Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

8 Μάρτη: Με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας − Δημήτρης Κουτσούμπας: Συμμετοχή στον ταξικό, πολιτικό αγώνα − Θεατρική παράσταση: Το Κέντημα (2 VIDEO-Φωτό)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 8Η ΜΑΡΤΗ
Η απελευθέρωση των γυναικών είναι συνδεδεμένη με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού
(VIDEO - ΦΩΤΟ)
Σάββατο 04/03/2017 - 21:12 - Ενημέρωση: Σάββατο 04/03/2017 - 21:12
Κατάμεστη από κόσμο ήταν η αίθουσα συνεδρίων όπου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για να τιμήσει την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Εκατοντάδες γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών παρακολούθησαν την εκδήλωση που οργανώθηκε κάτω από το σύνθημα: «Με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας». 
Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης στην πρόσκληση της ΚΕ είναι το γεγονός ότι υπήρχε κόσμος ακόμα και στο φουαγέ.
Στην εκδήλωση χαιρέτησε  ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 
Η θεατρική παράσταση
Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε η παράσταση «Το κέντημα» που ετοίμασε και παρουσίασε η θεατρική και μουσική Ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Εμπνευσμένη από την ιστορία των αλυγιστων γυναικών της ταξικής πάλης, η παράσταση γέμισε με συγκίνηση το κοινό της ενώ οι συντελεστές της χειροκροτηθηκαν θερμά.
Όπως εξηγεί η ομάδα στο πρόγραμμα που μπόρεσαν να προμηθευτούν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, η παράσταση αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα, κομμουνίστριες που βρέθηκαν φυλακισμένες και εξόριστες στις φυλακές Αβέρωφ, στη Χίο, στο Τρίκερι. «Κάτω από  την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, έτσι κατόρθωσαν γυναίκες απλές, καθημερινές, να επιβιώσουν, οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης» αναφέρει το τετρασέλιδο έντυπο ενώ το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνει δίνει μια εικόνα για τη ζωή των γυναικών στους τόπους εξορίας. 
Η παράσταση αποτελεί πρωτότυπο, συλλογικό προϊόν μιας μεγάλης ομάδας δουλειάς, στην οποία συμμετείχαν 30 μέλη και φίλοι της κομματικής και κνίτικης οργάνωσης.
Τα κείμενα γράφτηκαν μέσα από τη μελέτη της ιστορίας των γυναικών που έζησαν σε φυλακές και εξορίες, έτσι που η ιστορία έγινε η πρώτη ύλη της παράστασης. Το δρώμενο πλαισιώθηκε από ζωντανή μουσική, ενώ δίπλα στα τραγούδια των εξόριστων ακούστηκαν και δύο πρωτότυπα τραγούδια που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της παράστασης.
Με αφετηρία τις φυλακές Αβέρωφ και επόμενους σταθμούς τη Χίο, το Τρίκερι, τη Μακρόνησο, παρουσιάστηκε η πορεία των γυναικών μέσα από μεταγωγές, βασανιστήρια και εκτελέσεις, πιέσεις και εκβιασμούς, με μοχλό ακόμα και τους άντρες τους, για να υπογράψουν «δήλωση».
Όλα αυτά μέσα από την εξιστόρηση μιας ηλικιωμένης γυναίκας, πρωταγωνίστριας των γεγονότων, προς μία νεότερη. Και μέσα από την ιστορία ενός εργόχειρου που ξεκίνησε να κεντά  μια από τις συγκρατούμενες της, αλλά δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Τις βελονιές που λείπουν πρέπει να τις προσθέσουν τα χέρια αυτών που ακολουθούν.
Με αυτό το κάλεσμα, μέσα από το τραγούδι η μουσική και οι στίχοι του οποίου γράφτηκαν για την παράσταση, έπεσε η αυλαία:
«Χρόνια σε βράχους, σε νησιά, σαν τα πουλιά μες τα κλουβιά.
Δίχως στην αγκαλιά παιδί, το νήμα αρχίζει απ' την αρχή
Να το κεντά προσεκτικά μια κατακόκκινη καρδιά.
Ένα κουβάρι κόμπος σφιχτός σε δρόμο ανηφορικό,
Δύσκολο, άγριο και μακρύ σκαμπανευάσματα σωρό.
