Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε Αιγαία ευτυχίας ή «Λαϊκές συμφορές στον καιρό της "ειρηνικής" κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης» (Λένιν)

Επικίνδυνες εξελίξεις

Για τέταρτη μέρα στη σειρά συνεχίστηκαν, χτες, οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, υπό τα βλέμματα, μάλιστα, των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο αξιοποιώντας το ζήτημα διαχείρισης του Προσφυγικού, με κύρια όμως αποστολή τον έλεγχο του θαλάσσιου διαδρόμου απ' το νότιο Αιγαίο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, επιτηρώντας τις αντίστοιχες κινήσεις των ρωσικών πλοίων με κατεύθυνση τη Συρία.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια στρατιωτική παρουσία και δράση, με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εντάσσεται στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.
  • Όλα αυτά, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσα από βαθύτερη εμπλοκή - με πρόσχημα την «τρομοκρατία» και το Προσφυγικό - στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Προσπάθειες που αποτυπώθηκαν και σε συνέδριο που έγινε μεσοβδόμαδα στην Αθήνα, με συνδιοργανωτή το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αμυνας, και θέμα τη θέση της χώρας «στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων και προσφυγικών ροών».
Ξεκαθαρίστηκε εκεί ότι η εγχώρια αστική τάξη έχει γεωστρατηγικές προτεραιότητες σε 4 περιοχές: Ευρώπη, Βαλκάνια, Εύξεινο Πόντο και Ανατολική Μεσόγειο.  
Ή, όπως είπε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χώνεται ως τα μπούνια στους τέτοιους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς, σε όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων:
«Η Ελλάδα (...) θα συνεργαστεί (...) προκειμένου να ενισχυθεί η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα αποτελέσει την πρώτη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ που δημιουργεί αυτή τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» προς έλεγχο των προσφυγικών ροών και των τζιχαντιστών.
Βγάζοντας, εξάλλου, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι ως «ατού» του κεφαλαίου τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε:
«Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις κομβικές θέσεις στο διεθνή γεωπολιτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, δεσπόζει στο κρίσιμο γεωσύστημα της Ανατολικής Μεσογείου που ενώνει το Δυτικό Κόσμο με το ενεργειακό κέντρο του κόσμου, τη Μέση Ανατολή». Εκεί ακριβώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διεκδικεί να έχει η Σούδα ρόλο «επίκεντρου» στους ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. 'Η, όπως είπε ο υπουργός, «η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία ως την Ανατολική Μεσόγειο».
Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι αντίστοιχα «ατού» προβάλλει και η τουρκική αστική τάξη: 
  • Τη γεωστρατηγική της θέση,
  • τις βάσεις της,
  • την πρεμούρα της να παίξει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και, βεβαίως,
  • τη σημαντική στρατιωτική της δύναμη.
Οπότε οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και παραπέρα, με κίνδυνο τις «λαϊκές συμφορές στον καιρό της «ειρηνικής» κεφαλαιοκρατικής εκμετάλλευσης», όπως έλεγε ο Λένιν, να ακολουθήσουν κι άλλοι κίνδυνοι, ως πιο ξεκάθαρα κτηνώδεις τρόποι επίλυσης των ενδοαστικών διαφορών.
  • Σε κάθε περίπτωση, με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο, γίνονται σκόνη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης ότι η παρουσία εδώ του ΝΑΤΟ βοηθά και εγγυάται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Κάθε άλλο.
Εμπλέκει το λαό ακόμα βαθύτερα σε μια επικίνδυνη δίνη, με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. 
  • Χρέος του λαού είναι να συνειδητοποιήσει ότι η αντιλαϊκή επίθεση και η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι όψεις του ίδιου νομίσματος εξυπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων του κεφαλαίου.
  • Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του, με προοπτική ο ίδιος να πάρει την εξουσία και να αποδεσμεύσει τη χώρα και το λαό από ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.