Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΗΠΑ-Ρωσία: Βομβαρδίζουν σε προσοδοφόρο αχυρώνα ‒ ΗΠΑτος Κοτζιάς: We are the world

Δημοσίευση: Πέμ, 01/10/2015 - 08:29
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 01/10/2015 - 18:10
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στα ύψη.
Για «προσωρινή υποστήριξη» στα συριακά στρατεύματα, κάνει λόγο το Κρεμλίνο, ενώ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και χώρες της ΕΕ εκφράζουν «προβληματισμούς», γιατί στοχοποιούνται δυνάμεις των αντικαθεστωτικών και όχι του «Ισλαμικού Κράτους».
Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε τους πρώτους της βομβαρδισμούς σε δύο επαρχίες της Κεντρικής Συρίας, σύμφωνα με μια πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες όμως, σύμφωνα με μια κυβερνητική οργάνωση, είχαν στόχο κυρίως μέλη του βραχίονα της «Αλ Κάιντα» στη Συρία και ισλαμιστές ένοπλους που πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα.
Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδοντας από την πλευρά της ότι οι στόχοι των αεροσκαφών της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας ήταν κυρίως θέσεις της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ).
«Ρωσικά και συριακά αεροσκάφη διεξήγαγαν (σήμερα Τετάρτη) πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων τρομοκρατών στη Χάμα (στη Βορειοδυτική Συρία) και στη Χομς (Κεντρική Συρία)», είπε η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας. «Οι επιδρομές αυτές έπληξαν τους στόχους τους με ακρίβεια, ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν προηγουμένως πάνω από τους τομείς» όπου έγιναν οι επιδρομές, διευκρίνισε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο χωρίς να δώσει κάποιον απολογισμό των θυμάτων.
«Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον απολογισμό, αλλά αυτό που είναι βέβαιο είναι πως υπήρξαν πολλοί νεκροί, ειδικά μεταξύ των ηγετών των τρομοκρατών, στις επιθέσεις οι οποίες στοχοθέτησαν το ΙΚ», υπογράμμισε μια πηγή στο συριακό στρατό.
Στην επαρχία Χάμα τα αεροσκάφη έπληξαν μια αποθήκη όπλων του «Στρατού αλ Ίζα», μιας οργάνωσης ενόπλων την οποία υποστηρίζουν αραβικές χώρες και οι Αμερικανοί στη Λατάμινα, καθώς επίσης και θέσεις των ισλαμιστών του «Μετώπου αλ Νόσρα».
Η πηγή στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι μαχητικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν επίσης επιδρομές στο Ραστάν και στο Ταλμπίσε.
Η συριακή κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για πλήγματα στη Χομς και στη Χάμα.
«Σε εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και την εξάλειψη του ΙΚ, σε συνεργασία με τη (συριακή) Πολεμική Αεροπορία, ρωσικά αεροσκάφη διεξήγαγαν πολλές επιδρομές στοχοθετώντας το ΙΚ», μετέδωσε. Αναφέρθηκε σε τέσσερις τομείς στην επαρχία Χομς και τρεις στη Χάμα που βομβαρδίστηκαν.
Παράλληλες ασυντόνιστες επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Συρίας
Η επικινδυνότητα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων εκφράζεται στον εναέριο χώρο της Συρίας, όπου από χθες ρωσικά, αμερικανικά, γαλλικά και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιχειρήσεις, χωρίς κάποιο συντονισμό.
Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη εμφανίστηκε γύρω στις 9 π.μ. της Τετάρτης (τοπική ώρα) στην αμερικανική πρεσβεία, προειδοποιώντας την Αμερική να μην πετάξουν αεροσκάφη στη γειτονική Συρία.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αψήφησαν την προειδοποίηση της Μόσχας, είπαν αξιωματούχοι, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που πετούσαν με μεγάλες ταχύτητες μέσω του περιορισμένου συριακού εναέριου χώρου για να επιτεθούν σε στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ).
Ο αμερικανικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον μια επίθεση χθες και δεν είπε στους Ρώσους πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Ο συνασπισμός θα συνεχίσει τις εναέριες επιχειρήσεις πάνω από το Ιράκ και τη Συρία όπως συμφωνήθηκε, όπως κάναμε σήμερα», είπε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.
Συμφωνία κυρίων
Για «προσωρινή» υποστήριξη στο συριακό στρατό κάνει λόγο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Πρόκειται για μια προσωρινή υποστήριξη για την περίοδο των επιθέσεων που εξαπολύει ο συριακός στρατός», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, αυτή δεν αποτελεί μια εύθραυστη συμφωνία, αλλά μια επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν δίαυλοι ανταλλαγής πληροφοριών που πρόκειται να ενεργοποιηθούν πιο αποτελεσματικά στο εξής», πρόσθεσε.