Μη σταματάς, μη φοβηθείς, σειρά σου για να τον διαβείς.
Μία κλωστή μας διαπερνά πάνω σ' αυτό το κέντημα,
Μέχρι να ολοκληρωθεί όποτε πρέπει και μπορεί,
Κοίτα καλά, χτύπα σωστά την τελευταία βελόνια».
Ο χαιρετισμός του Δ. Κουτσούμπα
Στο χαιρετισμό του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:
«Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας, είναι μέρα αγώνα.
Είναι μέρα σύμβολο για τη συμμετοχή των γυναικών στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα ανδρών και γυναικών στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ζωή.
Η θυσία των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857 για στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες δουλειάς και εργασίας βάζει τη σφραγίδα της στον ταξικό και αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα της επετείου.
Όπως άλλωστε και κάθε μεγάλη στιγμή ανάτασης του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, αφήνει παρακαταθήκη, αγωνιστική πείρα για τη συνέχεια.
Διδάσκει ότι η ελπίδα και η αισιοδοξία για τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να γεννηθούν στο δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης, του ταξικού αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.
Σε μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα καπιταλιστικά δεσμά, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να δυναμώνει ο αγώνας για να μπουν εμπόδια στα νέα μέτρα, για την ανάκληση των απωλειών σε δικαιώματα, στο λαϊκό εισόδημα, για να βρεθούν στο επίκεντρο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Η τάση να αυξάνονται οι σύγχρονες ανάγκες είναι αντικειμενική.
Οφείλεται στο σύγχρονο επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, στην άνοδο της παραγωγικότητας, στα επιτεύγματα της επιστήμης και τις εφαρμογές τους σε όλους τους τομείς, είτε αφορά την Υγεία, είτε την Παιδεία, είτε άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.
Οι σύγχρονες ανάγκες αφορούν και τη γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την αύξηση του ελεύθερου χρόνου, των διακοπών, της αναψυχής.
Αφορούν και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο, όπως η ποιότητα των διατροφικών αναγκών, οι συνθήκες κατοικίας και εργασίας, ο ρόλος της φυσικής αγωγής και άσκησης, η υγεία με έμφαση την πρόληψη, η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, ο πολιτισμός.
Αφορούν και τις απαραίτητες υποδομές και μέσα για την ικανοποίησή τους.
Σήμερα, στην Ελλάδα αντικειμενικά είναι δυνατή η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Η χώρα μας έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες, όπως τεχνολογικά μέσα, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής και οπωσδήποτε έχει φυσικά πλεονεκτήματα, όπως δυνατότητα διατροφικής επάρκειας, αξιοποίησης των βουνών και της θάλασσας, υποδομών για διακοπές των λαϊκών δυνάμεων.
Η διαφορά μας με τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν βρίσκεται μόνο στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά πάει πολύ βαθύτερα, αγγίζοντας την πηγή των απαιτούμενων πόρων και την ίδια την οργάνωση, το περιεχόμενο αυτών των υπηρεσιών.
Για παράδειγμα, στην Υγεία διεκδικούμε όχι μόνο καλύτερες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, αλλά και το να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και έγκαιρη αποκατάσταση.
Στην Παιδεία όχι απλά δημόσιο και δωρεάν βιβλίο σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αλλά και ριζικά διαφορετικές μεθόδους και μορφές διδασκαλίας με στόχο την ολόπλευρη μόρφωση και διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Ανάλογα, στο δικαίωμα στην εργασία. Δίνουμε έμφαση, πέρα από την προβολή των αιτημάτων για την προστασία των ανέργων, στις προϋποθέσεις σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, τις δυνατότητες μείωσης του εργάσιμου χρόνου και συνολικά της εξάλειψης της ανεργίας.
Ειδικά για τη γυναίκα, το ζήτημα είναι να μπορεί να συνδυάζει αρμονικά τη συμμετοχή της στην κοινωνική εργασία με την μητρότητα, χωρίς την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης, έχοντας και ελεύθερο χρόνο που να τον αξιοποιεί σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά της.
