Δεκέμβρης 1944 (17)

Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά. Ο Φιντέλ είναι αθάνατος

Έφοδος στις Μονκάδες τ’ Ουρανού!: Fidel vivirá para siempre! Fidel es inmortal! - Ο Φιντέλ θα ζει παντοτινά! Ο Φιντέλ είναι αθάνατος!
Φιδέλ: Ένα σύγγραμμα περί ηθικής και δυο μεγάλα αρχίδια στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (Ντανιέλ Τσαβαρία)
* Φιντέλ: Αυτός που τους σκλάβους ανύψωσε στην κορφή της μυρτιάς και της δάφνης
* Πάμπλο Νερούδα: Φιντέλ, Φιντέλ, οι λαοί σ’ ευγνωμονούνε * Νικολάς Γκιγιέν: Φιντέλ, καλημέρα! (3 ποιήματα)
* Ντανιέλ Τσαβαρία: Η Μεγάλη Κουβανική Επανάσταση και τα Ουτοπικά Αρχίδια του Φιδέλ * Ντανιέλ Τσαβαρία: Ο ενεργειακός βαμπιρισμός του Φιδέλ * Ραούλ Τόρες: Καλπάζοντας με τον Φιντέλ − Τραγούδι μεταφρασμένο - Video * Χουάν Χέλμαν: Φιντέλ, το άλογο (video)


Κάρλος Πουέμπλα - Τρία τραγούδια μεταφρασμένα που συνάδουν με τη μελωδία:
* Και τους πρόφτασε ο Φιντέλ (Y en eso llego Fidel) − 4 Video − Aπαγγελία Νερούδα * Δεν έχεις πεθάνει Καμίλο (Canto A Camilo) * Ως τη νίκη Κομαντάντε (Hasta siempre Comandante)
* Τα φρούρια του ιμπεριαλισμού δεν είναι απόρθητα: Μικρή ιστορική αναδρομή στη νικηφόρα Κουβανική Επανάσταση και μέχρι τις μέρες μας ‒ Με αφορμή τα 88α γενέθλια του Φιντέλ ‒ Εκλογικό σύστημα & Εκλογές - Ασφάλεια - Εκπαίδευση - Υγεία (88 ΦΩΤΟ) * Φιντέλ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ιμπεριαλισμός... και στο βάθος πετρέλαια

Ιράκ (φώτο: AP)

Ιράκ: Μάχες σε Τικρίτ και Σαμάρα... και στο βάθος Βαγδάτη
Δημοσίευση: Παρ, 13/06/2014 - 22:11

Συνεχίζονται και επεκτείνονται οι μάχες στο Ιράκ ανάμεσα σε ισλαμιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) την Παρασκευή και τμημάτων του ιρακινού στρατού.
Οι ισλαμιστές ενισχύουν τις θέσεις τους σε μια σειρά πόλεις και κατευθύνονται στη πρωτεύουσα Βαγδάτη, της οποίας οι δρόμοι είναι σχεδόν έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, από τρία σημεία: Από την επαρχία Αλ Ανμπαρ στα δυτικά, τη Σαλαχεντίν στα βόρεια και τη Ντιγιάλα στα ανατολικά.
Ο ιρακινός λαός μακελεύεται πληρώνοντας τα σχέδια μονοπωλιακών ομίλων, ντόπιων και διεθνών, που ανακατεύουν ξανά την "τράπουλα" περίπου 10 χρόνια μετά το βρώμικο πόλεμο στο Ιράκ.

Οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη Κιρκούκ, πετρελαϊκό κέντρο του βορείου Ιράκ, αφού οι δυνάμεις του ιρακινού ομοσπονδιακού στρατού εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές).
«Το σύνολο του Κιρκούκ έπεσε στα χέρια των Πεσμεργκά. Δεν υπάρχει ιρακινός στρατός στο Κιρκούκ πλέον», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Πεσμεργκά.
Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Iraqiya TV μετέδωσε ότι ο ιρακινός στρατός ανακατέλαβε το σύνολο της πόλης Τικρίτ μία ημέρα μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.
(tribune, , 19:08)
Προελαύνουν οι ισλαμιστές
Υπενθυμίζεται, ότι από τις 10 Ιουνίου, ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε έχουν καταφέρει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την επαρχία Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη, στον ιρακινό βορρά, το Τικρίτ και άλλες περιοχές της επαρχίας Σαλαχεντίν, όπως και τομείς των επαρχιών Ντιγιάλα, στα ανατολικά, και Κιρκούκ, βόρεια, επωφελούμενοι της άτακτης υποχώρησης των κρατικών δυνάμεων.
Αυτοί ελέγχουν εξάλλου από τον Ιανουάριο την Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Βαγδάτης.
Σήμερα, ελικόπτερα των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων έριξαν σήμερα ρουκέτες σε ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη στην πόλη Τικρίτ, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες. Την ίδια ώρα, η ιρακινή κυβέρνηση κατήρτησε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της Βαγδάτης, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Μία πολύ σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν από την έκρυθμη κατάσταση για να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κιρκούκ, πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν εδώ και χρόνια τόσο οι Κούρδοι όσο και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι πήγε σήμερα στη Σαμάρα, μια πόλη 200.000 κατοίκων στις όχθες του ποταμού Τίγρη η οποία πολιορκείται από τους ισλαμιστές προκειμένου να παραστεί σε μια σύσκεψη για την ασφάλεια της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης Άχμεντ Αμπντάλα.
Τικρίτ, η γενέτειρα του Σαντάμ: Ο μύθος του ζωντανεύει
Οι ισλαμιστές επιτέθηκαν στην πόλη αυτή, που απέχει 110 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, στις αρχές της εβδομάδας και σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ετοιμάζονταν σήμερα να εξαπολύσουν νέα επίθεση.
Η Σαμάρα κατοικείται κυρίως από σουνίτες όμως είναι τόπος προσκυνήματος για τους σιίτες του Ιράκ καθώς εκεί βρίσκονται δύο ιεροί χώροι, τα μαυσωλεία των ιμάμηδων Άλι αλ Χάντι και Χάσαν αλ Ασκάρι, οι μιναρέδες των οποίων καταστράφηκαν σε επίθεση πριν από επτά χρόνια.
Η επίθεση αυτή στάθηκε η αφορμή για μια πολύνεκρη σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών που κράτησε δύο χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ακόμη μία φορά αξιοποιούνται τα θρησκευτικά αισθήματα για να υποδαυλιστούν συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους.
Τέλος ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε σήμερα ότι την ώρα που οι ισλαμιστές «κατευθύνονται γρήγορα προς την Βαγδάτη» περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις Τικρίτ και Σαμάρα για να γλιτώσουν από τις μάχες.
902

Από Μποτίλια με Ετικέτα: Ιράκ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.