Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ουκρανία: Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας – Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε την έναρξη της αμφιλεγόμενης «κατάπαυσης πυρός»

Ρωσία-Ουκρανία: Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας
Δημοσίευση: Σάβ, 21/06/2014 - 13:20
Τελευταία Ενημέρωση: Σάβ, 21/06/2014 - 13:23
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της κεντρικής Ρωσίας από τις 10.00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, λίγες ώρες αφότου η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά της με την Ουκρανία.
  • «Σύμφωνα με την εντολή του (Ρώσου προέδρου) από τις 11.00 ώρα Μόσχας οι δυνάμεις της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στην περιοχή αυτή τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Νωρίτερα το Σάββατο, η Μόσχα, ανακοίνωσε ότι ένα βλήμα όλμου που προήλθε από το έδαφος της Ουκρανίας έπεσε σε ρωσικό συνοριακό φυλάκιο προκαλώντας τον τραυματισμό τελωνειακών υπαλλήλων και απαίτησε από το Κίεβο επίσημη συγγνώμη.
Το περιστατικό αυτό συνέβη ενώ συνεχίζονταν οι μάχες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους ρωσόφωνους.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια «προκλητική» και κατηγόρησε ανοιχτά τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.
  • «Η Ρωσία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της γι’ αυτήν την επιθετική πράξη» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι ο στρατός έχει χρησιμοποιήσει πυρά πυροβολικού ή όλμους στην περιοχή.
Κατειλημμένο από ρωσόφωνους άρμα του Ουκρανικού στρατού στο Λουχάνσκ (πηγή: ΑΡ)
Κινήσεις τακτικής από το Κίεβο
Η Ρωσία και οι ρωσόφωνοι απέρριψαν την κατάπαυση του πυρός και τους όρους του «ειρηνευτικού σχεδίου» που ανακοίνωσε το Κίεβο, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να αφοπλιστούν οι ομάδες πολιτοφυλακής χωρίς την απόσυρση των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ο μεγαλοβιομήχανος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε χτες εντολή για «κατάπαυση πυρός» έως τις 27 Ιούνη.
Επίσης, αναφέρθηκε στο λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» 14 σημείων για τον «τερματισμό της φιλορωσικής αυτονομιστικής εξέγερσης στην Ανατολική Ουκρανία», όπως τη χαρακτήρισε.
Το σχέδιο περιλαμβάνει
  • «αφοπλισμό» των ενόπλων ομάδων,
  • «εγγυήσεις για τη δημιουργία ενός διαδρόμου για τους Ρώσους και Ουκρανούς μισθοφόρους που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα»,
  • «την αποκέντρωση της εξουσίας και την προστασία της ρωσικής γλώσσας μέσω τροποποίησης του Συντάγματος».
Επίσης, στα σημεία του σχεδίου περιλαμβάνεται
  • απελευθέρωση των ομήρων,
  • δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης πλάτους 10 χιλιομέτρων στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία,
  • αμνήστευση όσων έχουν καταθέσει τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα και
  • τερματισμός της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
  • Ακόμα, ταχεία οργάνωση τοπικών βουλευτικών εκλογών και πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην περιοχή.
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ετοιμάζουν ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία.
Νέες κυρώσεις κατά των ρωσόφωνων της ανατολικής Ουκρανίας επέβαλαν οι ΗΠΑ, ενώ παράλληλα κλιμακώνουν και τις πιέσεις τους προς τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων επτά ηγετικών στελεχών των ρωσόφωνων.
  • Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν ότι είναι έτοιμες για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για να στηρίξουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα,συνομίλησε τηλεφωνικά με το Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.
  • «Συμφώνησαν τι θα πρέπει να γίνει αν η Ρωσία δεν λάβει άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συντονίσουν πρόσθετα μέτρα για να επιβάλουν το σχετικό κόστος στη Ρωσία» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία (Φωτο AP)
Ουκρανία: Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε την έναρξη της αμφιλεγόμενης «κατάπαυσης πυρός»
Δημοσίευση: Παρ, 20/06/2014 - 20:40
Με μία προαναγγελθείσα (αλλά και αμφιλεγόμενη ως προς τα κίνητρά της) κίνηση προχώρησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Παρασκευής, τίθεται σε ισχύ μια μονομερής κατάπαυση του πυρός, διάρκειας μίας εβδομάδας, στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου οι ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ να καταθέσουν τα όπλα.
«Απόψε, 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου» δήλωσε ο νέος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει στον ιστότοπό του ότι ο Ποροσένκο θα υπογράψει σύντομα το διάταγμα για μια προσωρινή μονομερή κατάπαυση του πυρός από τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.
«… Αυτό γίνεται προκειμένου οι τρομοκράτες να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα όπλα. Αυτοί που δεν το πράξουν αυτό, θα αποκλειστούν» επεσήμανε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι των ένοπλων ομάδων πάντως, έχουν απορρίψει την κατάπαυση του πυρός ως τέχνασμα του Κιέβου προκειμένου να τους οδηγήσει στον αφοπλισμό.
Νέες κατηγορίες από τις ΗΠΑ
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ένας Αμερικανός υπεύθυνος κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει συγκεντρώσει στρατιωτικό εξοπλισμό προκειμένου να στηρίξει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με αυτόν τον υπεύθυνο της αμερικανικής κυβέρνησης, η Ρωσία πρόκειται να "προσφέρει μια ενεργή υποστήριξη στους αυτονομιστές μαχητές" στην Ανατολική Ουκρανία.
"Επιπλέον άρματα μάχης (…) και πυροβολικό συγκεντρώνονται" σε μια ρωσική στρατιωτική βάση στα νοτιοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, εξήγησε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης.
Παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επικοινωνήσουν "εντός των προσεχών ημερών" για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γιούρι Ουσάκοφ, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για διπλωματικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.