Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Βενεζουελάνικος Κινηματογράφος με 6 βραβευμένες ταινίες (17, 18, 19 Μαρ. 2017)

Φεστιβάλ
Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου
στην Αθήνα

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα διοργανώνει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 17 έως την Κυριακή 19 Μαρτίου, στην αίθουσα κινηματογράφου του ΙΜΚ.
Το Φεστιβάλ Βενεζουελάνικου Κινηματογράφου στην Αθήνα θα παρουσιάσει 6 κινηματογραφικές παραγωγές που αντιπροσωπεύουν το πολιτιστικό υπόβαθρο της Βενεζουέλας, που αντλούν τη θεματική τους από την ιστορία, την περιπέτεια και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αυτές οι ταινίες ήταν υποψήφιες για πολλά διεθνή βραβεία και κάποιες από αυτές απέσπασαν πολύ σημαντικά βραβεία όπως το Γκόγια, το Χρυσό Κοχύλι στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν και το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει το Βενεζουελάνικο κινηματογράφο μέσα από επιλεγμένες ταινίες, όπως το διάσημο «Desde allá» («Από μακριά»), που κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 και ήταν υποψήφια στα Βραβεία Γκόγια το 2017, το «Azul no tan rosa» («Μπλε και όχι τόσο ροζ»), βραβευμένο με το Βραβείο Γκόγια για την Καλύτερη Ισπανόφωνη Ξένη Ταινία του 2014, το «Pelo Malo» («Χάλια μαλλί»), που κέρδισε 12 διεθνή βραβεία, το «Libertador» («Απελευθερωτής»), επιλεγμένη ταινία από τη Βενεζουέλα για τα Βραβεία Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην 87η απονομή, το «Venezzia» και το «El Manzano Azul» («Η Μπλε Μηλιά»), που θεωρούνται από τις καλύτερες ταινίες στη Βενεζουέλα και αλλού.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα προσφέρει για πρώτη φορά μια συνολική εικόνα του κινηματογράφου της στην Ελλάδα, μέσα από τη διεξαγωγή ενός φεστιβάλ υψηλού κύρους, που θα φέρει το κοινό σε επαφή όχι μόνο με την πραγματικότητα στη Βενεζουέλα, αλλά και με την ιστορία, τις χαρές, τις επιθυμίες και τα όνειρα αυτής της κοινωνίας της Καραϊβικής, που ωστόσο μοιράζεται πολλά κοινά με την ελληνική κοινωνία.
Όλες οι ταινίες έχουν ελληνικούς υπότιτλους
Είσοδος δωρεάν.
 Το φεστιβάλ μπόρεσε να πραγματοποιηθεί χάρη στην υποστήριξη και την ευγενή χορηγία του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου της Βενεζουέλας (ΕΚΑΚ), του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο κόκκινο 105.5», της ΕΡΤ, της Καθημερινής / English edition New York Times, της Εφημερίδας των Συντακτών, του Ράδιο «KOSMOS 93.6», του Ispania.gr και του Culturenow.gr
*
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Από Παρασκευή 17 έως Κυριακή 19 Μαρτίου 2017, στον Κινηματογράφο του ΙΜΚ
Τιμές εισιτηρίων: Είσοδος Ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα παραπάνω τηλέφωνα
*
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑΙΝΙΩΝ

Παρασκευή 17/3
19:00 Από μακριά / Desde alla
21:30 Χάλια μαλλί / Pelo Malo
*
Σάββατο 18/3
21:00 Απελευθερωτής / Libertador
23:15 Μπλε και όχι τόσο ροζ / Azul no tan rosa
*
Κυριακή 19/3
19:00 Η μπλε μηλιά / El Manzano Azul
21:30 Venezzia
* * *
Οι ταινίες αναλυτικά
Από μακριά / Desde Allá
Προβολή: Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 19:00
Χρονιά: 2015, Σκηνοθέτης: Lorenzo Vigas
Διάρκεια: 1.34
h/min
Απέσπασε 08 βραβεία και 15 υποψηφιότητες
>
Στην ταινία “Desde Allá” (Από Μακριά) ο σκηνοθέτης Λορέντζο Βίγκας, από τη Βενεζουέλα, διηγείται την ιστορία ενός μεσήλικα άνδρα που εμπλέκεται σεξουαλικά με έναν νεαρό άνδρα από μια συμμορία του δρόμου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ταινία, παρά το γεγονός ότι είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία από το σκηνοθέτη, απονεμήθηκε το Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη ταινία στο 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2015.
Βραβεία
Βραβείο Χρυσός Λέων, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2015
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και άλλα βραβεία στην 49η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της
Vina del Mar (FICVIÑA) στη Χιλή, στις 10 Σεπτεμβρίου, το 2016.
Βραβείο «Καλύτερου Σεναρίου» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι το 2016.
Υποψήφια για βραβείο στα Βραβεία Γκόγια 2017.
Χάλια μαλλί
Προβολή: Παρασκευή 17 Μαρτίου, στις 21:30
 

