Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η (Μπ)λέρα ξανά στο προσκήνιο ‒ Φτιάχνουμε τρομοκράτες και τους χαλούμε ‒ Προετοιμασίες πιθανής επέμβασης (ανανέωση)

Ιράκ: Προετοιμάζει το κλίμα για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση ο Τόνι Μπλερ
Δημοσίευση: Κυρ, 15/06/2014 - 16:37

Για νέα άμεση αεροπορική επίθεση στο Ιράκ κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ εκ των πρωτεργατών της προηγούμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη χώρα.
Σύμφωνα με τα σχετικά τηλεγραφήματα ο Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα, 15 Ιούνη, ότι θα ήταν «τεράστιο λάθος» να θεωρήσει κάποιος ότι η αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στη σημερινή κρίση και κάλεσε τη Δύση να αναλάβει στοχευμένη στρατιωτική δράση στην περιοχή.
Υποστηρίζοντας την απόφαση για επέμβαση απάντησε προκαταβολικά σε όσους εκτιμούν ότι η απόφαση του Μπλερ για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν επιδείνωσε την κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε σε βρετανικό κανάλι ότι η ιρακινή κρίση θα είχε συμβεί ανεξάρτητα από τις πράξεις του.
  • «Μπορεί όποιος θέλει να συνεχίσει να συζητά για το αν ήταν σωστό ή λάθος αυτό που κάναμε το 2003, αλλά ό,τι κι αν έγινε πάντα θα υπήρχε πρόβλημα βαθιάς αστάθειας στην περιοχή και στο Ιράκ», δήλωσε ο Μπλερ στο «Sky News».
Αν ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσέιν δεν είχε ανατραπεί από τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα, θα είχε εκδηλωθεί κάποια εξέγερση σαν την «Αραβική Άνοιξη» που αργότερα εξαπλώθηκε στην περιοχή και σήμερα η χώρα θα βίωνε έναν αιματηρό πόλεμο τύπου Συρίας, είπε ο Μπλερ.
Ο Μπλερ, ο οποίος σήμερα ηγείται μίας πολυεθνικής εταιρείας πολιτικών συμβούλων, είπε ότι η Δύση θα εμπλακεί στην ιρακινή κρίση είτε της αρέσει, είτε όχι καλώντας την να βάλει στο στόχαστρό της ισλαμιστές εξτρεμιστές στο Ιράκ και στη Συρία με τη σύμφωνη γνώμη των αραβικών κυβερνήσεων στην περιοχή.
  • «Δεν προτείνω να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις και να πραγματοποιήσουμε μία ευρείας κλίμακας εισβολή, όπως κάναμε στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, αλλά λέω ότι θα χρειαστεί να αναλάβουμε έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθειά μας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ και τελικά σε ολόκληρη την περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Ιράκ η δράση θα πρέπει να είναι άμεση επισημαίνοντας ότι μία επιλογή θα ήταν η στοχευμένη χρήση αεροπορικών πληγμάτων.
Μιλώντας από το Αμπού Ντάμπι σήμερα, Κυριακή 15 Ιούνη, ο Μπλερ είπε ότι η αποτυχία της Δύσης να αναλάβει στρατιωτική δράση στη Συρία είναι ένας από τους λόγους που ξέσπασε η κρίση στο Ιράκ.
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του, ο Μπλερ είπε ότι η συριακή εξέγερση έδωσε στους ισλαμιστές εξτρεμιστές την ευκαιρία να επανασυνταχθούν και να αποκτήσουν στρατιωτική εμπειρία, ενώ το Ιράκ κινδυνεύει να γίνει μία πιο επικίνδυνη πηγή τρομοκρατικών απειλών απ' ό,τι ήταν το Αφγανιστάν τη δεκαετία του '90.
Ο Μπλερ ανέφερε ακόμη ότι ο ιρακινός στρατός ήταν ανεπαρκής και διερωτήθηκε αν οι αμερικανικές δυνάμεις έπρεπε να έχουν αποσυρθεί τόσο σύντομα.
Ο κυριότερος λόγος που η Δύση πρέπει να επέμβει στο Ιράκ και στη Συρία είναι για να προστατεύσει την ίδια της την ασφάλεια, δήλωσε ο Μπλερ στην τηλεόραση του «BBC».
πηγή: ΑΠΕ


