Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Κυβέρνηση: Νέα λεηλασία με 8 δισ. ‒ Εργαζόμενοι-συνταξιούχοι: Η λύση βρίσκεται στο δρόμο μας


ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ η λεηλασία συνταξιούχων και ασφαλισμένων
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που περιέχονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την τετραετία 2016 - 2019
Αιματηρές περικοπές και αύξηση των εισφορών, που ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019, είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της περίφημης «μεταρρύθμισης» για το Ασφαλιστικό, την οποία η κυβέρνηση προώθησε στη Βουλή.
Οι περικοπές αρχίζουν άμεσα σε βάρος των σημερινών συνταξιούχων, όσων θα συνταξιοδοτηθούν από εδώ και πέρα και κλιμακώνονται για τα επόμενα χρόνια, ενώ ορισμένες απ' αυτές θα εφαρμόζονται στο διηνεκές. Εξίσου επώδυνη είναι η αφαίμαξη των σημερινών ασφαλισμένων μέσα από την αύξηση των εισφορών τους, που σε ορισμένα επαγγέλματα γίνονται εξοντωτικές.
Παρά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς και τις αριθμητικές αλχημείες της κυβέρνησης, η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, είναι αποκαλυπτική. Εκεί, άρθρο το άρθρο, περιγράφονται οι επιπτώσεις στην τσέπη συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με το λογαριασμό να φτάνει τα 8,234 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.
Συγκεκριμένα, οι απώλειες απ' τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ.
Οι περικοπές
Πιο αναλυτικά, στο σκέλος των περικοπών, όπως καταγράφονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έχουμε:
  • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια, κλιμακώνεται από το 2016 μέχρι το 2019. Για φέτος η περικοπή σε βάρος των πρώτων χαμηλοσυνταξιούχων εκτιμάται στα 168 εκατομμύρια ευρώ, το 2017 στα 569 εκατ. ευρώ, το 2018 στα 803 εκατ. ευρώ και το 2019 στα 853 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι συνολικές απώλειες των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για την επόμενη τετραετία - η Εκθεση τις χαρακτηρίζει «εξοικονόμηση δαπάνης» - θα φτάσουν το ποσό των 2,393 δισ. ευρώ! Για το 2020, που το κράτος δεν θα καταβάλει ούτε 1 ευρώ για ΕΚΑΣ, η «εξοικονόμηση» θα είναι 900 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, εξαιτίας του νέου τρόπου υπολογισμού τους: Η Εκθεση εκτιμά την «εξοικονόμηση», και άρα την απώλεια των νέων συνταξιούχων, σε 21 εκατ. ευρώ φέτος, 101 εκατ. το 2017, 222 εκατ. το 2018 και 354 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολικά, στην τετραετία, οι απώλειες ανέρχονται στα 689 εκατ. ευρώ. Εννοείται ότι αυτές οι απώλειες θα διογκώνονται κάθε χρόνο, αφού όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα βγαίνουν με μικρότερες κύριες συντάξεις σε σύγκριση με το ισχύον σύστημα.
  • Μείωση συντάξεων θανάτου (χηρείας), λόγω των νέων αυστηρότερων προϋποθέσεων. Οι περικοπές που θα επιβάλλονται στις νέες συντάξεις λόγω θανάτου εκτιμώνται σε 11 εκατ. ευρώ για φέτος, σε 59 εκατ. ευρώ για το 2017, σε 122 εκατ. ευρώ για το 2018 και σε 177 εκατ. ευρώ για το 2019. Στην τετραετία, οι απώλειες των νέων δικαιούχων συντάξεων χηρείας θα ανέλθουν στο ποσό των 369 εκατ. ευρώ και αυτές θα μεγαλώνουν με την πάροδο των χρόνων, αφού οι συνέπειες από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα αφορούν περισσότερους ασφαλισμένους.
  • Περικοπή συντάξεων λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος από συντάξεις που μπορεί να λάβει κάποιος συνταξιούχος. Η παρέμβαση αυτή αφαιρεί φέτος από συνταξιούχους 22 εκατ. ευρώ και από 38 εκατ. για το 2017 και το 2018 αντίστοιχα. Συνολικά, η απώλεια στην τριετία ανέρχεται στα 98 εκατ. ευρώ. Περιέργως, δεν περιλαμβάνεται ποσό απωλειών για το 2019, προφανώς γιατί προεξοφλείται ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού, δεν θα υπάρχουν συντάξεις που θα υπερβαίνουν τα νέα πλαφόν που θέτει ο νόμος.
  • «Πάγωμα» συντάξεων λόγω της μη καταβολής αυξήσεων σε υφιστάμενους συνταξιούχους. Από τη διάταξη αυτή γίνεται «εξοικονόμηση» για τα Ταμεία και άρα απώλεια για τους συνταξιούχους, ποσού 187 εκατ. ευρώ για το 2018, ενώ λόγω του συμψηφισμού αυξήσεων που θα έπρεπε να γίνουν το 2019, με τις αρνητικές «προσωπικές διαφορές» που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων, οι συνταξιούχοι θα χάσουν άλλα 76 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση οικογενειακών παροχών στους νέους συνταξιούχους. Πρόκειται για περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, οι οποίες ξεκινούν από 1 εκατ. ευρώ φέτος και φθάνουν τα 21 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολική απώλεια 57 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους υφιστάμενους συνταξιούχους. Εδώ η Εκθεση αποκαλύπτει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που θα επιβληθούν άμεσα. Οι απώλειες για τους σημερινούς συνταξιούχους θα είναι 174 εκατ. ευρώ φέτος, 291 εκατ. ευρώ το 2017, 284 εκατ. ευρώ το 2018 και 277 εκατ. ευρώ το 2019. Οι συνολικές περικοπές για την τετραετία ανέρχονται στα 1,026 δισ. ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τα 36 εκατ. ευρώ πρόσθετη μείωση το 2019 από τον «αυτόματο μηχανισμό "εξισορρόπησης"» της δαπάνης για τις επικουρικές συντάξεις, που μπαίνει σε εφαρμογή επιπλέον για εκείνη τη χρονιά. Εννοείται ότι για τους συνταξιούχους οι μειώσεις αυτές στις επικουρικές, τους αφορούν και όλα τα επόμενα χρόνια, αφού δεν υπάρχει πρόβλεψη για επαναφορά των συντάξεων στα πρότερα επίπεδα.