Χρονιά: 2013,  Σκηνοθέτης: Mariana Rondón
Διάρκεια: 1.35
h/min
Απέσπασε δώδεκα βραβεία και 23 υποψηφιότητες
Αφηγείται την ιστορία του Τζούνιορ, ένα παιδί εννιά ετών με «pelo malo» (άσχημα μαλλιά), που θέλει να ισιώσει τα μαλλιά του για να βγάλει φωτογραφία στο σχολείο, προκαλώντας μια σύγκρουση με τη Marta, τη μητέρα του, μια χήρα 30 ετών.
Η γιαγιά τουΤζούνιορ, προτείνει στη
Marta να κρατήσει το παιδί μόνιμα. Δεν τη νοιάζει που είναι θηλυπρεπής, απλά θέλει να αυτός να την προσέχει όταν γεράσει. Η Marta όμως δεν δέχεται και ξεκινά μια «μετεκπαίδευση» του Τζούνιορ, που θέλει να ζήσει με τη μητέρα του και αυτή να τον αποδεχτεί όπως  είναι.
Βραβεία
Βραβείο «
Astor de Plata» Καλύτερου Σεναρίου, Φεστιβάλ Mar del Plata, 2013.
Βραβείο «Καλύτερου Σεναρίου -Φεστιβάλ του Τορίνο», Ιταλία, 2013.
Βραβείο «
Best Performance» – Φεστιβάλ du Nouveau Cinema του Μόντρεαλ, Καναδάς, 2013
Βραβείο «Καλύτερη Διεθνής Ταινία», Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Jagram,   Ινδία, 2014.
Βραβείο «Αλέξανδρος» και
FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελλάδα, 2013.
Βραβείο «Δημοτικό Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία – Καλύτερου Σεναρίου», Καράκας, 2015.
Βραβείο «Δημοτικό Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινία
  Καλύτερης Ηθοποιού» Καράκας, 2015
Ο Απελευθερωτής
Προβολή: Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 21:00
Χρονιά: 2013, Σκηνοθέτης: Alberto Arvelo
Διάρκεια: 1.59
h/min
Απέσπασε ένα βραβείο και τρεις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός του Χόλυγουντ, Edgar Ramirez, ενώ τη μουσική την έχει συνθέσει από τον Gustavo Dudamel. Είναι βασισμένο στη ζωή του “Liberador” (Απελευθερωτής), Σιμόν Μπολίβαρ, ο οποίος έδωσε πάνω από 100 μάχες εναντίον της ισπανικής αυτοκρατορίας στη Νότια Αμερική. Διέτρεξε πάνω από 70.000 μίλια με άλογο. Οι στρατιωτικές εκστρατείες του κάλυψαν δύο φορές το έδαφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ ο στρατός του ποτέ δεν «κατέκτησε –απελευθέρωσε».
Επιπλέον, αυτή η ταινία δείχνει την παιδική ηλικία του Μπολίβαρ και τις στιγμές που γέννησαν την αποφασιστικότητά του για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών και των σκλάβων. Επίσης, δείχνει το γάμο του με τη Μαρία Τερέζα Ροντρίγκεζ ντελ Τόρο και τα σημάδια που άφησε ο πρόωρος θάνατος της.
Βραβεία
Επίσημη επιλογή της Βενεζουέλας για τα ξενόγλωσσα βραβεία Όσκαρ, 87η
έκδοση.
Κυκλοφόρησε το 2013 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο. Νικητής του βραβείου
Golden Reel.
Μπλε και όχι τόσο ροζ
Προβολή: Σάββατο 18 Μαρτίου, στις 23:15
Χρονιά: 2012, Σκηνοθέτης: Miguel Ferrari
Διάρκεια: 1.54
h/min
Απέσπασε πέντε βραβεία και 4 υποψηφιότητες
