ΔΝΤ για Ελλάδα: Προβλέπει «νέα μέτρα» ύψους 1,4 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 και νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις
Δημοσίευση: Τετ, 07/10/2015 - 22:01
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 08/10/2015 - 00:21
Τελευταία Ενημέρωση: Πέμ, 08/10/2015 - 00:21
Επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-2016, εκτός από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, σηματοδοτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ σχετικά με τη διαμόρφωση των «πρωτογενών» ελλειμμάτων και πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ και το 2016 με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) προβλέπουν για το 2015 πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ και για την επόμενη χρονιά πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται βρίσκονται και οι «γκέλες» σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους.
- Το ΔΝΤ, για το 2015 το υπολογίζει στο 194,1% του ΑΕΠ (έναντι 181,8% στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Η απόκλιση των εκτιμήσεων φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 21,4 δισ. ευρώ!
Όχι άσχετα, το ΔΝΤ σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησε την Τετάρτη 7 Οκτώβρη,
- «προβλέπει» τη συνεχόμενη συμπίεση των συντάξεων στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο κατά την βραχυπρόθεσμη περίοδο αλλά σε ορίζοντα δεκαετιών, μέχρι το 2050 που φτάνει το εύρος των σχετικών«προβλέψεων».
- Και η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μια ακόμη αναγγελία για τα μέτρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) του ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014:
- αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης,
- τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις
- και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.
- Στις χώρες που προχώρησαν στις λεγόμενες «παραμετρικές» αλλαγές στο ασφαλιστικό περιλαμβάνονται ακόμη ο Καναδάς, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες που εφάρμοσαν μεταρρυθμίσεις, η συμμετοχή των συντάξεων στην αύξηση των δημόσιων δαπανών μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.
- Επιπλέον, το ΔΝΤ «προβλέπει» ότι με τις δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου, τόσο οι «δαπάνες» για τις συντάξεις όσο και την υγεία στην Ελλάδα θα συνεχίζουν να περιορίζονται, και αυτό παρά τη «γήρανση του πληθυσμού»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.