Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Οικόπεδα με θέα(μα) τους λαούς: Πανάγια Ενέργεια, άκρα του Τάφου σιωπή και η... ΗΠΑπαντή βοήθεια μας

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τρέχουν» απ' άκρη σ' άκρη ενεργειακά σχέδια και στρατιωτικές «συνεργασίες»
Στο Ισραήλ αναμένεται να βρεθούν, σήμερα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, επ' αφορμή τελετή στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ.
Λέγεται ότι στο παρασκήνιο της μετάβασής τους εκεί θα επιδιώξουν και επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους στην προσπάθεια σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δυο χωρών, στο πλαίσιο πάντα της οικοδόμησης του «άξονα» Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.
Στην ίδια λογική, οικοδόμησης και ισχυροποίησης του εν λόγω άξονα, εντάσσεται και η ομιλία, σήμερα το απόγευμα, του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στην ετήσια εκδήλωση του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αυξημένο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ
Επαφές Κασουλίδη με στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Πραγματοποιείται σήμερα (22/3/2017) στη Νέα Υόρκη το Φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο» που οργανώνεται αποκλειστικά για τη Μεγαλόνησο, σε μια περίοδο που ισχυροί πολυεθνικοί κολοσσοί σχεδιάζουν πώς θα δυναμώσουν την «παρουσία» τους στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα, και που η συνέχιση των συνομιλιών για το σχέδιο διχοτομικής λύσης περιπλέκεται, ως μέρος ενός ευρύτερου ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού» σε όλη τη γύρω περιφέρεια.
Βασικοί ομιλητές στις σημερινές εργασίες του Φόρουμ είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης (που συνοδεύεται από τα βασικότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου), αλλά και ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν.
Χτες, ο Κοέν συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον βοηθό υπουργού Εξωτερικών, Τόμας Σάνον, όπου αναδείχθηκε το ζωηρό «ενδιαφέρον» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και «περιφερειακά ζητήματα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις των δύο χωρών, το «ρόλο της κυπριακής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και ασφαλώς τα Ενεργειακά.
Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» Κύπρου, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και στην επιτυχή ολοκλήρωσή τους.

Ο Ι. Κασουλίδης δήλωσε πως «ο κ. Σάνον άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι προσφέρει η Κύπρος στις ΗΠΑ σήμερα, σε σχέση με την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση των περιφερειακών ασύμμετρων απειλών κατά της ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξήγησε τους λόγους της προσωρινής διακοπής των συνομιλιών και δήλωσε ότι «εμείς τους προσφέρουμε (σ.σ. στους Τουρκοκύπριους) συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο μιας διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, και αυτοί το μόνο που έχουν να μας προσφέρουν είναι να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στο πλαίσιο της λύσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος αξιωματούχος επισήμανε την ανάγκη της ενθάρρυνσης του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.
Επίσης, ο Κασουλίδης ανέπτυξε τις δυνατότητες που έχουν οι ΗΠΑ να επενδύσουν οικονομικά στην Κύπρο, σε τομείς μάλιστα εκτός από την Ενέργεια, στον οποίο ήδη δραστηριοποιούνται.

Συζητήθηκαν επίσης οι «ενεργειακές προοπτικές» της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ο Σάνον δέχτηκε πρόσκληση για να επισκεφτεί την Κύπρο τους προσεχείς μήνες.
Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαιώνουν και μια σειρά από εξελίξεις, η εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα επικίνδυνα σχέδια, στους ανταγωνισμούς και τις προσωρινές ή μη συμμαχίες μονοπωλίων, καπιταλιστικών κρατών και ενώσεων με επίδικο τη μοιρασιά στις πηγές Ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς της, μεγαλώνει τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.
Συμφωνία με την Τουρκία έως το καλοκαίρι βλέπει ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας
Μέσα σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, με δηλώσεις του στο «Bloomberg» ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται πολύ κοντά η λεγόμενη «στρατηγική» συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το υπεράκτιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» στην Τουρκία, λέγοντας πως