Σε όλα αυτά μαζί, ενιαία - χωρίς να τα αναφέρουμε λεπτομερειακά αυτή τη στιγμή - βρίσκεται και η ουσία της αντίληψής μας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, γνωρίζοντας φυσικά ότι παρά το γεγονός ότι από σήμερα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης, η πραγματική και οριστική ικανοποίησή τους δεν χωράει μέσα στον καπιταλισμό, αλλά προϋποθέτει κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και την ένταξή τους στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό.
Όταν μιλάμε σήμερα για ανάκτηση απωλειών δεν εξιδανικεύουμε καθόλου την περίοδο πριν την κρίση, πριν το 2009, αλλά κυρίως επιδιώκουμε να αναδείξουμε την επιδείνωση των όρων εκμετάλλευσης σε σχέση με παλιότερες γενιές, σε αντίφαση με τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.
Δεν μας βρίσκει σύμφωνους η λογική που προβάλλεται από ορισμένους λαγούς του συστήματος ότι η σημερινή υποχώρηση, η σημερινή κατάσταση, η ίδια η κρίση, οφείλεται στην προηγούμενη ύπαρξη κάποιων δήθεν "παράλογων προνομίων" για τους εργαζόμενους.
Οι κύριοι αυτοί κρύβουν ότι η συγκυρία τότε στην ανάπτυξη, όπως η καπιταλιστικοποίηση των βαλκανικών χωρών, οι μαζικές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις από την Ελλάδα προς αυτές, επέτρεψαν τότε ορισμένες παροχές, δικαιώματα και κατακτήσεις, κάτω από διαφορετικές συνθήκες διάταξης των καπιταλιστικών οικονομιών.
Αυτές οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει άρδην. Το βιώνουν πιο έντονα οι νέες γενιές εργαζομένων, ανάμεσά τους, σημαντικές παραγωγικές δυνάμεις νέων ανθρώπων, μορφωμένων, νέων επιστημόνων, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να μεταναστεύουν, να δουλεύουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σε άλλες ηπείρους.
Σήμερα απαιτείται πάλη ακόμα και για το παραμικρό, το ελάχιστο, που να συνδέεται με την γενικότερη πάλη και αντιπαράθεση με την στρατηγική του κεφαλαίου, την εργατική εξουσία.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα, η μισθωτή, η αυτοαπασχολούμενη, η αγρότισσα, η άνεργη και η συνταξιούχος, η νέα γυναίκα που αύριο θα αναζητήσει μια θέση εργασίας, μπορεί να αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη λαϊκή πείρα.
Η εναλλαγή, κατά χρονικά διαστήματα, διαφόρων αστικών κυβερνήσεων, όπως και η κατ’ όνομα "αριστερή κυβέρνηση" δεν παρεμπόδισε την πορεία επιδείνωσης των όρων στήριξης της μητρότητας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τα ασταθή ωράρια.
Η τυπική αναγνώριση των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία δεν την απάλλαξε στην πραγματικότητα από μια ζωή - λάστιχο.
Πολύ περισσότερο - και αυτό είναι το καθοριστικό - δεν την απάλλαξε από την καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Όποιο φερετζέ και αν φορέσουν στους αστικούς εκσυγχρονισμούς οι διακρατικοί - ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, η κυβέρνηση, οι προηγούμενες και η σημερινή, η λεγόμενη ισότητα των φύλων είναι ένα ακόμα όχημα για την κατάργηση θετικών ρυθμίσεων υπέρ των γυναικών.
Όποιο φερετζέ κι αν φορέσουν στη νέα συμφωνία που ετοιμάζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ, το ΔΝΤ, η αλήθεια είναι παρά τα όσα λένε η αξιολόγηση θα κλείσει με πάνω από 1 δισ. ευρώ νέα μέτρα που θα τα πάρουν από τις τσέπες των λαϊκών οικογενειών για να τα μοιράσουν σε λίγα κοράκια, στους γνωστούς κηφήνες.
Όλα τα υπόλοιπα που αναμασούν, ότι αυτά θα νομοθετηθούν μετά το ’19 κι ότι τάχα θα συνοδευτούν με αντισταθμιστικά μέτρα, είναι στάχτη στα μάτια του λαού.
