Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιντέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιντέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιντέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Μίνι Σύνοδος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛΕΕ: Φράχτες στο Αιγαίο, συρματόπλεγμα στη φτώχεια ‒ ΚΚΕ: Ο ελληνικός λαός να μην εξοικειωθεί με το θάνατο. Να στοχεύσει το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά

Οι παπουτσήδες του ιμπεριαλισμού δεν έφυγαν ποτέ!

Δημοσίευση: Δευ, 26/10/2015 - 10:04
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 26/10/2015 - 13:27

Τη δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στα Βαλκάνια εκ των οποίων οι 50.000 θέσεις θα είναι στην Ελλάδα, ενώ η Frontex αναλαμβάνει ρόλο ελέγχου των προσφύγων και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, αποφάσισε η μίνι Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν ορατές οι σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ των χωρών - μελών.

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό
Δημοσίευση: Δευ, 26/10/2015 - 13:26
Τελευταία Ενημέρωση: Δευ, 26/10/2015 - 13:29
Σε ανακοίνωση για τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«"Επιδότηση υποκρισίας" πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ψήφισε επώδυνες και επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό αποφάσεις, αλλά ισχυρίζεται κιόλας ότι δήθεν τις απέτρεψε. Με τις αποφάσεις της Συνόδου, που συμπληρώνουν προηγούμενες αποφάσεις για τη δημιουργία των κέντρων διαλογής προσφύγων (hot-spots), η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και ΕΕ, χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 -για αρχή- εγκλωβισμένων προσφύγων. Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το "κλείσιμο" των ελληνικών συνόρων προς το βορρά και για ανάθεση στον Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα.

Ο ελληνικός λαός, που στη μεγάλη πλειοψηφία του έχει σταθεί αλληλέγγυος στο προσφυγικό δράμα, χρειάζεται να αντιδράσει μαζικά και αποφασιστικά σ’ αυτές τις επικίνδυνες και αντιδραστικές αποφάσεις.
  • Να μην εξοικειωθεί με τα καθημερινά δελτία των νεκρών παιδιών κι ενηλίκων στο Αιγαίο.
  • Να παλέψει ενάντια στα κέντρα διαλογής (hot-spots) και τους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.
  • Για την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και για τη διευκόλυνση της απευθείας μετακίνησης των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους.
  • Για τη γενναία ενίσχυση των υποδομών και του προσωπικού που σχετίζεται με τη διάσωση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.
  • Για τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών, προσωρινών χώρων υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, με ευθύνη των ελληνικών αρχών και όχι των διάφορων ΜΚΟ που λυμαίνονται τον τομέα της αλληλεγγύης.
  • Για την κατάργηση του Frontex και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τις διακρατικές λυκοσυμμαχίες τους που μόνο δεινά προκαλούν στους λαούς.
  • Για να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ,
  • Να βάλουν οι λαοί τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, που γεννά πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά».
Η Ελλάδα πρέπει έως το τέλος του 2015 να δημιουργήσει τις 30.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων, εκ των οποίων οι 7.000 θα είναι σε νησιά και 23.000 σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ έχει αναλάβει τη δέσμευση να δημιουργήσει hot spots σε 5 νησιά εντός του έτους.
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη δημιουργία άλλων 20.000 θέσεων φιλοξενίας με επιδοτήσεις ενοικίου από την ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά τη Σύνοδο ότι «η ιδέα για ένα κέντρο 50 χιλιάδων προσφύγων απερρίφθη» και πως «αντί για μια κωμόπολη, πόλη 50 χιλιάδων προσφύγων, προτείναμε -και έγινε αποδεκτό- να προωθηθεί μελλοντικά και υπό προϋποθέσεις η διαδικασία της επιδότησης με άμεση χρηματοδότηση από την ΕΕ ενοικίου για 20 χιλιάδες πρόσφυγες, πράγμα το οποίο θεωρούμε ότι θα είναι μια ουσιαστική συμβολή στην πραγματική οικονομία. Και ταυτόχρονα, θα εντάξει στον κοινωνικό ιστό πρόσφυγες, επαναλαμβάνω, και μάλιστα πρόσφυγες που κατά την άποψή μας μπορούν άμεσα να ενταχθούν, με υψηλή δηλαδή μόρφωση».
Επί της ουσίας η κυβέρνηση δεν απέρριψε, αλλά αντίθετα αποδέχθηκε να δημιουργηθούν επιπλέον 20.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων υπό τη μορφή επιδότησης ενοικίου διαφημίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή είναι οικονομικά συμφέρουσα καθώς αντιμετωπίζει τον πρόσφυγα ως πελάτη αλλά και ως φτηνά χέρια με υψηλό μορφωτικό επίπεδο!
Για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση της Συνόδου αναφέρει «χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων κατά 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και να δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και την ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να δημιουργήσει κέντρα για άλλους 20.000. Αναμένεται οικονομική βοήθεια για Ελλάδα και UNCHR. Θα είναι μία σημαντική προϋπόθεση που θα κάνει το σύστημα μετεγκατάστασης να λειτουργήσει».
Η Frontex και στα χερσαία σύνορα
Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των συνόρων φαίνεται πως ανοίγει θέμα και για τα χερσαία σύνορα της χώρας, καθώς στη Σύνοδο συζητήθηκε το ενδεχόμενο να αναλάβει ρόλο η Frontex στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, με σκοπό να περιοριστεί η ροή προσφύγων προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
Στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «απερρίφθη αυτή η πρόταση καθότι τη μοναδική και αποκλειστική δικαιοδοσία για τον έλεγχο των βορείων συνόρων μας τον έχει η χώρα μας, φυσικά σε συνεργασία με γειτονικές χώρες» ωστόσο όμως επιβεβαίωσε ότι η Frontex θα αναλάβει ρόλο στα χερσαία σύνορα καθώς όπως δήλωσε «η μοναδική ανάμειξη της Frontex θα είναι μονάχα στη διαδικασία της ταυτοποίησης, αν υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι δεν έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά ή στην ενδοχώρα».
Συνεπώς η Frontex αναλαμβάνει ρόλο και στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που στις δηλώσεις του ανάφερε ότι συμφωνήθηκε η ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ώστε να εμποδιστεί η ανεξέλεγκτη είσοδος των προσφύγων με προορισμό τις Βόρειες χώρες της ΕΕ.
Επίσης στην απόφαση επισημαίνεται η ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο.
Ο ρόλος της Τουρκίας
Για την Τουρκία η απόφαση της Συνόδου κάνει λόγο για την ανάγκη στενής συνεργασίας με την οριστικοποίηση του σχεδίου κοινή δράσης και με την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Τουρκία παίζει το βασικό ρόλο, το ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις» και πρόσθεσε ότι «είναι κοινή πεποίθηση ότι θα πρέπει να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία, και βεβαίως ένας συντονισμός, και επιχειρησιακός, ανάμεσα στην ελληνική ακτοφυλακή και στην τουρκική ακτοφυλακή».
Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τις σοβαρές αντιθέσεις εντός της ΕΕ που γίνονται ορατές και στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος λέγοντας ότι «αν δεν το αντιμετωπίσουμε συντονισμένα και αν δεν απομονώσουμε εκείνες τις φωνές στην ΕΕ αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες που θέλουν να πετάξουν την ευθύνη από πάνω τους και να τη μεταφέρουν στο διπλανό τους, τότε το πρόβλημα δεν θα λυθεί».
Στη μίνι Σύνοδο πήραν μέρος οι κυβερνήσεις Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας και Ελλάδας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.