Αντιλαϊκά παζάρια από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων
Τους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτυπώνει τόσο το περιεχόμενο όσο και ο χρόνος της «διαρροής» συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ, που σχετίζονται με το «ελληνικό πρόγραμμα»
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και το γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την «αξιολόγηση», δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων.
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων και από το ένα στο άλλο ισοδύναμο αντιλαϊκό μέτρο εξελίσσονται τα παζάρια της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).
ΚΚΕ
Δευτέρα 04/04/2016 - 14:07
Σε σχόλιο για την υπόθεση ΔΝΤ - «Wikileaks» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και το γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι "υπάρχουν και χειρότερα", για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την αξιολόγηση, δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων.Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν και με πολλές κυβερνήσεις αυτόν τον εκβιασμό, γι’ αυτό και χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σ’ όσους τον καλούν να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οργανώνοντας το δικό του αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».
Και βέβαια, μόνο τυχαίος δεν είναι ο χρόνος «διαρροής» των συνομιλιών δι μέσου της ιστοσελίδας «Wikileaks», ενόψει του επόμενου πακέτου της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, με εφαλτήριο δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με αναδιαρθρώσεις που κρίνονται αναγκαίες για την καπιταλιστική ανάκαμψη.
«Ενα το κρατούμενο», είναι ο εμπλουτισμός της αντιλαϊκής συμφωνίας με την υπογραφή και του νέου μνημονίου που θα απαιτήσει η «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.
Την ίδια ώρα, κεντρικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης αναδεικνύεται η «ποιότητα» των μόνιμων αντιλαϊκών μέτρων και αναδιαρθρώσεων, ανεξάρτητα από το ύψος των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων και των άλλων δημοσιονομικών στόχων (κρατικά έσοδα - δαπάνες) που θα συμφωνηθούν για τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που φέρεται να βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση, πάντα με κατεύθυνση το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ορθή ή όχι απόδοση των συνομιλιών - που ωστόσο έσπευσε να υιοθετήσει η συγκυβέρνηση - γεγονός είναι ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί, όποιο και αν είναι το τελικό μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής.
Η δημοσιοποιηθείσα συνομιλία
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστικοί οι «διάλογοι» που δημοσιοποιήθηκαν μέσω της ιστοσελίδας «Wikileaks»:
Π. Τόμσεν: Οι στόχοι (για τα πρωτογενή πλεονάσματα) «δεν φτάνουν στο 3,5% και δε θα προχωρήσουμε, εκτός αν οι Eυρωπαίοι χαμηλώσουν τους στόχους τους στο 1,5%». Οπως ο ίδιος εκτιμά, η Ευρωζώνη, δεν πρόκειται να το δεχθεί, «θα πουν όχι, βάλε και άλλα μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό».Ντ. Βελκουλέσκου: Μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρότεινες; Να έχουμε δύο προγράμματα με δύο στόχους; Ακόμα και μεσοπρόθεσμα; (Ουσιαστικά, τα παραπάνω σηματοδοτούν δυο «παράλληλα» μνημόνια - με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ - και μάλιστα με διαφορετικούς στόχους το καθένα από αυτά..)Π. Τόμσεν: Ναι, αν οι Ευρωπαίοι πουν ότι ο στόχος είναι αυτός που έχει σημασία (...) - αλλά δεν θα το πουν αυτό. Θα πουν όχι, βάλτε κι άλλα μέτρα.
Επιπλέον, στο πλάνο ολοφάνερα προβάλλουν οι ευρύτεροι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς στο κάδρο μπαίνει και το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ: «Ξεκάθαρα οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να έχουν συζητήσεις ένα μήνα πριν το Brexit (23/6) και έτσι, σε κάποια φάση θα θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν», φέρεται να λέει ο Π. Τόμσεν...
Από την ίδια «διαρροή» προκύπτει ακόμα ότι το ΔΝΤ πρότεινε στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% το 2018, αντί για 3,5% που θέτει το μνημόνιο με την Ευρωζώνη, με την προϋπόθεση να καλυφθεί η διαφορά από την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία θα συνοδεύεται από ξεχωριστό μνημόνιο με νέους όρους.
Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την ΕΕ, στη συνέχεια το Ταμείο πρότεινε στόχο 2,5% του ΑΕΠ, που επίσης απορρίφθηκε, κατά τις διαρροές.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να εφαρμοστεί πλήρως και πιστά η συμφωνία του Αυγούστου, βασισμένη σε μία δίκαιη αξιολόγηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Δουλεύουμε αφοσιωμένα, με καλή πίστη και πυρετωδώς, για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν και για την επίτευξη όλων των στόχων».
Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε τόνισε πως «η Επιτροπή δεν σχολιάζει διαρροές».
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «δεν είναι προς συζήτηση ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα, αυτή τη στιγμή».
Την ίδια ώρα, νέα πρόταση σχετικά με τη συμπλήρωση των αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να καταθέσει η συγκυβέρνηση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Πρόκειται για έμμεσους φόρους στη λαϊκή κατανάλωση ύψους 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτά θα συμπεριληφθούν και μέτρα μείωσης των κρατικών κονδυλίων, κατά το σκέλος, βέβαια, που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.
«Σήμερα είχαμε μία εισαγωγική συνάντηση. Μιλήσαμε και για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, και για τον οδικό χάρτη προς τις 22/04, στο Eurogroup. Πότε θα τελειώσουμε το ένα πράγμα, για να αρχίσει το άλλο, για να ξεκινήσει το τρίτο»,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σχετικά με το περιεχόμενο της χτεσινής πρώτης συνάντησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του «κουαρτέτου», μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Σχετικά με το θέμα των «διαρροών», ισχυρίστηκε ότι δε συζητήθηκε, λέγοντας ότι «δεν το ανέφεραν εκείνοι, δεν το ανέφερα και εγώ».
Η επόμενη συνάντηση, προγραμματίζεται για αύριο, γεγονός που συνδέεται προφανώς με τις σημερινές συναντήσεις στο Βερολίνο ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
- Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε χτες την εταιρεία που αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (ύψους 9,5 δισ.) που έχουν περάσει σε «κακές τράπεζες» μετά την εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων (πρώην ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά.). Πρόκειται για την εταιρεία PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση στην οποία συμμετέχουν ως μέτοχοι οι εταιρείες PwC Business Solutions, Qualco και Hoist Kredit Aktiebolag. Η νέα εταιρεία αντικαθιστά τους υφιστάμενους ειδικούς εκκαθαριστές και αναλαμβάνει τη διοίκηση του συνόλου των υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων, κάτω από ενιαία διαχείριση.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επαναφέρει την πρόταση για «μείωση του ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων που προορίζονται για βιομηχανική χρήση και, ιδιαίτερα, του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή», αναφέροντας ότι «είναι κομβικής σημασίας παράγοντας για την ανάταξη της εγχώριας βιομηχανίας, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει, μέχρι και κατάργησή του». Σε αυτό το πλαίσιο, με επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, ζητά τη μείωση των ειδικών φόρων για τη βιομηχανική χρήση στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Κοινοτική Οδηγία επίπεδα.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 5/4/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.