Η μείωση στο αφορολόγητου και τις συντάξεις που θα πάρει από την τσέπη του λαού χιλιάδες ευρώ, έναν ολόκληρο μισθό για κάθε εργαζόμενο ή μια ολόκληρη σύνταξη από κάθε συνταξιούχο, δεν αντισταθμίζονται.
Και ο ενταφιασμός των εργατικών δικαιωμάτων που επίσης έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, αλλά δεν το λέει, βάζει επίσης στις τσέπες του κεφαλαίου πολλά ευρώ από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Φίλες και φίλοι,
Το νέο κυβερνητικό παραμύθι για τα "μέτρα και τα αντίμετρα" ούτε τα μικρά παιδιά δεν ξεγελά πλέον.
Γιατί δεν υπάρχουν "μέτρα και αντίμετρα" που από τη μια θα επιβαρύνουν το λαό και από την άλλη θα τον ανακουφίζουν.
Υπάρχουν τα μέτρα που θα φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες του λαού και αντίμετρα που θα ελαφρύνουν το κεφάλαιο, θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Μπροστά και στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ, απευθυνόμαστε στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού και τις καλούμε να σηκώσουν το ανάστημά τους.
Να πάψουν να υποτάσσονται στο κλίμα της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού, για τα οποία ιδιαίτερα ευθύνονται τα κόμματα της γερασμένης σοσιαλδημοκρατίας και ο σύγχρονος οπορτουνισμός των ξεπουλημένων.
Να αντιπαραθέσουν τη δική τους θέληση και δράση στους μαζικούς φορείς τους εργατικού, λαϊκού κινήματος, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, απέναντι στην κοροϊδία της δήθεν συμμετοχής των γυναικών στα λεγόμενα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.
Η οργάνωση της λαϊκής δράσης, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, χρειάζεται νέες δυνάμεις στη μάχη.
Κινητήρια δύναμη συσπείρωσης και πάλης δεν αποτελούν από μόνα τους τα λαϊκά προβλήματα, όσο οξυμμένα κι αν είναι.
Για να έχει δυναμική και αποτελέσματα η καθημερινή μάχη, χρειάζεται το εργατικό, λαϊκό κίνημα να βάζει το νυστέρι πιο βαθιά.
Να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα της διαχείρισης της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλισμού, την καπιταλιστική ιδιοκτησία.
Στο ΚΚΕ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενταθεί η ιδεολογική - πολιτική, η διαφωτιστική δουλειά, η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για δράση και παράγοντα συνειδητοποίησης των γυναικών.
Παλεύουμε για να γίνει ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας, της ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο για το λαό μας.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Το ΚΚΕ είναι σήμερα πιο έμπειρο, ώριμο, θεωρητικά και πολιτικά εξοπλισμένο για να συμβάλει πιο αποφασιστικά στις καθημερινές μάχες στην πορεία της αποφασιστικής αναμέτρησης για την ανατροπή του γερασμένου καπιταλιστικού συστήματος.
Από τη στιγμή που έχει φύγει από τη μέση η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας με βάση το μέγιστο καπιταλιστικό κέρδος, απελευθερώνονται τεράστιες δυνατότητες σε όφελος των γυναικών και των ανδρών της εργατικής τάξης, του λαού.
Η οργάνωση της σοσιαλιστικής κοινωνίας και οικονομίας, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στηρίζεται στην κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Σε αυτή τη βάση, οι αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη, ό,τι έχει δημιουργήσει η ανθρώπινη δραστηριότητα, αξιοποιούνται με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Ανάγκες που στην πορεία αναπτύσσονται και διευρύνονται.
Το εργατικό κράτος, παίρνοντας στα χέρια του το συσσωρευμένο πλούτο από τους καπιταλιστές, μπορεί να εξασφαλίσει σε όλες και όλους εργασία αντίστοιχη με την ειδίκευση ή επανειδίκευσή τους.
Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας αξιοποιείται για να μειώνεται ο εργάσιμος χρόνος και να απελευθερώνεται χρόνος για τις γυναίκες, για όλους τους εργαζομένους, ώστε να συμμετέχουν στα όργανα της εργατικής εξουσίας.
