Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Η κριτική των 53 ‒ Η αριστερή γάτα για τα ποντίκια και η επι-δέξια φάκα για τον λαό

ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση για το ποια «γάτα» πιάνει τα «ποντίκια»
Να απλώσει «πλοκάμια» σε άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, εδραιώνοντας συνεργασίες πολύτιμες και για τη διεκδίκηση της αστικής διακυβέρνησης και για την άσκησή της αν του ανατεθεί, επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά μιας αντιπαράθεσης που αρχίζει να φουντώνει στο εσωτερικό του και αφορά στο πώς ταχύτερα θα επιτευχθούν οι στόχοι του, με ποιους συμμάχους και ποια γραμμή χειραγώγησης του λαού, αλλά και σε ποια θέση θα βρίσκονται τότε τα διάφορα «βιλαέτια».
Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής γινόταν γνωστό ότι στελέχη συνιστωσών και τάσεων, που στηρίζουν την προεδρική πλειοψηφία, συλλέγουν υπογραφές κάτω από κείμενο κριτικής σε επιλογές της ηγεσίας, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα συμβούλων του Αλ. Τσίπρα κυρίως προερχόμενων απ' το ΠΑΣΟΚ.
Μεσολάβησε το Σαββατοκύριακο οπότε και υπήρξε συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια κατευνασμού τους ενόψει και της συνεδρίασης της ΚΠΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Ανάμεσά τους φιγουράρουν τα ονόματα πρωτοκλασάτων στελεχών, μελών της ΠΓ και βουλευτών όπως ο Ν. Βούτσης, ο Ε. Τσακαλώτος, ο Χ. Παπαδόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, η Ηρώ Διώτη, ο Θ. Δρίτσας, ο Τ. Κορωνάκης, η Ράνια Σβίγγου κ.ά.
Στο μακροσκελές κείμενό τους διαμαρτύρονται για «αδρανοποίηση των εκλεγμένων οργάνων κι ενίσχυση εξωθεσμικών κέντρων αποφάσεων», κάνουν λόγο για «αποχαλίνωση του παραγοντισμού και της διγλωσσίας», για δάνεια «απ' το λόγο του αντιπάλου» π.χ. το σύνθημα «Νέα Ελλάδα», που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνεται ως «καρικατούρα του ΠΑΣΟΚ της λαϊκομετωπικής περιόδου».
Αιχμές αφήνουν και για συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, «απίθανους συμβούλους» όπως γράφουν, υποστηρίζοντας ότι «το αποτέλεσμα δεν είναι υπόθεση των (τελικά, όχι και τόσο) "μάγων" της πολιτικής επικοινωνίας, πολύ δε περισσότερο όταν τα "μαγικά" τους εδραιώνουν την πεποίθηση ότι όλοι είναι ίδιοι (αφού όλοι χρησιμοποιούν φτηνά επικοινωνιακά κόλπα για να υφαρπάξουν ψήφους)».
Κριτική ασκείται και για τις περιπτώσεις Καρυπίδη και Σαμπιχά, αλλά και στον «σκανδαλοθηρικό - τιμωρητικό λόγο» που άρθρωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μένει να φανεί αν η πρωτοβουλία τους θα έχει με κάποιο τρόπο συνέχεια κι αν το κείμενο θα απασχολήσει τελικά την ΚΠΕ ή θα χαθεί στη διαδρομή...
Πάντως, τροφοδότησε ήδη τη δικομματική ψευτοαντιπαράθεση, με τη ΝΔ να ερμηνεύει την κίνησή τους σαν «πράσινο φως για την αμφισβήτηση της ηγετικής ομάδας».
«Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία εσωτερικής αμφισβήτησης μόλις ξεκίνησε και το "Κείμενο των 53" αποτελεί μόνο την αρχή. Ένα χρόνο μετά την υποτιθέμενη "αυτοδιάλυση" των συνιστωσών, αυτές ζουν και βασιλεύουν και εξακολουθούν να αναζητούν τη συνισταμένη τους (...) Για κάποιους έχει έλθει η ώρα της αυτοκριτικής, που, ως γνωστόν, ακολουθείται από "πειθαρχικές κυρώσεις"...», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου.
Απόψεις από την ίδια αφετηρία για τον ίδιο σκοπό
«Μας ενδιαφέρουν οι διεργασίες στην κεντροαριστερά», ήταν η δήλωση του Γ. Δραγασάκη στο «Εθνος της Κυριακής» που αντανακλά την αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει δεκανίκια και γρήγορα.
Το ίδιο ομολογεί και το στενό «μαρκάρισμα» στη ΔΗΜΑΡ, με τον Γ. Μπαλάφα να δηλώνει προ ολίγων ημερών ότι η δήλωση Τσίπρα περί Τσιριμώκου δεν αφορά τον Φ. Κουβέλη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται ειλικρινά και πολύ για τις διεργασίες στο κόμμα αυτό.
Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ ακουμπά και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη του μάλιστα δηλώνουν αισιόδοξα πως οι πιέσεις που δέχεται ο Βενιζέλος θα αποδώσουν καρπούς και θα οδηγήσουν σε αλλαγές, επιφανειακές αλλά που θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ να διασώσει τα προσχήματα μιας τέτοιας κολεγιάς εφόσον επιτευχθεί.
Παραπέρα, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ προσδοκά να ευοδωθούν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, αφού σ' αυτήν την περίπτωση έχει να ελπίζει σε πιο γερές πλάτες για την άσκηση της αστικής διαχείρισης.
Το έδαφος προσπαθεί να καλλιεργήσει ο Γ. Δραγασάκης, υποστηρίζοντας:
«Δεν έχει πια νόημα να μιλάμε για τα παλιά κόμματα ως ενιαία σύνολα. Τα παλιά κόμματα είναι σήμερα κέλυφος χωρίς σαφές και σταθερό περιεχόμενο. Το ΠΑΣΟΚ ειδικά βρίσκεται αντιμέτωπο με μια οξύτατη κρίση ταυτότητας (...) σε μια φάση αποσύνθεσης του παλιού πολιτικού συστήματος, δεν έχει πολύ νόημα να μιλάμε για "κόμματα" αλλά για "σχέδια". Το θέμα και εδώ, όπως και με το ΠΑΣΟΚ, είναι ποιο σχέδιο θέλει να υπηρετήσει η ΔΗΜΑΡ ή τα επιμέρους τμήματά της. Απ' αυτό κυρίως θα εξαρτηθεί η δική μας στάση απέναντί τους».
Απ' την όλη συζήτηση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η «Αριστερή Πλατφόρμα».
Οι Π. Λαφαζάνης και Α. Νταβανέλλος απορρίπτουν την προσέγγιση με την κεντροαριστερά, με τον δεύτερο να καταγγέλλει και «φαινόμενα αυτονόμησης και αυθαιρεσίας, παραγοντισμού και ανεξέλεγκτης λειτουργίας» και να αιτιολογεί τη θέση του, γράφοντας ότι «μια τέτοια στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς το κοινωνικό και πολιτικό "κέντρο" όχι μόνο δεν οδηγεί σε εγγυημένη εκλογική νίκη, αλλά θα έχει αποσυσπειρωτικές συνέπειες και πιθανότατα με ραγδαίο ρυθμό».
Βεβαίως, όλη αυτή η εμφανιζόμενη κατάσταση δε διαγράφεται από τη σκοπιά της αντιπαράθεσης με το σύστημα, αλλά από τη σκοπιά της καλύτερης ταχτικής χειραγώγησης του λαού στο σύστημα, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναδειχτεί στον κυβερνητικό θώκο.
 ΡΙΖΟΣ, 17/6/2014
Αριστερή και δεξιά πλατφόρμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.