Ιράκ: Εντείνονται οι συγκρούσεις και προετοιμασίες πιθανής επέμβασης

Δημοσίευση: Δευ, 16/06/2014 - 08:23

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προετοιμασίες για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση με βομβαρδισμούς «ακριβείας» κατά θέσεων ισλαμιστών εξτρεμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «ISIL» («Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε») στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ, καθώς το αεροπλανοφόρο «USS George H.W.Bush» έφθασε ήδη στον Περσικό Κόλπο, συνοδεία τεσσάρων άλλων πλοίων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού παράλληλα με τη «θωράκιση» της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη έπειτα από την αποχώρηση ενός μικρού μέρους του μη απαραίτητου προσωπικού στην Ιορδανία.

Εντός 24ωρου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει ανακοινώσει πως θα πραγματοποιήσει επαφές με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσουν τρόπους στήριξης της ιρακινής ηγεσίας έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις της περασμένης βδομάδας μετά την κατάληψη των πόλεων Μοσούλη και Τικρίτ από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης ΙSIL.

Δεν αποκλείεται σε αυτές τις επαφές να προστεθούν και άμεσες επικοινωνίες Αμερικανών αξιωματούχων με Ιρανούς ομολόγους τους, καθώς σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις ανώνυμων στελεχών του Στέιτ Ντηπάρτμεντ στο πρακτορείο Ρόιτερς οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κάνουν το πρώτο βήμα προς την αρχή συνομιλιών με το Ιράν σχετικά με την κρίση στο Ιράκ!

Ίδιες πληροφορίες ειχε χτες και η εφημερίδα Wall Street Journal που σημείωνει ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανοίξει απευθείας διάλογο με το Ιράν για την ασφάλεια στο Ιράκ και τρόπους απόκρουσης των ισλαμιστών εξτρεμιστών.

Το αεροπλανοφόρο «USS George H.W.Bush» (Πηγή: ΑΡ)
Σφυροκόπημα ισλαμιστών και από το συριακό στρατό…

Τις τελευταίες μέρες πάντως η ραγδαία προέλαση των Σουνιτών μισθοφόρων της ISIL, με στόχο την κατάληψη της Βαγδάτης και την ανατροπή της κυβέρνησης του Σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, δείχνει να έχει σταματήσει.

Οι πιο σφοδρές μάχες σημειώνονται από την Κυριακή στην πόλη Ταλ Αφάζ (60 χλμ δυτικά της Μοσούλης).

Επιπλέον, το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις Ιρακινών στρατιωτικών αξιωματούχων μετέδωσε πως δυνάμεις του συριακού στρατού και αεροπορίας βομβαρδίζουν με δριμύτητα θέσεις των ενόπλων της ISIL στη συριακή μεθοριακή πόλη Ράκκα όπου είναι και το προπύργιο τους σε συνεννόηση και συνεργασία με τον ιρακινό στρατό.

Εκτός από τη Ράκκα, ο συριακός στρατός βομβάρδισε και την περιοχή Χασακέχ της βορειοανατολικής συριακής μεθορίου (κοντά στο Ιράκ) ώστε να σταματήσει τη μεταφορά βαρέων όπλων, πυρομαχικών και τεθωρακισμένων στρατιωτικών οχημάτων που έκλεψαν οι ισλαμιστές μισθοφόροι τα τελευταία 24ωρα από περιοχές του βορείου Ιράκ, πιάνοντας στον ύπνο δυνάμεις του ιρακινού στρατού.

Ο συριακός στρατός προηγούμενα κατάφερε να απελευθερώσει από τους εξτρεμιστές της ISIL την στρατηγικής σημασίας πόλη Κεσσάμπ (όπου ζει σημαντική αρμενική κοινότητα) κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, για να εμποδίσει τον από εκεί ανεφοδιασμό τους.