Ο ουσιαστικός εργατικός έλεγχος εξασφαλίζεται και στηρίζεται στη συμμετοχή όλων στη γενική συνέλευση της παραγωγικής μονάδας, της κοινωνικής υπηρεσίας, της διοικητικής μονάδας, αλλά και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των αγροτών.
Ταυτόχρονα, όμως, η συμμετοχή της γυναίκας στην κοινωνική εργασία σε συνδυασμό με γενικευμένα μέτρα κοινωνικής προστασίας της μητρότητας, προϋποθέτει κρατικές, αποκλειστικά δωρεάν, υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας.
Ένα δίκτυο υπηρεσιών και υποδομών, δηλαδή, για τη στήριξη της οικογένειας, με έμφαση στις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της γυναίκας λόγω του ρόλου της στην αναπαραγωγική διαδικασία.
Έτσι, εξασφαλίζονται στην πράξη οι δυνατότητες για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της γυναίκας, που μπορεί να τον αφιερώνει σε όλα τα πεδία των ενδιαφερόντων της και στην κοινωνική δράση. Αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο η σχέση της μητέρας με το παιδί.
Αυτές είναι οι οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές σχέσεις της σοσιαλιστικής κοινωνίας. Η πάλη των πρωτοπόρων γυναικών γι' αυτή την κοινωνία προϋποθέτει επαναστατικές ανατροπές στη σκέψη και στη δράση τους.
Το ΚΚΕ, στη σχεδόν 100χρονη ιστορική διαδρομή του, διδάσκεται από το παρελθόν του, από τη δράση πρωτοπόρων κομμουνιστριών που έγραψαν λαμπρές ηρωικές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας.
Αντλεί συμπεράσματα από την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κατά τον 20ο αιώνα.
Ιδιαίτερα η νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης του Οκτώβρη του 1917 στη Ρωσία φωτίζει το δρόμο για την κατάκτηση της ισοτιμίας και της χειραφέτησης της γυναίκας.
Επιβεβαίωσε στην πράξη ότι η ρίζα της γυναικείας ανισοτιμίας βρίσκεται στην ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, ότι η απελευθέρωση των γυναικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάλη για την κατάργησή της.
Η σοβιετική εξουσία, σχεδόν πριν ένα αιώνα, πρωτοστάτησε στη δημιουργία κοινωνικών εγκαταστάσεων και υπηρεσιών για την απαλλαγή της γυναίκας από τις κοπιαστικές και άχαρες δουλειές του ατομικού νοικοκυριού.
Αναπτύχθηκε δίκτυο κρατικών παιδικών σταθμών, κατασκηνώσεων, υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, για την εξασφάλιση των επισιτιστικών, στεγαστικών αναγκών του λαού.
Το νεαρό σοσιαλιστικό κράτος κατήργησε όλους εκείνους τους νόμους που διατηρούσαν και ενίσχυαν την ανισότητα των δύο φύλων.
Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε οι γυναίκες να συμμετέχουν στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα ισότιμα με τους άντρες.
Η αντεπαναστατική κατάληξη και το ιστορικό πισωγύρισμα δεν αναιρούν τη δυνατότητα και αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής προοπτικής.
Τα προβλήματα της καθημερινής επιβίωσης ενδεχομένως να απομακρύνουν τη σκέψη και δράση, ακόμα και πρωτοπόρων αγωνιστών και αγωνιστριών από αυτή την προοπτική.
Ενδεχομένως, στις σημερινές συνθήκες "υποχώρησης"  του διεθνούς εργατικού κινήματος να φαντάζει δύσκολη υπόθεση.
Αυτός ο δρόμος μπορεί να θεωρείται πιο δύσβατος για τις γυναίκες, οι οποίες συναντούν πρόσθετα αντικειμενικά εμπόδια στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική τους ζωή.
Δεν είναι μόνο οι συνθήκες εργασίας και ζωής, αλλά και η μακροχρόνια επίδραση αντιδραστικών κοινωνικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία.
Με αυτή την έννοια χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά στην ίδια την πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, το ΚΚ, που να επεκτείνεται στο μαζικό κίνημα.
Πρόκειται για σύνθετα ζητήματα, στα οποία το ΚΚΕ στρέφει ανέκαθεν, σήμερα ακόμα περισσότερο, την προσοχή του.
