Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πεκινουά του κεφαλαίου: Νικήσαμε το ΔΝΤ με αποκρατικοποιήσεις 6,4 δισ., αλλά μην ταΐζετε τα περιστέρια!

«Σε κάθε περίπτωση, η παραδοχή λαθών από την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι ένα θετικό γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση των όσων συμβαίνουν, από την διεθνή κοινή γνώμη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι θα τηρήσει κατά γράμμα την συμφωνία του Ιουλίου και υπογραμμίζει ότι το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην συμφωνία.»
Τους νικήσαμε!
*
Από Μποτίλια:
ΙΔΕΗλόγοι!
ΠΑΜΕ 48ωρη: Πεκί-Νo, Νο Pasaran!

*

Θυσιάζεται το ΕΚΑΣ και 170.000 χαμηλοσυνταξιούχοι
12 Απρ. 16 (09:49)
Η νέα, βελτιωμένη πρόταση της ελληνικής πλευράς προς τους θεσμούς, για να αποφευχθεί το «αίμα» στις επικουρικές συντάξεις, περιελάμβανε, εκτός από τις περικοπές που θα μπορούσαν να αποφέρουν έως 350 εκατ ευρώ, και συμφωνία για κατάργηση του ΕΚΑΣ τη διετία 2017 – 2018.
Σημειώνετε ότι το αρχικό σενάριο το οποίο εξέταζε η κυβέρνηση προέβλεπε μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κατά 20% το 2017, κατά 40% το 2018 και κατά 40% το 2019.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο είναι τα νεότερα σενάρια που εξετάζονται για τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση των δικαιούχων του εν λόγω επιδόματος κατά 20% το 2017, κατά 50% το 2018 και κατά 30% το 2019.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μείωση των δικαιούχων του κατά 20% το 2017, κατά 70% το 2018 και κατά 10% το 2019.
Aξίζει να σημειώσουμε ότι το ΕΚΑΣ κόστισε το 2015 περίπου 950 εκατ ευρώ, σε 350.000 περίπου δικαιούχους.
Καθώς έχει προϋπολογιστεί ότι το ΕΚΑΣ φέτος θα στοιχίσει 223 εκατ ευρώ λιγότερα, στόχος της κυβέρνησης ήταν να μειώσει άμεσα τη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 450 εκατ ευρώ για το 2017, θυσιάζοντας έτσι 170.000 δικαιούχους, ενώ τα υπόλοιπα 300 εκατ ευρώ μείωσης, θα προέκυπταν το 2018.
Οι δανειστές ζητούν 27 αποκρατικοποιήσεις & 6,4 δισ.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στις 27 από 23. Προβλέπονται έσοδα 6,4 δισ. ευρώ.
12 Απρ. 16 (10:49) | upd: 12 Απρ. 16 (10:49)
Την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος αξιοποίησης όλων ανεξαιρέτως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ ζητούν οι δανειστές. Σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν στην κυβέρνηση οι θεσμοί, ο αριθμός των αποκρατικοποιήσεων ανεβαίνει στις 27 από 23 που αναγράφονταν στο τελευταίο πρόγραμμα αξιοποίησης (Asset Development Plan ή ADP).
Ειδικότερα το «μνημόνιο», όπως τιτλοφορείται το έγγραφο έχει στη διάθεσή της η Καθημερινή, προβλέπει έσοδα από αυτή τη διαδικασία ύψους 6,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2017, βάζοντας ίσως έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τέλος στις προσδοκίες πολλών μελών της κυβέρνησης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα σταματήσει τις αποκρατικοποιήσεις μόλις ολοκληρώσει τις 9 και μόνον, όπως αναφέρουν συχνά, ιδιωτικοποιήσεις.
Και αυτό ανεξάρτητα από τη δημιουργία του νέου ταμείου των λεγόμενων 50 δισ, για το οποίο το νέο μνημόνιο αναφέρει ότι θα περιλάβει και άλλες κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεις...
Tα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία, τα οποία εμφανίζεται στο προσχέδιο να δεσμεύεται η κυβέρνηση πως θα ιδιωτικοποιήσει το Ταμείο, αφορούν στα περιφερειακά λιμάνια, στις μαρίνες και στα ακίνητα που ελέγχει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά δεν περιλαμβάνονταν στο ADP.
Σημειώνεται ότι οι 9 ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες συχνά αναφέρονται κάποιοι υπουργοί, όπως εσχάτως οι κ. Χρ. Σπίρτζης και Θεοδ. Δρίτσας υπονοώντας πως σε αυτές εξαντλούνται ο υποχρεώσεις της Αθήνας είναι τα περιφερειακά αερδρόμια, το Ελληνικό, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Αφάντου στη Ρόδο, ο ΔΕΣΦΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, οι ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ, και το “Ελ. Βενιζέλος”.
Ωστόσο οι ιδιωτικοποιήσεις που ήδη προβλέπει το ADP του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνουν: το 35% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ, το εναπομείναν 6% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που δεν έχει μεταβιβαστεί ακόμα στο ΤΑΙΠΕΔ, την Εγνατία Οδό, το 17% της ΔΕΗ (ή και το υπόλοιπο 35%, σύμφωνα με το εν λόγω προσχέδιο, εάν δεν προχωρήσει το πλάνο για μείωση του μεριδίου αγοράςς της κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 και κάτω του 50% ως το 2020), το 100% της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για 15 ακίνητα, τον διαγωνισμό για το Ποσείδι Χαλκιδικής, τη Μαρίνα Αλίμου μαζί με τη Μαρίνα Χίου, τη Μαρίνα Πύλου και τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου άλλων ακινήτων.