  • Μείωση επικουρικών συντάξεων στους νέους συνταξιούχους. Η μείωση στους νέους συνταξιούχους επιβάλλεται με το νέο τρόπο υπολογισμού και των επικουρικών συντάξεων και εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για φέτος, 27 εκατ. για το 2017, 43 εκατ. για το 2018 και 48 εκατ. για το 2019. Συνολικά, στην τετραετία, «η εξοικονόμηση» για το σύστημα θα είναι 123 εκατ. ευρώ, ποσό που δείχνει τις απώλειες των νέων συνταξιούχων από το νέο σύστημα που επιβάλλεται.
  • Περικοπές στα εφάπαξ. Πρόκειται για μειώσεις που θα επιβληθούν σε ασφαλισμένους που ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις, οι οποίες ακόμα εκκρεμούν και θα υπολογιστούν με νέους, μικρότερους συντελεστές. Οι απώλειες για τους δικαιούχους θα είναι 97 εκατ. ευρώ για φέτος, 6 εκατ. για το 2017 - όταν πλέον θα υπάρχει κανονική ροή εξέτασης των αιτήσεων - και από 15 εκατ. ευρώ για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Η συνολική απώλεια στην τετραετία για τους δικαιούχους φτάνει τα 133 εκατ. ευρώ.
  • Μεγάλη περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων. Εδώ οι περικοπές αφορούν τους υφιστάμενους συνταξιούχους και εκτιμώνται σε 207 εκατ. ευρώ φέτος, 208 εκατ. ευρώ για το 2017 και το 2018 και 209 εκατ. ευρώ για το 2019. Στην τετραετία, οι συνολικές απώλειες για τους μερισματούχους του Δημοσίου ανέρχονται στα 832 εκατ. ευρώ και εννοείται ότι οι απώλειες αυτές θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.
Το άθροισμα των παραπάνω περικοπών, όπως περιγράφονται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, φτάνουν τα 6,016 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν για τους συνταξιούχους οι απώλειες των επόμενων ετών, μετά το 2019, αλλά και ορισμένες «εξοικονομήσεις» που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν - σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον - να εκτιμήσουν, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) της ηλικίας συνταξιοδότησης των πολιτικών υπαλλήλων και η καταβολή εκ μέρους τους δύο επιπλέον χρόνων εισφορών στο σύστημα.
Οι αυξήσεις στις εισφορές
Εξίσου καταστροφικό όμως είναι το σχέδιο νόμου και για εκατομμύρια ασφαλισμένους και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές. Εδώ το χτύπημα δίνεται μέσα από τη μεγάλη αύξηση στις εισφορές που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν από εδώ και πέρα εκατομμύρια εργαζόμενοι - ασφαλισμένοι. Από την Εκθεση προκύπτουν τα εξής στοιχεία:
  • Αύξηση των εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις στους μισθωτούς και στους άλλους ασφαλισμένους που έχουν επικουρική ασφάλιση. Θα φτάσει στο ποσό των 1,251 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Το ποσό αυτό κατανέμεται σε 173 εκατ. ευρώ φέτος, 351 εκατ. ευρώ το 2017, 362 εκατ. ευρώ το 2018 και 365 εκατ. ευρώ το 2019. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φορτώνει σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους το κόστος των ανατροπών, που φτάνει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι προφανώς εννοούσε η κυβέρνηση την περίφημη «διαπραγμάτευση» και το ότι δεν θα εφαρμόσει τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τις επικουρικές. Οχι μόνο την εφαρμόζει, αλλά στέλνει το λογαριασμό των 2,5 δισ. σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
  • Αύξηση εισφορών στους αγρότες. Η επιβάρυνση των αγροτών για την επόμενη τετραετία ανέρχεται στα 458 εκατ. ευρώ και κατανέμεται σε 94 εκατ. ευρώ φέτος, 95 εκατ. του χρόνου, 112 εκατ. ευρώ το 2018 και 157 εκατ. ευρώ το 2019.
  • Αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Η επιβάρυνσή τους μόνο για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 411 εκατ. ευρώ. Αυτή κατανέμεται σε 136 εκατ. ευρώ το 2017, 137 εκατ. ευρώ το 2018 και 138 εκατ. ευρώ το 2019. Εννοείται ότι η αιμορραγία αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
  • Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση σε έναν αριθμό ασφαλισμένων, που εκτιμάται στο ποσό των 98 εκατ. μόνο για την επόμενη τετραετία.
Ετσι, η συνολική αφαίμαξη των ασφαλισμένων μέσα από την αύξηση των εισφορών τους και μόνο για την επόμενη τετραετία φτάνει τα 2,218 δισ. ευρώ. Που σημαίνει μια ετήσια επιβάρυνση 550 και πλέον εκατ. ευρώ στο διηνεκές. Αυτό είναι το νέο σύστημα και στο σκέλος των εισφορών, που αποκαλύπτεται μέσα από την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καταρρίπτει όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.
Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.