Φωτίζουν την ανάγκη εξειδίκευσης της γενικής δράσης του Κόμματος στις γυναίκες για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στον αντικαπιταλιστικό, αντιμονοπωλιακό αγώνα.
Χρειάζεται δηλαδή πρόσθετη προσπάθεια για την ανάπτυξη της ταξικής, πολιτικής τους συνείδησης.
Κι αυτή η εξειδίκευση δεν μπορεί να γίνει αν δεν αφιερωθούν σ’ αυτήν πρώτ’ απ’ όλα τα γυναικεία στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ανεξάρτητα από τις χρεώσεις και τα καθήκοντα που έχουν.
Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται η πρωτοπόρα δράση των οργανώσεων και πολύμορφη στήριξη στις συντρόφισσες που βρίσκονται στη φάση δημιουργίας οικογένειας, γίνονται μητέρες.
Μαζί με την ιδεολογική, μορφωτική, διαπαιδαγωγητική δουλειά, χρειάζονται και πρακτικά μέτρα.
Ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες όταν δεν έχουν στήριξη στη φροντίδα του παιδιού.
Πολύ περισσότερο χρειάζεται αυτό, αν ο σύζυγος και η οικογένεια δεν αποδέχονται την αγωνιστική τους δράση.
Το έμπρακτο παράδειγμα των κομμουνιστριών συμβάλει να ξεπερνιούνται ανάλογες αναστολές από πρωτοπόρες γυναίκες, που έχουν διάθεση συμμετοχής στο κίνημα αλλά διστάζουν να αναλάβουν ευθύνες.
Για να δουν με άλλο τρόπο σκέψης και στάσης τη ζωή τους.
Να δουν με ενδιαφέρον τη συμμετοχή τους στον ταξικό, πολιτικό αγώνα.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,
Η ΚΕ και οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, μαζί με την ΚΝΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων, επιδιώκουμε να αναδειχθεί η μεγάλη πείρα από την προσπάθεια του Κόμματός μας στη δουλειά με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου.
Η σχεδόν εκατοντάχρονη ιστορική πείρα του ΚΚΕ σε κορυφαίες στιγμές του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, αναδεικνύει δεκάδες παραδείγματα κομμουνιστριών που ξεχωρίζουν για την ηρωική τους δράση.
Το ΚΚΕ στην κυριολεξία έγραψε ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας του λαού σε συνειδητή αγωνίστρια στον τόπο εργασίας, στο σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό, στην αντίσταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, στον ΔΣΕ, στα όργανα του Κόμματος και του κινήματος.
Η συλλογική ιστορική πείρα του Κόμματός μας φωτογραφίζεται και στη θεατρική παράσταση που ακολουθεί και την οποία θα παρακολουθήσουμε, και που είναι αφιερωμένη στις αλύγιστες της ταξικής πάλης.
Κι όταν λέμε αλύγιστες της ταξικής πάλης μην πάει το μυαλό μας σε τίποτε υπεράνθρωπες ηρωίδες, βγαλμένες μέσα από διηγήσεις και παραμύθια.
Μιλάμε για γυναίκες με μικρά παιδιά στις φυλακές και στις εξορίες που έρχονταν καθημερινά αντιμέτωπες με το δίλημμα αν η πολιτική και κοινωνική τους δράση, η ταλαιπωρία τους στις φυλακές και τις εξορίες, έρχεται σε αντίθεση με τη σχέση τους με το παιδί, με την ιδιότητά τους ως μητέρες.
Μιλάμε για γυναίκες που τελικά επέλεξαν με τη στάση τους ως κομμουνίστριες, ως αγωνίστριες, αλλά και ως μητέρες, να δώσουν "μάθημα ζωής"  συμβάλλοντας με την στάση τους στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, ακόμα και αν αυτό τις οδηγούσε μέχρι και στην εκτέλεση.
Έβρισκαν το κουράγιο, τη δύναμη να αντέξουν μέσα από την ακλόνητη πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης, του λαού μας.
Από την βαθιά γνώση ότι το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα, είναι η ανατροπή του γερασμένου, του σάπιου συστήματος του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας νέας, σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.
Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ σας ευχόμαστε όλους και όλες από βάθους καρδιάς, καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.