Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα και προσαρμοσμένα στη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ (67)

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

Ντράγκι - Ντράγκι μάνα μου! ‒ ΟΧΙ σε Αθήνα για τα έντοκα ‒ «Ποσοτική χαλάρωση» στα μονοπώλια ‒ Αντιλαϊκά παζάρια, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό ‒ ΚΚΕ: Η κυβέρνηση μεθοδεύει σκληρά μέτρα με το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο

Η ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων είναι απαραίτητη για να «ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε περισσότερες
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ποσοτική χαλάρωση» σε όφελος των μονοπωλίων

«Ποσοτική χαλάρωση» σε όφελος των μονοπωλίων

«Πακέτο» με την «αποφασιστική εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τη συμμόρφωση με το «Σύμφωνο Σταθερότητας»

Στην εκκίνηση του προγράμματος «ποσοτικής χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής προχωρά από τη Δευτέρα 9 Μάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχοντας ως στόχο την τόνωση των επενδύσεων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Στα 60 δισ. ευρώ ανά μήνα εκτιμώνται σήμερα τα δωρεάν κεφάλαια που θα χορηγηθούν στους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι με τη σειρά τους, στο βαθμό βέβαια που θα υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση, θα αναλάβουν να τα μοιράσουν στα ευρωπαϊκά μονοπώλια.


Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας στην Λευκωσία, ο Ντράγκι είπε στην ουσία «όχι» στο στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων λέγοντας : Η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα στηρίζεται σε κανόνες. Και πρόθεσε ότι «οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση».
Η διάρκεια του προγράμματος θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016, ενώ το συνολικό ποσό που θα χορηγηθεί εκτιμάται στο 1,1 τρισ. ευρώ.
 Η συμμετοχή των τραπεζών της Ευρωζώνης υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες και κριτήρια, που αφορούν την επιλεξιμότητα των τίτλων (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα) που γίνονται αποδεκτοί ως ενέχυρα προκειμένου να αποδοθεί η ρευστότητα.

Τα εν λόγω χρεόγραφα αποσύρονται από τις τράπεζες και τη δευτερογενή αγορά του κρατικού χρέους.

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δε θα μπορούν να αγοράσουν πάνω από το 33% του χρέους ενός κράτους, γεγονός που από μόνο του είναι αποτρεπτικό για νέες σημαντικές αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ ήδη κατέχει σημαντικά ποσά.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ποσά αυτά θα πρέπει προηγουμένως να αποπληρωθούν και στη συνέχεια, εφόσον συντρέξουν και μια σειρά από άλλες αντιλαϊκές προϋποθέσεις, η ΕΚΤ ενδέχεται να εντάξει και την Ελλάδα στο περιβόητο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης».

Σε κάθε περίπτωση, η τόνωση των καπιταλιστικών επενδύσεων και της ανάκαμψης προβλέπει συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων.

Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στη Λευκωσία, ο πρόεδρός της, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι «προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις, να ενισχυθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας και να επιταχυνθεί η παραγωγικότητα» απαιτούνται τα παρακάτω:
  • «Αποφασιστική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας». Επίσης, η ανάληψη δράσεων για τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, «είναι σημαντικό, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε εφαρμογή γρήγορα, με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο», προκειμένου να «ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σήμερα σε περισσότερες επενδύσεις, επισπεύδοντας την οικονομική ανάκαμψη». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων είναι δεδομένη και δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αλλά αποτελεί τη στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου συνολικά στην Ευρωζώνη.
  • «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στηρίζουν την οικονομική ανάκαμψη και ταυτόχρονα να συμμορφώνονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας». Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, «η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμπιστοσύνη στο δημοσιονομικό πλαίσιο». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι το μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται αφορά στην τόνωση των επενδύσεων και της ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα μέτρα δημοσιονομικής εποπτείας, τα μνημόνια διαρκείας που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ισχνή ανάκαμψη

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ προχώρησε σε αναβάθμιση των προβλέψεων ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις (Δεκέμβρης 2014). Ειδικότερα, η ενίσχυση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται για το 2015 στο 1,5% (από 1%) και για το 2016 στο 1,9% (από 1,5%).

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συγκυριακές διακυμάνσεις, καθώς οι νέες αναβαθμισμένες εκτιμήσεις ουσιαστικά επανέρχονται στο εύρος των προβλέψεων που υπήρχαν το Σεπτέμβρη του 2014.

