Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ερρίκος Μπελιές - Γιάννης Βόγλης: Σκοτείνιασε η σκηνή της τέχνης (2 VIDEO)

Πέθανε ο ποιητής και μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές
Ανακοίνωση του ΚΚΕ
Τετάρτη 20/04/2016 - 15:08 - Ενημέρωση: Τετάρτη 20/04/2016 - 15:43
Ο ποιητής και μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές, γνωστός για τη μετάφραση του συνόλου του θεατρικού έργου του Σαίξπηρ, πέθανε στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», την Τρίτη 19 Απρίλη, από οξεία λευχαιμία. Ήταν 66 ετών.

Γαλλικής καταγωγής, γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Εξαιρετικά δραστήριος ως μεταφραστής, με περισσότερες από διακόσιες μεταφράσεις στο ενεργητικό του, συνέδεσε το όνομά του με το θέατρο, καθώς η πλειονότητα των μεταφράσεων είχαν παραγγελθεί για θεατρικές παραστάσεις. Έχει μεταφράσει έργα των κορυφαίων δραματουργών του ευρωπαϊκού και αμερικανικού θεάτρου.
Κεντρική θέση στο μεταφραστικό του έργο κατέχει ο Σαίξπηρ, καθώς μετέφρασε και τα τριάντα επτά θεατρικά έργα του, δίνοντας μετά τον Βασίλη Ρώτα ένα δεύτερο πλήρες σώμα των έργων του ελισαβετιανού δραματουργού στα ελληνικά.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή, με τον τίτλο «Eγκόλπιο», κυκλοφόρησε το 1979. Ακολούθησαν οι συλλογές: «Oι δίαυλοι» (1980), «Tο διακεκριμένο σώμα» (1982), «Πόλεως» (1985), «Tα εισόδια του φόβου» (1990), «Φαινόμενον ως να έπλεε και μένον ακίνητον» (1995).
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Ερρίκου Μπελιέ αναφέρει:
«Η λογοτεχνία και κυρίως το θέατρο έχασαν πρόωρα ένα σημαντικό άνθρωπό τους. Από χτες ο Ερρίκος Μπελιές ανήκει πια στην ιστορία αφήνοντας πίσω του έναν τεράστιο όγκο από μεταφράσεις θεατρικών έργων και πεζογραφημάτων, αλλά και δικές του ποιητικές συλλογές. Η σύγχρονη ματιά του στη μετάφραση των έργων του Σαίξπηρ, αλλά και πολλών άλλων κλασικών θεατρικών συγγραφέων αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το θέατρο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».


«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης



Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.
Γεννήθηκε το 1937 στην Αθήνα. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1961. Στη μεγάλη του καριέρα συνεργάστηκε με πρωταγωνιστές όπως οι Κατράκης, Λαμπέτη και Αλεξανδράκης. Υπήρξε βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ.
Σημαντική υπήρξε, επίσης, η παρουσία του και στον κινηματογράφο, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Συμμετείχε, επίσης, και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.
Συμμετείχε σε εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία.
Τη δεκαετία του '80 ήταν μέλος του θιάσου "Ανατολή". Συνεργάστηκε ακόμα με το Θέατρο "Πράξη" της Μπέτυς Αρβανίτη. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην ΕΘΑΛ της Λεμεσού, στο Θεάτρο Σκάλα της Λάρνακας και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Γ. Βόγλη, αναφέρει:
«Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού Γιάννη Βόγλη. Το πέρασμά του από το θέατρο άφησε ανεξίτηλα ίχνη, ερμηνεύοντας μια πλατιά γκάμα ρόλων του κλασικού και του σύγχρονου ρεπερτορίου, στο πλάι επίσης σπουδαίων ηθοποιών.
Αξέχαστοι θα μείνουν και οι χαρακτήρες που ενσάρκωσε στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και μας συντρόφεψαν για δεκαετίες. Θα τον θυμόμαστε πάντα, όχι μόνο ως ηθοποιό, αλλά και για τις στιγμές που στάθηκε στο πλάι του ΚΚΕ και το στήριξε, στους δύσκολους αγώνες που δόθηκαν.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 21/4/2016

*
Το ΣΙΝΕΜΑ της Μποτίλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.