«σκοπός είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι μία διακυβερνητική συμφωνία για έναν αγωγό που θα εκτείνεται από το Ισραήλ στην Τουρκία, με σκοπό την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ και γειτονικές χώρες στην Τουρκία».
Ενα τέτοιο ενδεχόμενο, ουσιαστικά, υποβαθμίζει περαιτέρω το θεωρούμενο ανταγωνιστικό σενάριο για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ιταλία, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, με τον Ισραηλινό υπουργό Ενέργειας, πάντως, ενόψει και της συνάντησης που θα γίνει με τους ομολόγους του Ελλάδας, Κύπρου, Ιταλίας, στις αρχές Απρίλη για το θέμα, να σημειώνει ότι
«το όραμά μου είναι σε τρία χρόνια από τώρα να μπορούμε να εξάγουμε φυσικό αέριο στην Τουρκία και σε έξι χρόνια από τώρα να ολοκληρώσουμε τον αγωγό που θα διασχίζει τη Μεσόγειο μέχρι την Ιταλία».
Σημείωσε ακόμα ότι η Ιορδανία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο εισαγωγής φυσικού αερίου από το Ισραήλ, αξίας 10 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή αερίου σε εγκαταστάσεις υγροποίησης της Αιγύπτου.
Το δημοσίευμα του «Bloomberg» σχολίαζε ότι η επιδίωξη του Ισραήλ να συνδεθεί η Ανατολική Μεσόγειος με αγωγούς, μια περιοχή που σπαράσσεται από «παλιές διαμάχες», θα τραβήξει σε μάκρος, αναφέροντας ως παράδειγμα τη δυσκολία που θα έχει το εγχείρημα κατασκευής αγωγού μέχρι την Τουρκία, αφού θα πρέπει να περνάει από την Κύπρο... Για το αντίστοιχο σχέδιο μέσω Ελλάδας, σημείωνε τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες και το μεγάλο κόστος του, γεγονός που
«ενδεχομένως να απαιτεί την ανεύρεση επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου για να γίνει εμπορικά βιώσιμο».
Όσο για το τι διακυβεύεται για τα μονοπώλια στην περιοχή, ο Γ. Στάινιτς ήταν αποκαλυπτικός:
«Η βασική ιδέα είναι απολύτως ξεκάθαρη. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ίσως και του Λιβάνου, στο μέλλον να ενοποιηθούν, αντικαθιστώντας κατά κάποιον τρόπο τη Βόρεια Θάλασσα»...
Χέρι χέρι μπίζνες και επικίνδυνα στρατιωτικά σχέδια
Οι προσπάθειες για μπίζνες πάνε χέρι χέρι με κινήσεις ενίσχυσης και της στρατιωτικής συνεργασίας. Σε αυτήν τη βάση, τη Δευτέρα υπογράφτηκε στο ΓΕΕΘΑ το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας έτους 2017 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Περιλαμβάνει συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και Ειδικών Δυνάμεων.
Προς υλοποίηση των παραπάνω, ξεκινά οσονούπω η κοινή άσκηση Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ υπό την κωδική ονομασία «Noble Dina», η οποία θα εκκινήσει από την Ελλάδα και μέσα Απρίλη θα καταλήξει στη Χάιφα. Κατά πληροφορίες, στην άσκηση θα εμπλακούν πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, με σενάρια εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις αναγνώρισης, αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο. Συμβολική συμμετοχή θα έχει και η Κύπρος, υπό καθεστώς «παρατηρητή».
Με δηλώσεις του ο υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού, Assaf Boneh, τόνισε πως
«είναι μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις μας, που μας επιτρέπει να εξασκηθούμε σε πολύ σύνθετα σενάρια. Θα υπάρξει εκπαίδευση σε μια τεράστια περιοχή από την Ελλάδα έως το Ισραήλ, και αυτό μας δίνει πολλά περιθώρια για την άσκηση πολλαπλών σεναρίων που απαιτούν συνεργασία».
Μάλιστα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος δε δίστασε να παρουσιάσει την τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στη Συρία, με επίκεντρο τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο στην περιοχή, ως... «ευκαιρία», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση στη Συρία κάνει αυτή την περιοχή πολύ ενδιαφέρουσα για πολλές ναυτικές δυνάμεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ το γαλλικό ναυτικό, τους Ιταλούς, τους Βρετανούς και πολλούς άλλους, οι οποίοι αναζητούν ασφαλείς λιμένες για ανάπαυση, εκπαίδευση και ανεφοδιασμό. Ολα αυτά μας δίνουν καλές ευκαιρίες για να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας και πέρα από την Ελλάδα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι μακράν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος εταίρος μας».
Στο φόντο δε των προαναφερόμενων σχεδίων για ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του Ισραηλινού αξιωματούχου ότι «δεδομένου ότι οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις επιστρέφουν στην ομαλότητα, ελπίζω ότι στο μέλλον θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις καθιερωμένες μας ασκήσεις».
Ο Boneh ταυτόχρονα απέρριψε το ενδεχόμενο 4μερών ασκήσεων, με συμμετοχή δηλαδή Ελλάδας, Τουρκίας, Ισραήλ και ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ισραηλινές διαρροές τελευταίως διαβεβαιώνουν ότι υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν ξεχωριστοί «μηχανισμοί» που θα οδηγούν σε χωριστές ελληνο-ισραηλινές και τουρκο-ισραηλινές ασκήσεις.
Λίβανος: Προωθεί έρευνες σε «γκριζαρισμένα» κοιτάσματα
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η ισραηλινή ειδησεογραφική ιστοσελίδα οικονομικών ειδήσεων «Globes.co.il» έγραψε χτες πως η κυβέρνηση του Λιβάνου, μετά από χρόνια, προωθεί το ζήτημα των υποθαλάσσιων ερευνών για την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε τουλάχιστον τρία οικόπεδα που εκτείνονται σε διαφιλονικούμενη από το Ισραήλ περιοχή έκτασης 800 τ.χλμ., ανακοινώνοντας, πιθανώς την επόμενη βδομάδα, τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις προκαταρκτικές έρευνες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι, ευελπιστεί πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού η τελική διαδικασία ανάθεσης των βασικών ερευνών για γεωτρήσεις στις περιοχές με ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Το ζήτημα αυτό οξύνει τους ανταγωνισμούς με το Ισραήλ, του οποίου αξιωματούχοι φαίνεται να ασκούν έντονες πιέσεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ για να πείσουν τις αρχές του Λιβάνου να μην πραγματοποιήσουν έρευνες. 

Λιβανέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάντως, που συμμετείχαν την περασμένη βδομάδα σε Συνδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με τους χώρους των ερευνών για υποθαλάσσια κοιτάσματα από άλλους σύνεδρους, αρνήθηκαν ότι οι έρευνες θα γίνουν σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούνται από το Ισραήλ.
  • Νέες τουρκικές παραβιάσεις έγιναν χτες (21/3/2017) στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Τέσσερα οπλισμένα μαχητικά και 2 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προχώρησαν σε 4 παραβάσεις και 33 παραβιάσεις (οι 31 από τα ναυτικής συνεργασίας) ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.