Η Κεσσάμπ είχε καταληφθεί από την οργάνωση ΙSIL τον περασμένο Μάρτη και στιγματιστεί από τις ανηλεείς σφαγές εκατοντάδων Χριστιανών κατοίκων της πόλης, λεηλασίες και εμπρησμούς δεκάδων κτιρίων από τους ισλαμιστές.

Ψυχολογικός πόλεμος

Την ίδια ώρα οι διοικητές της ISIL εξαπολύουν ψυχολογικό πόλεμο και μέσα από διεθνείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης «βομβαρδίζοντας» την υφήλιο και τον ιρακινό λαό με αποκρουστικές φωτογραφίες από τη μαζική και εν ψυχρώ «εκτέλεση» δεκάδων αιχμαλώτων Ιρακινών στρατιωτών και αξιωματικών τους οποίους φαίνεται πως εκτέλεσαν το Σαββατοκύριακο στην επαρχία Σαλαχεντίν ως αντίποινα για τον προχτεσινό θάνατο ενός εκ των διοικητών της οργάνωσης, του Αμπντούλ Ράχμαν αλ Μπέιλο αλλά και με φωτογραφίες αποκεφαλισμού αστυνομικών σε Μοσούλη και Τικρίτ συνοδεία λεζαντών που έγραφαν πως θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλια των θυμάτων τους σαν «πέτσινες μπάλες για το δικό τους Μουντιάλ»…

Προετοιμασίες στη Βαγδάτη

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Ν. Μάλικι προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της και να περιφρουρήσει την ισχύ της, θωρακίζοντας τη Βαγδάτη και ενθαρρύνοντας τη στρατολόγηση χιλιάδων εθελοντών, κυρίως Σιιτών, που προτίθενται να πολεμήσουν τους εξτρεμιστές της ΙSIL αναπληρώνοντας το κενό που δημιουργεί ο ακριβοπληρωμένος, αμερικανο-εκπαιδευμένος αλλά εν τέλει αναποτελεσματικός «επαγγελματικός» στρατός.

Στην πρωτεύουσα πάντως επικρατεί αναβρασμός και κλίμα πολεμικών προετοιμασιών.

Ο Μάλικι έχει διατάξει την εφαρμογή δρακόντειων μέτρων ασφαλείας εντός και εκτός Βαγδάτης (ιδιαίτερα στα βόρεια και δυτικά προάστια από όπου αναμένεται η εμφάνιση των εξτρεμιστών), επιβάλλοντας παράλληλα από το Σαββατοκύριακο απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 22.00 το βράδυ. 
Μονάδες του ιρακινού στρατού στήνουν περιμετρικά της πόλης σημεία ελέγχου.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να ανεφοδιαστούν με όλα τα απαραίτητα καθώς μαντεύουν πως οι επόμενες μέρες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες μιας που ήδη οι τιμές βασικών τροφίμων και αγαθών έχουν διπλασιαστεί καθώς άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις λόγω διακοπής της γραμμής ανεφοδιασμού των καταστηματαρχών της πόλης από άλλες περιοχές της χώρας.

Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας Σουνιτών με στόχο περιοχές κατάμεστες από κόσμο και δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζονται ακατάπαυστα με τις δύο τελευταίες να σημειώνονται στην εμπορική περιοχή Καράντα της κεντρικής Βαγδάτης προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 10 ατόμων και τον τραυματισμό 21, και στο προάστιο Σαντρ Σίτι με αποτέλεσμα τοθάνατο τριών και τον τραυματισμό επτά ατόμων.

Στο γετονικό Ιράν, πάντως, ο διοικητής του ΓΕΣ, στρατηγός Κιομάρας Χεϊντάρι επιβεβαίωσε την αύξηση περιπολιών του ιρανικού στρατού στην ιρανο-ιρακινή μεθόριο ενώ προηγουμένως ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε επαναλάβει την ετοιμότητα της Τεχεράνης να συνδράμει τον ιρακινό στρατό κατά των «τρομοκρατών της ISIL».

902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.