώσει τους κατοίκους της. Κάποια μέρα το ‘’αφεντικό’’ μετά από μηχανορραφίες της ‘’συμμορίας’’ του, απολύει τον Αχιλλέα, έναν εργατικό υπάλληλο στην τράπεζα του. Ο Αχιλλέας από τη μια μέρα στην άλλη βρίσκεται στο δρόμο και αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποια στιγμή συναντά στο δρόμο του έναν παράξενο άνθρωπο που του προτείνει να …αλλάξει τον κόσμο με ένα πολύ παράδοξο τρόπο. Ο Αχιλλέας δέχεται και ένα περίεργο ταξίδι ξεκινά!
Σημείωμα σκηνοθέτη
Η «Utopia An Adults FairyTale» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μου που έγινε με μηδενικό προϋπολογισμό, σε άσπρο μαύρο, με το στυλιζάρισμα των κλασσικών βωβών ταινιών, με τη συμβολή ομάδας επαγγελματιών και ερασιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στην επαρχία.
Η αγάπη μου για το κλασσικό βωβό σινεμά αλλά και η επιτυχία του ''The Artist'' μ’ έκαναν να πιστεύω ότι θα μπορούσε το κινηματογραφικό αυτό είδος να επανακάμψει. Έτσι, πρότεινα μια τρελή φανταστική σεναριακή ιδέα σε κάποιους φίλους-συνεργάτες που τη δέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη. Ξεκινήσαμε χωρίς διασταγμό αλλά και χωρίς budget, με πολύ θάρρος, αφοσίωση και κόπο, να δημιουργήσουμε τη δική μας ''Utopia'', που τελικά, απαριθμώντας 120 συντελεστές, ολοκληρώθηκε και αποτελεί πλέον τη μοναδική απόπειρα εδώ και 80 χρόνια στην Ελλάδα, μιας εξ ολοκλήρου βωβής ταινίας μεγάλου μήκους.
Η ''Utopia'' δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένας αυθόρμητος, ειλικρινής, απλός και κατανοητός τρόπος να πούμε το δικό μας ''αρκετά'' στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα που διανύουμε, όπου βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κουρελιάζεται μπρος στον κυνισμό και την απληστία των ''ισχυρών'.
Ένα συμβολικό, διαχρονικό παραμύθι με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις, που σχολιάζει με αρκετή ελαφράδα, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, την ανθρωπιστική κρίση όπως αυτή δημιουργείται από την παντοκρατορία των τραπεζών και των ανθρώπων που επωφελούνται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα εις βάρος των υπολοίπων.
Νίκος Κουρού - Βιογραφικό
Ο Νίκος Κουρού γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι Β.Διαμαντόπουλου και Ανώτερη Δραματική Σχολή του Γρηγόρη Μασαλά και παρακολούθησε σεμινάρια κιν/φου και σκηνοθεσίας στη ΧΑΝΘ. Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός, όπως και στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη 'Νύφες'. Το 2013 έγραψε, σκηνοθέτησε και έπαιξε στην πρώτη του μικρού μήκους ταινία 'Στο Σκοτάδι'(δύο βραβεία κοινού στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Αθηνών το 2015), το 2014 στη δεύτερη με τίτλο 'Στο Φόβο', ενώ τον Μάρτιο του 2015 θα ολοκληρώσει την τρίτη με τίτλο 'Ευχαριστώ για την αποδοχή'(βραβείο κριτικής επιτροπής στο Pervolia International Film Festival 2015, βραβείο ''We Can Do'' στο Bridges Peloponnesian International Film Festival 2015, τιμητική διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών 2015, βραβείο στο CreActive International Open Film Festival (IOFF). Τον Δεκέμβρη του 2015 θα ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους 'Ειδομένη' και την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους Utopia. Η 'Utopia' τιμήθηκε με τα βραβεία α' αντρικού ρόλου (Νίκος Κουρού) και μουσικής (Γιάννης Παπαδημητρίου), στο 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Κύπρου, βραβείο μουσικής στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ''Γέφυρες'' και βραβείο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθηνών.
Φιλμογραφία
Ηθοποιός:
Νύφες(2004)
Στο σκοτάδι(2013)
Στο φόβο(2014)
Σχέση κατά(2014)
Ευχαριστώ για την αποδοχή(2015)
Utopia (2016)
Σκηνοθέτης:
Στο σκοτάδι(2013)
Στο φόβο(2014)
Ευχαριστώ για την αποδοχή(2015)
Ειδομένη(2016)
Utopia (2016)

*
Βλέπε επίσης από Μποτίλια
Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
 ***
 Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
και
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.