Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

ΔΕΗ: Κρίκος στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ – ΚΚΕ: Σχόλιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Κρίκος» η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», είναι κρίκος στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ΕΕ και με διαφορετικούς ρυθμούς προχωράει σε όλα τα κράτη - μέλη.
Στην Ελλάδα, έχουν προηγηθεί νόμοι που προέβλεπαν τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, το «σπάσιμο» της επιχείρησης σε θυγατρικές, προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν πιο εύκολα, την παράδοση ακόμα και των κοιτασμάτων λιγνίτη στους ιδιώτες.

ΚΚΕ: Σχόλιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Δημοσίευση: Πέμ, 26/06/2014 - 18:02
Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τονίζει:
«Το ΚΚΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις να ορθωθεί τείχος αντίστασης και ανατροπής του κυβερνητικού σχεδίου για τη "μικρή ΔΕΗ".

Ο αγώνας ενάντια στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης του τομέα ενέργειας, που προωθείται εδώ και χρόνια από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες για τους λαϊκούς καταναλωτές και τους εργαζόμενους του κλάδου.
Ταυτόχρονα να αντιπαλεύει τις αυταπάτες που καλλιεργούν τα άλλα κόμματα της ΕΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι στις συνθήκες της ευρωενωσιακής απελευθερωμένης αγοράς, μπορεί να υπάρξει επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να παρέχει φθηνό ρεύμα και εξασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου». 

Όλα αυτά προετοίμασαν το έδαφος για την πώληση παραγωγικών μονάδων, ορυχείων και δικτύων της ΔΕΗ, όπως σχεδιάζεται τώρα.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο λαός έχουν συσσωρεύσει πείρα για το πού οδήγησε η στρατηγική της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.
Το ρεύμα ακρίβυνε για τα λαϊκά νοικοκυριά, οι εργασιακές σχέσεις τσακίστηκαν στη ΔΕΗ και οι λογαριασμοί φορτώθηκαν βαριά χαράτσια, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματιών στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Είναι, λοιπόν, πέρα για πέρα κάλπικες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης
  • ότι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος,
  • ότι δήθεν δε θα θιχτούν τα (ήδη διαλυμένα) εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα στελέχη τους στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουν την πρώτη ευθύνη για τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συνδικαλιστικά στελέχη που σήμερα σηκώνουν παντιέρα έβαλαν πλάτη στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, που ήταν το πρώτο βήμα στην ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σταθούν αυστηρά και απέναντι σε εκείνα τα κόμματα, που ενώ στα λόγια καταγγέλλουν την πώληση μέρους της ΔΕΗ, δεν αμφισβητούν τη στρατηγική της απελευθέρωσης Ενέργειας, αλλά προσπαθούν να την εξωραΐσουν.
Τέτοιο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ
Θυμίζουμε ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ ήταν κομβική στην πορεία απελευθέρωσης της Ενέργειας.
  • Στο άρθρο 129β, περιελάμβανε αποφάσεις για απελευθέρωση του ανταγωνισμού, τις οποίες ακολούθησε μια σειρά από οδηγίες.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μέχρι σήμερα δεν αμφισβητεί την «αναγκαιότητα» να προχωρήσει η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.
Είναι αποκαλυπτική η σκοπιά από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».
Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό («Real fm»), ο Γ. Σταθάκης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
  • «Υπογραμμίζω εδώ ότι η Ελλάδα έχει προσαρμοστεί πλήρως μέχρι στιγμής στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, που έχει ως αφετηρία την Κομισιόν. Δηλαδή, από το 1998 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα, βήμα προς βήμα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο (...) Εχει προχωρήσει, λοιπόν, πλήρως το θεσμικό πλαίσιο και γι' αυτό μιλάμε για ένα πρωτόγνωρο ατόπημα (σ.σ. της κυβέρνησης)».
Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της απελευθέρωσης και του ανταγωνισμού, κοροϊδεύει όμως ότι μέσα σ' αυτές τις συνθήκες είναι δυνατόν να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού, αν υπάρξει μια «δημόσια ΔΕΗ» και επανα-ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ιδιώτες.
  • Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στον αντίποδα αυτής της κυβέρνησης, επειδή κινείται μέσα στο ίδιο πλαίσιο της ΕΕ και της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.
Επιβεβαιώνεται και από αυτό το παράδειγμα ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
  • Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και για όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στη με οποιονδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα Ενέργειας που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Ακόμα από 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.