Οι δανειστές ζητούν, επίσης, αναλυτικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των συναλλαγών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ κα το Ελληνικό.
Τι δίνουμε, τι θέλουν: Όλο το παρασκήνιο της «ασυμφωνίας»
Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν, αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε.
του Θάνου Τσίρου
12 Απρ. 16 (14:10)
Ένα «τσουβάλι» μέτρα παρουσίασε η κυβέρνηση στους θεσμούς για να εξασφαλίσει την υπογραφή τους και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά παρ’ όλα αυτά, τελικώς δεν στάθηκε δυνατό να υπάρξει η συμφωνία.
Ύστερα από την 3η διαδοχική μεταμεσονύκτια διαπραγμάτευση διαπιστώθηκε πρόοδος μεν –κυρίως στα μεγάλα θέματα όπως έλεγε τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος-  αδυναμία στην επίτευξη συμφωνίας δε. Η ελληνική πλευρά, δέχτηκε να θυσιάσει το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων.
Πρότεινε η ίδια να «τσεκουρώσει» οποιονδήποτε Έλληνα έχει εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ (ειδικά στους επαγγελματίες οι κρατήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 60% λόγω φόρων αλλά και σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Έχει ήδη δεχτεί τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τη μείωση του αφορολογήτου στερώντας 100 ευρώ από περίπου πέντε εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενους.
Έχει ενσωματώσει στην πρότασή της γενναίες αυξήσεις έμμεσων φόρων (σε τσιγάρα, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση, ξενοδοχεία κλπ) ενώ προετοιμάζει περισσότερα βάρη στη μεσαία ακίνητη ιδιοκτησία μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ.
Γιατί λοιπόν δεν έκλεισε χθες τα ξημερώματα η συμφωνία;
Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων, να προχωρήσει σε μέτρα κατά των δημοσίων υπαλλήλων (σ.σ. αλλαγές στο μισθολόγιο, πλήρες πάγωμα προσλήψεων κλπ) αλλά και η «απελευθέρωση» της αγοράς των κόκκινων δανείων.
Η πρόοδος για την οποία μίλησαν τα ξημερώματα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –νωρίτερα είχε κάνει λόγο για πρόοδο και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος- συνίσταται στο ότι έχουν σχεδόν κλείσει:
1.      Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ να δίδεται στα 20 χρόνια ασφάλισης (ή 345 ευρώ στα 15 χρόνια) και τους συντελεστές αναπλήρωσης να «παίζουν» από το 11,55% για τα 15 χρόνια ασφάλισης και να φτάνουν το πολύ μέχρι το 42,74% για τα 40 χρόνια ασφάλισης, είναι βέβαιο ότι από εδώ και στο εξής, το σύστημα θα παράγει συντάξεις φτώχειας. Ο λόγος; Ακόμη και με 30 χρόνια εργασίας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις μια καθαρή σύνταξη άνω των 1000 ευρώ ακόμη και στην περίπτωση που οι συντάξιμες αποδοχές διαμορφώνονται στα 3000 ευρώ (σ.σ μοιάζει με ανέκδοτο το να υποθέτει κάποιος ότι καθόλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου μπορεί κάποιος να έχει συντάξιμες αποδοχές 3000 ευρώ)
2.      Ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων. Υπάρχει βέβαια ανοικτό –τουλάχιστον για την πλευρά των δανειστών καθώς για την ελληνική κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα- το θέμα του αφορολογήτου. Σε κάθε περίπτωση, με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα, προκύπτουν απώλειες εισοδήματος 100 ευρώ τουλάχιστον για όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Ειδικά για τα υψηλά εισοδήματα, ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει απώλειες εισοδήματος της τάξεως του 5% μέσα σε μόλις μια χρονιά.
3.      Ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους επαγγελματίες. Ειδικά για τους έχοντες αποδοχές άνω των 20-30.000 ευρώ ετησίως, οι απώλειες εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλες
4.      Οι περισσότεροι από τους έμμεσους φόρους που θα αυξηθούν για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις. ευρώ μέχρι το 2018.
Επικουρικές
Για τις επικουρικές συντάξεις που είναι και το φλέγον θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει όχι το ότι θα υπάρξουν περικοπές αλλά το ότι θα υπάρξουν περικοπές από το πρώτο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, έμεινε για την επόμενη εβδομάδα να αποφασιστεί το πόσα χρήματα θα πρέπει να αποφέρει τελικώς η περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Η κατανομή των βαρών –που κατ’ελάχιστον θα είναι 350 εκατ. ευρώ και κατά μέγιστο 700 εκατ. ευρώ- θα αποτελέσει απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Όσον αφορά στις κύριες, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει τη μη περικοπή τους. Αυτό, είναι αληθές αλλά μόνο για την περίοδο μέχρι το 2018. Μετά το μνημόνιο όλοι οι υπολογισμοί θα γίνουν ξανά στο πλαίσιο της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.