Ο Ντίεγο, ένας επιτυχημένος φωτογράφος αποφασίζει να επισημοποιήσει τη σχέση του με τον Φαμπρίσιο, πηγαίνοντας να ζήσει μαζί του, με αναπάντεχο όμως τρόπο αναγκάζεται να αναλάβει το γιό του Αρμάντο, που ζει στην Ισπανία και τον οποίο δεν έχει δει εδώ και πολλά χρόνια. Ο γιός του φτάνει με μια βαλίτσα γεμάτη με παράπονα, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο στο Ντιέγο να αποκαταστήσει τη μεταξύ τους στοργική σχέση. Στο μεταξύ, μια ομάδα από ακραίους ομοφοβικούς επιτίθεται βίαια στον Φαμπρίσιο με αποτέλεσμα αυτός να μείνει σε κώμα.
Βραβεία
Goya Καλύτερης Ιβηροαμερικανικής Ταινίας στην 28η Απονομή Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών της Ισπανίας.
Βραβείο
Globula για την Καλύτερη Ταινία στο Hamburg International Queer Film Festival, στη Γερμανία.
Βραβείο
Max για την Καλύτερη Ταινία Φαντασίας Μεγάλου Μήκους στο LGBT Φεστιβάλ Κινηματογράφου «El Lugar Sin Límites» (Το Μέρος χωρίς Όρια), στο Εκουαδόρ.
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
LGBT Image Nation, στον Καναδά.
Η μπλε μηλιά
Προβολή: Κυριακή 19 Μαρτίου, στις 19:00
Χρονιά: 2012, Σκηνοθέτης: Olegario Barrera
Διάρκεια: 1.35
h/min
Απέσπασε 02 βραβεία και 02 υποψηφιότητες
Η μπλε μηλιά είναι μια Βενεζουελάνικη ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο, έναν νεαρός 11 ετών  που χαρακτηρίζεται από σοβαρή συναισθηματική στέρηση, ο οποίος αναγκάζεται να περάσει τις διακοπές με τον παππού του Φρανσίσκο, ο οποίος γνωρίζει ελάχιστα, σε μια μικρή φάρμα στην τα βουνά της Βενεζουέλας.
Βραβεία
Βραβείο
  καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ και βραβείο Κοινού στο V Festival της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής Margarita – Βενεζουέλα το 2012.
Venezzia
Προβολή: Κυριακή 19 Mαρτίου στις 21:30
Χρονιά: 2009, Σκηνοθέτης: Haik Gazarian
Διάρκεια: 1.46
h/min
Απέσπασε 1 βραβείο και 3 υποψηφιότητες
Υπήρξε η πιο κερδοφόρα ταινία του 2009 και βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που συνέβη στη Βενεζουέλα το 1942 κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο κόσμος της κατασκοπίας αναμιγνύεται σε ένα ερωτικό τρίγωνο. Το 1942, οι Ναζί καταφέρνουν να διαφύγουν στην Καραϊβική μέσα σε δεξαμενόπλοια με τα οποία γινόταν η προμήθεια των καυσίμων προς τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Για να διασφαλιστεί αυτή η προμήθεια ο Στρατός των ΗΠΑ στέλνει στη Βενεζουέλα τον Φρανκ, έναν τεχνικό επικοινωνίας που θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα ερωτικό τρίγωνο με τη Βενέτσια, τη σύζυγο ενός Βενεζουελάνου καπετάνιου.
Βραβεία:
Βραβείο καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Sonoma στις ΗΠΑ.
*
Από Μποτίλια:
Λευκή ρετροσπεκτίβα σε φόντο κόκκινο (Α., Β., Γ., Δ.) – 34 Ταινίες - Αίθουσες - Πρόσωπα - Συγγραφείς
Μικρό οδοιπορικό μνήμης μέσα από σινεμά και γεγονότα που σημάδεψαν τα χρόνια μας
(Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αλκυονίδας και του Studio)

*
NEW STAR
***
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας
και
Μποτίλια Στον Άνεμο: Πρόσωπα

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.