Όπως δήλωσε ο Μ. Ντράγκι, τα νεότερα στοιχεία καταδεικνύουν «κάποια βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις αρχές του έτους», λέγοντας ότι το χαμηλό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ παράγοντας ανάκαμψης είναι και η υποχώρηση του ευρώ σε σχέση με τα ανταγωνιστικά νομίσματα. Πάντως, ο επίσημος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται το 2015 σε ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6/3/2015ΚΚΕ: Σχόλιο για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το λεγόμενο χρηματοδοτικό κενό, αναφέρει:

«Για μια ακόμη φορά η κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού και των ποσών που απαιτούνται για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιείται απ’ την ΕΕ, αλλά και απ’ την κυβέρνηση για τον εκφοβισμό του λαού, προκειμένου ν’ αποδεχτεί τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Ενώ, την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει ήδη μέτρα εσωτερικού «δανεισμού» σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει αυτό τον εκφοβισμό, φανερό ή συγκαλυμμένο, καθώς και τα παζάρια της κυβέρνησης με την ΕΕ και τους «θεσμούς», που έχουν μοναδικό στόχο να διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού».


Αντιλαϊκά παζάρια, με επίκεντρο το χρηματοδοτικό κενό
Συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ασφυξίας για τα λαϊκά στρώματα διαμορφώνονται, μέσα από το ίδιο το πλαίσιο της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ).
Την ίδια ώρα, οξύνονται τα διαχειριστικά ζόρια της συγκυβέρνησης, σχετικά με την κάλυψη των λεγόμενων χρηματοδοτικών κενών, που αφορούν την «έγκαιρη και στο ακέραιο» αποπληρωμή των μεγαλοπιστωτών του ελληνικού κράτους, για την οποία η συγκυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την πρόσφατη αντιλαϊκή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ
Και βέβαια, οι χτεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όχι μόνο δε αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία», αντίθετα ήταν και αναμενόμενες και απόλυτα σύμφωνες με το κανονιστικό πλαίσιο και τις γενικότερες αντιλαϊκές συμφωνίες που ισχύουν στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης και της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα χρηματοδότησης του ελληνικού κράτους, των ελληνικών τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι, συνοψίζονται στους παρακάτω άξονες:
1. Απορρίφθηκε το αίτημα της συγκυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με την αύξηση του πλαφόν (15 δισ. ευρώ) που ισχύει στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες εκδόσεις κρατικού χρέους, μέσω των οποίων καλύπτονται οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για προηγούμενα δάνεια. Ο Μ. Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι «πολιτικό ίδρυμα», προσθέτοντας ότι «οι κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους».
2. Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), ενισχύθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ (στα 68,8 δισ. ευρώ), έναντι αιτήματος για αύξηση ύψους 2 δισ. ευρώ που υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας.
3. Τα «αδιαβάθμητα» ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά ως «εγγύηση», προκειμένου να αποδοθούν κεφάλαια από τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης». Και βέβαια, το ίδιο ισχύει και για τα κάθε είδους «επιλέξιμα» ιδιωτικά χρεόγραφα. Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, η ΕΚΤ «έχει δανείσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα 100 δισ. ευρώ» (μέσω ELA και απευθείας από την ΕΚΤ). Επιπλέον, επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλη ή τον Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος «χαλάρωσης», δεδομένου - εκτός των άλλων - ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε (για την αγορά χρέους) ανά κράτος (33%) και έτσι θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές χρέους και μετά οι αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεξιμότητα» συνδέεται με την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής αξιολόγησης.
Σημειωτέον ότι για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα.
Διεργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ
Αναλυτική κοστολόγηση των διαρθρωτικών μέτρων, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, και παρεμβάσεις, που θα φέρουν άμεσα έσοδα, περιμένουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της προσεχούς Δευτέρας.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, προσβλέπει σε κάποια «θετική ανακοίνωση» από το Γιούρογκρουπ και αναμένεται να θέσει αίτημα «στήριξης», είτε μέσω της αύξησης του ορίου των εντόκων γραμματίων, είτε μέσω της άμεσης επιστροφής των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρώ που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα. Ηδη, κυκλοφορούν σενάρια για νέο έκτακτο Γιούρογκρουπ, καθώς η επόμενη τακτική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μάη.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας είναι πιθανό να εμφανίσει πρωτογενή ελλείμματα. Οπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», «αν η κυβέρνηση αυξήσει το βασικό μισθό και τις συντάξεις, αυτό θα οδηγήσει και σε άνοδο του κόστους εργασίας και των κρατικών εξόδων».
Για σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή πολιτική, που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι εκτός της οικονομίας, για τους οποίους η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 6/3/2015

Επισημάνσεις, τίτλοι: Μποτίλια στον Άνεμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.