Παράλληλα αποσαφήνισε πως η αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία δεν θα επεκταθεί στο Ιράκ και πως τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Ιράκ για να εξαπολύσουν επιθέσεις εντός της Συρίας. Επισήμανε επίσης πως η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει ζητήσει από τη Μόσχα να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στους τζιχαντιστές σε ιρακινό έδαφος.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πραγματοποίησε την Τετάρτη 20 πτήσεις στον εναέριο χώρο της Συρίας, πραγματοποιώντας πλήγματα σε οχτώ στόχους του «Ισλαμικού Κράτους».
Το υπουργείο ανέφερε πως ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν ένα στρατηγείο του «Ισλαμικού Κράτους» και κέντρα επιχειρήσεων σε μια ορεινή περιοχή, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Από τις επιθέσεις δεν επλήγησαν πολιτικές υποδομές, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς (Φωτό ΑΡ)
Αντιδράσεις από τις ΗΠΑ
Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ εκτίμησε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν» δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εκτίμησε ότι η ρωσική στρατηγική στη Συρία, καθώς δεν προβλέπει την πολιτική μετάβαση και την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, υπάρχει κίνδυνος να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου. Ο Α. Κάρτερ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες σε στελέχη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ να συναντηθούν με ομολόγους τους της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν» και πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι «πολύ εποικοδομητικές».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ προέτρεψε να μη λαμβάνονται υπόψη τα σχόλια του Πενταγώνου για τις επιχειρήσεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ενάντια σε εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία.
«Όλα ειπώθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μην ακούτε τις κατηγορίες του Πενταγώνου για τις αεροπορικές επιθέσεις», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπου «πιθανόν δεν υπάρχουν τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους"».
Προβληματισμό εκφράζει το ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντικαθεστωτικούς και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».
«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚΙΛ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ. «Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του NATO.
Διευκρινίσεις για τις μεθόδους και τους στόχους των επιδρομών ζητεί η Γερμανία
Την ανησυχία του για την επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ και εξέφρασε την ελπίδα να μην έκλεισαν οι πόρτες που άνοιξαν με τόσο κόπο το τελευταίο διάστημα για να επιτευχθεί λύση στη συριακή διένεξη.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γερμανίας κάλεσε παράλληλα τη Μόσχα να διευκρινίσει τους στόχους και τις μεθόδους των επιθέσεων.
«Οι τελευταίες ειδήσεις για ρωσικές επιθέσεις από αέρος δεν μειώνουν την ανησυχία μου για την κατάσταση στη Συρία. Δεν έχουμε ως τώρα αξιόπιστες ενδείξεις για τους στόχους και τις μεθόδους αυτών των επιθέσεων. Η Ρωσία (...) έχει ίδιο συμφέρον να φροντίσει τώρα, το συντομότερο δυνατό, η ίδια για αποσαφήνιση», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ από τη Νέα Υόρκη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο περαιτέρω παρεξηγήσεων. «Με το βλέμμα σε αυτό που συνέβη σήμερα μπορώ μόνο να επαναλάβω τη δήλωση του ίδιου του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών σήμερα στη Νέα Υόρκη, ότι "όταν θέλουμε να φθάσουμε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης, πρέπει όλοι να συνεισφέρουν ώστε να συντονιστούν οι διεθνείς προσπάθειες στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους". Αυτό ισχύει και για τις ρωσικές ενέργειες», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι «δεν έκλεισαν τώρα όλες οι πόρτες οι οποίες τις τελευταίες μέρες είχαν ανοίξει με κόπο -και στις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου (των ΗΠΑ Μπαράκ) Ομπάμα και του προέδρου (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν».
Ρωσικά ελικόπτερα στο φόντο ενός μαχητικού αεροσκάφους (Φωτό ΑΡ)
Βρετανός πρωθυπουργός: Εάν η ρωσική επίθεση στοχεύει το «Ισλαμικό Κράτος» θα είναι «για καλό μακροπρόθεσμα»
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χτες πως οι αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία θα είναι «κάτι καλό μακροπρόθεσμα» αν στοχοθετούν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), αλλά προειδοποίησε πως ενέργειες ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που πολεμούν τον Μπασάρ αλ Άσαντ θα αποτελούσαν οπισθοδρόμηση.
«Εάν πρόκειται για μέρος μιας διεθνούς δράσης ενάντια στο ΙΚ και ενάντια σε αυτή την αποκρουστική τρομοκρατική δολοφονική αιρετική οργάνωση, τότε αυτό είναι για καλό μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Κάμερον στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τζαμάικα. «Εάν, από την άλλη μεριά, αυτή είναι μια ενέργεια ενάντια στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που αποσκοπεί να υπερασπιστεί το δικτάτορα Άσαντ, τότε προφανώς πρόκειται για μια οπισθοδρόμηση, αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
902

Συνδέσεις Ειδήσεων: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.